NagyCsaládiHáz – a nyertes Kókai család

2012-ben a Budajenőn élő Kókai Imre és családja nyert a NagyCsaládiHáz pályázaton, amelyet hét építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Hella Árnyékolástechnikai Kft., Hörmann Hungária Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Villeroy & Boch Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt. – és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE írt ki.

Kókai Imre és felesége, Kókainé Lakatos Rita Budajenőn élnek gyermekeikkel. 2012-ben ők nyertek el 5 millió forint értékű építőanyagot a hét építőanyag-gyártó cég és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által kiírt NagyCsaládiHáz pályázaton.

„Házasságkötésünkkor úgy döntöttünk, hogy Imre falujában, Budajenőn szeretnénk élni. Négy gyermekünk született: Ferkó tizenegy, Marika öt, Imi három, Anna egyéves – kezdi mesélni történetüket Rita. Imre örökölt telkén terveztük az építkezést, de nehezítette helyzetünket, hogy a telken több társtulajdonossal osztoztunk. Végül adásvétel valamint telekalakítás útján lettünk az építési telek kizárólagos tulajdonosai.

NagyCsaládiHáz – a nyertes Kókai család

Jelenleg házrészt bérlünk Budajenőn. Hatan elég szűkösen férünk el a másfél szobás, étkezős lakásban. Idén januárban sikerült építési engedélyt szereznünk, és amikor olvastunk a pályázati lehetőségről, úgy éreztük, nekünk szól. Rendelkeztünk a pályázatban előírt saját erővel, ugyanakkor látszott, hogy házunk fölépítéséhez szükségünk lenne még több millió forintra. Tudtuk, hogy viszonylag kicsi lesz az esélyünk a nyerésre, nem akartuk magunkat beleélni, hogy sikerül, de bíztunk a Gondviselésben: ha valóban szükségünk van a támogatásra, akkor meg fogjuk kapni. Az eredményhirdetésre is ezzel a gondolattal mentünk el. Nagy volt az örömünk és meghatódtunk, amikor első nyertes családként bennünket szólítottak a színpadra. Boldogság volt látni nagyfiunk szemében az örömöt, gyermekeink közül ő értette meg igazán, mi is történik. Ő az, aki közülük leginkább vágyik a saját házra, benne egy nyugodt sarokra, ami csak az övé. Reményeink szerint nemcsak egy sarok, de egy külön szoba is az övé lesz majd.

NagyCsaládiHáz – a nyertes Kókai család

A házunk Budajenő központjához közel, egy csöndes utcában épül – vette át a szót Imre. Már legalább öt éve tervezgetjük az építkezést, a tervezővel pedig 2010 nyarán léptünk munkakapcsolatba, és tavaly ősszel véglegesítettük a tervet. A pályázat elnyerése után végre, március végén elkezdtük az alapozást. Egynapos földmunka után következett a sávalap-vasalás, majd az alapbeton beöntése. Az alapot zsalukővel kiemeltük, majd föltöltöttük földdel. Végül vasalt szerelőbetonnal fedtük be.

NagyCsaládiHáz – a nyertes Kókai család

Nagy örömöt jelentett számunkra, amikor megérkezett a tégla. A falazás elindulásával végre kézzelfoghatóvá vált, hogy épül a házunk. A Wienerbergertől megkaptuk a ház teljes téglaszükségletét, áthidalókkal és ragasztóval együtt: PTH 44 HS Profit a külső főfalakhoz, a belső főfalakhoz PTH 30-as N+F Profi téglát, a válaszfalakhoz PTH 10 NF téglát, és áthidalókból is a legjobb minőséget kaptuk. A ragasztót habarcs helyett használják a síkra csiszolt téglák összerakásakor, így ezzel a legkorszerűbb technológiával épülhetett föl a házunk. A falazás gyorsan haladt ezzel az új technológiával. Azt mondják, nagyon jó lesz a ház hőszigetelése.

Az egész család várva várja, hogy végre birtokba vehessük első saját otthonunkat. 3 és fél éves Imi fiunk 3 és fél éves megkérdezte, mielőtt a cserepet hozták: „Ugye, most már csak a cserepet kell föltenni, és készen lesz a házunk?” Az ötéves Marika pedig egy természetfilmet nézve felsóhajtott: „Kár, hogy nem vagyunk hangyák! Akkor olyan hamar készen lenne a házunk!” Mi, szülők azért úgy érezzük, így is szépen haladunk, fejezte be a beszámolót Rita.

NagyCsaládiHáz – a nyertes Kókai család

NagyCsaládiHáz

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.