A tavalyi egyik nyertes: a Fórizs család Érdről

Az Érden lakó Fórizs Gyula Zsolt és családja nyerte el a 2011-es évi NagyCsaládiHáz pályázatot, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE és öt építőanyag-gyártó cég írt ki.

A NagyCsaládiHáz pályázat 2011-ben indult, akkor öt építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Bramac Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Wienerberger Téglaipari Zrt. – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE segítségével 5-5 millió forint értékű építőanyagot ajándékozott két építkező nagycsaládnak. Az egyik nyertes az Érden élő Fórizs család volt. Fórizs Gyula Zsolt és felesége három gyermeket nevelnek.

NagyCsaládiHáz: a Fórizs család Érdről

„A helyi nagycsaládosok egyesülete levelezőrendszerén keresztül értesültünk a pályázatról 2011. január 3-án, meséli Fórizs Gyula Zsolt. Épp előző év decemberében vásároltunk teleket, bár nem sok esélyünk volt arra, hogy házat is építsünk rá. Amikor olvastuk a pályázatot, két nap alatt kellett eldöntenünk, hogy belevágunk-e. A kockázatot az jelentette, hogy mivel kész tervekre és építési engedélyre is szükség volt, 400-500 ezer forintot kellett befektetnünk. Szerencsénkre az építész két hét alatt elkészítette a terveket, így január 31-ig be is adtuk a pályázatot, az engedélyt pedig a hiánypótlás alatt csatoltuk. Március 5-én ért bennünket az örömhír, hogy mi lettünk az egyik nyertes. Ekkor fölgyorsultak az események, már 8-án kitűztük az alapokat, és 29-én kezdhettük a betonozást.

A Wienerbergertől nagyon sok építőanyagot kaptunk, csak leadtuk a rendelést, és már szállították is azt, amire épp szükségünk volt. Kaptunk vagy 4 ezer darab téglát, áthidalót, gerendát, béléstestet. A Tondach szakemberei kiszámították, mire van szükségünk a tetőfedéshez, és amikor kellett, mindent szállítottak nekünk: kerámia tetőcserepet, alátétfóliát és valamennyi kiegészítőt. A Schiedel munkatársai is már a tervek alapján tudták, mire lesz szükségünk, és időben megkaptuk tőlük is a kéményt minden szükséges kiegészítővel együtt. A Baumit 700 ezer forintos keretet biztosított számunkra, ebből a pince falának vízzáró hőszigetelését és a vakolat színezését oldottuk meg. Nagyon hálásak vagyunk mindezért, mert ha nem kaptuk volna ezt a sok segítséget, akkor nem épülhetett volna föl a házunk.

NagyCsaládiHáz: a Fórizs család Érdről

2011. június 12-ére került tető alá a szerkezetkész ház, majd decemberre fejeztük be. Az építkezést takarékossági okokból nem adtuk vállalkozónak, hanem apósommal együtt irányítottuk a munkát. A műszaki tartalomra pedig – amellett, hogy minden szakember a saját munkájáért felelt – a felelős műszaki vezető felügyelt. Ahol lehetett, mi végeztük a segédmunkát is” – fejezi be a történetet Fórizs Gyula Zsolt, három gyermek büszke édesapja, és az egyik NagyCsaládiHáz boldog tulajdonosa.

NagyCsaládiHáz

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.