Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Notice: Undefined property: stdClass::$links_expirity in /home/dasl1/homeinfo.hu/public_html/plugins/content/homeinfo/homeinfo.php on line 83

A tavalyi egyik nyertes: a Fórizs család Érdről

Az Érden lakó Fórizs Gyula Zsolt és családja nyerte el a 2011-es évi NagyCsaládiHáz pályázatot, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE és öt építőanyag-gyártó cég írt ki.

A NagyCsaládiHáz pályázat 2011-ben indult, akkor öt építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Bramac Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Wienerberger Téglaipari Zrt. – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE segítségével 5-5 millió forint értékű építőanyagot ajándékozott két építkező nagycsaládnak. Az egyik nyertes az Érden élő Fórizs család volt. Fórizs Gyula Zsolt és felesége három gyermeket nevelnek.

NagyCsaládiHáz: a Fórizs család Érdről

„A helyi nagycsaládosok egyesülete levelezőrendszerén keresztül értesültünk a pályázatról 2011. január 3-án, meséli Fórizs Gyula Zsolt. Épp előző év decemberében vásároltunk teleket, bár nem sok esélyünk volt arra, hogy házat is építsünk rá. Amikor olvastuk a pályázatot, két nap alatt kellett eldöntenünk, hogy belevágunk-e. A kockázatot az jelentette, hogy mivel kész tervekre és építési engedélyre is szükség volt, 400-500 ezer forintot kellett befektetnünk. Szerencsénkre az építész két hét alatt elkészítette a terveket, így január 31-ig be is adtuk a pályázatot, az engedélyt pedig a hiánypótlás alatt csatoltuk. Március 5-én ért bennünket az örömhír, hogy mi lettünk az egyik nyertes. Ekkor fölgyorsultak az események, már 8-án kitűztük az alapokat, és 29-én kezdhettük a betonozást.

A Wienerbergertől nagyon sok építőanyagot kaptunk, csak leadtuk a rendelést, és már szállították is azt, amire épp szükségünk volt. Kaptunk vagy 4 ezer darab téglát, áthidalót, gerendát, béléstestet. A Tondach szakemberei kiszámították, mire van szükségünk a tetőfedéshez, és amikor kellett, mindent szállítottak nekünk: kerámia tetőcserepet, alátétfóliát és valamennyi kiegészítőt. A Schiedel munkatársai is már a tervek alapján tudták, mire lesz szükségünk, és időben megkaptuk tőlük is a kéményt minden szükséges kiegészítővel együtt. A Baumit 700 ezer forintos keretet biztosított számunkra, ebből a pince falának vízzáró hőszigetelését és a vakolat színezését oldottuk meg. Nagyon hálásak vagyunk mindezért, mert ha nem kaptuk volna ezt a sok segítséget, akkor nem épülhetett volna föl a házunk.

NagyCsaládiHáz: a Fórizs család Érdről

2011. június 12-ére került tető alá a szerkezetkész ház, majd decemberre fejeztük be. Az építkezést takarékossági okokból nem adtuk vállalkozónak, hanem apósommal együtt irányítottuk a munkát. A műszaki tartalomra pedig – amellett, hogy minden szakember a saját munkájáért felelt – a felelős műszaki vezető felügyelt. Ahol lehetett, mi végeztük a segédmunkát is” – fejezi be a történetet Fórizs Gyula Zsolt, három gyermek büszke édesapja, és az egyik NagyCsaládiHáz boldog tulajdonosa.

NagyCsaládiHáz

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 2. rész - A burkolás

A külső és a belső terek, falak, homlokzatok látványát nagy mértékben meghatározza a kiválasztott burkolat típusa és a felrakás módja.

Önnek ajánljuk