NagyCsaládiHáz – épül a nyertes Merényi család háza

Idén a négygyermekes pécsi Merényi Péter és felesége Merényiné dr. Dombi Zsuzsanna nyert a NagyCsaládiHáz pályázaton, amelyet hét építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Hella Árnyékolástechnikai Kft., Hörmann Hungária Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Villeroy & Boch Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt. – és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE irt ki.

Négy gyermekünk született, három lány és egy fiú – meséli Zsuzsi és Péter a 2012-es NagyCsaládiHáz pályázat nyertesei – a legidősebb Cecília, most hétéves, az egyetlen fiú, Pál négy és fél, Hedvig három és Orsolya, a legkisebb egyéves.

NagyCsaládiHáz

Jelenleg – már 9 és fél éve –másfél szobás lakást bérlünk Pécsett, bár eredetileg fél évre terveztük az itt tartózkodásunkat. 2006 őszén vettünk egy üres, 940 négyzetméteres telket Pécsett a Donátusban. Akkor még arról volt szó, hogy itt legkésőbb 2007 tavaszára – az ISPA-projekt keretén belül – befejeződik a csatornázás, de a munka csak 2009 nyarára lett kész. Mi, eközben nekiálltunk a tervezésnek, elkezdtük az engedélyezési eljárás, ezt azután a csatornázás késése miatt fel kellett függeszteni. Végül 2009. június 29-én lett jogerős az építési engedélyünk, így számos egyéb fordulat után – amelyek miatt a terveket is módosíttatni kellett – június 30-án még éppen sikerült „elcsípnünk” a szocpolt is, 3,8 millió forintot és a támogatott hitelt, amely abban az évben július 1-jével szűnt meg.

NagyCsaládiHáz

Tulajdonképpen azért építkezünk, mert készpénzünk kevés van, és csak így tudjuk kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. No, meg a kaland kedvéért – teszi hozzá mosolyogva Péter. A NagyCsaládiHáz pályázaton is azért indultunk, mert rendkívül nagy segítség számunkra a sok, jó minőségű építőanyag, amelyet az építőanyag-gyártó cégek fölajánlottak számunkra.

Nagyon örülünk, amikor megtudtuk az eredményhirdetésen, hogy mi is nyertünk, mert a pályázaton kapott támogatással már lesz elég forrásunk az építkezésre – folytatja Zsuzsi. És megnyugtató érzés, hogy vagyonvédelmi rendszert is beépítünk majd a házunkba, amelyet a HOMEINFO.hu-tól különdíjként kaptunk 100 ezer forint értékben – mondja Péter.

NagyCsaládiHáz

Márciusban kezdtük a kivitelezés szervezését: kőművessel, áccsal, földmunkagépessel tárgyaltunk – sorolja a szervezés részleteit Péter. Szerencsére mindegyiket ajánlották: megbízhatók, lelkiismeretesen és szépen dolgoznak. Április közepén a földmérő kijelölte a ház sarkait és a +/-0,00 szintet. Az első munka a bozótirtás volt. Majd április 17-én kezdődött a munkagépes tereprendezés és az alap ásása.

NagyCsaládiHáz

Azután a geodéta pontosította a kitűzést, és folytatódott a földmunka. Először utat kellett építeni, hogy a teherautók és a betonpumpa be tudjanak jönni a telekre. És április végén kezdődött az alap betonozása – zárja a történetet Péter.

NagyCsaládiHáz

NagyCsaládiHáz

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.