NagyCsaládiHáz – épül a nyertes Merényi család háza

Idén a négygyermekes pécsi Merényi Péter és felesége Merényiné dr. Dombi Zsuzsanna nyert a NagyCsaládiHáz pályázaton, amelyet hét építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Hella Árnyékolástechnikai Kft., Hörmann Hungária Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Villeroy & Boch Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt. – és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE irt ki.

Négy gyermekünk született, három lány és egy fiú – meséli Zsuzsi és Péter a 2012-es NagyCsaládiHáz pályázat nyertesei – a legidősebb Cecília, most hétéves, az egyetlen fiú, Pál négy és fél, Hedvig három és Orsolya, a legkisebb egyéves.

NagyCsaládiHáz

Jelenleg – már 9 és fél éve –másfél szobás lakást bérlünk Pécsett, bár eredetileg fél évre terveztük az itt tartózkodásunkat. 2006 őszén vettünk egy üres, 940 négyzetméteres telket Pécsett a Donátusban. Akkor még arról volt szó, hogy itt legkésőbb 2007 tavaszára – az ISPA-projekt keretén belül – befejeződik a csatornázás, de a munka csak 2009 nyarára lett kész. Mi, eközben nekiálltunk a tervezésnek, elkezdtük az engedélyezési eljárás, ezt azután a csatornázás késése miatt fel kellett függeszteni. Végül 2009. június 29-én lett jogerős az építési engedélyünk, így számos egyéb fordulat után – amelyek miatt a terveket is módosíttatni kellett – június 30-án még éppen sikerült „elcsípnünk” a szocpolt is, 3,8 millió forintot és a támogatott hitelt, amely abban az évben július 1-jével szűnt meg.

NagyCsaládiHáz

Tulajdonképpen azért építkezünk, mert készpénzünk kevés van, és csak így tudjuk kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. No, meg a kaland kedvéért – teszi hozzá mosolyogva Péter. A NagyCsaládiHáz pályázaton is azért indultunk, mert rendkívül nagy segítség számunkra a sok, jó minőségű építőanyag, amelyet az építőanyag-gyártó cégek fölajánlottak számunkra.

Nagyon örülünk, amikor megtudtuk az eredményhirdetésen, hogy mi is nyertünk, mert a pályázaton kapott támogatással már lesz elég forrásunk az építkezésre – folytatja Zsuzsi. És megnyugtató érzés, hogy vagyonvédelmi rendszert is beépítünk majd a házunkba, amelyet a HOMEINFO.hu-tól különdíjként kaptunk 100 ezer forint értékben – mondja Péter.

NagyCsaládiHáz

Márciusban kezdtük a kivitelezés szervezését: kőművessel, áccsal, földmunkagépessel tárgyaltunk – sorolja a szervezés részleteit Péter. Szerencsére mindegyiket ajánlották: megbízhatók, lelkiismeretesen és szépen dolgoznak. Április közepén a földmérő kijelölte a ház sarkait és a +/-0,00 szintet. Az első munka a bozótirtás volt. Majd április 17-én kezdődött a munkagépes tereprendezés és az alap ásása.

NagyCsaládiHáz

Azután a geodéta pontosította a kitűzést, és folytatódott a földmunka. Először utat kellett építeni, hogy a teherautók és a betonpumpa be tudjanak jönni a telekre. És április végén kezdődött az alap betonozása – zárja a történetet Péter.

NagyCsaládiHáz

NagyCsaládiHáz

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 2. rész - A burkolás

A külső és a belső terek, falak, homlokzatok látványát nagy mértékben meghatározza a kiválasztott burkolat típusa és a felrakás módja.

Önnek ajánljuk