Így kezdődött: épüljenek családi házak

A NagyCsaládiHáz pályázatot építőanyag-gyártó cégek írták ki építkező nagycsaládosok számára. A pályázatot a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezte, most egyik vezetőjük számol be a kezdetekről.

De hogy is jött a NagyCsaládiHáz ötlete? Kiss Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnökségének tagja mondta el a NagyCsaládiHáz pályázatának történetét.
Úgy kezdődött, mint a mesében – kezdte a mindig mosolygós Márti a történetét. A NOE irodába bekopogott egy ifjú hölgy és egy fiatalember: Takács Eszter és Koltai András a Wienerberger munkatársai, és előadták, hogy ők segíteni szeretnének, olyan családoknak, akik még nem tudtak saját otthonba költözni vagy épp kinőtték a házukat. Ha jól megnézzük, a NagyCsaládiHáz logója is ezt szimbolizálja – tette hozzá Márti. Majd így folytatta: Eszter és András elmondták, hogy támogatói csoportot szerveznek, amelynek tagjai saját maguk által gyártott építőanyagokkal támogatnák évente két családi ház megépítését. Számunkra megtisztelő volt, hogy a NOE-t választották ehhez partnernek. Kérésüknek megfelelően tagcsaládokból pályázat útján választottuk ki a nyerteseket.
Tulajdonképpen először kicsit gyanakodva fogaduk őket, de mindemellett nagy örömmel – emlékezik Márti. Gondolkodóba ejtett bennünket, hogy két család álma is valóra válhat: igazi otthont építhetnek maguknak. A NOE nemcsak igyekszik felhívni a figyelmet a család értékeire, hanem lehetőségeihez képest támogatja is a családokat.
Ez most egy ilyen pillanat volt.
Tőlünk munkát kértek: hogy dolgozzuk ki a feltételrendszert, majd egyeztetés után írjuk ki, és bonyolítsuk le a pályázatot. Az értékelést közösen végeztük, az egyesület önkéntes építészcsapatának véleményét továbbítottuk a támogatói csoportnak, akik végül is meghozták a döntést.

NagyCsaládiHáz

Nagy sikerként értékelem a tavalyi pályázatot – fűzi tovább gondolatait Márti. A tavalyi adományozó építőanyag-ipari cégek segítettek a tervek szerinti  anyagszükséglet megállapításában, és intézték a szállítást is. Érdekes, hogy az építőanyag minősége, még a mestereket is meglepte: s örömmel dolgoztak a házakon. Az egész folyamat során az együttműködés végig gördülékeny volt, a cégek munkatársai pedig nagyon kedvesen segítettek.

Mindkét család fölépített a házát, azóta beköltöztek. Még épültek, amikor meglátogattam őket, nem fogom elfelejteni azt az örömöt, hálát, amit ott tapasztaltam. Leginkább a gyerekek várakozása, bizakodó tervezése érintett meg: a beton és a tégla helyett ők a berendezett szobát „mutogatták” nekem. „Tudod, itt fog állni az ágyam, és minden nap ezt láthatom majd – odavitt az ablakhoz – Látod? És ide majd eljönnek a barátaim is, mert beférnek.”

NagyCsaládiHáz

Az építőanyag-gyártó cégeket a Wienerberger részéről Eszter és András fogta össze, ők tartották a kapcsolatot a nyertes családok és a támogatók között. Igaz, mély türelemmel és szeretettel fogadták a kérdéseket, a nehézségeket pedig megoldották – természetesen egy csapatban dolgoztak a többi cég munkatársaival. Csak pozitív visszajelzést kaptunk a családoktól is. A cégek nagylelkűségét mutatja, hogy azok a családok is jelentős árengedményt kaphattak az építőanyagok árából, amelyek szintén pályáztak, de nem nyertek. Többen éltek is ezzel a lehetőséggel, így ők is több millió forintot megtakaríthattak.

Ez a pályázat lehetőség olyan családok számára, akiknek az építkezéshez  ez a segítség elég, hogy megvalósíthassák otthonukat. Mind a támogatóknak, mind a NOE-nak fontos szempont volt, hogy a házak biztosan felépüljenek. Bízom benne, hogy az idén is minden hasonlóan jól alakul, és a pályázat a cégek számára továbbra is fontos marad. Nagyon örülnénk, ha a jövőben is folytatódhatna ez a pályázat, és újabb családok költözhetnének saját otthonukba. 

NagyCsaládiHáz

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.