A tavalyi nyertesek építkezése

Tavaly a Nógrádsápon élő Filep Zsolt és családja nyerte meg a NagyCsaládiHáz pályázatot, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE és öt építőanyag-gyártó cég írt ki.

A NagyCsaládiHáz pályázat 2011-ben indult, akkor a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE és öt építőanyag-gyártó cég 5-5 millió forint értékű építőanyagot ajándékozott két építkező nagycsaládnak. Az egyik nyertes a Nógrádsápon élő Filep Zsolt és felesége Filepné Tőzsér Gertrúd mesélte el dióhéjban építkezésük történetét.
„Eredetileg Borsod-Abaúj-Zemplén megye két kis falujából, Tornyosnémetiből és Pányokról költöztünk Nógrádsápra, mivel itt kaptam munkát – meséli Gerti. A helyi általános iskolában tanítok és az állás mellé járt szolgálati lakás is. Már ideköltözésünkkor tudtuk, hogy saját otthont szeretnénk majd, így azután lakás előtakarékossági szerződést kötöttünk.
Teltek-múltak az évek, összeházasodtunk, megszülettek a gyermekeink: Nóra most 5 éves, Anikó és Gergely 3 évesek, és egyre jobban szerettünk volna saját házat.

NagyCsaládiHáz

Egyrészt mert szolgálati lakásnak régi házat újítottak fel, és abban egyre több hiba jött elő. A falak vizesedtek, rosszak voltak a nyílászárók, repedeztek a falak, a lakbér pedig évről-évre több lett. Éppen használt házakat nézegettünk, amikor hallottunk a NOE által kiírt NagyCsaládiHáz pályázatról. Így azután másképp döntöttünk, és inkább telket vásároltunk Nógrádsápon, majd nekiláttunk a tervezésnek. Szerencsénk volt, sikerült, olyan építészmérnököt találnunk, aki nagyon hamar elkészítette a tervrajzokat, majd igyekeztünk minden, a pályázathoz szükséges dokumentumot beszerezni. Bár december vége felé meginogtunk: vajon van-e esélyünk, hiszen a telek olyan helyen van, ahová szükség volt műemlékvédelmi hozzájárulásra is. Januárban azonban a polgármester úr segítségével ez utóbbi akadályt is sikerült leküzdeni, és meglett a műemlékvédelmi engedély. Végül, sikerült időben beadnunk a pályázatot, és azután már csak várakoztunk. Amikor megérkezett meghívás a díjátadó ünnepségre, nem hittük, hogy nyertünk volna, és mivel az időpont egybe esett a gyerekek óvodai farsangjával, úgy gondoltuk, nem megyünk el. Végül azután telefonos egyeztetés után születet meg az elhatározás, még is csak megyünk.
Amikor elkezdődött az díjátadó, próbáltuk kitalálni, vajon az ott lévők közül, kik nyerhettek. Amikor meghallottuk a nevünket, el sem hittük, hogy mi lettünk a nyertesek –, és már nem is emlékszem, hogyan mentünk ki a színpadra. Az örömünk leírhatatlan volt. Azután az izgalmunkat csak fokozta, hogy sok interjút kellett adni.
Az adományozó cégek képviselői már a rendezvényen is nagyon kedvesek voltak velünk, és válaszoltak az ott felmerülő kérdéseinkre.

NagyCsaládiHáz

Amikor hazajöttünk, egy hétig csak azon töprengtünk, mekkora felelősség és munka hárult ránk, és egyelőre elképzelhetetlen volt, hogy az üres telken decemberre ház fog állni.

A munkálatokat 2011. március 24-én kezdtük – vette át a szót a férj, Zsolt –, majd április 1-jén elkezdtük az alapásást. Nehezen indult a munka, mivel esős idő fogtunk ki, de az építkezés hátralévő részében mindig kegyes volt hozzánk az időjárás. Az építőanyagok minősége magas színvonalú volt, ezt megerősítették a nálunk dolgozó mesterek is. Bármilyen segítség kellett az adományozó cégektől megkaptuk – akár a szállításközben elrepedt kéményblokk pótlásáról volt szó, akár arról, hogy milyen más építőanyagokat javasolnak, mire lehet szükségünk, gondolok itt a szigetelőanyagokra, aljzatkiegyenlítőkre vagy a fugázókra – telefonon vagy e-mailben bármikor kereshettük a cégek képviselőit. Így szépen haladt az építkezés, az anyagok időben érkeztek, nem volt fennakadás.
A Wienerbergertől pincetéglát, Porotherm N + F Profi falazótéglát, kerámia födémrendszert és elemmagas áthidalót kaptunk. A Schiedel Uni plus hőszigetelt kerámia kéményrendszert adományozott nekünk. Házunkra a Bramac Reviva Novo tetőrendszere került. A Baumittól Pro hőszigetelő rendszert, különböző burkolóanyag-ragasztókat, szilikont használtunk fel az építkezés során – sorolja a kapott építőanyagokat Zsolt.

NagyCsaládiHáz

2011. december 17-én költöztünk be az új házunkba – folytatja Gréti, így már itt töltöttük a karácsonyt. Nagyon jó érzés hazajönni, de ugyanakkor még furcsa is. Lassan belakjuk a házat, de még rengeteg munka vár ránk, például a lakberendezés, a terasz, a járda, a kerítés csakhogy néhányat említsek – fejezi be történetét a boldog nyertes."

osszes_logo

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.