Hivatalok útvesztőjében

2012-ben a pécsi Merényi Péter és családja nyerte meg a NagyCsaládiHáz pályázatot, amelyet hét építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Hella Árnyékolástechnikai Kft., Hörmann Hungária Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Villeroy & Boch Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt. – és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE írt ki. Miközben számos gond adódott az építkezés közben, nagy öröm is érte a családot, megszületett Borbála, a család ötödik gyermeke.

2012. szeptember 5-én, Kalkuttai Boldog Teréz ünnepén, megszületett Merényi Borbála mindannyiunk nagy örömére – kezdi a beszámolót Péter, a büszke apa. Majd folytatta az építkezésen történtekkel – szeptember közepén az Építési Felügyelet tartott ellenőrzést a háznál. Tulajdonképpen szerencse, hogy a falak még nem állnak, ugyanis a július közepén beadott módosítási kérelemhez a tűzoltóság csak szeptember 6-án küldte meg a szakvéleményt. Így azután a határozatot még nem küldték ki az építési osztályról, és az illetékes ügyintéző ráadásul épp szabadságon volt, tehát a módosítás sem jogerős. Az ellenőrök nagyon rendesek voltak, látszott, hogy inkább segíteni akartak és nem büntetni. Mivel csak a pince betonlemeze volt még készen, és az eső esett is, tényleg nagyon segítőkésznek bizonyultak.

NagyCsaládiHáz

Utólag tréfás epizód, de akkor nem volt az, hogy halálra kerestem a jogerős tervet, de nem találtam. Úgyhogy gyorsan kértem az Építési Osztályon egy hiteles másolatot. Közben szóltam a tervezőnek, hogy nézze már meg, mert úgy emlékszem neki adtam. Magamnak pedig szemrehányást tettem, hogy eredeti dokumentumot adtam ki a kezemből, pedig már elmúltam 20 éves. Végül meglett, a tervezőnél volt. Két nap múlva az Építési Osztály ügyintézője visszajött szabadságról, és mivel annyira sürgettem, aznap ki is küldte a határozatot.

NagyCsaládiHáz

Közben észrevettem – pedig már júliusban kellett volna –, hogy a földszinten az egyik szoba csak 11,48 m2-re lett tervezve, a szomszéd szoba 12,63 m2-re. Pedig biztos, hogy szóltam, hogy figyeljenek arra, hogy mind 12 fölött legyenek. Mivel így csak 3,5 szoba van hivatalosan bementem a bankba, hogy megkérdezzem, nem baj-e a szocpol miatt. Utánanéztek, de baj. Hiába ugyanannyi az összes terület, így csak kisebb költségvetéssel lehet számolni, tehát kevesebb kölcsönt adnak. (Megjegyzem, januárban én is átnéztem a jogszabályt és szerintem nem lenne baj, no de most már mindegy.)

NagyCsaládiHáz

Ámde, a bankban azt is megtudtam – ecseteli tovább bolyongását a hivatali útvesztőben Péter, – hogy a tetőteret nem építhetjük be, mert akkor kicsúszunk a méltányolható költségvetésből. A tervben ugyan benne van, hogy a tetőtér második ütemben (egyszer, talán) épül be, de lehet, hogy az is baj. A banki ügyintéző viszont csak később jön vissza. A tetőtér beépítésének kvázi tilalma viszont adott egy ötletet, a Wienerbergertől nem kértem a fönti válaszfalak tégláit, így ők adják a földszint feletti födémhez a Porotherm gerendákat.

Augusztus végén még az volt a dilemmám, hogy E-gerendás födém vagy Porotherm legyen. Akkor kissé fájó szívvel, az E-gerenda mellet kellett döntenem, mert arra 300 ezer forinttal olcsóbb ajánlatot kaptam. Közben készen lett a statikus terve – E-gerendás födémre. Nem volt elragadtatva, amikor a cserét említettem. A végeredmény tehát az, hogy a pince fölött E-gerendás födém marad. Ez, a pince fölötti födém meglehetősen bonyolult. Többek között van benne egy jó 4,5 hosszú, 60 cm széles vasbeton gerenda, ami a ház közepét kell, hogy tartsa, meg még egyéb komplikációk is. A földszint felett Porotherm födém lesz, meg csomó monolit lemez. Mire idejutunk, már készen lesz a statikus a módosítással.

NagyCsaládiHáz

Most a statikus összeírja, hogy hány gerenda és áthidaló kell. A felelős műszaki vezető ellenőrzi a téglamennyiséget, és végre, ami április vége óta húzódik, jöhet a tégla.

A kivitelezőnek szóltam, hogy mozgósítsa az embereit. A műszaki ellenőrt és a felelős műszaki vezetőt megkértem, egyeztessenek egymással és a statikussal, hogy amíg a szerkezet készül, minden nap legyen ott valamelyikük. A statikailag érzékeny helyek készítésénél mindenképp szeretném, ha a statikus építésvezetőként jelen lenne. Kerül, amibe kerül. Aki pedig nem dolgozik megfelelően azt a helyszínen végezze ki, négyelje föl. Még egy hibára nincs pénzünk. És időnk sem.
Hívott az ács is, mindenféle részleteket kérdezett, őt a tervezőhöz irányítottam.
Szumma szummárum – gondviselésszerűen – mozgásba lendültek az események.

NagyCsaládiHáz

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.