Hivatalok útvesztőjében

2012-ben a pécsi Merényi Péter és családja nyerte meg a NagyCsaládiHáz pályázatot, amelyet hét építőanyag-gyártó cég – Baumit Kft., Hella Árnyékolástechnikai Kft., Hörmann Hungária Kft., Schiedel Kéménygyár Kft., Tondach Magyarország Zrt., Villeroy & Boch Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt. – és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a NOE írt ki. Miközben számos gond adódott az építkezés közben, nagy öröm is érte a családot, megszületett Borbála, a család ötödik gyermeke.

2012. szeptember 5-én, Kalkuttai Boldog Teréz ünnepén, megszületett Merényi Borbála mindannyiunk nagy örömére – kezdi a beszámolót Péter, a büszke apa. Majd folytatta az építkezésen történtekkel – szeptember közepén az Építési Felügyelet tartott ellenőrzést a háznál. Tulajdonképpen szerencse, hogy a falak még nem állnak, ugyanis a július közepén beadott módosítási kérelemhez a tűzoltóság csak szeptember 6-án küldte meg a szakvéleményt. Így azután a határozatot még nem küldték ki az építési osztályról, és az illetékes ügyintéző ráadásul épp szabadságon volt, tehát a módosítás sem jogerős. Az ellenőrök nagyon rendesek voltak, látszott, hogy inkább segíteni akartak és nem büntetni. Mivel csak a pince betonlemeze volt még készen, és az eső esett is, tényleg nagyon segítőkésznek bizonyultak.

NagyCsaládiHáz

Utólag tréfás epizód, de akkor nem volt az, hogy halálra kerestem a jogerős tervet, de nem találtam. Úgyhogy gyorsan kértem az Építési Osztályon egy hiteles másolatot. Közben szóltam a tervezőnek, hogy nézze már meg, mert úgy emlékszem neki adtam. Magamnak pedig szemrehányást tettem, hogy eredeti dokumentumot adtam ki a kezemből, pedig már elmúltam 20 éves. Végül meglett, a tervezőnél volt. Két nap múlva az Építési Osztály ügyintézője visszajött szabadságról, és mivel annyira sürgettem, aznap ki is küldte a határozatot.

NagyCsaládiHáz

Közben észrevettem – pedig már júliusban kellett volna –, hogy a földszinten az egyik szoba csak 11,48 m2-re lett tervezve, a szomszéd szoba 12,63 m2-re. Pedig biztos, hogy szóltam, hogy figyeljenek arra, hogy mind 12 fölött legyenek. Mivel így csak 3,5 szoba van hivatalosan bementem a bankba, hogy megkérdezzem, nem baj-e a szocpol miatt. Utánanéztek, de baj. Hiába ugyanannyi az összes terület, így csak kisebb költségvetéssel lehet számolni, tehát kevesebb kölcsönt adnak. (Megjegyzem, januárban én is átnéztem a jogszabályt és szerintem nem lenne baj, no de most már mindegy.)

NagyCsaládiHáz

Ámde, a bankban azt is megtudtam – ecseteli tovább bolyongását a hivatali útvesztőben Péter, – hogy a tetőteret nem építhetjük be, mert akkor kicsúszunk a méltányolható költségvetésből. A tervben ugyan benne van, hogy a tetőtér második ütemben (egyszer, talán) épül be, de lehet, hogy az is baj. A banki ügyintéző viszont csak később jön vissza. A tetőtér beépítésének kvázi tilalma viszont adott egy ötletet, a Wienerbergertől nem kértem a fönti válaszfalak tégláit, így ők adják a földszint feletti födémhez a Porotherm gerendákat.

Augusztus végén még az volt a dilemmám, hogy E-gerendás födém vagy Porotherm legyen. Akkor kissé fájó szívvel, az E-gerenda mellet kellett döntenem, mert arra 300 ezer forinttal olcsóbb ajánlatot kaptam. Közben készen lett a statikus terve – E-gerendás födémre. Nem volt elragadtatva, amikor a cserét említettem. A végeredmény tehát az, hogy a pince fölött E-gerendás födém marad. Ez, a pince fölötti födém meglehetősen bonyolult. Többek között van benne egy jó 4,5 hosszú, 60 cm széles vasbeton gerenda, ami a ház közepét kell, hogy tartsa, meg még egyéb komplikációk is. A földszint felett Porotherm födém lesz, meg csomó monolit lemez. Mire idejutunk, már készen lesz a statikus a módosítással.

NagyCsaládiHáz

Most a statikus összeírja, hogy hány gerenda és áthidaló kell. A felelős műszaki vezető ellenőrzi a téglamennyiséget, és végre, ami április vége óta húzódik, jöhet a tégla.

A kivitelezőnek szóltam, hogy mozgósítsa az embereit. A műszaki ellenőrt és a felelős műszaki vezetőt megkértem, egyeztessenek egymással és a statikussal, hogy amíg a szerkezet készül, minden nap legyen ott valamelyikük. A statikailag érzékeny helyek készítésénél mindenképp szeretném, ha a statikus építésvezetőként jelen lenne. Kerül, amibe kerül. Aki pedig nem dolgozik megfelelően azt a helyszínen végezze ki, négyelje föl. Még egy hibára nincs pénzünk. És időnk sem.
Hívott az ács is, mindenféle részleteket kérdezett, őt a tervezőhöz irányítottam.
Szumma szummárum – gondviselésszerűen – mozgásba lendültek az események.

NagyCsaládiHáz

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 3. rész - A komplett szigetelés

Felújításnál és új építkezésnél is cél a maximális energiahatékonyság, új építésű épületek esetében a „közelnulla” standard elérése.

Jó gyakorlatok építkezésben, felújításban 2. rész - A burkolás

A külső és a belső terek, falak, homlokzatok látványát nagy mértékben meghatározza a kiválasztott burkolat típusa és a felrakás módja.

Önnek ajánljuk