Hirdetés

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A Hiemtextil a világ egyik legrangosabb textilipari kiállítása, ahol megismerhetjük a leghíresebb tervezők megálmodta divatszíneket. A 2013/14-es szezonban a lakástextíliák területén várhatóan tovább erősödnek a földszínek és a vizes pasztellek. Az ezüst helyébe az arany és a réz lép, a kékek tovább hódítanak a lilák rovására.

A Heimtextil divatot előrejelző Trend Forumán a világ rangos tervezői mutatják be a 2013/14-es évad divatszíneit és mintáit. A gyöngyházfény, a fémes csillogás, a furcsa kontrasztok és a misztérium része az új divatirányzatnak a lakberendezésben.
Mint minden évben, idén is a több irányzatból választhatnak az otthonukat divatos színekbe öltöztetők, illetve a belsőépítészek, lakberendezők.

A 2013/14-es évad divatszíneit négy témakör fogja össze:

 • az excentrikus
 • a történész
 • a feltaláló
 • a geológus

Az excentrikus

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben
„Ránézek egy anyagra, és hallgatom a szálakat.
Egy történetet mondanak el. Egy dalt énekelnek.”
(Iris Apfel)

Vadász és egyben gyűjtő az excentrikus, aki a tökéletest és az egyedit üldözve a felfedezéseket bátor eklektizmussal dédelgeti és keveri. Kedveli a színpompát, amelynek minősége időtlen, karaktere pedig különösen látványos.

A szenvedély palettája

 • Olyan színskála, amely a bőségeset ugyanúgy felvonultatja, mint a szegényest, amely lehetővé teszi a dús színösszeütközéseket, ahol az extravagancia találkozik az eleganciával és az egzotikummal.

Kulcsfogalmak

 • színpompa, szenvedély, dekoratív, művészetek és kézművesség, kíváncsiság, egyedi, eredet, folklór, egzotikus, törzsi, költői, eklektikus, időtlen, könnyed szívű, humoros, heringcsont, virágok, nyomott pamutvászon, keleti, minták, kiegészítők, patina, paszomány, lebegő szálak, tollak, goblein

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A történész

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben
„Az otthonnak az élet kincsesládájának kellene lennie”
(Le Corbusier)

A múlt kincstárnoka a történész, aki az értéket keresi, és felfedezi a módját annak, hogy a történelmet a modern élet számára meghatározóvá tegye. Arisztokratikus lendülettel elfogult a nemes mesterségekkel és művészetekkel készült termékek irányába.

Az érték árnyalatai

 • A történész színpalettáját a ragyogó fény hiánya tompítja. A napvilág átsejlik, hogy felfedje a gyöngyházfényű sápadt színeket, a gyertya világította fémes fényességet, a ködös és misztikus sötét árnyalatokat.

Kulcsfogalmak

 • kézműves mesterségek, bűvölet, történetmesélés, gazdagság, díszítés, pazar, részletes, tűzött, hímzett, fémes, arany, fegyverzet, nyomott, díszek, csipke, áttört mintázat, ötvös finommunka, selymes ragyogás, jacquard, gyöngyházfényű, futurisztikus mesterségek, lézervágás, vésett, keleti íz

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A feltaláló

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

Intelligens szabadgondolkodó a feltaláló, aki olyan megoldásokkal kísérletezik és kutatja azokat, amelyek az életet teljessé, vidámmá és izgalmassá teszik. Szereti az olyan elgondolásokat, amelyekben a szerep és a feladat találkozik a vidámsággal, a jóléttel és a szórakoztatással. Mohón vágyik arra, hogy a látványon otthagyja személyes jegyeit.

Az erő játéka

 • Az élénk árnyalatok játékos skálája. A cselszövést a furcsa kontrasztok rajzolják, amelyek a klinikait a szervessel ötvözik, a forrót a fagyossal, a szikrázóan csupasz tárgyiasságot pedig a humor egészséges adagjával enyhíti.

Kulcsfogalmak

 • kihívó, teljesítményt nyújtó, okos, jólét, szórakoztatás, érzékszervi, kinetikus, interaktív, vidám, játék, kísérleti, dekoratív, dimenzionális, tapintási, áttört minta, rácsok, ragasztott, hegesztett, komfort, puha, habos, öntött minta, bélelt, technikai, szivárványszínekben játszó, pihesúlyú, illuminatív.

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A geológus

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

A természetkedvelő geológus, megőrzi, és egyben feltárja a föld legmélyebb rétegeit, leásva a föld mélyébe a láthatatlant és a váratlant keresve. Értékeli a geológiai textúrák tökéletlenségét, a természet tudományát és szürreális minőségét.

Mérgező szikrák

 • Ez a skála visszatükrözi a misztikust, a természet sötét oldalát. Az intenzív színárnyalatok mérgező fényességgel és fémes ragyogással szikráznak, hogy városi barlangjainkat megvilágítsák. A szabálytalan felszín hatásai életet lehelnek a sűrű és leegyszerűsített természetes árnyalatokba.

Kulcsfogalmak

 • feltár, tökéletlenségek, geológiai, organikus, szerves, erózió, oxidáció, tudomány, szürreális, eltorzult, lejtős, mérgező, márgás, virális, színjátszás, fémes, kristályok, visszatükröződések, pliszék, jacquard, bőr, papír, kéreg, ásványi, ércek, réz, nyers, rusztikus, nyomok, granulált, repedezett.

A lakástextilek divatszínei 2013/14-ben

Forrás: Rovitex, a Gardénia gyártója, Heimtextil

Kapcsolódó cikkek

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Függönytől a rolettáig – Tudnivalók a textilárnyékolókról: típusok, méretezés

A praktikus és dekoratív szempontoknak egyaránt megfelelő belső téri árnyékolóra rátalálni nem egyszerű feladat. Melyik típus lesz ideális az adott helyiségbe? Milyen anyagból és mekkora legyen? Hogyan számoljuk ki a méretet? Gyakorlati tanácsok kezdőknek és haladóknak.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

A bohém könnyedségtől a klasszikus eleganciáig – Trend prognózis Frankfurtból

A trendkutató ügynökségek évről évre kiadják kutatási eredményeiket, melyeket Frankfurtban a Heimtextil trendbemutatója foglal össze. A 2019/20-as trendelőrejelzés címe az “Utópia felé” (Towards Utopia).

Lakástextíliák, a térharmonizálás eszközei – Dekorációs és térformáló ötletek

Ahogy egyéniségünkhöz is gondosan alakítjuk külső megjelenésünket, úgy érdemes az otthonunk színvilágát is átgondolnunk. A terek, a színek és kiegészítők összehangolása azonban nem mindig könnyű feladat.

A térelválasztók szerepe otthonunkban: design vagy funkcionalitás

Egy lakás belső terének kialakításakor mindig sarkalatos kérdés a térelválasztás, főleg ha garzonokról, kislakásokról van szó. Ezekben a lakásokban a térelválasztóknak inkább funkcionális, mind sem esztétikai szerepük van. Persze ez utóbbi sem hátrány életterünk megtervezésekor.

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

A kisebb alapterületű lakások tervezésénél az alaprajzi elrendezésre és a tárolásra kerül a legnagyobb hangsúly. Az itt bemutatott látványtervek koncepcióját Csikós Mihály – a Csikós Terv tulajdonosa és főépítésze – készítette, amelyhez az anyag és színvilágot Vermes Dóra enteriőrtervező álmodta meg.

Belvárosi lakás felújítása – főszerepben a harmonikaajtó

Budapest belvárosában, egy kifejezetten jó állapotú lakás “újrahangolására” került sor. A legkülönlegesebb új elem egy harmonikaajtó lett.