Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Térmaximalizálás egy apró, ám annál hangulatosabb stúdiólakásban

 | 

Először is tisztázzuk, mi az a stúdiólakás. Ez egy önálló lakótér, amely jellemzően egy egyágyas szobából áll, amely egyesíti a nappalit, a hálószobát és a konyhát, valamint egy külön fürdőszobát. Ezek a parányi apartmanok általában magánszemélyek vagy párok számára kényelmesek, akik könnyen karbantartható és költséghatékony, kompakt lakóteret preferálnak.

Stúdiólakás berendezésénél kulcsfontosságú a rendelkezésre álló hely maximális kihasználása. A hely maximalizálásának egyik hatékony módja a többfunkciós bútorok használata. Válasszunk egy kanapéágyat, amely éjszakára hálórésszé alakítható. Jól jönnek tárolókat rejtő puffok és ülőkék, valamint a rekeszes, fiókos dohányzóasztalok. Fontoljuk meg falra szerelhető polcok és lebegő íróasztalok használatát, ezekkel is hasznos helyet nyerünk.
A világos színek nagyobbnak és nyitottabbnak mutatják a kicsi teret. Válasszunk semleges színeket a falakra és a bútorokhoz. A világos színű függönyök és az áttetsző redőnyök is segíthetnek maximalizálni a természetes fényt és szellős légkört teremtenek. Tükrökkel visszaverődik a fény és a nagyobb tér illúzióját kelti.
Praktikus a különálló zónák kialakítása, mely segíthet a különböző funkciójú terek létrehozásában. Használjunk bútorokat vagy térelválasztókat a nappali és a hálórész elválasztásához. Szőnyegeket és világítást is használhatunk a tér vizuális felosztására.
Használjunk függőleges tárolókat, például magas és falra szerelhető polcokat. Fontoljuk meg a beépített tárolóval rendelkező bútorok használatát, például fiókos ágyakat vagy rejtett rekeszekkel ellátott ülőbútorokat.
A természetes fény hívogatóbbá és tágasabbá teheti a kis teret. Ne takarjuk el az ablakokat nehéz függönnyel vagy bútorokkal. Ehelyett válasszunk áttetsző redőnyöket vagy világos színű függönyöket, amelyek lehetővé teszik a természetes fény átszűrődését.

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →