Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Gyerekszoba a szellemi fejlődés tekintetében

A színek, formák, tárgyak hangulata melyek otthonunkban körbe vesznek minket, jelentősen befolyásolják még a felnőttek hangulatát is, hát még a gyerekekét.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A gyerekszoba kialakításakor ne csak arra törekedjünk, hogy a gyerekkuckó biztonságos és hangulatos legyen, hanem arra is, hogy a harmonikus fejlődés érdekében inger gazdag környezetet alakítsunk ki a számukra.

Ajánlatos maximum három fő színt alkalmazni

Elsődleges szempont a színek használta. Nyilvánvaló, hogy egy gyerekszoba úgy szép és természetes, ha a színvilága gazdag. De némely szülő hajlamos ezt kissé túlzásba vinni. Amíg a gyermek kisebb, ajánlatos maximum három fő színt alkalmazni, mert a túl sok élénk szín, zavaró lehet a gyermek számára.

Ha már a kisebb gyerekeknél tartunk, a picik hamarabb tanulnak meg járni, ha a gyerekszoba járólapja keményebb anyagból van kialakítva.  Ha kissé csúszósabb a burkolat, mindenképp terítsünk rá szőnyeget, de itt is ügyeljünk rá, hogy a szőnyeg könnyen tisztítható legyen, mert a higiénia a legfontosabb a helyiség kialakításában.

A higiénia a legfontosabb a helyiség kialakításában

Az egészen kicsi gyerekek szobájába nem ajánlott nagy, színes figurákat a falra festeni, mert ezek a megosztják a figyelmüket. De kiváló megoldás lehet, ha nem sima felületű, hagyományos, hanem apró mintás, domború tapétát alkalmazunk, így a tapintási érzékeit is fejleszthetjük.

A kezdetekben, de a későbbiekben is érvényes lehet, hogy a gyerekszobát nem célszerű telezsúfolni játékokkal, ugyanis nekik még egy plüssmackóval való megbarátkozás is időbe telik. Természetesen a játékok jelenléte elengedhetetlen, de ne essünk túlzásokba, vagy használjunk tároló dobozokat a rendszerezéshez.

Használjunk tároló dobozokat a játékok elrendezéséhez

Stressz keltő hatás lehet a gyerek számára, ha a szobában hirtelen változtatunk meg dolgokat. A bútorok hirtelen kicserélése, a falszínek megváltoztatása negatív hatást kelthet a gyerekben. Ezeket a műveleteket fokozatosan és nagyobb gyermek esetében az ő bevonásával ajánlott elvégezni. Ennek köszönhetően legalább a közös, kalandos program is meg van a szülő és gyermek közt.

Népszerűek a témában

A jövő megérkezett: mit tudnak a legmodernebb csaptelepek?

Természetes hatású zöldfal, problémák nélkül

Otthoni wellness élmény: zuhanykabinok, zuhanypanelek és fejzuhanyok