Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Kincsesláda készítése lépésről lépésre

Így öröm a rendrakás: Mennyivel kellemesebb ebben a pompás kincsesládában elhelyezni a játékokat és a gyerekek kincseit, ahelyett, hogy szekrényekben tárolnák őket. Minden gyerekszoba ékessége lesz ez a láda!

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kincsesládánk két azonos felépítésű, nyitott ládából épül fel, amelyeket zongorapánttal kötöttünk össze. A láda elemeinek az összekötése tompa csavarozással készül, a csavarfejek későbbi elrejtésével.

Szükséges eszközök:20110312_kincseslada_01

 • PSR 14,4 LI-2 Bosch akkus fúrócsavarozó
 • PSB 650 RE Bosch fúrógép
 • PFS 65 Bosch festékszóró
 • PSM 80 A Bosch csiszoló
 • Fafúró készlet
 • Csiszolópapír, szemcseméret 120–240
 • Festékszóró rendszer
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • Ragasztószalag
 • Faenyv, törlőkendő
 • Szorítók
 • 2 bútorajtó-ütköző (gumilencse)
 • Közepesen vastag farostlemez (MDF), vastagság 19 mm

1. lépés - A láda oldallapjainak az összekötése

Az alsó láda négy oldallapját az alaplapra helyezzük, úgy ahogy össze fogjuk szerelni. Az oldalakat összejelöljük ceruzával, hogy tudjuk majd, mi, hová tartozik. A hosszabb oldallap rövidebb felén, a szélétől 1 centire függőleges vonalat húzunk ceruzával, majd ezen a vonalon megjelöljük a furatok helyét. A fúrógép 4mm-es fúrójának segítségével elkészítjük a furatokat. A furatokba az akkus csavarozóval és 3,5 × 4 mm-es csavarokkal összeszereljük a láda oldalait. A felső ládatesttel ugyanígy járunk el.

A láda oldallapjainak az összekötése

A láda oldallapjainak az összekötése

A láda oldallapjainak az összekötése

2. lépés - Alaplap/fedőlap összecsavarozása az oldallapokkal

Az alaplap/fedőlap oldalain körbe vonalat húzunk, a szélektől 1centire. Mintha egy 1 centis keretet rajzolnánk az alap/fedőlapokra. Ezeken a vonalakon furatokat készítünk (hosszú oldalon 3, rövid oldalakon 2 furat). Miután elkészítettük a furatokat, az alapot a nagyobb ládatestre illesztve rögzítjük azokat a 3,5 × 4 mm-es csavarokkal. A fedőlapot pedig az ugyanígy előfúrt felső ládatestre rögzítjük.

Alaplap/fedőlap összecsavarozása az oldallapokkal

3. lépés – Az alsó és a felső láda összekötése

A szorítókkal a két ládát a hosszanti oldalánál összeillesztjük. A széthajtott zongorapántot a ládák peremeire tesszük és bejelöljük a csavarok helyét ceruzával, majd előfuratot készítünk. Ezek után a zongorapántot 3 × 17 mm-es csavarokkal rögzítjük.

 Az alsó és a felső láda összekötése

4. lépés – A kapcsos zár felcsavarozása

A kapcsot zárt állapotban rápróbáljuk a ládára és bejelöljük a csavarok helyét. Először az akasztót szereljük fel a felső ládára, majd ehhez mérten a szorítót az alsó ládára, szintén 3 × 17 mm-es csavarokat használva.

A kapcsos zár felcsavarozása

A kapcsos zár felcsavarozása

5. lépés - Az MDF-felületek előkészítése

A furatokat spatulázó masszával vagy kittel kitöltjük. Miután teljesen megszáradt 120-as csiszolópapírral lecsiszoljuk a kittelt felületeket.

Az MDF-felületek előkészítése

6. lépés - Felületkezelés

A Bosch festékszóró rendszerrel vigye fel az alapozó anyagot, majd hagyja megszáradni. Annak érdekében, hogy a következő réteg színes festék megfelelően tapadjon a felületre, az alapozást száradás után finoman meg kell csiszolni. Először 180-as, majd 220-as végül 240-es csiszolópapírral végezze ezt el. A finomcsiszolás után vigye fel az alapszínt a ládákra, majd miután megszáradt, következhet a mintázás. A leggyorsabb eredményt akril vagy diszperziós festékkel érjük el. A festéktartályba minden esetben hígítva kell a festéket tenni, a fúvókán pedig be kell állítani a porlasztósugarat.

A kész munka:

Az alábbi szerelési leírás közepes - 19 mm - vastagságú farostlemezre (MDF-lemez) vonatkozik. Ha más anyagot vagy vastagságot választ, ahhoz kell igazítani az alkatrészjegyzéket.