Kincsesláda készítése lépésről lépésre

Így öröm a rendrakás: Mennyivel kellemesebb ebben a pompás kincsesládában elhelyezni a játékokat és a gyerekek kincseit, ahelyett, hogy szekrényekben tárolnák őket. Minden gyerekszoba ékessége lesz ez a láda!

Kincsesládánk két azonos felépítésű, nyitott ládából épül fel, amelyeket zongorapánttal kötöttünk össze. A láda elemeinek az összekötése tompa csavarozással készül, a csavarfejek későbbi elrejtésével.

Szükséges eszközök:20110312_kincseslada_01

 • PSR 14,4 LI-2 Bosch akkus fúrócsavarozó
 • PSB 650 RE Bosch fúrógép
 • PFS 65 Bosch festékszóró
 • PSM 80 A Bosch csiszoló
 • Fafúró készlet
 • Csiszolópapír, szemcseméret 120–240
 • Festékszóró rendszer
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • Ragasztószalag
 • Faenyv, törlőkendő
 • Szorítók
 • 2 bútorajtó-ütköző (gumilencse)
 • Közepesen vastag farostlemez (MDF), vastagság 19 mm

1. lépés - A láda oldallapjainak az összekötése

Az alsó láda négy oldallapját az alaplapra helyezzük, úgy ahogy össze fogjuk szerelni. Az oldalakat összejelöljük ceruzával, hogy tudjuk majd, mi, hová tartozik. A hosszabb oldallap rövidebb felén, a szélétől 1 centire függőleges vonalat húzunk ceruzával, majd ezen a vonalon megjelöljük a furatok helyét. A fúrógép 4mm-es fúrójának segítségével elkészítjük a furatokat. A furatokba az akkus csavarozóval és 3,5 × 4 mm-es csavarokkal összeszereljük a láda oldalait. A felső ládatesttel ugyanígy járunk el.

A láda oldallapjainak az összekötése

A láda oldallapjainak az összekötése

A láda oldallapjainak az összekötése

2. lépés - Alaplap/fedőlap összecsavarozása az oldallapokkal

Az alaplap/fedőlap oldalain körbe vonalat húzunk, a szélektől 1centire. Mintha egy 1 centis keretet rajzolnánk az alap/fedőlapokra. Ezeken a vonalakon furatokat készítünk (hosszú oldalon 3, rövid oldalakon 2 furat). Miután elkészítettük a furatokat, az alapot a nagyobb ládatestre illesztve rögzítjük azokat a 3,5 × 4 mm-es csavarokkal. A fedőlapot pedig az ugyanígy előfúrt felső ládatestre rögzítjük.

Alaplap/fedőlap összecsavarozása az oldallapokkal

3. lépés – Az alsó és a felső láda összekötése

A szorítókkal a két ládát a hosszanti oldalánál összeillesztjük. A széthajtott zongorapántot a ládák peremeire tesszük és bejelöljük a csavarok helyét ceruzával, majd előfuratot készítünk. Ezek után a zongorapántot 3 × 17 mm-es csavarokkal rögzítjük.

 Az alsó és a felső láda összekötése

4. lépés – A kapcsos zár felcsavarozása

A kapcsot zárt állapotban rápróbáljuk a ládára és bejelöljük a csavarok helyét. Először az akasztót szereljük fel a felső ládára, majd ehhez mérten a szorítót az alsó ládára, szintén 3 × 17 mm-es csavarokat használva.

A kapcsos zár felcsavarozása

A kapcsos zár felcsavarozása

5. lépés - Az MDF-felületek előkészítése

A furatokat spatulázó masszával vagy kittel kitöltjük. Miután teljesen megszáradt 120-as csiszolópapírral lecsiszoljuk a kittelt felületeket.

Az MDF-felületek előkészítése

6. lépés - Felületkezelés

A Bosch festékszóró rendszerrel vigye fel az alapozó anyagot, majd hagyja megszáradni. Annak érdekében, hogy a következő réteg színes festék megfelelően tapadjon a felületre, az alapozást száradás után finoman meg kell csiszolni. Először 180-as, majd 220-as végül 240-es csiszolópapírral végezze ezt el. A finomcsiszolás után vigye fel az alapszínt a ládákra, majd miután megszáradt, következhet a mintázás. A leggyorsabb eredményt akril vagy diszperziós festékkel érjük el. A festéktartályba minden esetben hígítva kell a festéket tenni, a fúvókán pedig be kell állítani a porlasztósugarat.

A kész munka:

Az alábbi szerelési leírás közepes - 19 mm - vastagságú farostlemezre (MDF-lemez) vonatkozik. Ha más anyagot vagy vastagságot választ, ahhoz kell igazítani az alkatrészjegyzéket.

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és eszköz áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

Gyerekszobák kreatívan

Ha valami igazán szépet és egyedit szeretnénk a gyerekszobába, érdemes akár saját kezűleg vagy egy ügyes szakember segítségével elkészíttetni egy-egy bútort vagy kiegészítőt.

Gyerekszoba dekorálása egyszerűen, falfestéssel

Egy ötletes falfestéssel bármelyik gyerekszobából hangulatos, vidám kuckót varázsolhatunk, akár sajátkezűleg is.

Kaméleon módjára változó bútorok

A régi bútorok átalakításával azok stílusa is megváltozik. Az újraformált darabokat azok értékelik igazán, akik a lakberendezés terén is bátran kilépnek komfortzónájukból.

Ágyra fel! Emeletes gyerekágyak kis lakásokba

Kis alapterületű lakásban helyet találni a gyerekbirodalomnak, bizony nagy kihívást jelent. Hozzáértő tervezéssel és némi leleményességgel azonban minden megoldható.  Emeletes ágyak használatával sok helyet spórolhatunk, mégis látványosan kialakíthatjuk a gyerekek alvókuckóját.

Kárpitozás saját kezűleg: mélytűzött alappárna készítése, korszerű kárpitozással

A korszerűen kárpitozott bútor készítése alapos szaktudást és pontosságot igényel, viszont sokkal rövidebb idő alatt elkészül, mint a hagyományosan kárpitozott bútor. Korszerű anyagokkal és technológiával dolgozhatunk, szemben a hagyományossal.

Játszóházak fából, fára építve

Megbújni egy sűrű lombos fa erős ágain, ott kuckót építeni, minden gyerek álma. Egy ilyen kuckó azonban lehet igazán professzionális módon kivitelezett is, ezzel pedig egyszerre tettünk a játék biztonságáért és gyermekeink öröméért.