Látványos árampazarlás

A készenléti áramfogyasztás nem újdonság senkinek, hisz tudjuk, hogy a kikapcsolt azaz „stand by” módban lévő elektromos készülékek is fogyasztanak áramot. Igaz keveset, de a sok kicsi, bizony sokra megy.

20110414_vilagito_kabel_0220110414_vilagito_kabel_03

Sajnos sem a pénztárcánknak, sem a környezetünknek nem mindegy, hogy mennyi áramot pazarolunk el ily módon. Az Interactive Institute nevű svéd nonprofit szervezet az ilyen pazarlások csökkentése érdekében látványos megoldással állt elő. Láthatóvá tették a láthatatlant. Olyan vezetéket készítettek ugyanis, ami az energiafogyasztást fénnyel jelzi, és annál intenzívebben világít és vibrál, minél több a rajta áthaladó áram. Voltaképpen feltalálták a vezetéket, ami figyelmeztet.

20110414_vilagito_kabel_04

Persze felmerül a kérdés, hogy világító kábel, nem igényel vajon még több energiát? Bizonyára ez sem több annál, amit egy „stand by” módban lévő tévékészülék fogyaszt, de nem is ez a lényeg.

20110414_vilagito_kabel_05

A fejlesztők célja mindössze az volt, hogy találmányukkal felhívják a figyelmet arra, hogy ideje elkezdenünk takarékosabb üzemmódba kapcsolni. Hisz míg a csúnya kábeleket elrejthetjük, energiakészleteink csökkenésének problémáját már nem söpörhetjük a szőnyeg alá.
(Forrás: Tii.se)

Kapcsolódó cikkek

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?

Energiatermelő kertészet

A tavaszi esőzések idején is sok munka akad a kertekben, különösen a veteményesben. A nedves talajban való munkához jól jön a egy erős gumicsizma. És ha ez a csizma használat közben még áramot is termel, a munka duplán hasznos lehet.

5 az egyben konnektor

A legigényesebben berendezett dolgozószoba vagy iroda összhatásán is ronthat egy kaotikus kábelrengeteg. Ma már sok módja van a kábelek elrejtésének és rendszerezésének, de íme egy igazán esztétikus megoldás.

Tévét a falra!

Amikor néhány évvel ezelőtt, - nem is volt az olyan régen- megláttuk a reklámot, amelyben a fiatal pár azon tanakodik, hova tegyék az új tévéjüket, majd egyszerűen felakasztják a falra, akár egy képet, egy ország hűlt el az ámulattól.

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Uszodai, illetve valóságos fürdőbeli körülményeket nehéz, vagy csak komoly kompromisszumok árán lehet otthon megteremteni. Azonban a Wellis új kollekciója olyan megoldásokat kínál, melyekkel akár egy uszoda, vagy egy wellness központ lehetőségeit tudhatjuk magunkénak.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

A legfontosabb tudnivalók az elektromos padlófűtésről

A számos fűtési lehetőség között laikusként meglehetősen nehéz eligazodni, még nehezebb igazságot tenni az előnyös és kevésbé előnyös megoldások között. A döntést megkönnyítendő, ejtsünk néhány szót az elektromos padlófűtésről.

Hogyan válasszunk fényforrást?

A LED forradalom elérte a csúcsát: minden világítástechnikai kereskedésben megjelent a LED. Éppen ezért fontos ismernünk, hogy a vásárlás során mire figyeljünk, és hogyan válasszuk ki ezt a típusú fényforrást.

Napelemek és innovációk - Átlátszó megoldások

A fejlesztők újabb építészeti szerkezeti felületeket kezdtek kutatni, amelyek alkalmasak lennének napelemek céljára, így terelődött a figyelem az épületek üvegezett síkjainak irányába.