Hirdetés

Látványos árampazarlás

A készenléti áramfogyasztás nem újdonság senkinek, hisz tudjuk, hogy a kikapcsolt azaz „stand by” módban lévő elektromos készülékek is fogyasztanak áramot. Igaz keveset, de a sok kicsi, bizony sokra megy.

20110414_vilagito_kabel_0220110414_vilagito_kabel_03

Sajnos sem a pénztárcánknak, sem a környezetünknek nem mindegy, hogy mennyi áramot pazarolunk el ily módon. Az Interactive Institute nevű svéd nonprofit szervezet az ilyen pazarlások csökkentése érdekében látványos megoldással állt elő. Láthatóvá tették a láthatatlant. Olyan vezetéket készítettek ugyanis, ami az energiafogyasztást fénnyel jelzi, és annál intenzívebben világít és vibrál, minél több a rajta áthaladó áram. Voltaképpen feltalálták a vezetéket, ami figyelmeztet.

20110414_vilagito_kabel_04

Persze felmerül a kérdés, hogy világító kábel, nem igényel vajon még több energiát? Bizonyára ez sem több annál, amit egy „stand by” módban lévő tévékészülék fogyaszt, de nem is ez a lényeg.

20110414_vilagito_kabel_05

A fejlesztők célja mindössze az volt, hogy találmányukkal felhívják a figyelmet arra, hogy ideje elkezdenünk takarékosabb üzemmódba kapcsolni. Hisz míg a csúnya kábeleket elrejthetjük, energiakészleteink csökkenésének problémáját már nem söpörhetjük a szőnyeg alá.
(Forrás: Tii.se)

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák