Hirdetés

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?

Nemrég a fogyasztói érzelmeket korbácsolta fel egy ilyen elektronikai üstökös, mely Energy Saver Pro néven zuhant bele a hazai köztudatba. Hírlevelekből és reklámokból értesülhettünk arról, hogy soha vissza nem térő alkalom egy ilyen csoda megvásárlása, mely azonnal kihúzza a háztartást az energiaárak szorításából. Nem kevesebbet ígér, minthogy a titokzatos készülék használatával 75%-kal kevesebb lesz a villanyszámlánk.

20140416 energy saver pro1

Promóció, PR érvek

A kütyüt méltató weboldalakon, blogbejegyzésekben minden elképesztően ígéretesnek hangzik. A „magas szintű” technológiáról, csak egy kevés a teljesség igénye nélkül:
„Javítja az elektromos hálózat teljesítményét, és tulajdonságit. Szűrőként szolgál, ami tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt, és stabilizálja a feszültséget, csökkenti az energiát. A háztartásban az összes eszközre, berendezésre hat, az elektromos hálózaton. Mindegy, hogy tél volt, vagy nyár, vagy a kettő között bármi, az eszköz mindig a felére csökkentette a villanyszámlámat.”
„Az Energy Saver Pro egy magas minőségű, hatékony, az egész világon elterjedt, igazolt energia megtakarító eszköz, ami több ezer családot tett már boldogabbá, mert segített nekik lefaragni a havi számláikból.”
„Az eszköz rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal, és megfelel minden uniós előírásnak.”

Lényegileg ezzel az összegzéssel hangzanak el a véget nem érő és némi módosítással leírt dicséretek. De, mi is az igazság?

Felhasználói és egyéb ellenérvek

Természetesen a téma alaposan felkavarta az internetező, fogyasztói társadalmat, így a fórumokon rögtön megjelentek a többé‑kevésbé szakmai, ellenérvek is:
„Egyáltalán nem igaz. "tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt, és a feszültséget, stabilizálja az ellátási feszültséget." Ezeket megteszi helyetted az áramszolgáltató. Ha csak egy kis minimális ingadozás is lenne, azt észre lehetne venni. Nagy kamu az egész....”
„Nézzétek meg pl. a görög oldalt, ahol ugyanazzal a fotóval és szöveggel más nevű mérnökök ontják a hülyeséget.”
„...azok a kamumérnökök, akiknek a képei szerepelnek ezen a kamu oldalon, pár másodperc alatt megtalálom a google képkeresővel egy másik rendes és valós cég honlapján.”
„Az a 75% megtakarítás extrém magas!”
„villanytűzhely, bojler, ezeknél soha és semmivel nem tudsz fogyasztást csökkenteni, ugyanis pl. egy 1000 wattos fűtőszál, ha 220 volton 1000 wattot vesz fel, akkor az igenis fel fogja venni azt az 1000 wattot, bármit is kötsz vele párhuzamosan.”

Természetesen ilyen marketinges érveket és felhasználói ellenérveket ügyes fogalmazással bármikor lehet kreálni. Ettől aztán a tudatlan felhasználó szájtátva áll, nem tudja, mit tegyen, de pénzügyi helyzete, vagy a természetes kapzsisága arra hajtja, hogy higgyen a csábító promóciónak, és megrendeli a kütyüt úgy tíz‑egynéhány‑ezer Ft-ért, sőt mindjárt kettőt, mert legyen a gyereknek is!

energy saver pro működés közben

Vizsgálat, mérések

Az egyik szakmai vizsgálatot a C+D Automatika Kft. 25 éves szakmai múlttal rendelkező méréstechnikai cég munkatársai végezték:

  • Első mérés villanyradiátorral (ohmos fogyasztó), mérési idők 1 óra. Digitális fogyasztásmérővel (PM-150), mérés euróban számolva.
    Eredmény: Fogyasztáscsökkenésnek nyoma sincs!
  • A mérést porszívóval (induktív fogyasztó) is megismételték, az eredmény ugyanaz, tehát nem volt fogyasztás csökkenés.
  • Egy professzionális mérés a Metrel PowerQ4 hálózati analizátorral. A vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen hatást a hálózati áram ingadozásában, következésképpen a modellezett fogyasztásban sem volt csökkenés.

 Gyanús tényezők

  • Az Energy Saver Pro műanyag házában, a 230 V-os olvadóbiztosítón keresztül közvetlenül kötött kondenzátor (5 µF). Vele párhuzamosan kisütő ellenállás, védelmei varisztor, egyenáramú tápegység, két zöld LED‑izzó. Semmi más!
  • A készülék önállóan bedugva a fogyasztásmérőbe a kijelző 56-57 W-os teljesítményt mutatott. Éjszakára a dugaljban hagyva reggelre 1 eurónyi a fogyasztás, tehát az Energy Saver Pro költséget generál.
  • A hazai forgalmazó cég ügyvezetője elmondta, hogy cégük nem ellenőrzi, nem teszteli azokat a termékeket, amelyeket kiszállítanak, kézbesítenek.
  • A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben, csak többszöri próbálkozásra is, nem értékelhető kitérő válaszokat adott.
  • A cseh dTest magazin novemberi cikke beszámol arról, hogy az Energy Saver Pro értékesítése kapcsán, büntetőjogi lépések indultak.

Zárszó

A fizika törvényszerűségeivel nem lehet szembe menni, akármit állít is bármelyik weboldal, úgyhogy mindenki jól fontolja meg a dolgot, mielőtt belevágna ilyen túlzottan csábító vásárlásba! Ésszerűbb úton járunk, ha egyéb energiatakarékos megoldásokat keresünk úgy, hogy a magas fogyasztású gépeinket korszerűbb kis fogyasztásúra és a világítótesteket energiatakarékosra cseréljük. Talán ez nagyobb befektetés, de hosszú távon biztosabb megtérülés.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Hogyan lesz a szemétből áram?

Ha alternatív energiáról beszélünk, általában a természet megújuló forrásai jutnak eszünkbe, a talaj, a napsugárzás, a szél ereje. Pedig a kommunális hulladék feldolgozásában is hatalmas lehetőségek rejlenek.

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Energiatakarékosság az otthonunkban

Tippek, hogyan takarékoskodjunk az energiával otthonunkban, és miként csökkenthetjük a gázszámlát, vízszámlát, villanyszámlát, hogyan érhetünk el valódi rezsicsökkentést.

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Lakást béreltünk, és annak ellenére, hogy elkértük a közüzemi számlákat bérlés előtt, az első elszámoló gázszámlánál nagyon meglepődtünk. Ezért radikális energiacsökkentésbe fogtunk.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

Így csökkentettük a villanyszámlát

A legnagyobb meglepetést az éves elszámoló villanyszámla okozta az újonnan bérelt lakásunkban. Hitetlenkedve néztük, és elhatároztuk, hogy végére járunk, valós lehet-e ez a fogyasztás. Azután megvizsgáltuk, miként csökkentethetjük az áramfogyasztásunkat.

A halász és a rezsi

Egyre drágulnak fogyóban lévő energiakészleteink. Csakis energiamegtakarítással juthatunk előrébb, legyen szó a házak hőszigeteléséről, fűtéskorszerűsítésről vagy épp a közlekedésről. Kormányokon átívelő programok nélkül nem valósítható meg az energia falhasználásának csökkentése és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú használata.