Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Energy Saver Pro - energia megtakarítás, vagy szélhámosság?

A magyar kereskedelemben időről-időre megjelennek ismeretlen gyártmányú high‑end szintűnek aposztrofált termékek, a hétköznapi problémákat egy csapásra megoldani hivatott kütyük, soha nem látott technikai csodák. Vagy inkább átverések?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Nemrég a fogyasztói érzelmeket korbácsolta fel egy ilyen elektronikai üstökös, mely Energy Saver Pro néven zuhant bele a hazai köztudatba. Hírlevelekből és reklámokból értesülhettünk arról, hogy soha vissza nem térő alkalom egy ilyen csoda megvásárlása, mely azonnal kihúzza a háztartást az energiaárak szorításából. Nem kevesebbet ígér, minthogy a titokzatos készülék használatával 75%-kal kevesebb lesz a villanyszámlánk.

20140416 energy saver pro1

Promóció, PR érvek

A kütyüt méltató weboldalakon, blogbejegyzésekben minden elképesztően ígéretesnek hangzik. A „magas szintű” technológiáról, csak egy kevés a teljesség igénye nélkül:
„Javítja az elektromos hálózat teljesítményét, és tulajdonságit. Szűrőként szolgál, ami tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt, és stabilizálja a feszültséget, csökkenti az energiát. A háztartásban az összes eszközre, berendezésre hat, az elektromos hálózaton. Mindegy, hogy tél volt, vagy nyár, vagy a kettő között bármi, az eszköz mindig a felére csökkentette a villanyszámlámat.”
„Az Energy Saver Pro egy magas minőségű, hatékony, az egész világon elterjedt, igazolt energia megtakarító eszköz, ami több ezer családot tett már boldogabbá, mert segített nekik lefaragni a havi számláikból.”
„Az eszköz rendelkezik biztonsági tanúsítvánnyal, és megfelel minden uniós előírásnak.”

Lényegileg ezzel az összegzéssel hangzanak el a véget nem érő és némi módosítással leírt dicséretek. De, mi is az igazság?

Felhasználói és egyéb ellenérvek

Természetesen a téma alaposan felkavarta az internetező, fogyasztói társadalmat, így a fórumokon rögtön megjelentek a többé‑kevésbé szakmai, ellenérvek is:
„Egyáltalán nem igaz. "tisztítja a felesleges áramingadozást, a zajt, és a feszültséget, stabilizálja az ellátási feszültséget." Ezeket megteszi helyetted az áramszolgáltató. Ha csak egy kis minimális ingadozás is lenne, azt észre lehetne venni. Nagy kamu az egész....”
„Nézzétek meg pl. a görög oldalt, ahol ugyanazzal a fotóval és szöveggel más nevű mérnökök ontják a hülyeséget.”
„...azok a kamumérnökök, akiknek a képei szerepelnek ezen a kamu oldalon, pár másodperc alatt megtalálom a google képkeresővel egy másik rendes és valós cég honlapján.”
„Az a 75% megtakarítás extrém magas!”
„villanytűzhely, bojler, ezeknél soha és semmivel nem tudsz fogyasztást csökkenteni, ugyanis pl. egy 1000 wattos fűtőszál, ha 220 volton 1000 wattot vesz fel, akkor az igenis fel fogja venni azt az 1000 wattot, bármit is kötsz vele párhuzamosan.”

Természetesen ilyen marketinges érveket és felhasználói ellenérveket ügyes fogalmazással bármikor lehet kreálni. Ettől aztán a tudatlan felhasználó szájtátva áll, nem tudja, mit tegyen, de pénzügyi helyzete, vagy a természetes kapzsisága arra hajtja, hogy higgyen a csábító promóciónak, és megrendeli a kütyüt úgy tíz‑egynéhány‑ezer Ft-ért, sőt mindjárt kettőt, mert legyen a gyereknek is!

energy saver pro működés közben

Vizsgálat, mérések

Az egyik szakmai vizsgálatot a C+D Automatika Kft. 25 éves szakmai múlttal rendelkező méréstechnikai cég munkatársai végezték:

  • Első mérés villanyradiátorral (ohmos fogyasztó), mérési idők 1 óra. Digitális fogyasztásmérővel (PM-150), mérés euróban számolva.
    Eredmény: Fogyasztáscsökkenésnek nyoma sincs!
  • A mérést porszívóval (induktív fogyasztó) is megismételték, az eredmény ugyanaz, tehát nem volt fogyasztás csökkenés.
  • Egy professzionális mérés a Metrel PowerQ4 hálózati analizátorral. A vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen hatást a hálózati áram ingadozásában, következésképpen a modellezett fogyasztásban sem volt csökkenés.

 Gyanús tényezők

  • Az Energy Saver Pro műanyag házában, a 230 V-os olvadóbiztosítón keresztül közvetlenül kötött kondenzátor (5 µF). Vele párhuzamosan kisütő ellenállás, védelmei varisztor, egyenáramú tápegység, két zöld LED‑izzó. Semmi más!
  • A készülék önállóan bedugva a fogyasztásmérőbe a kijelző 56-57 W-os teljesítményt mutatott. Éjszakára a dugaljban hagyva reggelre 1 eurónyi a fogyasztás, tehát az Energy Saver Pro költséget generál.
  • A hazai forgalmazó cég ügyvezetője elmondta, hogy cégük nem ellenőrzi, nem teszteli azokat a termékeket, amelyeket kiszállítanak, kézbesítenek.
  • A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, a Gazdasági Versenyhivatal az ügyben, csak többszöri próbálkozásra is, nem értékelhető kitérő válaszokat adott.
  • A cseh dTest magazin novemberi cikke beszámol arról, hogy az Energy Saver Pro értékesítése kapcsán, büntetőjogi lépések indultak.

Zárszó

A fizika törvényszerűségeivel nem lehet szembe menni, akármit állít is bármelyik weboldal, úgyhogy mindenki jól fontolja meg a dolgot, mielőtt belevágna ilyen túlzottan csábító vásárlásba! Ésszerűbb úton járunk, ha egyéb energiatakarékos megoldásokat keresünk úgy, hogy a magas fogyasztású gépeinket korszerűbb kis fogyasztásúra és a világítótesteket energiatakarékosra cseréljük. Talán ez nagyobb befektetés, de hosszú távon biztosabb megtérülés.

Népszerűek a témában

Fókuszban a világítástechnikai eszközök

Több fényt az éjszakába! - Hogyan könnyítik meg mindennapjainkat a modern, világító kapcsolók?

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Csendes mosdóhasználat otthonában egyetlen kiegészítővel!

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Intelligencia drótok nélkül

Az elektromos túlfeszültség elleni védelem

MÉASZ-konferencia a tervezett épületenergetikai EU forrásokról és az elérhető megtakarításokról a Construmán

Milyen veszélyeket rejthet az elektromos túlfeszültség?

Hogyan lesz a szemétből áram?

Mit kell tudni a napelemekről?

Energiatakarékosság az otthonunkban

Így csökkentettük a gázszámlánkat

Szalmabálaház

Éves elszámoló villanyszámla? Mit tegyünk, ha túl magasnak tűnik a fogyasztás?