Hirdetés

Szerkezetet érintő átalakítások

Rendszerint házunk átépítése az egyetlen mód a beosztás javítására vagy az alapterület növelésére. Jó befektetésnek is bizonyulhat, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb, mint újat építeni.

Egy belső fal egyszerű eltávolításától a teljes tetőtér-beépítésig minden átalakításnak az a célja, hogy javítsa a lakás beosztását. Átrendezhetjük a meglévő tereket, falakat, válaszfalakat bonthatunk, vagy húzhatunk fel, megváltoztathatjuk az ajtók, ablakok helyét, módosíthatjuk a padló, a mennyezet szintjét. Átalakíthatunk kihasználatlan tereket, például a padlást vagy az alagsort. Új tereket hozhatunk létre, ha megnöveljük a teraszt, új emeletet vagy új toldást, szárnyat építünk.

Szerkezetet érintő átalakítások

Szerkezeti kérdések

Ha eltávolítunk egy belső falat, nem feltétlenül végzünk olyan átalakítást, amely befolyásolja az épület stabilitását, de ha egy külső falba ablakot vágunk, az már igen. A különbség a ház szerkezetében rejlik. Az eltérés megmutatkozhat a munka díjában és nehézségében is. Majdnem minden háznak van külső és belső fala, emelete és tetőzete. Az alapelvek az anyagtól függetlenül ugyanazok. A tető a külső falakon nyugszik, amelyek néhány belső fallal együtt az emeletek súlyát is hordozzák, de a teljes teher az alapokra nehezedik. Általános szabály, hogy minden olyan belső fal, amely a fölötte lévő szint párnafáit tartja, szerkezeti elem. Ha a padló fából készült, a párnafák merőlegesek a padlódeszkákra. Ha a válaszfal nem tart párnafát, a közvetlenül fölötte lévő falak súlyát még hordozhatja.

Minden módosítás szerkezeti változással jár, amely befolyásolja az említett súlyok megtartását. Az az építékezés, amely a külső falakat, a teherhordó belső falakat, a felső emeleteket vagy a tetőt érinti, szerkezeti átalakításnak számít. Mivel az ilyen munkák során be kell építeni valamilyen új erősítő elemet, például gerendát, hogy pótoljuk azt a veszteséget, amelyet egy teherhordó fal eltávolítása okoz, az átépítés lényegesen bonyolultabb, és persze drágább, mint az egyéb építőmunka.

szerkezet3_copy

Engedélyek

Az épület szerkezetét érintő átalakítások építési engedélyhez kötöttek. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy megakadályozza az épületek stabilitásának veszélyeztetését. A tervezéshez ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e építési korlátozások. Annak is utána kell nézni, hogy nincsenek-e előírások a szobák méretére és magasságára, a lépcsők kialakítására, a szellőzésre.

Szerkezeti kérdések

Csak óvatosan!

Mielőtt belevágnánk, ki kell deríteni, melyek a ház szerkezeti elemei. Ez mérnök dolga, ne bízzuk az építési vállalkozóra, kőművesre. A szakember segítése a munka minden szakaszában aranyat ér. A rossz tervezés vagy építkezés következményeinek felszámolása sokszor nehéz és drága feladat. Az átalakítás megváltoztathatja az ingatlan piaci értékét. Ám a szokatlan építészeti megoldás sokkal inkább elriasztja az érdeklődőket, mint a hivalkodó tapéta.

Egyéb hasznos információ a falazat témában: www.xella.hu.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák