Hirdetés

Gondos karbantartás, fél siker

Lyuk talán még nem tátong a tetőnkön, és a fal sem penészedik, de a felújításokkal nem is szabad eddig várni. Odafigyeléssel és karbantartással előzzük meg a bajokat!

A szerkezeti problémák felismeréséhéhez ugyan szakértő mérnöki szem szükséges, ám laikusként is számtalan dolgot észrevehetünk. A felületi tünetek komolyabb problémákra hívják fel a figyelmünket. Gondoljunk arra, hogy mindig az okokat kell megkeresnünk. Ha hibát találunk, derítsük fel az eredetét. A helyreállítási munkákat inkább kétszer ellenőrizzük. Ha a közelmúltban költöztünk a házba, lakásba, jusson eszünkbe, hogy a felújítással talán csak el akartak tüntetni valamit az előző tulajdonosok.
Amint végignéztük a javításokat, vessünk egy pillantást a hasonló korú és kivitelű házakra. Az itt felfedezett hibák megmutathatják, hogy mire kellene fokozottan odafigyelnünk. Ha súlyos bajra gyanakszunk, kérjük ki szakértő tanácsát, de – bármennyire is laikusok vagyunk – próbáljuk megérteni, hogy miről van szó, hiszen a számlát mi álljuk majd.

Falbajok

A jó állapotú falnak egyenesnek és függőlegesnek kell lennie. A régi házakban kis eltérések, szabálytalanságok megengedhetők, ám ezek egy új építésűnél nagy bajt jeleznek. Nézzük meg az ajtó- és ablaktokokat! Derékszögben kell állniuk, és pontosan, rések nélkül kell a falhoz illeszkedniük.
A domború fal rendszerint nedvesség hatására táguló téglafalra vagy szétcsúszó tetőszerkezetre utal és leginkább a fal tetején látható. Ha a falfelület erősen domborodik, keressünk fel azonnal építő mérnököt vagy statikust. Az enyhe domborulat viszont inkább csak kellemetlen és nem esztétikus.

Mit keresnek itt a repedések?

karbantarts1A repedés arra utal, hogy valami elmozdult. A kicsi vagy hajszálrepedésekkel egy régi házban nem kell foglalkozni, és az újak is mozognak kissé, a nagyobbak okát azonban ne késlekedjünk felderíteni.
A repedések lehetnek függőlegesek, vízszintesek vagy átlósak. Utóbbi gyakran lépcsőzetesen halad, a téglákat vagy a köveket követve. Felléphetnek a talaj mozgása miatt, ha huzamosan volt száraz vagy nagyon nedves az idő. Okozhatják közeli fák gyökerei, de akár egy nemrég kivágott fáé is. Ok lehet az alapozás hibája, a téglafalazat duzzadása, a tartógerendák vagy a tetőszerkezet mozgása.
A stabil repedéseket ki lehet kaparni és fel lehet tölteni, bár ezzel az ok megmarad, ha a fal továbbra is mozog. Ellenőrizzük a fugázást, nincs-e újabb repedés. A folyamatos mozgás ellenőrzésének egyik módja, ha repedésre gipszpecséteket, tenyérnyi gipsz pacákat teszünk és ráírjuk a dátumot. Ha bekövetkezik, amitől tartottunk, a pecsétek megrepednek, az épületmozgás a repedések mértékén jól követhető. Ez komoly javításokat tehet szükségessé.

karbantarts2

A nedvességnek semmi helye

A régi, tömör fal sokkal érzékenyebb az áthatoló nedvességre, mint az újabban épített üreges falak. Ha eső után a belső falon nedvességfoltokat találunk, meg kell keresni az ázás okát. Nagy eső idején ellenőrizzük, nem telt-e meg levelekkel az esőcsatorna, nem szivárog-e, nincs-e eltömődve a lefolyócső.
Nézzünk be az ablakpárkányok alá. A párkány alján gyakran barázda fut végig, ami megakadályozza, hogy a lecsurgó víz a falra folyjék.
Ha van víztárolónk vagy ciszternánk, ellenőrizzük, nem szivárog-e.
Az üreges falaknak nem szabad átnedvesedniük. A nedvességet okozhatja, hogy építésnél az üregbe habarcsdarab esik, amely az üreget áthidalja.

karbantarts3

Talajnedvesség ellen

Újépítésű házakban a talaj felőli nedvesedés megoldott, mert a falakat szigetelik a talajvíz ellen. Ha mégis baj van, a szigetelés sérülhetett meg vagy áthidalódott. A hibának számtalan oka lehet, kiderítését bízzuk szakemberre. A falszigetelés a talajszint felett nagyjából 15 centiméterrel ér véget, ezt észre lehet venni a falon.
Sok régi házat szigetelnek utólag nedvesség ellen úgy hogy valamilyen vízálló vegyszert vagy anyagot préselnek a falak alsó részébe. A kezeléssel foglalkozó cégek, vállalkozók ingyen felmérik a teendőket és megbecsülik a munka nagyságát. Kérjünk több árajánlatot, mert az árak nagyon eltérőek. Dolgoztassunk inkább jó nevű céggel, mert a húszéves garancia mit sem ér, ha cég fél év múlva eltűnik.

karbantarts5_copy

Kapcsolódó cikkek

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Várépítő: speciális felajánlással csatlakozott a Homeinfo

Országszerte 13 gyermekintézménynek és 2 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Austrotherm vlog indul Közel nulla címmel

"Közel Nulla Vlog" címmel indítja el vlog sorozatát az Austrotherm, melynek tematikája a közel nulla energiaigényű épületek és az aktuális energetikai követelmények köré épül.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.