Hirdetés

Gondos karbantartás, fél siker

Lyuk talán még nem tátong a tetőnkön, és a fal sem penészedik, de a felújításokkal nem is szabad eddig várni. Odafigyeléssel és karbantartással előzzük meg a bajokat!

A szerkezeti problémák felismeréséhéhez ugyan szakértő mérnöki szem szükséges, ám laikusként is számtalan dolgot észrevehetünk. A felületi tünetek komolyabb problémákra hívják fel a figyelmünket. Gondoljunk arra, hogy mindig az okokat kell megkeresnünk. Ha hibát találunk, derítsük fel az eredetét. A helyreállítási munkákat inkább kétszer ellenőrizzük. Ha a közelmúltban költöztünk a házba, lakásba, jusson eszünkbe, hogy a felújítással talán csak el akartak tüntetni valamit az előző tulajdonosok.
Amint végignéztük a javításokat, vessünk egy pillantást a hasonló korú és kivitelű házakra. Az itt felfedezett hibák megmutathatják, hogy mire kellene fokozottan odafigyelnünk. Ha súlyos bajra gyanakszunk, kérjük ki szakértő tanácsát, de – bármennyire is laikusok vagyunk – próbáljuk megérteni, hogy miről van szó, hiszen a számlát mi álljuk majd.

Falbajok

A jó állapotú falnak egyenesnek és függőlegesnek kell lennie. A régi házakban kis eltérések, szabálytalanságok megengedhetők, ám ezek egy új építésűnél nagy bajt jeleznek. Nézzük meg az ajtó- és ablaktokokat! Derékszögben kell állniuk, és pontosan, rések nélkül kell a falhoz illeszkedniük.
A domború fal rendszerint nedvesség hatására táguló téglafalra vagy szétcsúszó tetőszerkezetre utal és leginkább a fal tetején látható. Ha a falfelület erősen domborodik, keressünk fel azonnal építő mérnököt vagy statikust. Az enyhe domborulat viszont inkább csak kellemetlen és nem esztétikus.

Mit keresnek itt a repedések?

karbantarts1A repedés arra utal, hogy valami elmozdult. A kicsi vagy hajszálrepedésekkel egy régi házban nem kell foglalkozni, és az újak is mozognak kissé, a nagyobbak okát azonban ne késlekedjünk felderíteni.
A repedések lehetnek függőlegesek, vízszintesek vagy átlósak. Utóbbi gyakran lépcsőzetesen halad, a téglákat vagy a köveket követve. Felléphetnek a talaj mozgása miatt, ha huzamosan volt száraz vagy nagyon nedves az idő. Okozhatják közeli fák gyökerei, de akár egy nemrég kivágott fáé is. Ok lehet az alapozás hibája, a téglafalazat duzzadása, a tartógerendák vagy a tetőszerkezet mozgása.
A stabil repedéseket ki lehet kaparni és fel lehet tölteni, bár ezzel az ok megmarad, ha a fal továbbra is mozog. Ellenőrizzük a fugázást, nincs-e újabb repedés. A folyamatos mozgás ellenőrzésének egyik módja, ha repedésre gipszpecséteket, tenyérnyi gipsz pacákat teszünk és ráírjuk a dátumot. Ha bekövetkezik, amitől tartottunk, a pecsétek megrepednek, az épületmozgás a repedések mértékén jól követhető. Ez komoly javításokat tehet szükségessé.

karbantarts2

A nedvességnek semmi helye

A régi, tömör fal sokkal érzékenyebb az áthatoló nedvességre, mint az újabban épített üreges falak. Ha eső után a belső falon nedvességfoltokat találunk, meg kell keresni az ázás okát. Nagy eső idején ellenőrizzük, nem telt-e meg levelekkel az esőcsatorna, nem szivárog-e, nincs-e eltömődve a lefolyócső.
Nézzünk be az ablakpárkányok alá. A párkány alján gyakran barázda fut végig, ami megakadályozza, hogy a lecsurgó víz a falra folyjék.
Ha van víztárolónk vagy ciszternánk, ellenőrizzük, nem szivárog-e.
Az üreges falaknak nem szabad átnedvesedniük. A nedvességet okozhatja, hogy építésnél az üregbe habarcsdarab esik, amely az üreget áthidalja.

karbantarts3

Talajnedvesség ellen

Újépítésű házakban a talaj felőli nedvesedés megoldott, mert a falakat szigetelik a talajvíz ellen. Ha mégis baj van, a szigetelés sérülhetett meg vagy áthidalódott. A hibának számtalan oka lehet, kiderítését bízzuk szakemberre. A falszigetelés a talajszint felett nagyjából 15 centiméterrel ér véget, ezt észre lehet venni a falon.
Sok régi házat szigetelnek utólag nedvesség ellen úgy hogy valamilyen vízálló vegyszert vagy anyagot préselnek a falak alsó részébe. A kezeléssel foglalkozó cégek, vállalkozók ingyen felmérik a teendőket és megbecsülik a munka nagyságát. Kérjünk több árajánlatot, mert az árak nagyon eltérőek. Dolgoztassunk inkább jó nevű céggel, mert a húszéves garancia mit sem ér, ha cég fél év múlva eltűnik.

karbantarts5_copy

Kapcsolódó cikkek

A pécsi Pollack Mihály Technikum és Kollégium nyerte az Austrotherm suli díját

Az Austrotherm Kft. a honlapjára készített segédanyaggal segíti a szakirányú oktatási intézményeket.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Otthonunk egészséges lakóklímája a jó minőségű hőszigeteléssel kezdődik

Az elavult hőszigetelés nagyban befolyásolhatja a beltéri klímát, amiben élünk, ezért kiemelten fontos, hogy az ősz közeledtével, milyen felújításon esnek át a kevéssé korszerű épületek.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

MÉASZ: a magasépítést ösztönző további lépésekkel célszerű segíteni az építésgazdaság GDP-hez adott értékét

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 második negyedévében és júliusban jellemzően stagnáltak vagy 5-15%-kal csökkentek, a homlokzati nyílászárók esetében pedig 20%-kal estek vissza a magasépítéshez, különösen a lakóingatlanok építéséhez és korszerűsítéséhez felhasznált építőanyagok és építési termékek volumenei, összehasonlítva 2019 azonos időszakával.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.