Hirdetés

Gondos karbantartás, fél siker

Lyuk talán még nem tátong a tetőnkön, és a fal sem penészedik, de a felújításokkal nem is szabad eddig várni. Odafigyeléssel és karbantartással előzzük meg a bajokat!

A szerkezeti problémák felismeréséhéhez ugyan szakértő mérnöki szem szükséges, ám laikusként is számtalan dolgot észrevehetünk. A felületi tünetek komolyabb problémákra hívják fel a figyelmünket. Gondoljunk arra, hogy mindig az okokat kell megkeresnünk. Ha hibát találunk, derítsük fel az eredetét. A helyreállítási munkákat inkább kétszer ellenőrizzük. Ha a közelmúltban költöztünk a házba, lakásba, jusson eszünkbe, hogy a felújítással talán csak el akartak tüntetni valamit az előző tulajdonosok.
Amint végignéztük a javításokat, vessünk egy pillantást a hasonló korú és kivitelű házakra. Az itt felfedezett hibák megmutathatják, hogy mire kellene fokozottan odafigyelnünk. Ha súlyos bajra gyanakszunk, kérjük ki szakértő tanácsát, de – bármennyire is laikusok vagyunk – próbáljuk megérteni, hogy miről van szó, hiszen a számlát mi álljuk majd.

Falbajok

A jó állapotú falnak egyenesnek és függőlegesnek kell lennie. A régi házakban kis eltérések, szabálytalanságok megengedhetők, ám ezek egy új építésűnél nagy bajt jeleznek. Nézzük meg az ajtó- és ablaktokokat! Derékszögben kell állniuk, és pontosan, rések nélkül kell a falhoz illeszkedniük.
A domború fal rendszerint nedvesség hatására táguló téglafalra vagy szétcsúszó tetőszerkezetre utal és leginkább a fal tetején látható. Ha a falfelület erősen domborodik, keressünk fel azonnal építő mérnököt vagy statikust. Az enyhe domborulat viszont inkább csak kellemetlen és nem esztétikus.

Mit keresnek itt a repedések?

karbantarts1A repedés arra utal, hogy valami elmozdult. A kicsi vagy hajszálrepedésekkel egy régi házban nem kell foglalkozni, és az újak is mozognak kissé, a nagyobbak okát azonban ne késlekedjünk felderíteni.
A repedések lehetnek függőlegesek, vízszintesek vagy átlósak. Utóbbi gyakran lépcsőzetesen halad, a téglákat vagy a köveket követve. Felléphetnek a talaj mozgása miatt, ha huzamosan volt száraz vagy nagyon nedves az idő. Okozhatják közeli fák gyökerei, de akár egy nemrég kivágott fáé is. Ok lehet az alapozás hibája, a téglafalazat duzzadása, a tartógerendák vagy a tetőszerkezet mozgása.
A stabil repedéseket ki lehet kaparni és fel lehet tölteni, bár ezzel az ok megmarad, ha a fal továbbra is mozog. Ellenőrizzük a fugázást, nincs-e újabb repedés. A folyamatos mozgás ellenőrzésének egyik módja, ha repedésre gipszpecséteket, tenyérnyi gipsz pacákat teszünk és ráírjuk a dátumot. Ha bekövetkezik, amitől tartottunk, a pecsétek megrepednek, az épületmozgás a repedések mértékén jól követhető. Ez komoly javításokat tehet szükségessé.

karbantarts2

A nedvességnek semmi helye

A régi, tömör fal sokkal érzékenyebb az áthatoló nedvességre, mint az újabban épített üreges falak. Ha eső után a belső falon nedvességfoltokat találunk, meg kell keresni az ázás okát. Nagy eső idején ellenőrizzük, nem telt-e meg levelekkel az esőcsatorna, nem szivárog-e, nincs-e eltömődve a lefolyócső.
Nézzünk be az ablakpárkányok alá. A párkány alján gyakran barázda fut végig, ami megakadályozza, hogy a lecsurgó víz a falra folyjék.
Ha van víztárolónk vagy ciszternánk, ellenőrizzük, nem szivárog-e.
Az üreges falaknak nem szabad átnedvesedniük. A nedvességet okozhatja, hogy építésnél az üregbe habarcsdarab esik, amely az üreget áthidalja.

karbantarts3

Talajnedvesség ellen

Újépítésű házakban a talaj felőli nedvesedés megoldott, mert a falakat szigetelik a talajvíz ellen. Ha mégis baj van, a szigetelés sérülhetett meg vagy áthidalódott. A hibának számtalan oka lehet, kiderítését bízzuk szakemberre. A falszigetelés a talajszint felett nagyjából 15 centiméterrel ér véget, ezt észre lehet venni a falon.
Sok régi házat szigetelnek utólag nedvesség ellen úgy hogy valamilyen vízálló vegyszert vagy anyagot préselnek a falak alsó részébe. A kezeléssel foglalkozó cégek, vállalkozók ingyen felmérik a teendőket és megbecsülik a munka nagyságát. Kérjünk több árajánlatot, mert az árak nagyon eltérőek. Dolgoztassunk inkább jó nevű céggel, mert a húszéves garancia mit sem ér, ha cég fél év múlva eltűnik.

karbantarts5_copy

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Gondoltunk már arra, hogy egy üzletbe belépve a belső tér látványa, hangulata mennyire motiváló, vagy éppen a vásárlási kedvünket szegő tényező lehet? Bizony, a miliő meghatározó ebből a szempontból. A lakberendező felelőssége pedig – érthető módon – nem elhanyagolható, hiszen kulcs szerepet játszik az enteriőr kialakításában.

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Szerkezetkész családi ház építésére alkalmas építőanyagok egyik legnagyobb hazai gyártója, a Leier szakértőivel csokorba szedtünk néhány összefüggést. Fókuszban ezúttal a falazat és annak anyaga.

Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.