Hirdetés

Gondos karbantartás, fél siker

Lyuk talán még nem tátong a tetőnkön, és a fal sem penészedik, de a felújításokkal nem is szabad eddig várni. Odafigyeléssel és karbantartással előzzük meg a bajokat!

A szerkezeti problémák felismeréséhéhez ugyan szakértő mérnöki szem szükséges, ám laikusként is számtalan dolgot észrevehetünk. A felületi tünetek komolyabb problémákra hívják fel a figyelmünket. Gondoljunk arra, hogy mindig az okokat kell megkeresnünk. Ha hibát találunk, derítsük fel az eredetét. A helyreállítási munkákat inkább kétszer ellenőrizzük. Ha a közelmúltban költöztünk a házba, lakásba, jusson eszünkbe, hogy a felújítással talán csak el akartak tüntetni valamit az előző tulajdonosok.
Amint végignéztük a javításokat, vessünk egy pillantást a hasonló korú és kivitelű házakra. Az itt felfedezett hibák megmutathatják, hogy mire kellene fokozottan odafigyelnünk. Ha súlyos bajra gyanakszunk, kérjük ki szakértő tanácsát, de – bármennyire is laikusok vagyunk – próbáljuk megérteni, hogy miről van szó, hiszen a számlát mi álljuk majd.

Falbajok

A jó állapotú falnak egyenesnek és függőlegesnek kell lennie. A régi házakban kis eltérések, szabálytalanságok megengedhetők, ám ezek egy új építésűnél nagy bajt jeleznek. Nézzük meg az ajtó- és ablaktokokat! Derékszögben kell állniuk, és pontosan, rések nélkül kell a falhoz illeszkedniük.
A domború fal rendszerint nedvesség hatására táguló téglafalra vagy szétcsúszó tetőszerkezetre utal és leginkább a fal tetején látható. Ha a falfelület erősen domborodik, keressünk fel azonnal építő mérnököt vagy statikust. Az enyhe domborulat viszont inkább csak kellemetlen és nem esztétikus.

Mit keresnek itt a repedések?

karbantarts1A repedés arra utal, hogy valami elmozdult. A kicsi vagy hajszálrepedésekkel egy régi házban nem kell foglalkozni, és az újak is mozognak kissé, a nagyobbak okát azonban ne késlekedjünk felderíteni.
A repedések lehetnek függőlegesek, vízszintesek vagy átlósak. Utóbbi gyakran lépcsőzetesen halad, a téglákat vagy a köveket követve. Felléphetnek a talaj mozgása miatt, ha huzamosan volt száraz vagy nagyon nedves az idő. Okozhatják közeli fák gyökerei, de akár egy nemrég kivágott fáé is. Ok lehet az alapozás hibája, a téglafalazat duzzadása, a tartógerendák vagy a tetőszerkezet mozgása.
A stabil repedéseket ki lehet kaparni és fel lehet tölteni, bár ezzel az ok megmarad, ha a fal továbbra is mozog. Ellenőrizzük a fugázást, nincs-e újabb repedés. A folyamatos mozgás ellenőrzésének egyik módja, ha repedésre gipszpecséteket, tenyérnyi gipsz pacákat teszünk és ráírjuk a dátumot. Ha bekövetkezik, amitől tartottunk, a pecsétek megrepednek, az épületmozgás a repedések mértékén jól követhető. Ez komoly javításokat tehet szükségessé.

karbantarts2

A nedvességnek semmi helye

A régi, tömör fal sokkal érzékenyebb az áthatoló nedvességre, mint az újabban épített üreges falak. Ha eső után a belső falon nedvességfoltokat találunk, meg kell keresni az ázás okát. Nagy eső idején ellenőrizzük, nem telt-e meg levelekkel az esőcsatorna, nem szivárog-e, nincs-e eltömődve a lefolyócső.
Nézzünk be az ablakpárkányok alá. A párkány alján gyakran barázda fut végig, ami megakadályozza, hogy a lecsurgó víz a falra folyjék.
Ha van víztárolónk vagy ciszternánk, ellenőrizzük, nem szivárog-e.
Az üreges falaknak nem szabad átnedvesedniük. A nedvességet okozhatja, hogy építésnél az üregbe habarcsdarab esik, amely az üreget áthidalja.

karbantarts3

Talajnedvesség ellen

Újépítésű házakban a talaj felőli nedvesedés megoldott, mert a falakat szigetelik a talajvíz ellen. Ha mégis baj van, a szigetelés sérülhetett meg vagy áthidalódott. A hibának számtalan oka lehet, kiderítését bízzuk szakemberre. A falszigetelés a talajszint felett nagyjából 15 centiméterrel ér véget, ezt észre lehet venni a falon.
Sok régi házat szigetelnek utólag nedvesség ellen úgy hogy valamilyen vízálló vegyszert vagy anyagot préselnek a falak alsó részébe. A kezeléssel foglalkozó cégek, vállalkozók ingyen felmérik a teendőket és megbecsülik a munka nagyságát. Kérjünk több árajánlatot, mert az árak nagyon eltérőek. Dolgoztassunk inkább jó nevű céggel, mert a húszéves garancia mit sem ér, ha cég fél év múlva eltűnik.

karbantarts5_copy

 | 
Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Pluszenergiás irodát épít az Austrotherm

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Az anyagon túl: az energiamegtakarítás komplex kérdés

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Hazai építőanyag gyártók 2021 első negyedévében: lakáspiaci élénkülés és derűlátás mellett árrobbanás egyes nyersanyag-piacokon

Az úthiba javítás sokkal könnyebb, mint gondolnád! Egy egyedülálló terméknek köszönhetően legalábbis biztosan az

A fehér 12 árnyalata - Egy fehér homlokzat sosem lehet csak „fehér”

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Kiválasztás, beillesztés – Mit tud a Plug & Play kád?

Aszfaltozás hidegen

Az EQUITONE pályázata az építészek és építészhallgatók számára - A hangsúly idén is az anyag kreatív felhasználásán van

Körkörös gazdaság: így hasznosítsd újra a hungarocelled

Akár egy hét alatt elkészülhet a medencénk – Mutatjuk, hogyan

VIMAR, az elektromos szerelvények Ferrarija

Vásárlási listák
További vásárlási listák