Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Építési hibák – fűtéstervezés

Lakásunk, házunk fűtésének kiépítésekor, felújításakor a tervezéshez feltétlenül épületgépész szakember segítségét kell kérni, aki szakszerű számítások alapján tesz javaslatot az új fűtési rendszerre, a kéményre, a fűtőtestek elhelyezésére. A tervezéskor évtizedekre eldőlhet, hogy mennyi energiát kell a fűtésre fordítanunk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A rosszul kiválasztott fűtési mód jelentős anyagi veszteséggel jár. A fűtési rendszer kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, az tény, hogy a rendelkezésre álló energiahordozók eleve behatárolhatják a lehetőségeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan az építés, illetve a felújítás idején aktuális energiaárakhoz szabják a fűtés módját.
A megújuló energiák – hőszivattyú, napkollektor – felhasználásakor is érdemes körültekintően eljárni, s megvizsgálni, hogy adott-e minden feltétel. A napkollektor például nem mindenütt alkalmas fűtésre, figyelembe kell venni a napsütéses órák számát, a hazai időjárási viszonyok mellett fűtésrásegítésre lehet használni, például kondenzációs gázkazánnal együtt. Meleg víz előállításához viszont gazdaságos a napkollektor, különösen, ha medencefűtésre is használjuk, sokat megtakaríthatunk vele. Számításba jöhetnek még a biomassza-kazánok, valamint az úgynevezett pelletkazánok is.

Tetőbe épített síkkolektor (Forrás: Weishaupt)

Ha gázzal fűtünk, akkor ma már mindenképp kondenzációs gázkazánt ajánlott választani, mert ez a legenergiatakarékosabb megoldás.
Fontos kérdés a fűtés kialakításakor, hogy egyedi − helyiségenkénti − vagy központi fűtőberendezést szereltessünk fel. Ha az utóbbi mellett voksolunk − ma már ez az általános −, el kell dönteni, milyen csővezetékeket, milyen nagyságú és típusú kazánt használjunk. A fűtőberendezés helytelen kiválasztása és mérete is jelentősen megnövelheti az energiafogyasztást. Ez a hiba jelentős energiaköltség-növekedést is jelenthet. Ha túlméretezzük a fűtőtestet, feleslegesen dobunk ki pénzt, ha viszont alulméretezzük, akkor fázni fogunk.

A kondenzációs gázkazán akár a lakótérben is elhelyezhető (Forrás: Weishaupt)

Az egyedi fűtés esetén minden helyiség fűtése egymástól teljesen függetlenül történik, az akkor lehet kifizetődő, ha a ház vagy a lakás a benne élők számához képest nagy. A központi fűtésnek sok előnye van, például a nagyobb komfort, valamint az, hogy a lakótérben kisebb helyet foglalnak el a fűtőtestek. A jó központi fűtés az épület méretéhez képest az egyedi fűtésnél kevesebb energiával egyenletes meleget ad az egész házban vagy lakásban. Ugyanakkor lehetőségünk van arra, hogy egyes fűtőtesteket elzárjunk, vagy hőfokszabályozó szelepekkel automatikus működésre állítsunk be.

Amennyiben a központi fűtés mellett döntünk, akkor választhatunk a radiátoros és a felületfűtés: padló-, fal-, mennyezetfűtés, illetve ezek kombinációja között. A padlófűtés számára szükséges szerkezeti magasság körülbelül 12 centiméter. Ahol ez nem áll rendelkezésre − fűtéskorszerűsítés esetén a már meglevő épületekben −, ott a padlófűtés kiépítésére nincs lehetőség. Meleg padlós − padlószőnyeges, parkettás − helyiségekben nem célszerű, mivel a megfelelő hőleadáshoz magasabb fűtővíz-hőmérsékletre van szükség, ami szárítja, és gyorsan tönkreteheti a fát vagy a textilanyagot. Ami a radiátoros fűtést illeti, amikor válogathatunk a forgalomban levő fűtőtestek közül, akkor körültekintően kell választanunk. A radiátornak legalább 20−30 évig kell üzemelnie, ezért nem érdemes csak az árat figyelembe venni, és no name, olcsó terméket vásárolni.

A központi fűtés működését és az energiafogyasztást nagymértékben befolyásolja a szabályozás módja, a szabályzó típusa és felszerelésének helye. A szabályzó kiválasztását szakemberre kell bízni. A tapasztalat az, hogy Magyarországon gyakrabban alkalmazzák az olcsóbb helyiség-termosztátokat. A megfelelő típus kiválasztása mellett fontos az elhelyezés. A szakemberek azt javasolják, hogy kerüljön olyan szobába, ahol nincsenek belső hőforrások − például tűzhely −, és a fűtés sincs lezárva. A méretét a helyiség hőtechnikai tulajdonságainak megfelelően kell megválasztani.

Nem árt figyelni arra, hogy az elhanyagolt berendezések nem csak balesetveszélyesek, hanem jelentős energiaveszteségeket okozhatnak, ezért fontos a karbantartásuk, a fűtőkészüléket nyaranta szakemberekkel kell átvizsgáltatni, kitisztíttatni.

Kapcsolódó írásaink

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?
Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?

Népszerűek a témában

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

A napellenző kiválasztása teraszra, erkélyre

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása