Hirdetés

Építési hibák – fűtéstervezés

Lakásunk, házunk fűtésének kiépítésekor, felújításakor a tervezéshez feltétlenül épületgépész szakember segítségét kell kérni, aki szakszerű számítások alapján tesz javaslatot az új fűtési rendszerre, a kéményre, a fűtőtestek elhelyezésére. A tervezéskor évtizedekre eldőlhet, hogy mennyi energiát kell a fűtésre fordítanunk.

A rosszul kiválasztott fűtési mód jelentős anyagi veszteséggel jár. A fűtési rendszer kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, az tény, hogy a rendelkezésre álló energiahordozók eleve behatárolhatják a lehetőségeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan az építés, illetve a felújítás idején aktuális energiaárakhoz szabják a fűtés módját.
A megújuló energiák – hőszivattyú, napkollektor – felhasználásakor is érdemes körültekintően eljárni, s megvizsgálni, hogy adott-e minden feltétel. A napkollektor például nem mindenütt alkalmas fűtésre, figyelembe kell venni a napsütéses órák számát, a hazai időjárási viszonyok mellett fűtésrásegítésre lehet használni, például kondenzációs gázkazánnal együtt. Meleg víz előállításához viszont gazdaságos a napkollektor, különösen, ha medencefűtésre is használjuk, sokat megtakaríthatunk vele. Számításba jöhetnek még a biomassza-kazánok, valamint az úgynevezett pelletkazánok is.

Tetőbe épített síkkolektor (Forrás: Weishaupt)

Ha gázzal fűtünk, akkor ma már mindenképp kondenzációs gázkazánt ajánlott választani, mert ez a legenergiatakarékosabb megoldás.
Fontos kérdés a fűtés kialakításakor, hogy egyedi − helyiségenkénti − vagy központi fűtőberendezést szereltessünk fel. Ha az utóbbi mellett voksolunk − ma már ez az általános −, el kell dönteni, milyen csővezetékeket, milyen nagyságú és típusú kazánt használjunk. A fűtőberendezés helytelen kiválasztása és mérete is jelentősen megnövelheti az energiafogyasztást. Ez a hiba jelentős energiaköltség-növekedést is jelenthet. Ha túlméretezzük a fűtőtestet, feleslegesen dobunk ki pénzt, ha viszont alulméretezzük, akkor fázni fogunk.

A kondenzációs gázkazán akár a lakótérben is elhelyezhető (Forrás: Weishaupt)

Az egyedi fűtés esetén minden helyiség fűtése egymástól teljesen függetlenül történik, az akkor lehet kifizetődő, ha a ház vagy a lakás a benne élők számához képest nagy. A központi fűtésnek sok előnye van, például a nagyobb komfort, valamint az, hogy a lakótérben kisebb helyet foglalnak el a fűtőtestek. A jó központi fűtés az épület méretéhez képest az egyedi fűtésnél kevesebb energiával egyenletes meleget ad az egész házban vagy lakásban. Ugyanakkor lehetőségünk van arra, hogy egyes fűtőtesteket elzárjunk, vagy hőfokszabályozó szelepekkel automatikus működésre állítsunk be.

Amennyiben a központi fűtés mellett döntünk, akkor választhatunk a radiátoros és a felületfűtés: padló-, fal-, mennyezetfűtés, illetve ezek kombinációja között. A padlófűtés számára szükséges szerkezeti magasság körülbelül 12 centiméter. Ahol ez nem áll rendelkezésre − fűtéskorszerűsítés esetén a már meglevő épületekben −, ott a padlófűtés kiépítésére nincs lehetőség. Meleg padlós − padlószőnyeges, parkettás − helyiségekben nem célszerű, mivel a megfelelő hőleadáshoz magasabb fűtővíz-hőmérsékletre van szükség, ami szárítja, és gyorsan tönkreteheti a fát vagy a textilanyagot. Ami a radiátoros fűtést illeti, amikor válogathatunk a forgalomban levő fűtőtestek közül, akkor körültekintően kell választanunk. A radiátornak legalább 20−30 évig kell üzemelnie, ezért nem érdemes csak az árat figyelembe venni, és no name, olcsó terméket vásárolni.

A központi fűtés működését és az energiafogyasztást nagymértékben befolyásolja a szabályozás módja, a szabályzó típusa és felszerelésének helye. A szabályzó kiválasztását szakemberre kell bízni. A tapasztalat az, hogy Magyarországon gyakrabban alkalmazzák az olcsóbb helyiség-termosztátokat. A megfelelő típus kiválasztása mellett fontos az elhelyezés. A szakemberek azt javasolják, hogy kerüljön olyan szobába, ahol nincsenek belső hőforrások − például tűzhely −, és a fűtés sincs lezárva. A méretét a helyiség hőtechnikai tulajdonságainak megfelelően kell megválasztani.

Nem árt figyelni arra, hogy az elhanyagolt berendezések nem csak balesetveszélyesek, hanem jelentős energiaveszteségeket okozhatnak, ezért fontos a karbantartásuk, a fűtőkészüléket nyaranta szakemberekkel kell átvizsgáltatni, kitisztíttatni.

Kapcsolódó írásaink

Milyen szempontok szerint válasszunk kazánt?
Milyen szempontok szerint válasszunk napkollektort?

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Hazai építőanyag gyártók 2020 harmadik negyedévében és októberben: lassuló beruházások mellett széttartó keresleti trendek és kezdődő kivárás

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 harmadik negyedévében és októberében széttartó tendenciák érvényesültek az egyes gyártói szegmensekben.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

A mindennapjaink részévé vált, hogy életünket okosotthon rendszerekkel tegyük minél komfortosabbá és biztonságosabbá.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.