Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Bőr a falon?

Igen, ránézésre olyan, mint ha bőr lenne, de nem az! Viszont esztétikus, mutatós, könnyen és gyorsan elkészíthető, akár saját kezűleg is. Jó kézügyességre és figyelmes olvasásra lesz csupán szükség.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Adott egy mosdó helyiség, melynek csempéje finoman szólva is ronda volt. Szerettük volna eltüntetni, de belegondoltunk a csempe leverésével együtt járó felfordulásba: por, sitt, konténer, majd elmegyünk, több üzletet végiglátogatunk, hogy vásároljunk másikat, azután hívunk egy kőművest a vakoláshoz, egy burkolót a csempe felrakásához és a fugázáshoz, végül egy festőt a mennyezetfestéshez. Drága mulatság lesz és valószínűleg egy hétbe is beletelik majd. Rájöttünk, hogy ezt nem szeretnénk, de azt sem, hogy a mosdó így maradjon.

Agyaltunk hát és akkor jött egy remek ötlet, ami nagyon tetszett és gyorsabb, olcsóbb megoldásnak tűnt, mint a fent leírtak, ezen kívül elég egy szakember is hozzá! Tárcsáztuk is festő mesterünket, felvázoltuk az elképzelést és innen már ment minden, mint a karikacsapás. Megosztom Önökkel milyen gyorsan és egyszerűen lehet egy csempézett helyiséget átalakítani, por, sitt, konténer, vakolás és fugázás nélkül.

Csempefestés Piktor termékekkel

Első lépésként a csempét le kell kenni egy tapadóhíddal. (1. lépés) Mi a Sopro HPS 673 tapadó alapozót használtuk. Ezután, a megszáradt felületre fel kell vinni a glett anyagot, melyet nem szükséges tükör simára dolgozni, elég csak a glettvassal elsimítani. Figyelni kell azonban arra, hogy nem jó bármilyen glett erre a célra Mi a Platinum Decor Glettet használtuk, melyet vastagon lehet felhordani és strukturálható, így pl. gyűrt textilhez hasonló rusztikus felület is kialakítható. Ezen kívül kész termék, nem nekünk kell bekeverni, ami vagy sikerül, vagy nem. Amikor a glett megszáradt még egy réteget fel kell hordani, mivel egy réteg után még nagyon erősen kirajzolódnak a fugák. (2. lépés)

Ezután következik a bőr hatás kialakítása. Ez úgy történik, hogy a még nedves glettbe egy szivacs segítségével bele kell simogatni nylon fóliát. (3. lépés) A szebb és változatosabb minta elérése érdekében helyenként meg kell csavarni a szivacsot. (Kb. úgy, mint mikor egy tekerő gombot elfordítunk félig vagy háromnegyedig) 2 -3 óra száradás után (4. lépés) a nylon fóliát el kell távolítani (5.lépés), de ezt nagyon óvatosan kell végezni, mert a glett még ilyenkor nem száraz és a kialakított struktúrák sérülhetnek. Ekkor már látható a kialakult minta, de csak festés után lesz az igazi! (6. lépés)

Csempefestés Piktor termékekkel

A festésnél arra kell figyelni, hogy a festék fényes és enyhén csillogó legyen, mert így kelti majd leginkább a bőr hatását. (7. lépés) Mi első rétegben egy sárga színű (színe: Y401) Tikkurila Joker falfestéket használtunk, második fedőrétegként pedig Tikkurila Taika falfény Gyöngyházfényű fedőfestéket (színe: 2083).

Csempefestés Piktor termékekkel

A végeredmény nagyon mutatós, sőt, mondhatni exkluzív lett. (8. lépés) Mindezek ellenére biztos, hogy olcsóbban és gyorsabban alakítottuk át mosdó helyiségünket, mintha a csempét leverjük és újra csempézzük. A festésnek pedig megvan az az előnye is, hogy sokkal gazdagabb a színválasztéka, mint a csempéknek, és ha elsőre nem sikerül a megfelelő színt kiválasztanunk, akkor csak átkenjük. A későbbiekben pedig szintén gyorsan, könnyen átszínezhetjük a megunt falfelületet, míg ezt egy csempézettel nehezen lehetne megtenni. 

Reméljük, sikerült ötletet adni az átalakításhoz és a fent leírtak alapján Önök is könnyedén átalakítják majd csempézett helyiségüket.

Jó tanács: Mielőtt elkezdenék a munkát, ajánlott egy kisebb falfelületen gyakorolni, (pl. garázs falon, vagy egy darab gipszkartonon), hogy kellőképpen elsajátítsák a mozdulatokat és a végeredmény minél tökéletesebb legyen.