Hirdetés

Bőr a falon?

Igen, ránézésre olyan, mint ha bőr lenne, de nem az! Viszont esztétikus, mutatós, könnyen és gyorsan elkészíthető, akár saját kezűleg is. Jó kézügyességre és figyelmes olvasásra lesz csupán szükség.

Adott egy mosdó helyiség, melynek csempéje finoman szólva is ronda volt. Szerettük volna eltüntetni, de belegondoltunk a csempe leverésével együtt járó felfordulásba: por, sitt, konténer, majd elmegyünk, több üzletet végiglátogatunk, hogy vásároljunk másikat, azután hívunk egy kőművest a vakoláshoz, egy burkolót a csempe felrakásához és a fugázáshoz, végül egy festőt a mennyezetfestéshez. Drága mulatság lesz és valószínűleg egy hétbe is beletelik majd. Rájöttünk, hogy ezt nem szeretnénk, de azt sem, hogy a mosdó így maradjon.

Agyaltunk hát és akkor jött egy remek ötlet, ami nagyon tetszett és gyorsabb, olcsóbb megoldásnak tűnt, mint a fent leírtak, ezen kívül elég egy szakember is hozzá! Tárcsáztuk is festő mesterünket, felvázoltuk az elképzelést és innen már ment minden, mint a karikacsapás. Megosztom Önökkel milyen gyorsan és egyszerűen lehet egy csempézett helyiséget átalakítani, por, sitt, konténer, vakolás és fugázás nélkül.

Csempefestés Piktor termékekkel

Első lépésként a csempét le kell kenni egy tapadóhíddal. (1. lépés) Mi a Sopro HPS 673 tapadó alapozót használtuk. Ezután, a megszáradt felületre fel kell vinni a glett anyagot, melyet nem szükséges tükör simára dolgozni, elég csak a glettvassal elsimítani. Figyelni kell azonban arra, hogy nem jó bármilyen glett erre a célra Mi a Platinum Decor Glettet használtuk, melyet vastagon lehet felhordani és strukturálható, így pl. gyűrt textilhez hasonló rusztikus felület is kialakítható. Ezen kívül kész termék, nem nekünk kell bekeverni, ami vagy sikerül, vagy nem. Amikor a glett megszáradt még egy réteget fel kell hordani, mivel egy réteg után még nagyon erősen kirajzolódnak a fugák. (2. lépés)

Ezután következik a bőr hatás kialakítása. Ez úgy történik, hogy a még nedves glettbe egy szivacs segítségével bele kell simogatni nylon fóliát. (3. lépés) A szebb és változatosabb minta elérése érdekében helyenként meg kell csavarni a szivacsot. (Kb. úgy, mint mikor egy tekerő gombot elfordítunk félig vagy háromnegyedig) 2 -3 óra száradás után (4. lépés) a nylon fóliát el kell távolítani (5.lépés), de ezt nagyon óvatosan kell végezni, mert a glett még ilyenkor nem száraz és a kialakított struktúrák sérülhetnek. Ekkor már látható a kialakult minta, de csak festés után lesz az igazi! (6. lépés)

Csempefestés Piktor termékekkel

A festésnél arra kell figyelni, hogy a festék fényes és enyhén csillogó legyen, mert így kelti majd leginkább a bőr hatását. (7. lépés) Mi első rétegben egy sárga színű (színe: Y401) Tikkurila Joker falfestéket használtunk, második fedőrétegként pedig Tikkurila Taika falfény Gyöngyházfényű fedőfestéket (színe: 2083).

Csempefestés Piktor termékekkel

A végeredmény nagyon mutatós, sőt, mondhatni exkluzív lett. (8. lépés) Mindezek ellenére biztos, hogy olcsóbban és gyorsabban alakítottuk át mosdó helyiségünket, mintha a csempét leverjük és újra csempézzük. A festésnek pedig megvan az az előnye is, hogy sokkal gazdagabb a színválasztéka, mint a csempéknek, és ha elsőre nem sikerül a megfelelő színt kiválasztanunk, akkor csak átkenjük. A későbbiekben pedig szintén gyorsan, könnyen átszínezhetjük a megunt falfelületet, míg ezt egy csempézettel nehezen lehetne megtenni. 

Reméljük, sikerült ötletet adni az átalakításhoz és a fent leírtak alapján Önök is könnyedén átalakítják majd csempézett helyiségüket.

Jó tanács: Mielőtt elkezdenék a munkát, ajánlott egy kisebb falfelületen gyakorolni, (pl. garázs falon, vagy egy darab gipszkartonon), hogy kellőképpen elsajátítsák a mozdulatokat és a végeredmény minél tökéletesebb legyen.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Rések a falon, tömítések saját kezűleg

A fal és az ajtótok közötti rések tömítése nem csupán esztétikai, hanem energiatakarékossági szempontból is nagyon fontos.

Látványosan alakítható falfelületek 2. – A fésűs technika

Alapanyagok és eszközök a fésűs technika hibátlan alkalmazásához. A végeredmény: egyedi és látványos felület.

Látványosan alakítható falfelületek 1. – A húzott technika

Hogyan lesz a felület strukturált és dekoratív? Íme, az úgynevezett húzott technika megfelelő alkalmazása.

Különleges hangulat rozsdás falakkal

Rusztikus, kopottas, úgynevezett “rozsdás” falat alakíthatunk ki egy kisebb falszakaszon vagy akár az egész falon. Fontos azonban a megfelelő technika elsajátítása.

Mire jó a táblafesték?

A táblafesték falon történő alkalmazása évek óta népszerű, nem véletlenül, hiszen számtalan lehetőséget kínál a falak további dekorálására. Íme, a legfontosabb technikai fogások.

Antik kő hatás egyszerűen, falfestéssel

Antik kő hatás és fényes, csillogó felület a speciális glett anyag és festék, valamint a megfelelő szerszámok segítségével. Ötletek a megvalósításhoz.

Metáleffekt hatás a falakon

A fémes hatás a falakon merész vállalkozás, ám a végeredményt látva érdemes belevágni. Íme, a legfontosabb anyagok és szerszámok a tökéletes felülethez.