Sugárzó felületfűtések, hűtések – Búcsúzzunk el a radiátoroktól!

Épületeink hűtésében-fűtésében egyre nagyobb teret kapnak a nagy hőleadó felülettel rendelkező rendszerek.

Egy korábbi cikkünkben az infrafűtésekről beszélgettünk Bokor Andrással a  Vizaterv Épületgépészeti Tervező és Szakértő Kft. Ügyvezetőjével. Jelen anyagunkhoz is az ő tudását és tapasztalatát hívtuk segítségül, hogy minél többet megtudhassunk a felületfűtési rendszerekről.

Általános gondolatok a felületfűtésről

A felületfűtési rendszerek közé tartoznak a már sokak által is alkalmazott padló-, a kevésbé elterjedt, de fokozatosan nagyobb tábort magáénak tudó fal-, illetve mennyezetfűtés, hűtés rendszerek. Nagy leadófelületükből fakadóan alacsony előremenő fűtővíz hőmérséklet előállítása szükséges, ezért könnyedén párosíthatjuk a  modern fűtési technológiákkal (alacsony előremenő fűtővíz hőmérséklettel dolgozó rendszerek), mint amilyenek a kondenzációs kazán és hőszivattyús rendszerek.

Felületfűtés a nappaliban

Milyen felületfűtés/hűtés fajtákat választhatunk kiépítésük szerint?

Attól függően, hogyan szeretnénk a felületfűtésünket kialakítani, két lehetőség közül választhatunk: száraz vagy nedves kiépítés.

Manapság egyre többen fordulnak a szárazépítészet felé, például irodaházak, modern társasházak, otthonok építése során. Irodaházak kialakításánál bevett szokás, hogy első lépésként nagy tereket alakítanak ki, melyekből a leendő tulajdonos, bérlő igényeinek megfelelően kisebb, elszeparáltabb helyiségeket hoznak létre, mindezt többek között gipszkarton szerkezetekkel valósítják meg. A felület fűtés/hűtés egyik kivitelezési módozata a száraz kiépítés, amikor a fűtési rendszer csőhálózata már a gyártó által előre gyártott ernyőkben foglal helyet és ezt takarja el a gipszkarton. Ennek előnye a gyors, tiszta kivitelezés.

Ezzel szemben a nedves kivitelezés során a fűtő/hűtő víz vezeték rendszerét valamilyen nedves vakolási technológiával - gipsz vagy cement vakolással - fedik el. Ide sorolhatjuk azt a megoldást is, amikor a mennyezet fűtő/hűtő víz vezeték rendszerét a vasbeton szerkezetbe helyezik, majd betonnal kiöntik. Ezt szerkezet fűtésnek nevezzük.   

Felületfűtés a nappaliban

Mire figyeljünk oda?

A felületfűtési/hűtési rendszerek tervezést igényelnek, csak megbízható, jó referenciával rendelkező tervezőt bízzunk meg a feladattal! Hasonlóan válasszunk kivitelezőt is!

Lakóingatlan fűtését nem javasolt falfűtéssel megoldani, mivel a fal elé helyezett bútorok, falra tett képek leárnyékolják a sugárzást. A falban futó csővezetékek megnehezítik a szegek beverését, csavarok behajtását a falba, mert egy óvatlan mozdulattal kárt tehetünk a rendszerben. Ehhez nyújtanak segítséget a falakról készített hőkamerás felvételek, amelyeken tisztán látszik a csövezés nyomvonala. Ha mégis falfűtést szeretnénk otthonunkba, mindenképpen egyeztessünk belsőépítésszel.

Amennyiben felülethűtéssel szeretnénk a helyiségek hőelvonását (hűtését) megtenni, szem előtt kell tartanunk, hogy nem tudunk akármekkora mennyiségű hőt elvonni. A helyiségben kialakuló hő, például a következő forrásokból származhat: a Nap által besugárzott hő, a jelen lévő személyek által leadott hő (kb. 100W/személy), világítás és más elektronikai eszközök által generált hő. Az optimális hőmérséklet előállításához hideg felületekre volna szükségünk, amelyeken létrejöhet a páralecsapódás, nedves falakat, penészesedést idézve elő. Ezen felül, a megoldatlan páraelvezetés következtében a helyiségekben kellemetlen, dunsztérzet jön létre.

Nem ajánlott a helyiségek hűtését padlóhűtéssel megoldani, mivel jobban fázunk a talpunk felől. Kellemetlen érzés volna az ott tartózkodók számára, továbbá a különböző burkolatok által nyújtott hőérzet teljesen más: Gondoljunk a laminált padló és járólap esetére, amikor a járólapot hűvösebbnek érezzük, pedig a hőmérsékletük megegyezik.

A mennyezethűtési rendszerekbe harmatponti érzékelőt kell beépíteni, amely figyelemmel követi a helyiség hőmérsékletét és összhangban tartja a hűtő víz hőméréskletével.

Milyen előnyeit élvezhetjük a felülethűtés/fűtés technológiájának?

Megfelelően tervezett felületfűtéssel/hűtéssel megakadályozhatjuk a hőhidak kialakulását. Ezzel elejét vehetjük a falszerkezetek penészesedésének. Mindezt egy hangtalan és huzatmentes fűtési rendszer közreműködésével tehetjük meg.

Alkalmazásukkal eltűnnek helyiségeinkből a hőleadók (pl.: radiátor, konvektor), terek szabadulnak fel, amelyeket ízlésünknek megfelelően rendezhetünk be.

Mivel a hőleadás, vagy hűtés nagy felületen és alacsony hőmérsékleten történik, ezért a helyiségekben tartózkodók komfortérzete optimális lesz. Elkerülhetjük a helyiségek egyenetlen fűtéséből származó kellemetlen hatásokat, mint amilyeneket például a konvektorok esetében is tapasztalhatunk: a szoba magasságában a hőmérsékletrétegződés jelentős.

Az egyenletes hőmérséklet kialakítása érdekében nem szükséges más berendezéseket is beépíteni, mint például ventillátor, mivel a felületeken egyenletes hőleadás történik.

A nagy hőmérsékletű hőleadókkal ellentétben, nem következik be a helyiség hideg-meleg levegőjének áramlása, ezért nem keveri fel a port, nem okoz kellemetlenséget az allergiásoknak (megszűnik a huzathatás). A padlófűtés azért kivételt képezhet, mivel a szőnyegből felszálló porok kellemetlenséget okohatnak az allergiával, asztmával küzdő személyeknek.

A modern építészeti, gépészeti technológiák megismerése, otthonunkba való beengedése nagy mértékben hozzájárulhat kényelmünk, biztonságunk növeléséhez, kiadásaink csökkentéséhez. Bolygónk és pénztárcánk védelmének érdekében érdemes naprakész tudást birtokolni az olyan területekkel kapcsolatosan, amelyekkel csökkenthetjük a fosszilis energiahordozók felhasználásának mértékét, mint amilyen a fűtéstechnika is.

Lektorálta: Bokor András, vizaterv.hu

Kapcsolódó cikkek

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek: friss levegő, energiatakarékosság, talajhő hasznosítás

Ahogy egyre inkább elszigeteljük magunkat a külső környezettől, úgy feledkezünk meg a belső komfort egyik alapvető eleméről, a szükséges friss levegőről. Ennek energiatakarékos és hatékony pótlását ma a legmodernebb hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel érhetjük el.

A gázkészülék leállását gyakran okozzák a kéményben keletkező jégdugók – Fontos a kémény szigetelése!

A hideg időjárás nem kíméli a kéményeket sem. Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kazánok füstelvezetőjében jégdugó keletkezik, melynek következménye a zárt égésterű kazán leállása. Előzzük meg a bajt!

Levegő-víz hőszivattyú - Hűtés, fűtés, melegvíz ellátás kazán és klíma nélkül

Sokak számára még mindig rengeteg kérdés merül fel a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatban, hiszen gyakran még mindig nem egyértelmű, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen készülék beszerelése.