Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Sugárzó felületfűtések, hűtések – Búcsúzzunk el a radiátoroktól!

Épületeink hűtésében-fűtésében egyre nagyobb teret kapnak a nagy hőleadó felülettel rendelkező rendszerek.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Egy korábbi cikkünkben az infrafűtésekről beszélgettünk Bokor Andrással a  Vizaterv Épületgépészeti Tervező és Szakértő Kft. Ügyvezetőjével. Jelen anyagunkhoz is az ő tudását és tapasztalatát hívtuk segítségül, hogy minél többet megtudhassunk a felületfűtési rendszerekről.

Általános gondolatok a felületfűtésről

A felületfűtési rendszerek közé tartoznak a már sokak által is alkalmazott padló-, a kevésbé elterjedt, de fokozatosan nagyobb tábort magáénak tudó fal-, illetve mennyezetfűtés, hűtés rendszerek. Nagy leadófelületükből fakadóan alacsony előremenő fűtővíz hőmérséklet előállítása szükséges, ezért könnyedén párosíthatjuk a  modern fűtési technológiákkal (alacsony előremenő fűtővíz hőmérséklettel dolgozó rendszerek), mint amilyenek a kondenzációs kazán és hőszivattyús rendszerek.

Felületfűtés a nappaliban

Milyen felületfűtés/hűtés fajtákat választhatunk kiépítésük szerint?

Attól függően, hogyan szeretnénk a felületfűtésünket kialakítani, két lehetőség közül választhatunk: száraz vagy nedves kiépítés.

Manapság egyre többen fordulnak a szárazépítészet felé, például irodaházak, modern társasházak, otthonok építése során. Irodaházak kialakításánál bevett szokás, hogy első lépésként nagy tereket alakítanak ki, melyekből a leendő tulajdonos, bérlő igényeinek megfelelően kisebb, elszeparáltabb helyiségeket hoznak létre, mindezt többek között gipszkarton szerkezetekkel valósítják meg. A felület fűtés/hűtés egyik kivitelezési módozata a száraz kiépítés, amikor a fűtési rendszer csőhálózata már a gyártó által előre gyártott ernyőkben foglal helyet és ezt takarja el a gipszkarton. Ennek előnye a gyors, tiszta kivitelezés.

Ezzel szemben a nedves kivitelezés során a fűtő/hűtő víz vezeték rendszerét valamilyen nedves vakolási technológiával - gipsz vagy cement vakolással - fedik el. Ide sorolhatjuk azt a megoldást is, amikor a mennyezet fűtő/hűtő víz vezeték rendszerét a vasbeton szerkezetbe helyezik, majd betonnal kiöntik. Ezt szerkezet fűtésnek nevezzük.   

Felületfűtés a nappaliban

Mire figyeljünk oda?

A felületfűtési/hűtési rendszerek tervezést igényelnek, csak megbízható, jó referenciával rendelkező tervezőt bízzunk meg a feladattal! Hasonlóan válasszunk kivitelezőt is!

Lakóingatlan fűtését nem javasolt falfűtéssel megoldani, mivel a fal elé helyezett bútorok, falra tett képek leárnyékolják a sugárzást. A falban futó csővezetékek megnehezítik a szegek beverését, csavarok behajtását a falba, mert egy óvatlan mozdulattal kárt tehetünk a rendszerben. Ehhez nyújtanak segítséget a falakról készített hőkamerás felvételek, amelyeken tisztán látszik a csövezés nyomvonala. Ha mégis falfűtést szeretnénk otthonunkba, mindenképpen egyeztessünk belsőépítésszel.

Amennyiben felülethűtéssel szeretnénk a helyiségek hőelvonását (hűtését) megtenni, szem előtt kell tartanunk, hogy nem tudunk akármekkora mennyiségű hőt elvonni. A helyiségben kialakuló hő, például a következő forrásokból származhat: a Nap által besugárzott hő, a jelen lévő személyek által leadott hő (kb. 100W/személy), világítás és más elektronikai eszközök által generált hő. Az optimális hőmérséklet előállításához hideg felületekre volna szükségünk, amelyeken létrejöhet a páralecsapódás, nedves falakat, penészesedést idézve elő. Ezen felül, a megoldatlan páraelvezetés következtében a helyiségekben kellemetlen, dunsztérzet jön létre.

Nem ajánlott a helyiségek hűtését padlóhűtéssel megoldani, mivel jobban fázunk a talpunk felől. Kellemetlen érzés volna az ott tartózkodók számára, továbbá a különböző burkolatok által nyújtott hőérzet teljesen más: Gondoljunk a laminált padló és járólap esetére, amikor a járólapot hűvösebbnek érezzük, pedig a hőmérsékletük megegyezik.

A mennyezethűtési rendszerekbe harmatponti érzékelőt kell beépíteni, amely figyelemmel követi a helyiség hőmérsékletét és összhangban tartja a hűtő víz hőméréskletével.

Milyen előnyeit élvezhetjük a felülethűtés/fűtés technológiájának?

Megfelelően tervezett felületfűtéssel/hűtéssel megakadályozhatjuk a hőhidak kialakulását. Ezzel elejét vehetjük a falszerkezetek penészesedésének. Mindezt egy hangtalan és huzatmentes fűtési rendszer közreműködésével tehetjük meg.

Alkalmazásukkal eltűnnek helyiségeinkből a hőleadók (pl.: radiátor, konvektor), terek szabadulnak fel, amelyeket ízlésünknek megfelelően rendezhetünk be.

Mivel a hőleadás, vagy hűtés nagy felületen és alacsony hőmérsékleten történik, ezért a helyiségekben tartózkodók komfortérzete optimális lesz. Elkerülhetjük a helyiségek egyenetlen fűtéséből származó kellemetlen hatásokat, mint amilyeneket például a konvektorok esetében is tapasztalhatunk: a szoba magasságában a hőmérsékletrétegződés jelentős.

Az egyenletes hőmérséklet kialakítása érdekében nem szükséges más berendezéseket is beépíteni, mint például ventillátor, mivel a felületeken egyenletes hőleadás történik.

A nagy hőmérsékletű hőleadókkal ellentétben, nem következik be a helyiség hideg-meleg levegőjének áramlása, ezért nem keveri fel a port, nem okoz kellemetlenséget az allergiásoknak (megszűnik a huzathatás). A padlófűtés azért kivételt képezhet, mivel a szőnyegből felszálló porok kellemetlenséget okohatnak az allergiával, asztmával küzdő személyeknek.

A modern építészeti, gépészeti technológiák megismerése, otthonunkba való beengedése nagy mértékben hozzájárulhat kényelmünk, biztonságunk növeléséhez, kiadásaink csökkentéséhez. Bolygónk és pénztárcánk védelmének érdekében érdemes naprakész tudást birtokolni az olyan területekkel kapcsolatosan, amelyekkel csökkenthetjük a fosszilis energiahordozók felhasználásának mértékét, mint amilyen a fűtéstechnika is.

Lektorálta: Bokor András, vizaterv.hu

Népszerűek a témában

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Fűtés hőszivattyúval

Dizájnos kandallók a hideg estékre

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Modern, komfortos és energiatakarékos otthonok hőszivattyúval