Hirdetés

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Ideális esetben ugyanannak a gyártónak a termékeit használjuk burkolásra és a burkolat díszítésére is. Vehetjük ezt akár szabálynak is, melytől nem érdemes eltérni, mert a végeredmény sajnos nem azt a képet mutatja majd, mint amire számítottunk. És nem elég csupán a gyártónak egyezni, ajánlott, hogy a termékcsalád is egyforma legyen, hiszen a csempék különböző vastagságúak lehetnek, az azonos család tagjai azonban megegyeznek vastagságban.

Díszcsík a csempén

5 tanács a díszítő elemek használatához

  • Díszcsíknál érdemes az alapcsempétől eltérő színben gondolkodni, így a kontrasztok, az eltérő színvilág hangsúlyossá teszik a látványt. Ezzel akár ki is emelhetünk egy területet a fürdőszobában vagy a konyhában.
  • Ugyancsak megfontolandó szabály, hogy a díszcsík mérete megfeleljen az alapcsempe méretének, mert a végeredmény ezáltal lesz a szemnek kellemes, így válik a tér harmonikussá.
  • A díszcsík felrakásának módja lehet állított, vagy fektetett. Ezt mindig az adott tér arányaihoz és az alapcsempe felrakásához igazítsuk.
  • Egyéni ízlés kérdése, hogy csak egy adott szakaszon használunk díszcsíkot, vagy körbefuttatjuk a falon, vagy akár keretként a tükör köré, esetleg egy kiemelni kívánt területre helyezzük.
  • Padlóra, szimbolikus térelválasztásra olyan díszcsíkot válasszunk, mely ehhez megfelelő kopásállósággal rendelkezik.

Díszítő elemek lehetnek:

  • mozaik
  • dekorcsempe
  • díszcsík.

A díszítő elemek anyaga

A választék gazdag – üveg, fa, kő, fém – mindig amellett döntsünk, amelyik az enteriőr stílusához, színvilágához és az alapburkolathoz legjobban illik. A listello profil fényes és matt felület lehet, méretben és vastagságban is különféle, üveg, fém vagy kő anyagút egyaránt találhatunk.

Mozaik

A mozaikkal akár teli falakat is burkolhatunk, de továbbra is népszerű megoldás a zuhanyfülke falait mozaikkal díszíteni. Jól mutat a tükör köré keretként felvitt mozaik díszcsík és léteznek padlóra alkalmazható mozaikok is, melyeket ugyancsak gyakran alkalmaznak zuhanyzókban.

Mozaikcsempe

Számos méretben, színben és formában elérhető: hexagonál, kocka, háromszög, kavics formájú, kerek mozaik.

Felhasználását könnyíti, hogy hálós táblán kapható, így könnyen lehet vágni, töbféleképpen felhasználható, ami megkönnyíti és szabadabbá teszi a burkolást.

Dekorcsempe

Ez egy falicsempe, árban és a felhasználás módjában azonban eltér attól, mert valamilyen képet, mintát mutat. Egyes típusoknál több dekor elem kell egy nagy kép összeállításához. Léteznek 3D-s dekorcsempék is, melyek vizuálisan különlegessé teszik a teret.

3D dekorcsempe

Egész falat is burkolhatunk ily módon, vagy csak egy függőleges csíkot, mely akár térelválasztó funkciót is betölthet.

Találunk kifejezetten konyhai dekorcsempét is, melyekből 1-1 darabot érdemes elszórtan elhelyezni a konyhában, ezzel megbontva a homogén felület látványát.

A szakértő tanácsa díszcsík választáshoz: „a kevesebb több” elve alapján válasszuk ki dekor csempénket, ugyanis a nagyon sokféle dekor elem használatával nem a kívánt végeredményt, a harmonikus teret kapjuk.

Kapcsolódó cikkek

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Vízszigetelés és burkolás vizes helyiségben

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. Azonban megfelelő anyagok alkalmazásával ezek a gondok orvosolhatók.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.