Hirdetés

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Ideális esetben ugyanannak a gyártónak a termékeit használjuk burkolásra és a burkolat díszítésére is. Vehetjük ezt akár szabálynak is, melytől nem érdemes eltérni, mert a végeredmény sajnos nem azt a képet mutatja majd, mint amire számítottunk. És nem elég csupán a gyártónak egyezni, ajánlott, hogy a termékcsalád is egyforma legyen, hiszen a csempék különböző vastagságúak lehetnek, az azonos család tagjai azonban megegyeznek vastagságban.

Díszcsík a csempén

5 tanács a díszítő elemek használatához

  • Díszcsíknál érdemes az alapcsempétől eltérő színben gondolkodni, így a kontrasztok, az eltérő színvilág hangsúlyossá teszik a látványt. Ezzel akár ki is emelhetünk egy területet a fürdőszobában vagy a konyhában.
  • Ugyancsak megfontolandó szabály, hogy a díszcsík mérete megfeleljen az alapcsempe méretének, mert a végeredmény ezáltal lesz a szemnek kellemes, így válik a tér harmonikussá.
  • A díszcsík felrakásának módja lehet állított, vagy fektetett. Ezt mindig az adott tér arányaihoz és az alapcsempe felrakásához igazítsuk.
  • Egyéni ízlés kérdése, hogy csak egy adott szakaszon használunk díszcsíkot, vagy körbefuttatjuk a falon, vagy akár keretként a tükör köré, esetleg egy kiemelni kívánt területre helyezzük.
  • Padlóra, szimbolikus térelválasztásra olyan díszcsíkot válasszunk, mely ehhez megfelelő kopásállósággal rendelkezik.

Díszítő elemek lehetnek:

  • mozaik
  • dekorcsempe
  • díszcsík.

A díszítő elemek anyaga

A választék gazdag – üveg, fa, kő, fém – mindig amellett döntsünk, amelyik az enteriőr stílusához, színvilágához és az alapburkolathoz legjobban illik. A listello profil fényes és matt felület lehet, méretben és vastagságban is különféle, üveg, fém vagy kő anyagút egyaránt találhatunk.

Mozaik

A mozaikkal akár teli falakat is burkolhatunk, de továbbra is népszerű megoldás a zuhanyfülke falait mozaikkal díszíteni. Jól mutat a tükör köré keretként felvitt mozaik díszcsík és léteznek padlóra alkalmazható mozaikok is, melyeket ugyancsak gyakran alkalmaznak zuhanyzókban.

Mozaikcsempe

Számos méretben, színben és formában elérhető: hexagonál, kocka, háromszög, kavics formájú, kerek mozaik.

Felhasználását könnyíti, hogy hálós táblán kapható, így könnyen lehet vágni, töbféleképpen felhasználható, ami megkönnyíti és szabadabbá teszi a burkolást.

Dekorcsempe

Ez egy falicsempe, árban és a felhasználás módjában azonban eltér attól, mert valamilyen képet, mintát mutat. Egyes típusoknál több dekor elem kell egy nagy kép összeállításához. Léteznek 3D-s dekorcsempék is, melyek vizuálisan különlegessé teszik a teret.

3D dekorcsempe

Egész falat is burkolhatunk ily módon, vagy csak egy függőleges csíkot, mely akár térelválasztó funkciót is betölthet.

Találunk kifejezetten konyhai dekorcsempét is, melyekből 1-1 darabot érdemes elszórtan elhelyezni a konyhában, ezzel megbontva a homogén felület látványát.

A szakértő tanácsa díszcsík választáshoz: „a kevesebb több” elve alapján válasszuk ki dekor csempénket, ugyanis a nagyon sokféle dekor elem használatával nem a kívánt végeredményt, a harmonikus teret kapjuk.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Mire figyeljünk, ha kőburkolatot vásárolunk?

A természetes kövek burkolatként történő felhasználása – úgy tűnik – soha nem megy ki a divatból. Éppen ezért a választás meglehetősen nehéz: hova, milyen méretű, típusú kőburkolat illik? Tanácsok a szakértőtől.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Térformálás csempével - 5 tanács, hogyan használjuk a hidegburkolatokat kicsi helyiségekben

Számos trükk létezik, melyek alkalmazásával a legkisebb fürdőszoba is tágasabbnak tűnhet a valóságosnál. Az 5 legegyszerűbbet bemutatva bárki kedvet kaphat, hogy átalakítsa ezt a parányi helyiséget.