Hirdetés

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A készparketta tulajdonságai

A fa parketta használata hosszú ideig egyet jelentett valamiféle kiváltsággal: gazdag polgári otthonok, villlák, kastélyok padlójának burkolataként volt látható, míg végül szinte minden lakásban általánossá nem vált.

Manapság a melegburkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk, a legegyszerűbb az anyag szerinti megkülönböztetés. Így a parketta – lévén fa alapanyagú - a természetes melegburkolatok közé sorolható. Ezen belül léteznek csaphornyos, lamella, illetve készparketta kivitelben, ezek mindegyike szintén fából készül. Utóbbi esetén három réteg fa alkotja a terméket, melynél a szálirány egymásra merőleges, ezáltal a méret a páratartalom változása ellenére lényegesen kissebb mértékben változik, így akár padlófűtéshez is alkalmazható. A parketta gyártására ha nem is minden fajta, de nagyon sok fa anyag alkalmas.

Tölgy készparketta
Tölgy készparketta

Előnyök:

  • Mind a három rétege természetes alapanyagú
  • Környezetbarát – megköti a szén-dioxidot a levegőből, míg a többi termék energiaháztartása negatív
  • A burkolás nem jár kosszal, minimális utómunka szükséges
  • Padlófűtéshez is használható

Hátrányok:

  • Korlátozott vízállóság – a kifröccsenő vizet, nedvességet fel kell törölni. Ha csak enyhén éri nedvesség a felületet, nem okoz marandó károsodást, de áztatni nem szabad
  • Éghető anyag – a tűz, kipattanó parázs elszínezi a felületet

Élettartam:

  • Használattól függően akár 40 év is lehet. (A BEFAG készparkettái 5 év felületkezelési és 21 év szerkezeti garanciával rendelkeznek.)

Tűzállóság:

  • A készparketta kérésre égésgátolt, égés késleltető felületkezelést kap – ez különösen közösségi helyeknél lehet fontos.

A modern készparketták sok mindenben különböznek elődeiktől. A régiek tömör fából készültek, nem volt rétegelt a szerkezetük, a fektetés is másképp történt. Sok probléma adódott a segédanyagok miatt, például a rögzítéshez használt ragasztók egészségtelenek voltak. A másik ismert kellemetlenség a nyikorgás.

Ezzel szemben a modern készparketták környezetbarát technológiával készülnek és a rögzítéshez sincs szükség egészségkárosító anyagokra. A fektetés módjából adódan nem mozognak, nem jellemző a parketta szétnyílása. A modern parketta önzáró, tehát az elemek egymáshoz képest sem tudnak elmozdulni. A levegő páratartalmának változására kevésbé érzékenyek, nem keletkeznek fugák. Ahogy a nevében is benne van: ez készparketta.

A készparketta felülete, a felület védelme

Az a felület, ami a használat során is látható, lehet lakkozott, matt lakkozott vagy natúr olajozott, a felületi megmunkálás lehet fózolt, strukturált, – mindegyik megmunkálás -némileg másképpen- de a fa természetes strukuráját hangsúlyozza.

Modern enteriőr tölgy parkettával
Modern enteriőr tölgy parkettával

A gyártáshoz felhasznált fa típusa nem befolyásolja a kopásállóságot, mert a lakkréteg a kopásnak ellenálló felületet képez. A sok éves használat során azonban a lakkréteg átkopását nem szabad megvárni, a felújításról már előtte gondoskodni kell, hiszen ha már a fa anyag kopik, az erősen károsítja a parkettát. A bútorok tologatását kerülni kell és a görgős székekkel is legyünk óvatosak! Ajánlott a bútorlábak alá erős filc alátétet ragasztani, vagy gumigörgőket alkalmazni. Normális szobai használat esetén azonban a készparketta évtizedekig jól bírja a mindennapi megpróbáltatásokat.

Fontos tudnunk, hogy a laminált padló kopásállóságát más módszerrel mérik mint a készparkettáét. Mást jelent a felület keménysége és mást a kopásállósága.

Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül
Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül

A készparketta méretei, szerkezete

A korlátokat a technológia szabja. Az állandó méret 2200x190x14 mm, mely viszonylag nagy, így a burkolás is gyors lesz. A parketta fedlapjai egy hordozó felületen, panelen vannak téglakötés szerűen elhelyezve. A megjelenés aszerint változik, hogy egysávos, kétsávos vagy háromsávos-e a felső rétege. Legalul a lucfenyő hámozott furnér található, középen lucfenyő lécek, felül pedig a különféle fafajtákból – egzóta (merbau, jatoba, wenge) amerikai fafajok (dió, juhar), vagy többnyire hazai fafajok (tölgy, kőris, bükk, cser, akác) – készült, látható felület.

Fotózd be a nappalid és tervezd meg új parkettádat!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Közel nulla

2021 január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2021. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Mit tehetünk a belső terek higiéniájáért? – Káros mikroorganizmusoknak ellenálló fal- és felületfestékek, burkolatok, steril felüleletek

Az időnk jelentős részét épületekben – otthonunkban, zárt térben lévő munkahelyen, iskolában, üzletekben, hivatalokban – töltjük. A belső terek levegőjének jó minősége, általános higiéniája nemcsak jó közérzetünkhöz, hanem egészségünk érdekében is fontos. A jelenlegi járvány helyzet pedig rámutat arra, hogy a jövőben ezen tényezők még inkább felértékelődnek.

Új burkolat, új terasz – tippek teraszfelújításhoz

Ha teraszunk felújításán, bővítésén, esetleg terasz építésén gondolkodunk, a legnagyobb figyelmet a burkolat kiválasztásának érdemes szentelnünk.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.