Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A készparketta tulajdonságai

A fa parketta használata hosszú ideig egyet jelentett valamiféle kiváltsággal: gazdag polgári otthonok, villlák, kastélyok padlójának burkolataként volt látható, míg végül szinte minden lakásban általánossá nem vált.

Manapság a melegburkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk, a legegyszerűbb az anyag szerinti megkülönböztetés. Így a parketta – lévén fa alapanyagú - a természetes melegburkolatok közé sorolható. Ezen belül léteznek csaphornyos, lamella, illetve készparketta kivitelben, ezek mindegyike szintén fából készül. Utóbbi esetén három réteg fa alkotja a terméket, melynél a szálirány egymásra merőleges, ezáltal a méret a páratartalom változása ellenére lényegesen kissebb mértékben változik, így akár padlófűtéshez is alkalmazható. A parketta gyártására ha nem is minden fajta, de nagyon sok fa anyag alkalmas.

Tölgy készparketta
Tölgy készparketta

Előnyök:

  • Mind a három rétege természetes alapanyagú
  • Környezetbarát – megköti a szén-dioxidot a levegőből, míg a többi termék energiaháztartása negatív
  • A burkolás nem jár kosszal, minimális utómunka szükséges
  • Padlófűtéshez is használható

Hátrányok:

  • Korlátozott vízállóság – a kifröccsenő vizet, nedvességet fel kell törölni. Ha csak enyhén éri nedvesség a felületet, nem okoz marandó károsodást, de áztatni nem szabad
  • Éghető anyag – a tűz, kipattanó parázs elszínezi a felületet

Élettartam:

  • Használattól függően akár 40 év is lehet. (A BEFAG készparkettái 5 év felületkezelési és 21 év szerkezeti garanciával rendelkeznek.)

Tűzállóság:

  • A készparketta kérésre égésgátolt, égés késleltető felületkezelést kap – ez különösen közösségi helyeknél lehet fontos.

A modern készparketták sok mindenben különböznek elődeiktől. A régiek tömör fából készültek, nem volt rétegelt a szerkezetük, a fektetés is másképp történt. Sok probléma adódott a segédanyagok miatt, például a rögzítéshez használt ragasztók egészségtelenek voltak. A másik ismert kellemetlenség a nyikorgás.

Ezzel szemben a modern készparketták környezetbarát technológiával készülnek és a rögzítéshez sincs szükség egészségkárosító anyagokra. A fektetés módjából adódan nem mozognak, nem jellemző a parketta szétnyílása. A modern parketta önzáró, tehát az elemek egymáshoz képest sem tudnak elmozdulni. A levegő páratartalmának változására kevésbé érzékenyek, nem keletkeznek fugák. Ahogy a nevében is benne van: ez készparketta.

A készparketta felülete, a felület védelme

Az a felület, ami a használat során is látható, lehet lakkozott, matt lakkozott vagy natúr olajozott, a felületi megmunkálás lehet fózolt, strukturált, – mindegyik megmunkálás -némileg másképpen- de a fa természetes strukuráját hangsúlyozza.

Modern enteriőr tölgy parkettával
Modern enteriőr tölgy parkettával

A gyártáshoz felhasznált fa típusa nem befolyásolja a kopásállóságot, mert a lakkréteg a kopásnak ellenálló felületet képez. A sok éves használat során azonban a lakkréteg átkopását nem szabad megvárni, a felújításról már előtte gondoskodni kell, hiszen ha már a fa anyag kopik, az erősen károsítja a parkettát. A bútorok tologatását kerülni kell és a görgős székekkel is legyünk óvatosak! Ajánlott a bútorlábak alá erős filc alátétet ragasztani, vagy gumigörgőket alkalmazni. Normális szobai használat esetén azonban a készparketta évtizedekig jól bírja a mindennapi megpróbáltatásokat.

Fontos tudnunk, hogy a laminált padló kopásállóságát más módszerrel mérik mint a készparkettáét. Mást jelent a felület keménysége és mást a kopásállósága.

Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül
Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül

A készparketta méretei, szerkezete

A korlátokat a technológia szabja. Az állandó méret 2200x190x14 mm, mely viszonylag nagy, így a burkolás is gyors lesz. A parketta fedlapjai egy hordozó felületen, panelen vannak téglakötés szerűen elhelyezve. A megjelenés aszerint változik, hogy egysávos, kétsávos vagy háromsávos-e a felső rétege. Legalul a lucfenyő hámozott furnér található, középen lucfenyő lécek, felül pedig a különféle fafajtákból – egzóta (merbau, jatoba, wenge) amerikai fafajok (dió, juhar), vagy többnyire hazai fafajok (tölgy, kőris, bükk, cser, akác) – készült, látható felület.

Kapcsolódó cikkek

Változatos melegburkolatok

Ha a kiválasztásra kerül a sor, nehéz eldönteni, hogy milyen típusú burkolatra lesz szükségünk. Ismerkedjünk meg a melegburkolatok gazdag világával.

Laminált padló, mint falburkolat

Formabontó, ugyanakkor nem ördögtől való az elgondolás, hogy a padlóburkolat a falon, sőt, akár a mennyezeten is folytatódjon.

Egyedi fal design – Falburkolatok parafából

A falak dekorálására a festéstől, tapétától kezdve a különféle burkolatokig, számtalan lehetőség kínálkozik. Most egy olyan különleges látvánnyal bíró, ugyanakkor természetes anyagból készülő burkolatot mutatunk be, mely stílustól függetlenül szinte bármelyik enteriőrben jól alkalmazható.

A stílusos és időtálló készparketta – felhasználás, karbantartás, trendek

A parketta a klasszikusnak számító melegburkolatok között az eleganciát, az otthonosságot képviseli, de nem csupán tradicionális megjelenésű, hanem modern, vagy minimalista stílusú enteriőrökbe is jól illik. A karbantartást, a felhasználás lehetőségeit, határait azonban fontos ismernünk.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.

A betonhatású burkolat az egyik legsokoldalúbb trend

Modern és tradicionális is lehet a megfelelő kiegészítőkkel az utóbbi évek legkedveltebb belsőépítészeti dizájneleme, a beton, illetve a beton hatású élvágott greslapok.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok egyre népszerűbbek a tervezők és kivitelezők körében. Alkalmazásával tartós, környezetbarát és esztétikus tetőfedés és homlokzat alakítható ki.

Változatos és modern hidegburkolatok beltérre – Extra méretek és tapétaszerű megjelenés

Van, ami változatlan, már-már az örökzöld kategóriába sorolható, ám meglepő, új trendek is felütötték a fejüket a beltéren alkalmazható hidegburkolatok világában.

Csempe vagy valami más? Mivel válthatjuk ki a hagyományos hidegburkolatokat?

Felújítás vagy építkezés során, mikor a burkolatok kiválasztására kerül sor, magától értetődő, hogy bizonyos helyiségekben a padlót és a falat is csempézzük. Léteznek azonban más, legalább ilyen jól működő megoldások, ha úgy döntünk, hogy megválunk a túlságosan hétköznapinak ítélt szokásoktól.

Önnek ajánljuk