Hirdetés

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A készparketta tulajdonságai

A fa parketta használata hosszú ideig egyet jelentett valamiféle kiváltsággal: gazdag polgári otthonok, villlák, kastélyok padlójának burkolataként volt látható, míg végül szinte minden lakásban általánossá nem vált.

Manapság a melegburkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk, a legegyszerűbb az anyag szerinti megkülönböztetés. Így a parketta – lévén fa alapanyagú - a természetes melegburkolatok közé sorolható. Ezen belül léteznek csaphornyos, lamella, illetve készparketta kivitelben, ezek mindegyike szintén fából készül. Utóbbi esetén három réteg fa alkotja a terméket, melynél a szálirány egymásra merőleges, ezáltal a méret a páratartalom változása ellenére lényegesen kissebb mértékben változik, így akár padlófűtéshez is alkalmazható. A parketta gyártására ha nem is minden fajta, de nagyon sok fa anyag alkalmas.

Tölgy készparketta
Tölgy készparketta

Előnyök:

  • Mind a három rétege természetes alapanyagú
  • Környezetbarát – megköti a szén-dioxidot a levegőből, míg a többi termék energiaháztartása negatív
  • A burkolás nem jár kosszal, minimális utómunka szükséges
  • Padlófűtéshez is használható

Hátrányok:

  • Korlátozott vízállóság – a kifröccsenő vizet, nedvességet fel kell törölni. Ha csak enyhén éri nedvesség a felületet, nem okoz marandó károsodást, de áztatni nem szabad
  • Éghető anyag – a tűz, kipattanó parázs elszínezi a felületet

Élettartam:

  • Használattól függően akár 40 év is lehet. (A BEFAG készparkettái 5 év felületkezelési és 21 év szerkezeti garanciával rendelkeznek.)

Tűzállóság:

  • A készparketta kérésre égésgátolt, égés késleltető felületkezelést kap – ez különösen közösségi helyeknél lehet fontos.

A modern készparketták sok mindenben különböznek elődeiktől. A régiek tömör fából készültek, nem volt rétegelt a szerkezetük, a fektetés is másképp történt. Sok probléma adódott a segédanyagok miatt, például a rögzítéshez használt ragasztók egészségtelenek voltak. A másik ismert kellemetlenség a nyikorgás.

Ezzel szemben a modern készparketták környezetbarát technológiával készülnek és a rögzítéshez sincs szükség egészségkárosító anyagokra. A fektetés módjából adódan nem mozognak, nem jellemző a parketta szétnyílása. A modern parketta önzáró, tehát az elemek egymáshoz képest sem tudnak elmozdulni. A levegő páratartalmának változására kevésbé érzékenyek, nem keletkeznek fugák. Ahogy a nevében is benne van: ez készparketta.

A készparketta felülete, a felület védelme

Az a felület, ami a használat során is látható, lehet lakkozott, matt lakkozott vagy natúr olajozott, a felületi megmunkálás lehet fózolt, strukturált, – mindegyik megmunkálás -némileg másképpen- de a fa természetes strukuráját hangsúlyozza.

Modern enteriőr tölgy parkettával
Modern enteriőr tölgy parkettával

A gyártáshoz felhasznált fa típusa nem befolyásolja a kopásállóságot, mert a lakkréteg a kopásnak ellenálló felületet képez. A sok éves használat során azonban a lakkréteg átkopását nem szabad megvárni, a felújításról már előtte gondoskodni kell, hiszen ha már a fa anyag kopik, az erősen károsítja a parkettát. A bútorok tologatását kerülni kell és a görgős székekkel is legyünk óvatosak! Ajánlott a bútorlábak alá erős filc alátétet ragasztani, vagy gumigörgőket alkalmazni. Normális szobai használat esetén azonban a készparketta évtizedekig jól bírja a mindennapi megpróbáltatásokat.

Fontos tudnunk, hogy a laminált padló kopásállóságát más módszerrel mérik mint a készparkettáét. Mást jelent a felület keménysége és mást a kopásállósága.

Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül
Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül

A készparketta méretei, szerkezete

A korlátokat a technológia szabja. Az állandó méret 2200x190x14 mm, mely viszonylag nagy, így a burkolás is gyors lesz. A parketta fedlapjai egy hordozó felületen, panelen vannak téglakötés szerűen elhelyezve. A megjelenés aszerint változik, hogy egysávos, kétsávos vagy háromsávos-e a felső rétege. Legalul a lucfenyő hámozott furnér található, középen lucfenyő lécek, felül pedig a különféle fafajtákból – egzóta (merbau, jatoba, wenge) amerikai fafajok (dió, juhar), vagy többnyire hazai fafajok (tölgy, kőris, bükk, cser, akác) – készült, látható felület.

Fotózd be a nappalid és tervezd meg új parkettádat!

Kapcsolódó cikkek

Valódi fa! - Miért válasszunk trópusi fa előlapot fürdőkádunkhoz?

A természetes anyagok alkalmazásával kiemelhetjük fürdőszobánk eleganciáját. Az M-Acryl trópusi fa kádelőlapjainak köszönhetően fahatású burkolat helyett már igazi fát is választhatunk. A végeredmény pedig időtálló, vízálló felület és az egyedülálló látvány.

9 kérdés és válasz a burkolatokról – A legfontosabb tudnivalók kiválasztástól a kivitelezésig

Gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy hideg- vagy melegburkolatot válasszunk-e, hiszen már az sem kőbevésett szabály, hogy hova, mi való. És akkor még nem beszéltünk a színekről, felületekről, méretekről, formákról, a fektetés módjáról, a felületek előkészítéséről. Aki burkolat választás előtt, vagy éppen a munka kellős közepén áll, ritkán biztos a dolgában. Íme, néhány szakértő tanács a Terrakotta Csempecentrum jóvoltából magabiztosoknak, eltökélteknek és bizonytalanoknak.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Garázs, vagy iroda a garázsban? Műhelytitkok a Sika epoxigyanta padlóbevonat rendszerről

Tapasztalataink alapján legtöbben a gyors, akár házilag kivitelezhető, univerzális padlóburkolatot keresik garázsukhoz, mert ami ma garázsként szolgál, lehet, hogy néhány év múlva a megélhetés forrását adó műhely, próbaterem a gyereknek, fodrászat a feleségnek, iroda, vagy egyszerűen csak egy hobbi elfoglaltság helye.

Üzlettervezés mesterfokon: hangulatos és egyedi butik enteriőr

A belső tér praktikus kialakítása, a megfelelő hangulat megteremtése, mely számos egyéb szempont mellett a vásárlást is ösztönzi, az egyik legfontosabb momentuma egy új üzlet megnyitásának. A részletekbe avat be Vermes Dóri, tervező.

Időtálló és stílusos burkolatok kültérre

Amikor a külső terek rendezésére, átalakítására sor kerül, bárkit meglepetésként érhet, hogy milyen sokféle típusú és megjelenésű burkolatra lesz majd szükség. Éppen ezért a gondos tervezés és a kínálat alapos áttekintése elengedhetetlen a megfelelő termékek kiválasztásához.

Tető- és homlokzatburkolatok horganyzott acéllemezből

A horganyzott acéllemez megmunkálásával készülő burkolatok a homlokzatokon és a tetőkön egyaránt jól alkalmazhatók.