Hirdetés

Miért inkább parketta? – Válasszuk a készparkettát!

A melegburkolatok népszerűségi listáján töretlenül az élvonalba tartozó parketta előnyeit sokan szinte álmukból felkeltve is sorolni tudják. A legmodernebb termékek azonban több olyan remek tulajdonsággal is rendelkeznek, melyekkel elődeik nem.

A készparketta tulajdonságai

A fa parketta használata hosszú ideig egyet jelentett valamiféle kiváltsággal: gazdag polgári otthonok, villlák, kastélyok padlójának burkolataként volt látható, míg végül szinte minden lakásban általánossá nem vált.

Manapság a melegburkolatokat többféleképpen csoportosíthatjuk, a legegyszerűbb az anyag szerinti megkülönböztetés. Így a parketta – lévén fa alapanyagú - a természetes melegburkolatok közé sorolható. Ezen belül léteznek csaphornyos, lamella, illetve készparketta kivitelben, ezek mindegyike szintén fából készül. Utóbbi esetén három réteg fa alkotja a terméket, melynél a szálirány egymásra merőleges, ezáltal a méret a páratartalom változása ellenére lényegesen kissebb mértékben változik, így akár padlófűtéshez is alkalmazható. A parketta gyártására ha nem is minden fajta, de nagyon sok fa anyag alkalmas.

Tölgy készparketta
Tölgy készparketta

Előnyök:

  • Mind a három rétege természetes alapanyagú
  • Környezetbarát – megköti a szén-dioxidot a levegőből, míg a többi termék energiaháztartása negatív
  • A burkolás nem jár kosszal, minimális utómunka szükséges
  • Padlófűtéshez is használható

Hátrányok:

  • Korlátozott vízállóság – a kifröccsenő vizet, nedvességet fel kell törölni. Ha csak enyhén éri nedvesség a felületet, nem okoz marandó károsodást, de áztatni nem szabad
  • Éghető anyag – a tűz, kipattanó parázs elszínezi a felületet

Élettartam:

  • Használattól függően akár 40 év is lehet. (A BEFAG készparkettái 5 év felületkezelési és 21 év szerkezeti garanciával rendelkeznek.)

Tűzállóság:

  • A készparketta kérésre égésgátolt, égés késleltető felületkezelést kap – ez különösen közösségi helyeknél lehet fontos.

A modern készparketták sok mindenben különböznek elődeiktől. A régiek tömör fából készültek, nem volt rétegelt a szerkezetük, a fektetés is másképp történt. Sok probléma adódott a segédanyagok miatt, például a rögzítéshez használt ragasztók egészségtelenek voltak. A másik ismert kellemetlenség a nyikorgás.

Ezzel szemben a modern készparketták környezetbarát technológiával készülnek és a rögzítéshez sincs szükség egészségkárosító anyagokra. A fektetés módjából adódan nem mozognak, nem jellemző a parketta szétnyílása. A modern parketta önzáró, tehát az elemek egymáshoz képest sem tudnak elmozdulni. A levegő páratartalmának változására kevésbé érzékenyek, nem keletkeznek fugák. Ahogy a nevében is benne van: ez készparketta.

A készparketta felülete, a felület védelme

Az a felület, ami a használat során is látható, lehet lakkozott, matt lakkozott vagy natúr olajozott, a felületi megmunkálás lehet fózolt, strukturált, – mindegyik megmunkálás -némileg másképpen- de a fa természetes strukuráját hangsúlyozza.

Modern enteriőr tölgy parkettával
Modern enteriőr tölgy parkettával

A gyártáshoz felhasznált fa típusa nem befolyásolja a kopásállóságot, mert a lakkréteg a kopásnak ellenálló felületet képez. A sok éves használat során azonban a lakkréteg átkopását nem szabad megvárni, a felújításról már előtte gondoskodni kell, hiszen ha már a fa anyag kopik, az erősen károsítja a parkettát. A bútorok tologatását kerülni kell és a görgős székekkel is legyünk óvatosak! Ajánlott a bútorlábak alá erős filc alátétet ragasztani, vagy gumigörgőket alkalmazni. Normális szobai használat esetén azonban a készparketta évtizedekig jól bírja a mindennapi megpróbáltatásokat.

Fontos tudnunk, hogy a laminált padló kopásállóságát más módszerrel mérik mint a készparkettáét. Mást jelent a felület keménysége és mást a kopásállósága.

Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül
Kedvelt egzóta fafajta, a merbau, melyből meleg színvilágú, látványos felületű parketta készül

A készparketta méretei, szerkezete

A korlátokat a technológia szabja. Az állandó méret 2200x190x14 mm, mely viszonylag nagy, így a burkolás is gyors lesz. A parketta fedlapjai egy hordozó felületen, panelen vannak téglakötés szerűen elhelyezve. A megjelenés aszerint változik, hogy egysávos, kétsávos vagy háromsávos-e a felső rétege. Legalul a lucfenyő hámozott furnér található, középen lucfenyő lécek, felül pedig a különféle fafajtákból – egzóta (merbau, jatoba, wenge) amerikai fafajok (dió, juhar), vagy többnyire hazai fafajok (tölgy, kőris, bükk, cser, akác) – készült, látható felület.

Fotózd be a nappalid és tervezd meg új parkettádat!

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Belsőépítészeti tervezés és teljeskörű kivitelezés az Attraktív Design Stúdió csapatával

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

5 ok, miért a Természetes Kő a legjobb választás otthonunk díszítéséhez

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

3 ok, amiért érdemes részt venni a Burkolói workshopon

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Vásárlási listák
További vásárlási listák