Amerika 10 legszebb kertje a Grace USPS legújabb bélyegzőin

A National Public Gardens Week, az American Public Gardens Association és a Grace USPS tíz bélyeget bocsátott ki, amelyek amerikai botanikai-, magán- és önkormányzati tulajdonú kerteket ábrázolnak. Ethel Kessler, aki több mint egy évtizede az USPS bélyegzőművészeti igazgatója Allen Rokach fotós 1996-2004 közt készült képei alapján tervezte meg a gyűjteményt.
Az időzítés nem is lehetne tökéletesebb, hisz a világ még mindig ég, de szerencsére ezekkel a bélyegekkel a természet még a tömeges bizonytalanság időszakában is állandó szépség- és derűforrás maradhat. Nincs is alkalmasabb idő egy kézzel írott levél megírására, melyet egy vidám, gyönyörű fényképpel ellátott bélyeggel adhatunk fel szeretteinknek.

1. A Huntington Botanikus Kert, San Marino, Kalifornia
A csaknem 120 hektáros botanikus kertet 16 db, tematikusan beültetett kert teszi különlegessé. Köztük található a sivatagi kert, amely felkerült a bélyegre is. Itt a látogatók az egyik legrégebbi kaktuszegyüttessel és további 2000 növényfajtával találkozhatnak.
2. Alfred B. Maclay Gardens Állami Park, Tallahassee, Florida
1923-ban Alfred B. Maclay, New York-i üzletember és felesége, Louise egy csodás kertet telepített, miután megvették az új otthonukat. A kert 1946-ban megnyílt a nyilvánosság előtt is, így a látogatók megcsodálhatják a több mint 1000 hektárnyi kamélia- és azálea-teli kertet, a spanyol mohával szegélyezett utakat és gyönyörű kerti tavakat.
3. Biltmore Estate Gardens, Asheville, Észak-Karolina
Nem meglepő, hogy Amerika legnagyobb magántulajdonban lévő háza ilyen kolosszális és lehengerlő kerttel rendelkezik. 1888-ban George W. Vanderbilt II. Frederick Law Olmsted segítségével tervezte meg 250 szobás kastélyát, melynek építése 1895-ben fejeződött be. Ma a birtok 8 000 hektáros kerttel rendelkezik. A tulipánok, amelyek a bélyegen is feltűnnek, csak egy apró szegletét képezik ennek a hatalmas és lenyűgöző területnek.
4. Winterthur kert, New Castle County, Delaware
A régiségek gyűjtése és a szarvasmarha-tenyésztés mellett Henry Francis du Pont szenvedélyes kertész is volt. A 20. század elején édesapjával megtervezte a Winterthurt, amit a korábbi évszázadok európai vidéki házai ihlettek. A kezdetben 1000 hektáros földterület folyamatosan fejlődött, minden generáció hozzáadta a magáét. A telken található épület 1951-ben múzeumként debütált, a kert, amely körülöleli a házat, Du Pont kezében maradt, egészen 1969-ben bekövetkezett haláláig.
5. Chicago botanikus kert, Chicago
A chicagói botanikus kertegyüttes 27 kerttel és 4 természeti területtel rendelkezik, amelyek 385 hektárt foglalnak magukban 9 szigeten. Noha a kert csak 1972-ben nyílt meg a nyilvánosság előtt, eredetileg a Chicagói Kertészeti Társaság tervezte, amely 1890-ben alakult meg, és számos virág- és kertészeti bemutatónak adott otthont. A japán elveket követve Koichi Kawana 1975-ben megtervezte az úgynevezett Elizabeth Hubert Malott japán kertet, amely az USPS bélyegzőjén szerepel. A 17 hektáros tóparti kert nagy sziklákkal, arany gingko fákkal és szilva virágokkal rendelkezik, és három szigetet foglal magában.
6. Coastal Maine Botanical Gardens, Boothbay, Maine
Maine egyik legszebb látványossága a Coastal Maine botanikus kert, amely 2007-ben nyílt meg 16 éves tervezés és kertépítést követően. Kezdetben népkertnek tervezték, de azóta New England legnagyobb botanikus kertjévé vált, amely 295 hektáron terül el - ebből 17-et Maine-ben őshonos növényeknek szenteltek.
7. Dumbarton Oaks Garden, Washington, DC
A Dumbarton Oaks Garden Robert Woods Bliss amerikai diplomata és felesége, Mildred vidéki házaként kezdte, akik 1920-ban vásárolták meg az 53 hektáros ingatlant. A híres tájkertész, Beatrix Farrand (az ő nevéhez fűződik a Fehér Ház körül található kert és a Peggy Rockefeller rózsakert a New York-i Botanikai Kertben) közel 30 évig dolgozott a zöldfelületen Mildreddel. Ma a látogatók 16 hektárt fedezhetnek fel, beleértve az USPS bélyegzőjén látható kavicsos kertet is. Eredetileg Farrand teniszpályának tervezte, de 1959-ben Mexikóból importált kavicsokkal, olasz mintára alakították át a területet.
8. Stan Hywet Hall & Gardens, Akron, Ohio
Warren Manning neves amerikai tájépítész tervei alapján, 1912 és 1915 között készült el a Stan Hywet, az akkor több mint 3000 hektáron elterülő kert. Ma már csak pusztán 70 hektáros, de az USPS bélyegzője megörökíti az egyik legkiemelkedőbb részét: az 550 méteres nyírfa sort. Hosszú fedett veranda köti össze a házat közvetlenül a fasorral, amely több mint 100 ezüst nyírből áll, amik az idő folyamán természetesen nőttek, és zöldellő folyosót képeztek.
9. Norfolk Botanikus Kert, Norfolk, Virginia
A keleti part legnagyobb rózsakertje, Észak-Amerika egyetlen akkreditált szőlő mirtusz-gyűjteménye és egy figyelemre méltó bonsai-gyűjtemény - ezek csak néhányak a Norfolk Botanikus Kert 175 hektárjának kiemelkedő gyűjteményei közül. Kaméliában, hortenziában és azáleában is bővelkedik a 60-nál is több kert. Főszezonban több mint 250 000 virág és több mint 300 fajtájú növény tekinthető meg a rózsakert teraszáról, amely az USPS bélyegzőjén is látható.
10. Brooklyni botanikus kert, Brooklyn, New York
Frederick Law Olmsted fiai, Frederick Jr. és John Charles tervezték meg az eredeti Brooklyn Botanikus Kertet, amely 1911-ben nyílt meg. Harold Caparn tájépítész azonban 1912-ben át vette a projektet. 1939-ben a félkör alakú Osborne-kert is megnyílt a nyilvánosság előtt (aminek a virágzását az USPS bélyegzője megörökíti), és ez az első helyszín, amely köszöntheti a látogatókat az Eastern Parkway bejáratánál. Ebben az olasz stílusú kertben található lila akáccal borított pergolák szépségével csak a Sakura Matsuri, a híres, japán cseresznyevirág fesztivál veheti fel a versenyt.

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

A HOMEINFO nagyobb projektjének a felelőse vagyok, illetve a social media is az én kezem alá tartozik: Facebook, Instagram, Pinterest. Fontos számomra, hogy mindenki olyan környezetben élhessen, amilyen boldoggá teszi, és remélem, ehhez itt-ott én is hozzájárulhatok.