Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

12 tipp a tökéletes japán kert berendezéhez

Ugye nem csak nekem minden álmom egy japán kert berendezése? Ha más is hasonló cipőben jár, nem kell tovább mennie: tekintse meg praktikus tippjeinket, remek ötleteinket és a japán kertek legszebb inspiráló ötleteit!
A japán kerteket eredetileg meditációs és elmélkedési, gondolkodási térnek hozták létre. Eleinte Japán uralkodó elitjének kiváltsága volt, eredeti célja, hogy békét találjanak országuk viszályainak és háborúinak viharában. Mára inkább a kultúrájukból mélyen gyökerező életmód lett.
A japán kert fontos szerepet játszik az életükben. A gyorsan változó, rohanó világban és egy olyan stresszes életben, mint amilyen a japánoké, szükségük van arra, hogy legyen egy békés helyük a kikapcsolódásra. Bár egy japán kert különböző módon rendezhető be, a cél mindig ugyanaz: egy saját zen oázis létrehozása.

Víz
A japán kertekben gyakran találunk vizet, vizes elemeket: ez lehet egy aranyos kis kerti tó, egy szökőkút vagy egy szép, bambuszból készült víztározó is. Hagyományosan koi pontyokkal töltik meg a tavakat. Ezen a képen egy hagyományos, aszimmetrikus japán kert látható. A fák és a füves foltok teljesen természetesnek tűnnek, a kert pedig egy kisebb erdőt hivatott életre kelteni.
Természetesen aszimmetrikus
Egy japán kertben gyakran találunk boltíves elemeket, mint pl. ez a gyönyörű, ívelt fahíd. Ez egy jó módja annak, hogy nagyobb dinamizmust teremtsünk a kertben. Ezek az íves hidak általában fából készülnek, színezettek és vörös árnyalatúak. De mint láthatjuk, a természetes fahíd is nagyon szép.
Wabi-Sabi
A japán kert stílusának kiemelkedő eleme a „Wabi-Sabi”. A japán esztétikában ez alapvetően a tökéletlenségek elfogadását jelenti. Ennek az elemnek az elfogadásával a kert egyszerre testesíti meg az egyszerűséget, a robusztusságot, a szerénységet és a meghittséget. Ezt tükrözi ez a fotó is: a kert tulajdonosa egyszerű és már-már nyers stílusban építette meg a kis kertjét, mely kissé rendezetlen hatást kelt, és a stílushoz tartozik a városra nyíló kilátás is.
Bambusz
A bambusz kulcsfontosságú designeleme egy japán kertnek. Használható bármilyen formában: buja lombokkal, vagy azok nélkül is, hiszen megteremti a bensőséges hangulatot és lehetővé teszi a tökéletes pihenést.
Sétány
A japán kerteknél is nagyon fontosak a sétányok. Általában egy kőútból, egy kavicságyból és egy kötélkerítésből tevődnek össze. Előnye, hogy bármilyen kertben használható, és akár bárhogy megvalósíthatjuk. Az alapja a kavicságy, melyre néhány nagy méretű, lapos követ kell helyeznünk, amik meghatározzák a sétányt és annak irányát.
Japán "kerti fészer"
Az ilyen típusú házacskák nagyon gyakoriak a japán kertekben, amelyeket gyakran használnak meditációs célokra a kertben, de természetesen másra is használhatóak.
Moha
A moha az öregség, az idő szimbóluma és a rusztikus stílus képviselője. A korábban említett „Wabi-Sabi” „Sabi” része az életkorra és az időre összpontosít, így a kertben a moha használata tesz ennek eleget.
A mohák alapvetően bármilyen kemény felületen képesek életben maradni. Tipp: először terítsük szét a kavicságyást, ezután helyezzünk rá egy nagyobb sziklát (pl. a kavicságyás közepére) és ezt követően borítsuk mohával a kő felületét. A moha viszonylag igénytelen növény, de nem szabad elfelejteni locsolni, tanácsos heti kétszer megöntözni, hogy mindig gyönyörű zöld maradjon.
Hagyományos japán kert
Itt egy igazi hagyományos japán kert látható. Az itt leírt számos elemet és funkciót egyesítve „távol-keleti” érzést sugároz magából.
Egy kanyargós sétány, csinos sziklák, sűrű cserjék és antik, kőből készült lámpák - ezek azok az elemek, melyek visszarepítenek az ókori Japánba.
Kőlámpák - pagodák
Ha valóban az a célunk, hogy minél japánabb legyen a japán kertünk, akkor nem hiányozhat egy hagyományos kőlámpa, más néven pagoda a dekorációból. A pagoda, amely inkább egy mini templom, egy karcsú toronyból áll, amelynek több (általában 7-13) emelete van, mindegyik emelet saját tetővel rendelkezik. Minél magasabban van az adott emelet, annál kisebb a hozzá tartozó tető. Helyezzük pl. a növények közé, amelyeket gyönyörűen megvilágíthatnak ezek a lámpások.
Pad
Egy hagyományos japán kertben számos kis sétány található, de ne feledjük, a cél mindig a pihenés. A hagyományos japán pad tehát egy kötelező eleme a kertnek, mely készülhet akár fából, de kőből is.
Sziklák és kövek
A sziklák és kövek állandó elemei egy igazi japán kertnek. Méretétől és alakjától függően a szikla szimbolizálhatja a hegyeket vagy egy szigetet is.

A kőzetek az 5 természetes elem közül bármelyiket felidézhetik:
- Fém: a "reisho" kőzetek alacsony, szilárd kőzetek, amelyek szilárdságérzetet sugároznak
- Fa: a magas "taido" kőzetek gyakran "reisho" kőzetekkel csoportosulnak
- Víz: a lapos, alacsony "shintai" sziklák az áramló vizet jelképezik
- Tűz: a lángot utánzó, ahhoz hasonló formájú kőzetek, az úgynevezett "shigyo" kövek a tüzet hivatottak reprezentálni
- Föld: az oldalukra fordított kövek, melyek olyanok, mintha feküdnének, a "kikyaku" sziklák, amelyek a földet szimbolizálják
Egyszerű színpaletta
Ha olyan színt kell mondanunk, amely elengedhetetlen egy japán kert számára, akkor az nem más, mint a zöld lesz. A zöld és annak árnyalatai szimbolizálják a nyugalmat, harmóniát árasztanak magukból. Ha nem csak zöldet, hanem más színt is szeretnénk a kertbe, válasszunk gyönyörű vörös levelű növényeket, amelyek szintén tökéletesen beleillenek egy hagyományos japán kertbe.
Kapu
Sok japán kertben vannak olyan kapuk, amelyek nem fizikai akadályok, sokkal inkább a küszöbérzet növelésére, az egyik helyről a másikra való elmozdulás szimbolizálására szolgálnak. A kapu a felfedezés érzetét keltheti a látogatók számára.
Ha van rá lehetőségünk, telepítsünk egy, vagy több kaput is a japán kertünkbe, hogy azt több kisebb részre osszuk.

Még 3 db kép megjelenítése

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

A HOMEINFO nagyobb projektjének a felelőse vagyok, illetve a social media is az én kezem alá tartozik: Facebook, Instagram, Pinterest. Fontos számomra, hogy mindenki olyan környezetben élhessen, amilyen boldoggá teszi, és remélem, ehhez itt-ott én is hozzájárulhatok.