Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Lakásbelső festése, matt? szatén? - milyen legyen?

Lakást, házat szeretne felújítani, vagy első alkalommal festeni, felmerül a kérdés: milyen jellegű festéket válasszunk? Felsoroljuk a legismertebbeket, és tulajdonságait.
Matt festék
A matt festék nagyon gyakori, könnyen alkalmazható és meglehetősen finom. Ideális a mennyezethez vagy a falakhoz, és nem kell sok vizuális hatás. A matt festéket ecsettel vagy hengerrel, vagy mindkettővel kell felvinni, és könnyen lefedheti a falak hiányosságait.
Matt zománc
A matt zománc hasonló a matt festékhez, de tartósabb. Ha házat vásárol , érdemes lehet olyan festéket venni, amelyet nem kell minden nap retusálnia. A matt zománc könnyen tisztítható, ami kedves lehet kisgyermekes családok számára. Ez a zománc ugyanolyan könnyen felhordható, mint a festék.
Szatén, selyem festék
A szatén bevonat egy olyan típusú festék, amely a matt és a fényes közé esik, "finoman fényes". Könnyen tisztítható, jól használható azokon a területeken, ahol gyakran meg kell tisztítani a falakat . A szaténfesték fénye nem takarja el a falak hiányosságait, ezért ne feledje ezt, ha javítani kell.
Eggshell
A tojáshéjfesték egy finomabb szaténfesték, textúrázott felülettel. Ez azt jelenti, hogy könnyebben fedi azokat a hiányosságokat, amelyeket a szatén egyszerűen nem tud. A tojáshéjat könnyű felvinni, és egyetlen festékréteg gyakran elegendő. Több felületet takar, kevesebb festékkel, mint a matt festékkel.
Félfényes
A félig fényes festéket általában díszítéshez használják. Hosszantartó kemény felületet eredményez, tartós és meleg szappanos vízzel könnyen tisztítható. A ragyogás kevesebb, mint a teljes fényű festék, de több, mint a szatén vagy a tojáshéj, és általában egyetlen réteggel is jól néz ki. A félig fényes, valamint a fényes termékek szárítása hosszabb ideig tart, mint a matt festéknél, ezért tervezze be ezt a száradási idejébe.
Fényes festék
A fény a matt festékkel együtt az egyik leggyakoribb belső festék. Ez elég rugalmas ahhoz, hogy a legtöbb falnál fel lehessen használni, és különösen szép a famunkán . A fényes festék ugyanakkor mutatja a falak minden tökéletlenségét, így ha idősebb otthonban használja, előbb le kell alapozni, vagy két vagy több réteget kell használni.


Matt festékkel
Matt zománc
Szatén
Eggshell, tojáshéj festék

Forrás: Tovább az eredeti tartalomra →

Közgazdász vagyok, mindig a számok világával foglalkoztam. A lakberendezés hobby szinten mindig kedvenc téma volt az életemben. 2010-ben indítottam el a "Lakberendezés, építkezés, felújítás, cikkek, képek, ötletek" FB csoportot, keresgéltem a téma iránt érdeklődőket. Ez azóta meghaladta az elképzeléseimet, rengeteg emberrel, céggel ismerkedtem meg. Naponta hoz érdekes témákat, kérdéseket, és okoz örömet már nemcsak nekem , hanem a több, tízezer tag számára is.