A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Alacsonyra szerelt függönykarnis

A legtöbb hiba abból adódhat, hogy nem a megfelelő hosszúságú függönyt vásároljuk, majd a hiba kijavításához a függönykarnist alacsonyabbra helyezzük.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Tévedés, hogy a függönykarnisnak közvetlenül a mennyezet alá kell kerülnie, de még az 50 cm távolság az ablak szegélye fölött is túlzás. Az ideális távolság az ablak szegélyétől számított 10-15 cm. Egy másik lehetőség a karnis megfelelő elhelyezésére az ablak szegély és mennyezet közötti távolság felosztása 1/2 – 2/3-os arányban. Az így elhelyezett karnis felfelé vezeti a tekintetet és azt az érzetet kelti, hogy nagyobb belmagasságú a szoba.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid a függöny

A másik gyakori hiba, amit még nézni is fájdalmas, az a túl rövid függöny.

Rövid függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Három lehetőség van, ennek a hibának az elkerülésére:

  • „Lebegő” megoldás - amikor a függöny kb. 2 cm-el a padló fölött lebeg. Ha azt szeretnénk, hogy az anyag teljes szépségében megmutassa magát az ablak felülete előtt, akkor ez a legjobb és legkönnyebb megoldás.

Lebegő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Érintő” megoldás - a függöny alja megérinti a padlót. Legnehezebb így feltenni a függönyt, mert nagyon pontos mérésekre van szükség hozzá. A függönykarnistól számítva pontosan meg kell mérni a függöny hosszát, illetve a mért magasságnak tartalmaznia kell a karikák, görgők, kampók méretét is.

Érintő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Buggyanó” megoldás - a függöny anyaga a padlón fodrozódva, összegyűlik. A hatása nagyon nőies, romantikus lelkűeknek tökéletes. Különösen előnyös, ha a függöny anyaga például bársony, mert minél inkább fodrozódik a padlón, annál inkább megmutatja magát az anyag szépsége. A szép hatás érdekében fontos, hogy a függöny anyaga vastag és súlyos legyen.

Buggyanó függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid függöny karnis

Egy másik sokak által elkövetett hiba, ha a függönykarnis nem elég széles, a hossza nem éri végig az ablak hosszát, a függöny megakadályozhatja a fény útját és az ablak is kisebbnek tűnik.

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Használjunk az ablak szélességénél 15-25 centiméterrel hosszabb függönykarnist, így amikor elhúzzuk a függönyt akkor szinte az egész ablak látható.

Nem elég széles a függöny

Ennek a hibának a leggyakoribb oka, hogy kevesebb függöny anyaggal számolunk, így a függöny anyaga „ráfeszül” az ablakra.

Keskeny függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben nem mutat jól a függöny. A sötétítőnek behúzott állapotban is redőzöttnek kell lennie.

Redőzött függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

A megfelelő méretű függöny jól felhelyezve ugyanannyiba kerül, mint egy rossz méretű függöny rosszul feltéve, így érdemes időt szánni otthonunk függönyeire.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Falra való szőnyegek

A faliszőnyegek használata komoly tradícióval, évezredekre visszatekintő múlttal rendelkezik. Népszerűségéből valójában soha nem vesztett, legfeljebb rövidebb időszakokban kevésbé volt divatos. Most azonban újra fénykorát éli a faliszőnyeg.

Fehérre hangolt otthon

Minden év utolsó hónapjában a nagy festékgyártók nyilvánosságra hozták, melyik szín lesz a következő esztendő trendje. Míg a Pantone két árnyalatot is választott, a Rózsakvarcot és a Derűs Kéket, másik négy vállalat a tört fehér mellett tette le a voksát.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál.