Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Alacsonyra szerelt függönykarnis

A legtöbb hiba abból adódhat, hogy nem a megfelelő hosszúságú függönyt vásároljuk, majd a hiba kijavításához a függönykarnist alacsonyabbra helyezzük.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Tévedés, hogy a függönykarnisnak közvetlenül a mennyezet alá kell kerülnie, de még az 50 cm távolság az ablak szegélye fölött is túlzás. Az ideális távolság az ablak szegélyétől számított 10-15 cm. Egy másik lehetőség a karnis megfelelő elhelyezésére az ablak szegély és mennyezet közötti távolság felosztása 1/2 – 2/3-os arányban. Az így elhelyezett karnis felfelé vezeti a tekintetet és azt az érzetet kelti, hogy nagyobb belmagasságú a szoba.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid a függöny

A másik gyakori hiba, amit még nézni is fájdalmas, az a túl rövid függöny.

Rövid függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Három lehetőség van, ennek a hibának az elkerülésére:

  • „Lebegő” megoldás - amikor a függöny kb. 2 cm-el a padló fölött lebeg. Ha azt szeretnénk, hogy az anyag teljes szépségében megmutassa magát az ablak felülete előtt, akkor ez a legjobb és legkönnyebb megoldás.

Lebegő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Érintő” megoldás - a függöny alja megérinti a padlót. Legnehezebb így feltenni a függönyt, mert nagyon pontos mérésekre van szükség hozzá. A függönykarnistól számítva pontosan meg kell mérni a függöny hosszát, illetve a mért magasságnak tartalmaznia kell a karikák, görgők, kampók méretét is.

Érintő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Buggyanó” megoldás - a függöny anyaga a padlón fodrozódva, összegyűlik. A hatása nagyon nőies, romantikus lelkűeknek tökéletes. Különösen előnyös, ha a függöny anyaga például bársony, mert minél inkább fodrozódik a padlón, annál inkább megmutatja magát az anyag szépsége. A szép hatás érdekében fontos, hogy a függöny anyaga vastag és súlyos legyen.

Buggyanó függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid függöny karnis

Egy másik sokak által elkövetett hiba, ha a függönykarnis nem elég széles, a hossza nem éri végig az ablak hosszát, a függöny megakadályozhatja a fény útját és az ablak is kisebbnek tűnik.

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Használjunk az ablak szélességénél 15-25 centiméterrel hosszabb függönykarnist, így amikor elhúzzuk a függönyt akkor szinte az egész ablak látható.

Nem elég széles a függöny

Ennek a hibának a leggyakoribb oka, hogy kevesebb függöny anyaggal számolunk, így a függöny anyaga „ráfeszül” az ablakra.

Keskeny függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben nem mutat jól a függöny. A sötétítőnek behúzott állapotban is redőzöttnek kell lennie.

Redőzött függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

A megfelelő méretű függöny jól felhelyezve ugyanannyiba kerül, mint egy rossz méretű függöny rosszul feltéve, így érdemes időt szánni otthonunk függönyeire.

Népszerűek a témában

Így válassz lámpát!

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa