A függöny öltöztet – 4 kerülendő hiba függönyözéskor

A rosszul felhelyezett függönyöktől a legszebben berendezett helyiség is stílustalannak tűnik és aki szobába lép nem érzi majd jól magát ott. Éppen ezért fontos tudni, hogy mely hibákat kerüljük el mindenképpen.

Alacsonyra szerelt függönykarnis

A legtöbb hiba abból adódhat, hogy nem a megfelelő hosszúságú függönyt vásároljuk, majd a hiba kijavításához a függönykarnist alacsonyabbra helyezzük.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Tévedés, hogy a függönykarnisnak közvetlenül a mennyezet alá kell kerülnie, de még az 50 cm távolság az ablak szegélye fölött is túlzás. Az ideális távolság az ablak szegélyétől számított 10-15 cm. Egy másik lehetőség a karnis megfelelő elhelyezésére az ablak szegély és mennyezet közötti távolság felosztása 1/2 – 2/3-os arányban. Az így elhelyezett karnis felfelé vezeti a tekintetet és azt az érzetet kelti, hogy nagyobb belmagasságú a szoba.

Hosszú függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid a függöny

A másik gyakori hiba, amit még nézni is fájdalmas, az a túl rövid függöny.

Rövid függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Három lehetőség van, ennek a hibának az elkerülésére:

  • „Lebegő” megoldás - amikor a függöny kb. 2 cm-el a padló fölött lebeg. Ha azt szeretnénk, hogy az anyag teljes szépségében megmutassa magát az ablak felülete előtt, akkor ez a legjobb és legkönnyebb megoldás.

Lebegő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Érintő” megoldás - a függöny alja megérinti a padlót. Legnehezebb így feltenni a függönyt, mert nagyon pontos mérésekre van szükség hozzá. A függönykarnistól számítva pontosan meg kell mérni a függöny hosszát, illetve a mért magasságnak tartalmaznia kell a karikák, görgők, kampók méretét is.

Érintő függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

  • „Buggyanó” megoldás - a függöny anyaga a padlón fodrozódva, összegyűlik. A hatása nagyon nőies, romantikus lelkűeknek tökéletes. Különösen előnyös, ha a függöny anyaga például bársony, mert minél inkább fodrozódik a padlón, annál inkább megmutatja magát az anyag szépsége. A szép hatás érdekében fontos, hogy a függöny anyaga vastag és súlyos legyen.

Buggyanó függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid függöny karnis

Egy másik sokak által elkövetett hiba, ha a függönykarnis nem elég széles, a hossza nem éri végig az ablak hosszát, a függöny megakadályozhatja a fény útját és az ablak is kisebbnek tűnik.

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Rövid karnis (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Használjunk az ablak szélességénél 15-25 centiméterrel hosszabb függönykarnist, így amikor elhúzzuk a függönyt akkor szinte az egész ablak látható.

Nem elég széles a függöny

Ennek a hibának a leggyakoribb oka, hogy kevesebb függöny anyaggal számolunk, így a függöny anyaga „ráfeszül” az ablakra.

Keskeny függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben nem mutat jól a függöny. A sötétítőnek behúzott állapotban is redőzöttnek kell lennie.

Redőzött függöny (forrás: https://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/)

A megfelelő méretű függöny jól felhelyezve ugyanannyiba kerül, mint egy rossz méretű függöny rosszul feltéve, így érdemes időt szánni otthonunk függönyeire.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Fehérre hangolt otthon

Minden év utolsó hónapjában a nagy festékgyártók nyilvánosságra hozták, melyik szín lesz a következő esztendő trendje. Míg a Pantone két árnyalatot is választott, a Rózsakvarcot és a Derűs Kéket, másik négy vállalat a tört fehér mellett tette le a voksát.

4 rafinált ötlet lakás színezéshez

A lakásfelújítás során előbb-utóbb sor kerül a szín választásra: milyen legyen a falak, a burkolatok, a bútorok, a textíliák és a kiegészítők színe? Kikerülhetetlen téma, ám sokan még attól is visszarettenek, hogy letegyék voksukat egyetlen szín mellett.

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak.

7 trükk a maximális térkihasználásra

Sokak számára okoz komoly fejtörést, hogy otthonukat miképpen rendezzék be oly módon, hogy az ne tűnjön zsúfoltnak, mégis eleget tegyen mind a praktikummal, mind pedig a funkcionalitással és az esztétikummal kapcsolatos elvárásaiknak. Íme, néhány hasznos ötlet.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

A nagy párnacsata – Minták, színek és formák összecsapása

Sok lakásban ítélték a díszpárnákat méltatlanul alulértékelt szerepre, pedig egy ötletes válogatással látványosan átöltöztethető az enteriőr. Ezek a kényelmes kiegészítők többet nyújthatnak puszta hát- vagy nyaktámasznál.

Albérletben is otthonosan

Bérelt lakásban élni egyrészt kevesebb kötöttséggel járó életforma, másrészt viszont meglehet, hogy éppen e kötöttségek hiánya vet fel egy sor, elgondolkodtató kérdést. Mennyi időt és pénzt érdemes arra áldoznunk, hogy a saját ízlésünkhöz igazítsuk más valaki lakását?

Tavaszi függönyök

Újra vannak magyar tervezésű függönyök a hazai piacon. Elkészült a Gardénia textiltervező pályázatán nyertes kollekció.

Függöny mustra: mi kerüljön az ablakra?

Függöny nélkül nehezen lehetne elképzelni egy igényes lakás belső terét. Egy jól megválasztott darabbal feldobhatjuk a kívánt enteriőrt. A szívesen látott vendégek szemét elkápráztathatjuk vele, a nem kívánt, kíváncsi szemek elől pedig elrejthetjük otthonunkat.