Tiszteletben tartjuk a magánéletét - Süti (cookie) információk
Weboldalunk, a homeinfo.hu a működése során többféle saját, illetőleg külső szolgáltatóktól származó sütit és szolgáltatásokat használ annak érdekében, hogy a weboldal zavartalan működését, teljes funkcionalitását biztosítsa és magasfokú látogatói élményt garantáljon. Előbbiek egy része tehát a weboldal működéséhez szükséges (funkcionális), egyesek a weboldalunk optimalizálásában (komfort) segítenek, egyesek statisztikai adatokat biztosítanak (statisztikai), mások pedig személyre szabott hirdetések megjelenítését teszik lehetővé (marketing). A kényelmi, a statisztikai és a marketing szolgáltatások nyújtásához és igénybevételéhez szükségünk van az Ön hozzájárulására.
Az "Összes elfogadása" gombra kattintva Ön önként hozzájárul a kényelmi, statisztikai és marketing adatok feldolgozásához, szolgáltatások nyújtásához.
Kamra, spájz, éléstár, éléskamra régen minden ház elhagyhatatlan kicsi helyisége, ma viszont szerencsésnek mondhatja magát az, akinek van az otthonában. Ahol kényelmesen, szép rendben tárolhatóak a család finomságai.
Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.
Akinél nincsen spájz, annak sem kell kétségbe esni. Először azt vegyük sorra, mire kell ügyelni egy jó kamra kialakításakor.
Tippek a kamra kialakításához
Fontos szempont a helyiség tájolása, lehetőleg északi, észak-keleti vagy keleti fekvést válasszunk erre a célra. Szerencsés esetben a konyhából nyílik vagy a bejárathoz közel helyezkedik el ez a helyiség.
A kamra ajtaja mindig kifelé nyílik. Bár helyhiány esetén okos megoldás eltolható ajtót választani.
A kamrában kapnak helyet a házi készítésű befőttek, savanyúságok, a friss zöldségek, gyümölcsök és akár a füstölt húsok is. De a nyersanyagok mellett tárolhatjuk benne a karácsonyi süteménykészítő sablonokat vagy bármely ritkán használt konyhai eszközt, amely hely hiányában a konyhából kikerül.
Fontos az is, hogy legyen rajta egy kis méretű ablak. Nyitva tartásával megelőzhetjük a kellemetlen szagokat, téli hónapokban pedig az egész egy óriási hűtőszekrényként funkcionál.
Méretét tekintve legyen kellőképpen széles. Minimum kettő, de inkább három oldalon polcozható legyen. Akár a padlótól a plafonig. Érdemes a polcok mélységét is változtatni, például kialakítható egy mélyebb 45-50 cm-es polc is, ahová egy az egyben elhelyezhető a süteményes tepsi, ezzel megkönnyítve a süti tárolását a vendégek megérkezéséig. A mélyebb polcok első részén a naponta használatban lévő dolgok lehetnek, míg a második sorban a ritkán használt eszközök lapulnak.
Fontos a könnyű tisztíthatóság, ezért a padlót kővel vagy kerámiával célszerű burkolni, a polc lehet fémből vagy lakkozott fából.
Ha kellőképpen nagy hely áll rendelkezésünkre, akár a mélyhűtő vagy hűtőláda is kerülhet ide.
Városi lakásokban a spájz jelentősége csökken, mert minden élelmiszer előre csomagolva, előkészítve hozzáférhető. Az ott élő családoknak javasolt a konyhában élelmiszerszekrény vagy kamraszekrény beépítése. Ez esetben a fő szabály, hogy inkább szárazárut, vizet, üdítőt, konzerveket, befőtteket tároljanak benne, ha nem biztosított az átszellőzése.
Ez a kis helyiség is kinézhet nagyszerűen. Sokszor már néhány klassz tároló kosár vagy színes doboz is feldobja, plusz segít rendszerezni és rendben tartani az itt elhelyezett dolgokat. A kosaras rendszer másik előnye, hogy a rendrakás is könnyebben meg, ha csupán a kosarat kell felemelni a takarításkor, nem pedig egyesével a csipp-csupp dolgokat. Fokozható a design tapétával, kreatív festéssel is. A táblafesték itt is sokat dobhat a külcsínen, megbolondítható vele az ajtó vagy feliratok készíthetőek a dobozokra, üvegekre ennek segítségével.
A rendezetlen kamra egy rémálom. De néhány ügyes fogással könnyedén funkcionálissá és széppé varázsolhatjuk ezt a sokszor mostohán kezelt helyiséget.
Folytatás Facebook-kal
A folytatással elfogadom az ÁSZF-ben és az Adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat, és hozzájárulok, hogy a HOMEINFO egyedi tartalmakat, ajánlatokat küldjön, és e célból az adataimat kezelje.
Belépés email címmel