Télikertekről bővebben

Sári Tünde

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban.

A jól átlátható üvegfelületeknek köszönhetően megszűnnek a magassági terek. Az alacsonyabb télikertet könnyebb kifűteni, nyáron nehezebb hűteni, míg a magasabb esetében ez pont fordítva történik. Ez abból adódik, hogy a bővítmények gyorsabban reagálnak a külső időjárási viszonyokhoz, mint maga a lakóépület, könnyebben hűlnek ki, és melegednek át.

A legpraktikusabb szerkezet az fa-alumínium kombinációja, mert belülről ötvözi a fa szépségét az alumínium pozitívumaival, amely kívülről jól ellenáll az időjárás viszontagságainak, de ez elég költségérzékeny. A legesztétikusabb a fából épített, viszont folyamatos karbantartást igényel, nehezen viseli az erős napfény és a csapadék viszontagságait, így szakemberek szerint öt év után már nehéz megőrizni eredeti állapotát. Sokan teszik le a voksukat az alumínium-szerkezet mellett, amely idő- és korrózióállósága miatt válhat a megrendelők kedvencévé, miután a modern profilokban, vagy profilszerkezetekben megoldották a hőhídmentesítést, ami azt jelenti, hogy csak csekély mértékben vezeti át a külső hőmérsékletet a belső térbe.

Létezik még acélból készült változat is, mivel szerkezete igen stabil. Negatívumai közül figyelembe kell venni a korrózióra való fogékonyságát és nem túl impozáns voltát. A legolcsóbb a műanyagból történő kivitelezés, ám ajánlott mérlegelni a műanyag vélt vagy valós harmóniáját a ház kialakított stílusával. Ez a leggyakoribb, melyet műanyag- szerkezeteket összesorolásával kapunk meg, amit manapság esztétikus, faerezésű és sokféle színvilágú, kasírozott fóliával gyártanak.

kert_tlikert_2010.10.28.1

Másik fő szempont a héjalás kiválasztása, amely történhet üvegből, polikarbonátból, esetleg tömör panelből.

Az átlátható látvány és a természetes miliő kialakításának érdekében legjobb az üveg, mivel nem tárolja a hőt, nem karcolódik, jó a hő-és hangszigetelő tulajdonsága. A legoptimálisabb fényáteresztés előnye mellett számolni kell súlyos ár-és tömegindexével.

kert_telikert

Nagyobb felületek lefedésére inkább a polikarbonát javasolt, mert könnyű és egyszerűbben lehet megmunkálni. Ma már számos, tetszetős küllemű változata létezik Hátránya, hogy gyengébb a hőszigetelése, karcolódik és kopog, mikor esik az eső. A másik aspektus, amit alaposan végig kell gondolni az a nyílászárók kiválasztása. Ez több típus közül történhet, lehet fix, nyíló, bukó-nyíló, középen felnyíló-bukó, bukó-toló, emelő-toló, harmonika ablak vagy erkélyajtó és bejárati ajtó.

Fontos a nyílászárók pozíciójának és méretének meghatározása, mert például, ha ellentétes oldalon helyezzük el őket, akkor jobban átszellőzik. Nem elhanyagolható az a tény, hogy a télikertek egyfajta „napcsapdaként” működnek, ezért minél több nyitható felületet kell biztosítani a levegőztetés érdekében.

kert_telikert

Az üvegházhatás miatt nélkülözhetetlen a külső és belső árnyékolás kérdésének tisztázása. Míg az első a napsugarakat tartja vissza a ház teréből, addig az utóbbi alkalmazásával az üvegszerkezet és az árnyékoló közötti melegebb légréteget tudjuk szellőztetni. Célszerű - a gravitációs hőáramlást kihasználva – nyitható részt kialakítani a szerkezet legmagasabb pontján, utat engedve a természetes szellőzésnek. A legmodernebb bővítmények már szellőztetőrendszerrel vannak ellátva, de használnak már mechanikus, vagy motoros ablakokat is.

Nyilvánvaló, hogy a télikert nem olcsó, négyzetmétere 150 000-200 000 forinttól indul, de szakemberek szerint az új építésű házak négyzetméter áránál nem kerül többe, és ez az ingatlant tekintve egy értéknövelő befektetés, amely a későbbiekben is kamatoztatható. A kivitelezés ideje – a tervek véglegesítését követően - 6-12 hétig terjed, amit számos tényező befolyásol.

Íme egy gyakorlati vélemény: Békési Ernő - aki most van túl a tervezési folyamatokon - a természetességet részesíti előnybe, ezért a faszerkezetre esküszik. Kihangsúlyozta: nem szabad a körültekintésen és az időn spórolni ahhoz, hogy megvalósítsuk álmaink üvegotthonát.

Kapcsolódó cikkek

Télikert – Télen is a természetben

Egyre népszerűbb lehetőség a lakóterület akár utólagos bővítése, fedett, de mégis világos, napos élettér kialakítása. Szeretnénk, ha eddigi kedvelt teraszunk, esetleg a mellé épült medencénk télen, vagy rossz időben is használható lenne. Miért hasznos a télikert?

Árnyékolók és üvegezés a télikertben

A technikailag és stílusban is megfelelő árnyékolók, valamint a jól megválasztott üvegezés nélkülözhetetlen elemei a télikertnek.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

Vakolható tokos redőny – 2017 szenzációja

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Szeptembertől módosulnak a lakossági „ingyenhitel” feltételei

Az iskolakezdéssel egyidőben módosulnak a kamattámogatott lakossági energetikai hitel feltételei. Igény lenne az energiatakarékos lakások iránt. A kérdés inkább az, elég vonzó-e a támogatott hitel, hogy akár a családi házak tulajdonosai, akár a társasházakban vagy lakásszövetkezetekben élők ebből a pénzből újítsák fel otthonaikat. 115 milliárd forint sorsa és több tízezer háztartás energiahatékonyságának a növelése a tét.

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár