Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerítést?

Ideális esetben a kerítés nem csak a magán- és közterület közötti határt képezi, hanem a házunk, kertünk része is, sőt, nem árt, ha az utcaképbe is harmonikusan illeszkedik. Miből legyen a kertítés anyaga, milyen legyen a stílusa? Kérdések, melyekre választ adunk.

Kovácsoltvas kerítés

Ez az első dolog, amit megmutatunk magunkból a hozzánk érkezők számára az a környezetünk. A kerítés alapvető rendeltetése, hogy elválassza a magán szféránkat a külvilágtól és segítségével pontosan kijelölhessük telkünk határait, ugyanakkor díszítő szereppel is bír. A környezet jellegét is figyelembe kell vennünk, hiszen más-más típus illik egy vidéki, kertvárosi, vagy központi miliőhöz.  Általában a ház stílusa a mérvadó abban, hogy milyen anyagból készüljön el óhajtott kerítésünk. Bármelyiket is választjuk, mindegyik típus mellett szólnak pro és kontra érvek.

Kerítés élő sövényből

Leginkább térelválasztóként jelenik meg, valamint a kert tagolására használják, nem azonos a hétköznapi értelemben vett kerítéssel, bár tagadhatatlanul sajátos hangulatot teremt. Gyakoribb a formára nyírt sövény, melynek sűrűségét rendszeres metszéssel segítik elő. A nyíratlan sövények még inkább természet közelibb hatást keltenek. Magasságuk elérheti akár a 2-3 métert is. Variálhatjuk a zöldet virágos elemekkel is, vagy olyan növényekkel, amelyek színes termést hoznak. Ha prioritást élvez számunkra a megfelelő intim környezet és szeretnénk elrejtőzni a kíváncsi szemek elől, akkor praktikus a sövény-és a művi kerítés kombinációja.

Sövénykerítés

Kerítések fából

A hagyományos, fából készült kerítések mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, és sosem fognak kimenni a divatból. Sokan választják ezt a megoldást, az anyag jól megmunkálhatósága, természetessége miatt. Választéka számos formában és színben bővelkedik, és gondos odafigyeléssel időtálló díszévé válhat otthonunknak.
Azonban, ha fekvéséből adódóan erős napfénysugárzásnak van kitéve, akkor a szakemberek még a legoptimálisabban felületkezelt fakerítést sem javasolják.

Fa kerítés

Kovácsoltvas kerítések

Ezek a gondosan és szépen megmunkált típusok újra reneszánszukat élik. Előnyeik közé sorolható, hogy rendkívül stapabíróak, időtállóak és küllemi megjelenéseinek csak a fantáziánk szabhat gátat. Hátránya, hogy meglehetősen drága.

Kovácsoltvas kerítés

Kőkerítés

Nyílván nem belvárosi lakásokhoz ajánlott, de vidéki házak esetében ideális választás lehet. Van, aki a mesterséges, és van, aki a természetes köveket részesíti előnyben. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de cserébe egy időtálló és rendkívül látványos műremeket kapunk. Különösebb kidolgozással nem kell számolnunk, de annál több idővel, mivel megépítésük hosszan tartó folyamat.

Kőkerítés

Alumíniumból készültek

Pozitívumai közé sorolható, hogy nehéz tönkretenni, átmászni vagy átvágni. Nem szükséges bajlódnunk a korrózióvédelemmel, viszont hamar beszürkülhetnek az oxidáldás miatt, és anyagát tekintve is sérülékenyebb, puhább.

Alumíniumkerítés

Acél alapanyagúak

Már puszta megjelenésükkel is eleganciát sugároznak. Nem kell foglalkoznunk a rozsdásodással, masszívak és nem deformálódnak. Szinte örökéletűek.

Acélkerítés

Téglából építettek

A téglakerítés nagyon jól harmonizál a kerttel, de lényeges, hogy a ház stílusához passzoljon. Anyagát tekintve elmondható, hogy a legtermészetesebb építő elem, sőt még környezetbarát is. Előnyei, hogy olcsó, tartós és szilárd.

Tégla kerítés

Betonkerítések

Elmondható, hogy manapság ez a legelterjedtebb, ami kedvező árával és gyors kivitelezésével magyarázható. Ellenáll az időjárás szeszélyeinek, könnyen kezelhető, tisztítható, akár festhető is, így egyszerűbben idomul a lakórészhez és a nyílászárókhoz. Nem igényel alapozást, viszont a betonelemek igen súlyosak.

Betonkerítés

Drótkerítések

Ez az a típus, amellyel már mindannyian találkoztunk és, amely a legkevésbé tetszetős. Ám nem elhanyagolható tény, hogy ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás és még a javítása is könnyedén orvosolható. Ha jól kifeszítjük és lefestjük, akkor elég sokáig jó szolgálatot tehet.

Drótkerítés

Műanyagkerítések

Bár még sokan idegenkednek tőle, mégis számos pozitívummal rendelkezik a felsoroltakkal szemben. Jól tűri az erős napsugárzást, nem kopik, könnyen szerelhető és alkalmazása esetén egy életre elfelejthetjük a hétvégi, össznépi kerítésfestést.

Műanyagkerítés

Akármelyik megoldás mellett döntünk is, nem szabad elfelejtenünk, hogy az anyagi forrásaink kiaknázásával szemben jó ízlésünket kell belefektetnünk ahhoz, hogy otthonunk, kertünk és kerítésünk egységes összhangot alkosson. Szükség is van a kitartásra, mert a kerítés projekt mindig a már kész ház után következik.

Népszerűek a témában

Otthonunk határa: fémkerítés vagy fa? Legyen mindkettő!

Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Mitől különleges a Tornado Ultracsendes WC ?

Az egyrétegű falazatok használata a gyakorlatban

Otthonunk határa: fémkerítés vagy fa? Legyen mindkettő!

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól