Hirdetés

Mert a házhoz egy szép kerítés is dukál…

Ha már birtokba vettük álmaink házát, kár lenne elrontanunk az összképet egy rosszul megválasztott kerítéssel. Emellett fontos a biztonsági szempont is, hiszen alapvető funkciója, hogy megvédje otthonunkat a nem kívánt látogatóktól.  Továbbá fontos az igények és a pénztárcánk tartalmi találkozásának harmóniája is.

Kovácsoltvas kerítés

Ez az első dolog, amit megmutatunk magunkból a hozzánk érkezők számára az a környezetünk. A kerítés alapvető rendeltetése, hogy elválassza a magán szféránkat a külvilágtól és segítségével pontosan kijelölhessük telkünk határait, ugyanakkor díszítő szereppel is bír. A környezet jellegét is figyelembe kell vennünk, hiszen más-más típus illik egy vidéki, kertvárosi, vagy központi miliőhöz.  Általában a ház stílusa a mérvadó abban, hogy milyen anyagból készüljön el óhajtott kerítésünk. Bármelyiket is választjuk, mindegyik típus mellett szólnak pro és kontra érvek.

Kerítés élő sövényből

Leginkább térelválasztóként jelenik meg, valamint a kert tagolására használják, nem azonos a hétköznapi értelemben vett kerítéssel, bár tagadhatatlanul sajátos hangulatot teremt. Gyakoribb a formára nyírt sövény, melynek sűrűségét rendszeres metszéssel segítik elő. A nyíratlan sövények még inkább természet közelibb hatást keltenek. Magasságuk elérheti akár a 2-3 métert is. Variálhatjuk a zöldet virágos elemekkel is, vagy olyan növényekkel, amelyek színes termést hoznak. Ha prioritást élvez számunkra a megfelelő intim környezet és szeretnénk elrejtőzni a kíváncsi szemek elől, akkor praktikus a sövény-és a művi kerítés kombinációja.

Sövénykerítés

Kerítések fából

A hagyományos, fából készült kerítések mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, és sosem fognak kimenni a divatból. Sokan választják ezt a megoldást, az anyag jól megmunkálhatósága, természetessége miatt. Választéka számos formában és színben bővelkedik, és gondos odafigyeléssel időtálló díszévé válhat otthonunknak.
Azonban, ha fekvéséből adódóan erős napfénysugárzásnak van kitéve, akkor a szakemberek még a legoptimálisabban felületkezelt fakerítést sem javasolják.

Fa kerítés

Kovácsoltvas kerítések

Ezek a gondosan és szépen megmunkált típusok újra reneszánszukat élik. Előnyeik közé sorolható, hogy rendkívül stapabíróak, időtállóak és küllemi megjelenéseinek csak a fantáziánk szabhat gátat. Hátránya, hogy meglehetősen drága.

Kovácsoltvas kerítés

Kőkerítés

Nyílván nem belvárosi lakásokhoz ajánlott, de vidéki házak esetében ideális választás lehet. Van, aki a mesterséges, és van, aki a természetes köveket részesíti előnyben. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, de cserébe egy időtálló és rendkívül látványos műremeket kapunk. Különösebb kidolgozással nem kell számolnunk, de annál több idővel, mivel megépítésük hosszan tartó folyamat.

Kőkerítés

Alumíniumból készültek

Pozitívumai közé sorolható, hogy nehéz tönkretenni, átmászni vagy átvágni. Nem szükséges bajlódnunk a korrózióvédelemmel, viszont hamar beszürkülhetnek az oxidáldás miatt, és anyagát tekintve is sérülékenyebb, puhább.

Alumíniumkerítés

Acél alapanyagúak

Már puszta megjelenésükkel is eleganciát sugároznak. Nem kell foglalkoznunk a rozsdásodással, masszívak és nem deformálódnak. Szinte örökéletűek.

Acélkerítés

Téglából építettek

A téglakerítés nagyon jól harmonizál a kerttel, de lényeges, hogy a ház stílusához passzoljon. Anyagát tekintve elmondható, hogy a legtermészetesebb építő elem, sőt még környezetbarát is. Előnyei, hogy olcsó, tartós és szilárd.

Tégla kerítés

Betonkerítések

Elmondható, hogy manapság ez a legelterjedtebb, ami kedvező árával és gyors kivitelezésével magyarázható. Ellenáll az időjárás szeszélyeinek, könnyen kezelhető, tisztítható, akár festhető is, így egyszerűbben idomul a lakórészhez és a nyílászárókhoz. Nem igényel alapozást, viszont a betonelemek igen súlyosak.

Betonkerítés

Drótkerítések

Ez az a típus, amellyel már mindannyian találkoztunk és, amely a legkevésbé tetszetős. Ám nem elhanyagolható tény, hogy ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás és még a javítása is könnyedén orvosolható. Ha jól kifeszítjük és lefestjük, akkor elég sokáig jó szolgálatot tehet.

Drótkerítés

Műanyagkerítések

Bár még sokan idegenkednek tőle, mégis számos pozitívummal rendelkezik a felsoroltakkal szemben. Jól tűri az erős napsugárzást, nem kopik, könnyen szerelhető és alkalmazása esetén egy életre elfelejthetjük a hétvégi, össznépi kerítésfestést.

Műanyagkerítés

Akármelyik megoldás mellett döntünk is, nem szabad elfelejtenünk, hogy az anyagi forrásaink kiaknázásával szemben jó ízlésünket kell belefektetnünk ahhoz, hogy otthonunk, kertünk és kerítésünk egységes összhangot alkosson. Szükség is van a kitartásra, mert a kerítés projekt mindig a már kész ház után következik.

Kapcsolódó cikkek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Kint, és mégis bent. Vagy bent, és mégis kint? Nézőpont kérdése, de a lényeg, hogy nyári- és télikertjeihez hasonlóan a Sunwood Kft. pergolái is tökéletes kapcsolatot biztosítanak a lakótér és a kert között, komplex megoldásaival jelentősen emelve otthoni komfortérzetünket, életminőségünket.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

Zajárnyékoló falakkal őrizhetjük meg legjobban otthonunk csendjét

Az egészségkárosító zajok elleni hatékony megoldást a zajárnyékoló falak alkalmazása jelentheti.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.