Hirdetés

Enyém a vár, tiéd a …

Mikor is lesz a miénk a megvásárolt lakás? A lakásvásárlás buktatói, avagy a csalárd eladó és a hiszékeny vevő története.

Évekkel ezelőtt egyik barátom mesélte el a következő történetet:

Feleségével úgy döntöttek, hogy elég volt az albérletből, saját lakást vesznek. Örököltek némi pénzt, amit kiegészítettek évek alatt összegyűjtött megtakarításaikkal. Abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy még hitelt sem kellett felvenniük ahhoz, hogy egy szerényebb kis lakrészt vásároljanak. hamarosan találtak is egyet. A tulajdonos bizalmat keltő, idős néni volt, és olyan kedvező áron kínálta a lakást, hogy barátom hajlott rá, nem is fog alkudni. Azután mégis megpróbálta, a néni pedig habozás nélkül engedett az árból.

Itt már kicsit gyanússá vált a dolog. De mivel a friss tulajdoni lap „tiszta” volt, a pár gyorsan elaltatta a gyanakvását. Vitték az ügyvédjüket, megkötötték a szerződést, azután néhány nap múlva mentek volna átíratni a lakást. És ekkor jött a hideg zuhany: a nénike még aznap két másik vevőnek is eladta az ingatlant. Közülük az egyik már be is jegyeztette az adásvételt.

Barátomra hosszú, nehéz kilátásokkal kecsegtető pereskedés várt. Nekem meg az esetről a gyermekkoromat idéző mondás jutott eszembe: „enyém a vár, tiéd a lekvár”. Hogyan lehetséges ez?

thewallpapers.org

Természetesnek véljük, hogy ha megállapodunk valakivel valamely, a tulajdonát képező dolog megvásárlásában, majd a vételárat kiegyenlítjük, és a dolog a birtokunkba kerül, akkor az a továbbiakban a mi tulajdonunk lesz. A helyzet valójában ennél sokkal bonyolultabb. Még akkor is, ha a teljes vételárat a szerződés megkötésével egy időben kiegyenlítjük. És akkor még nem szóltunk a részletfizetésről vagy a lízingről.

Nem az ingatlanátruházás az egyetlen elidegenítési forma, amit valamely hivatalnak, hatóságnak jelentenünk kell. Gondoljunk csak arra, hogy például, ha gépkocsit vásárolunk, a tulajdonos változást 15 napon belül be kell jelentenünk az okmányirodában. Tehát, amint a szerződés aláírását követően az eladó átadja a forgalmi engedélyt és a kocsi kulcsait, tulajdonosok lettünk, gyakorolhatjuk jogainkat, terhelnek a tulajdonjogból fakadó kötelezettségek.

Azonban ingatlan elidegenítésére vonatkozó szabályozás különös helyet foglal el a hatályos magyar jogrendben. Nem elég az adásvételi szándékot írásba foglalni, és a lakás kulcsait átadni. A vevő csak az ingatlan-nyilvántartásba történt bejegyzést követően válik tulajdonossá. Ebben az esetben a tulajdonjogot az adásvételi szerződés, és a birtokbaadás megalapozza ugyan, de valójában a nyilvántartásba-vételtől lesz a miénk az ingatlan.

jeffandweston.com

internet-marketing-specialista.eu

Ez a szabály igen furcsa helyzeteket eredményezhet. Tekintsük át a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit:

Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 117. §

(3) Ingatlan tulajdonjogának az átruházásához az erre irányuló szerződésen vagy más jogcímen felül a tulajdonosváltozásnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges.

(4) Többszöri eladás esetén az a vevő követelheti a tulajdonjognak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését, aki elsőnek jóhiszeműen birtokba lépett, ha pedig ilyen nincs, a korábbi vevő, kivéve, ha a későbbi vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni többszöri ajándékozás esetén is.

Fentieket összegezve arra a megállapításra juthatunk, hogy az ingatlan vásárlása korántsem kockázatmentes ügylet. Már az előszerződés megkötésekor, a foglaló vagy az előleg adásakor, átvételekor is járjunk el kellő alapossággal.

Dr. Holló Sándor
www.perhelyett.hu
dokumentumcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Részletfizetés a lakásvásárlási illetékre

A 35 éven aluli lakásszerző fiatalok részletfizetésre kapnak lehetőséget lakás vásárlásakor a befizetendő illetékre.

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

Földtámasz jog

A tulajdonjog egyik korlátozása. Tegyük fel, hogy földet termelünk ki, mivel egy garázst szeretnénk kiépíteni telkünkön.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Méltányosság nélkül

Egyes esetekben folyamodhatunk méltányosságért, egyes esetekben pedig nem. Lássuk, mi tartozik az utóbbiak körébe.

Fizessünk könnyebben!

Lakás vagy más rendeltetésű ingatlan vásárlása utáni illeték megfizetésekor léteznek fizetéskönnyítési lehetőségek: halasztás és részletfizetés. A részletekről bővebben is olvashatunk.