Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Utcakép

El kell döntenünk, hogy a szín választásával alkalmazkodunk-e a harmonikus utcaképhez, a szomszédos épületek színeihez, vagy éppen valami extravagáns színezéssel szeretnénk kivirítani ebből? Hosszú távon talán az előbbi a kifizetődőbb és az ízlésesebb. 

Földrajzi hely

Dél felé jellemzőbbek a világos, bézs, illetve fehér falszínek, ezek jól visszaverik a napsugárzást, csökkentve a falak felmelegedését. Észak felé haladva az északi országokban jellemzőek a sötétre, akár feketére festett épületek, melyek viszont jól összegyűjtik a napsugárzást, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket. Magyarország a tipikusan négy évszakos égövön fekszik, így változatos az épületek színezése is.

Sötét színű homlokzat

Szokások

A néphagyományokat tekintve, főleg a vidéki házaknál jellemző az egyszerű fehér meszelt külső, mely évenként is olcsón felújítható. Vannak, főként állattartó vidékek, ahol előnyben részesítik a világoskék mészfestést, mert azt a legyek, rovarok kevésbé kedvelik.

Épület stílusa

Egy barokk, vagy klasszicista épület felújításánál hagyományos szín lehet az okkersárga. De vidéki kúriáknál a sima meszelés is használatos. Modernista, neomodern épületeknél jó választás a bézs, a szürke, kombinálva más élénkebb (piros, sárga, stb.) színekkel.

Mediterrán homlokzat

Burkolatok

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a külső falburkolatok is valamilyen textúrával, színnel rendelkeznek. A nálunk is népszerű klinker burkolat a sárgától a vörösig rengeteg árnyalatot biztosít, tartós és kiválóan időjárás álló. Divatos a mediterrán jellegű travertin mészkő burkolat mely bézs, szürke, kékes és barnás árnyalatokat is eredményez.

Divat

Hazánkban a pár éve eléggé divatos mediterránnak nevezett stílus során nagyon elterjedt volt a sárga szín és annak árnyalatai. A modern stílusú épületeknél viszont inkább a homlokzatburkoló anyagok – főleg kő- és faanyagok – természetes tónusai dominálnak. Ugyancsak érdemes szót ejteni a mostanában nagyon divatos látszóbeton homlokzatokról, ahol vagy a beton nyers színvilága uralkodik, vagy sötétebbre, esetleg néhány árnyalattal világosabbra színezik anyagában a betont.

Látszóbeton homlokzat

Színes festékek

A külső falszigetelés elterjedésével elterjedtek a korszerű homlokzati vakolatrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó tartós, valamint színes festékek használata is. Napjainkban több száz színű homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltokban.

A színárnyalat kiválasztása mellett alaposan vizsgáljuk meg, hogy a festék az adott felületre használható-e? Fontos a tartóssága, a felhordhatósága és az ára is.

  • Mész alapú kültéri falfestékek

A meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai, gazdaságosak és egyszerűen felvihetők. Vízzel hígíthatók, és a környezetünket sem károsítják, kiváló fedőképességűek. A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt.

  • Szilikát alapú kültéri falfestékek 

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazható. A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású, színtartó, és időálló falfestéknek számít. Páraáteresztő képessége rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

  • Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Vizes alapú, folyékony, szilikongyanta-bázisú festékek, kiváló fedőképességű és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik.

  • Alapozás

Mindig használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet. Fontos, hogy az alapfelület stabil legyen, málló vakolatot ne akarjunk színezni, a nedves, salétromos, repedezett falat először javítsuk, kezeljük.

Színes homlokzat

A színek hatásai

Fehér: A meszelt fal színe, világos és semleges, tisztaságot sugall.
Sárga: Figyelemfelkeltő, lelkesítő, intenzív árnyalata idegesítő is lehet. A legfényesebb és az egyik legvilágosabb szín, derűt sugározhat.
Narancs: Élénkséget és mozgalmasságot sugall, hatása a stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet, ezért bánjunk vele óvatosan. A narancsos árnyalatok erőteljes, markáns hatást kölcsönöznek a felületnek.
Piros, vörös: Hangsúlyos, izgató, serkentő, szenvedélyes hatású, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.
Bézs, barna: A természetesség érzetét kelti, biztonságérzetet, állandóságot sugall. Sötét árnyalatasinak túlzott használata komorságot sugároz.
Zöld: A zöld színű fal megnyugtató, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.
Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb tónusa lehangol, hidegséget közvetít. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb.
Lila: Nyugtalanító, idegesítő, frusztráló, tudálékos szín, de lehet figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. Pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk
Szürke: Szemünknek kellemes falszín. A valóban semleges szürke festék önmagában semlegesen viselkedik, de jól kiemel más élénk színeket.

Népszerűek a témában

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Ez is érdekelhet

Alumark S-kompakt EVO zsaluzia

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Ytong: ahol a minőség, a fenntarthatóság és az elkötelezettség találkozik

Különleges szolgáltatással számítható ki, hogy mennyibe kerülne most a házépítés

Leier Rendszerház ajándék térkővel és kerítéssel az építkezőknek

Gyors házépítés, tartós megoldás - Egyre kedveltebbek az előre tervezett típusházak

Ezt a szolgáltatást minden kivitelezőnek ismernie kell! A Wienerberger „Első sor” megoldása az, amire minden építtető vágyott, még ha eddig nem is tudott róla

Így ne legyen rémálom az építkezés: Álomház okosan

Kényelmes, költséghatékony és korszerű építkezés fehér téglával

Felére csökkenhet a falak építésének ideje ezzel a technológiával - Nemcsak időt, de pénzt és vizet is spórolhat, aki így épít

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Családi ház építése környezettudatosan és fenntartható módon

Olcsó és gyors is? Pénzügyileg is jó megoldás lehet a gyorsház

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Épül a tető? Csak rendszerben!

Új otthonfelújítási program – most lesz érdemes házbejárati ajtót és garázskaput cserélni

Fal csúcstechnológiával: ez a csiszolt tégla