Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.


Utcakép

El kell döntenünk, hogy a szín választásával alkalmazkodunk-e a harmonikus utcaképhez, a szomszédos épületek színeihez, vagy éppen valami extravagáns színezéssel szeretnénk kivirítani ebből? Hosszú távon talán az előbbi a kifizetődőbb és az ízlésesebb. 

Földrajzi hely

Dél felé jellemzőbbek a világos, bézs, illetve fehér falszínek, ezek jól visszaverik a napsugárzást, csökkentve a falak felmelegedését. Észak felé haladva az északi országokban jellemzőek a sötétre, akár feketére festett épületek, melyek viszont jól összegyűjtik a napsugárzást, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket. Magyarország a tipikusan négy évszakos égövön fekszik, így változatos az épületek színezése is.

Sötét színű homlokzat

Szokások

A néphagyományokat tekintve, főleg a vidéki házaknál jellemző az egyszerű fehér meszelt külső, mely évenként is olcsón felújítható. Vannak, főként állattartó vidékek, ahol előnyben részesítik a világoskék mészfestést, mert azt a legyek, rovarok kevésbé kedvelik.

Épület stílusa

Egy barokk, vagy klasszicista épület felújításánál hagyományos szín lehet az okkersárga. De vidéki kúriáknál a sima meszelés is használatos. Modernista, neomodern épületeknél jó választás a bézs, a szürke, kombinálva más élénkebb (piros, sárga, stb.) színekkel.

Mediterrán homlokzat

Burkolatok

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a külső falburkolatok is valamilyen textúrával, színnel rendelkeznek. A nálunk is népszerű klinker burkolat a sárgától a vörösig rengeteg árnyalatot biztosít, tartós és kiválóan időjárás álló. Divatos a mediterrán jellegű travertin mészkő burkolat mely bézs, szürke, kékes és barnás árnyalatokat is eredményez.

Divat

Hazánkban a pár éve eléggé divatos mediterránnak nevezett stílus során nagyon elterjedt volt a sárga szín és annak árnyalatai. A modern stílusú épületeknél viszont inkább a homlokzatburkoló anyagok – főleg kő- és faanyagok – természetes tónusai dominálnak. Ugyancsak érdemes szót ejteni a mostanában nagyon divatos látszóbeton homlokzatokról, ahol vagy a beton nyers színvilága uralkodik, vagy sötétebbre, esetleg néhány árnyalattal világosabbra színezik anyagában a betont.

Látszóbeton homlokzat

Színes festékek

A külső falszigetelés elterjedésével elterjedtek a korszerű homlokzati vakolatrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó tartós, valamint színes festékek használata is. Napjainkban több száz színű homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltokban.

A színárnyalat kiválasztása mellett alaposan vizsgáljuk meg, hogy a festék az adott felületre használható-e? Fontos a tartóssága, a felhordhatósága és az ára is.

  • Mész alapú kültéri falfestékek

A meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai, gazdaságosak és egyszerűen felvihetők. Vízzel hígíthatók, és a környezetünket sem károsítják, kiváló fedőképességűek. A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt.

  • Szilikát alapú kültéri falfestékek 

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazható. A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású, színtartó, és időálló falfestéknek számít. Páraáteresztő képessége rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

  • Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Vizes alapú, folyékony, szilikongyanta-bázisú festékek, kiváló fedőképességű és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik.

  • Alapozás

Mindig használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet. Fontos, hogy az alapfelület stabil legyen, málló vakolatot ne akarjunk színezni, a nedves, salétromos, repedezett falat először javítsuk, kezeljük.

Színes homlokzat

A színek hatásai

Fehér: A meszelt fal színe, világos és semleges, tisztaságot sugall.
Sárga: Figyelemfelkeltő, lelkesítő, intenzív árnyalata idegesítő is lehet. A legfényesebb és az egyik legvilágosabb szín, derűt sugározhat.
Narancs: Élénkséget és mozgalmasságot sugall, hatása a stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet, ezért bánjunk vele óvatosan. A narancsos árnyalatok erőteljes, markáns hatást kölcsönöznek a felületnek.
Piros, vörös: Hangsúlyos, izgató, serkentő, szenvedélyes hatású, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.
Bézs, barna: A természetesség érzetét kelti, biztonságérzetet, állandóságot sugall. Sötét árnyalatasinak túlzott használata komorságot sugároz.
Zöld: A zöld színű fal megnyugtató, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.
Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb tónusa lehangol, hidegséget közvetít. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb.
Lila: Nyugtalanító, idegesítő, frusztráló, tudálékos szín, de lehet figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. Pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk
Szürke: Szemünknek kellemes falszín. A valóban semleges szürke festék önmagában semlegesen viselkedik, de jól kiemel más élénk színeket.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Vékonyvakolatok esztétikusan és tartósan

Nincs bosszantóbb, mint amikor a rossz anyagválasztás vagy a kivitelező hanyag munkája miatti hibák eredményét házunk homlokzatán évekig kell szemlélnünk, a következményeket elviselnünk.

Így válasszunk vakolat színt

Az építkezés, felújítás finisében az a legjobb érzés, amikor színt kellene választani a homlokzatra. Na, ekkor derül ki, hogy ez nem is olyan egyszerű.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Önnek ajánljuk