Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.


Utcakép

El kell döntenünk, hogy a szín választásával alkalmazkodunk-e a harmonikus utcaképhez, a szomszédos épületek színeihez, vagy éppen valami extravagáns színezéssel szeretnénk kivirítani ebből? Hosszú távon talán az előbbi a kifizetődőbb és az ízlésesebb. 

Földrajzi hely

Dél felé jellemzőbbek a világos, bézs, illetve fehér falszínek, ezek jól visszaverik a napsugárzást, csökkentve a falak felmelegedését. Észak felé haladva az északi országokban jellemzőek a sötétre, akár feketére festett épületek, melyek viszont jól összegyűjtik a napsugárzást, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket. Magyarország a tipikusan négy évszakos égövön fekszik, így változatos az épületek színezése is.

Sötét színű homlokzat

Szokások

A néphagyományokat tekintve, főleg a vidéki házaknál jellemző az egyszerű fehér meszelt külső, mely évenként is olcsón felújítható. Vannak, főként állattartó vidékek, ahol előnyben részesítik a világoskék mészfestést, mert azt a legyek, rovarok kevésbé kedvelik.

Épület stílusa

Egy barokk, vagy klasszicista épület felújításánál hagyományos szín lehet az okkersárga. De vidéki kúriáknál a sima meszelés is használatos. Modernista, neomodern épületeknél jó választás a bézs, a szürke, kombinálva más élénkebb (piros, sárga, stb.) színekkel.

Mediterrán homlokzat

Burkolatok

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a külső falburkolatok is valamilyen textúrával, színnel rendelkeznek. A nálunk is népszerű klinker burkolat a sárgától a vörösig rengeteg árnyalatot biztosít, tartós és kiválóan időjárás álló. Divatos a mediterrán jellegű travertin mészkő burkolat mely bézs, szürke, kékes és barnás árnyalatokat is eredményez.

Divat

Hazánkban a pár éve eléggé divatos mediterránnak nevezett stílus során nagyon elterjedt volt a sárga szín és annak árnyalatai. A modern stílusú épületeknél viszont inkább a homlokzatburkoló anyagok – főleg kő- és faanyagok – természetes tónusai dominálnak. Ugyancsak érdemes szót ejteni a mostanában nagyon divatos látszóbeton homlokzatokról, ahol vagy a beton nyers színvilága uralkodik, vagy sötétebbre, esetleg néhány árnyalattal világosabbra színezik anyagában a betont.

Látszóbeton homlokzat

Színes festékek

A külső falszigetelés elterjedésével elterjedtek a korszerű homlokzati vakolatrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó tartós, valamint színes festékek használata is. Napjainkban több száz színű homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltokban.

A színárnyalat kiválasztása mellett alaposan vizsgáljuk meg, hogy a festék az adott felületre használható-e? Fontos a tartóssága, a felhordhatósága és az ára is.

  • Mész alapú kültéri falfestékek

A meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai, gazdaságosak és egyszerűen felvihetők. Vízzel hígíthatók, és a környezetünket sem károsítják, kiváló fedőképességűek. A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt.

  • Szilikát alapú kültéri falfestékek 

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazható. A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású, színtartó, és időálló falfestéknek számít. Páraáteresztő képessége rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

  • Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Vizes alapú, folyékony, szilikongyanta-bázisú festékek, kiváló fedőképességű és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik.

  • Alapozás

Mindig használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet. Fontos, hogy az alapfelület stabil legyen, málló vakolatot ne akarjunk színezni, a nedves, salétromos, repedezett falat először javítsuk, kezeljük.

Színes homlokzat

A színek hatásai

Fehér: A meszelt fal színe, világos és semleges, tisztaságot sugall.
Sárga: Figyelemfelkeltő, lelkesítő, intenzív árnyalata idegesítő is lehet. A legfényesebb és az egyik legvilágosabb szín, derűt sugározhat.
Narancs: Élénkséget és mozgalmasságot sugall, hatása a stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet, ezért bánjunk vele óvatosan. A narancsos árnyalatok erőteljes, markáns hatást kölcsönöznek a felületnek.
Piros, vörös: Hangsúlyos, izgató, serkentő, szenvedélyes hatású, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.
Bézs, barna: A természetesség érzetét kelti, biztonságérzetet, állandóságot sugall. Sötét árnyalatasinak túlzott használata komorságot sugároz.
Zöld: A zöld színű fal megnyugtató, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.
Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb tónusa lehangol, hidegséget közvetít. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb.
Lila: Nyugtalanító, idegesítő, frusztráló, tudálékos szín, de lehet figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. Pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk
Szürke: Szemünknek kellemes falszín. A valóban semleges szürke festék önmagában semlegesen viselkedik, de jól kiemel más élénk színeket.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Egy üzlethelyiség tervezése, az adott tevékenységet tükröző kialakítása legalább akkora kihívást tartogat, mint egy privát lakással kapcsolatos projekt. Pongó Kriszta és Magyar Tibor legújabb munkáját mutatjuk be: egy Andrássy úti férfi szépségszalon megszületését.

Milyen hatással van a lakóklímánkra, ha otthon van az egész család?

Sokan bele sem gondolnak, de a folyamatos otthonléttel sokkalta jobban próbára tesszük közvetlen lakókörnyezetünket, mint általában. Fokozottan igaz lehet ez a kialakult pandémiás helyzetben, amikor a családtagok nagy részben otthon töltik a mindennapokat, ezáltal minden tevékenység a lakáson belülre korlátozódik.

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Manapság olyan kivitelezőt találni, aki belátható időn belül elvállalja új családi házunk megépítését, vagy egy komolyabb felújítás elvégzését, nem könnyű vállalkozás. Mutatunk egy olyan, az új trendnek megfelelő megoldást, mellyel a házak szerkezetei gyorsan és akár határidőre elkészülnek, és ahol a gépészet beépítése is egyszerűbb a megszokottnál.

Hazai építőanyag gyártók 2020 harmadik negyedévében és októberben: lassuló beruházások mellett széttartó keresleti trendek és kezdődő kivárás

A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 harmadik negyedévében és októberében széttartó tendenciák érvényesültek az egyes gyártói szegmensekben.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Így válasszunk nyílászárót! – 3 fontos szempont a csalódások helyett

Egy nyílászáró legfeljebb annyira lehet jó, mint amilyen a leggyengébb alkatrésze. Nem szabad megspórolni azt, ami műszakilag, illetve minőségben indokolt, és akkor hosszú távon szavatolható a működés és a működtetés.