Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Utcakép

El kell döntenünk, hogy a szín választásával alkalmazkodunk-e a harmonikus utcaképhez, a szomszédos épületek színeihez, vagy éppen valami extravagáns színezéssel szeretnénk kivirítani ebből? Hosszú távon talán az előbbi a kifizetődőbb és az ízlésesebb. 

Földrajzi hely

Dél felé jellemzőbbek a világos, bézs, illetve fehér falszínek, ezek jól visszaverik a napsugárzást, csökkentve a falak felmelegedését. Észak felé haladva az északi országokban jellemzőek a sötétre, akár feketére festett épületek, melyek viszont jól összegyűjtik a napsugárzást, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket. Magyarország a tipikusan négy évszakos égövön fekszik, így változatos az épületek színezése is.

Sötét színű homlokzat

Szokások

A néphagyományokat tekintve, főleg a vidéki házaknál jellemző az egyszerű fehér meszelt külső, mely évenként is olcsón felújítható. Vannak, főként állattartó vidékek, ahol előnyben részesítik a világoskék mészfestést, mert azt a legyek, rovarok kevésbé kedvelik.

Épület stílusa

Egy barokk, vagy klasszicista épület felújításánál hagyományos szín lehet az okkersárga. De vidéki kúriáknál a sima meszelés is használatos. Modernista, neomodern épületeknél jó választás a bézs, a szürke, kombinálva más élénkebb (piros, sárga, stb.) színekkel.

Mediterrán homlokzat

Burkolatok

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a külső falburkolatok is valamilyen textúrával, színnel rendelkeznek. A nálunk is népszerű klinker burkolat a sárgától a vörösig rengeteg árnyalatot biztosít, tartós és kiválóan időjárás álló. Divatos a mediterrán jellegű travertin mészkő burkolat mely bézs, szürke, kékes és barnás árnyalatokat is eredményez.

Divat

Hazánkban a pár éve eléggé divatos mediterránnak nevezett stílus során nagyon elterjedt volt a sárga szín és annak árnyalatai. A modern stílusú épületeknél viszont inkább a homlokzatburkoló anyagok – főleg kő- és faanyagok – természetes tónusai dominálnak. Ugyancsak érdemes szót ejteni a mostanában nagyon divatos látszóbeton homlokzatokról, ahol vagy a beton nyers színvilága uralkodik, vagy sötétebbre, esetleg néhány árnyalattal világosabbra színezik anyagában a betont.

Látszóbeton homlokzat

Színes festékek

A külső falszigetelés elterjedésével elterjedtek a korszerű homlokzati vakolatrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó tartós, valamint színes festékek használata is. Napjainkban több száz színű homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltokban.

A színárnyalat kiválasztása mellett alaposan vizsgáljuk meg, hogy a festék az adott felületre használható-e? Fontos a tartóssága, a felhordhatósága és az ára is.

  • Mész alapú kültéri falfestékek

A meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai, gazdaságosak és egyszerűen felvihetők. Vízzel hígíthatók, és a környezetünket sem károsítják, kiváló fedőképességűek. A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt.

  • Szilikát alapú kültéri falfestékek 

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazható. A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású, színtartó, és időálló falfestéknek számít. Páraáteresztő képessége rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

  • Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Vizes alapú, folyékony, szilikongyanta-bázisú festékek, kiváló fedőképességű és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik.

  • Alapozás

Mindig használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet. Fontos, hogy az alapfelület stabil legyen, málló vakolatot ne akarjunk színezni, a nedves, salétromos, repedezett falat először javítsuk, kezeljük.

Színes homlokzat

A színek hatásai

Fehér: A meszelt fal színe, világos és semleges, tisztaságot sugall.
Sárga: Figyelemfelkeltő, lelkesítő, intenzív árnyalata idegesítő is lehet. A legfényesebb és az egyik legvilágosabb szín, derűt sugározhat.
Narancs: Élénkséget és mozgalmasságot sugall, hatása a stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet, ezért bánjunk vele óvatosan. A narancsos árnyalatok erőteljes, markáns hatást kölcsönöznek a felületnek.
Piros, vörös: Hangsúlyos, izgató, serkentő, szenvedélyes hatású, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.
Bézs, barna: A természetesség érzetét kelti, biztonságérzetet, állandóságot sugall. Sötét árnyalatasinak túlzott használata komorságot sugároz.
Zöld: A zöld színű fal megnyugtató, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.
Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb tónusa lehangol, hidegséget közvetít. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb.
Lila: Nyugtalanító, idegesítő, frusztráló, tudálékos szín, de lehet figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. Pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk
Szürke: Szemünknek kellemes falszín. A valóban semleges szürke festék önmagában semlegesen viselkedik, de jól kiemel más élénk színeket.

Népszerűek a témában

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Hogyan kalkuláljunk családi ház építésekor?

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így segít a profi zuhanykabin a maximális vízbiztonság elérésben

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

5 lépés a minőségi homlokzat felé - Hogyan kíméljük meg magunkat a hosszas színválogatástól?

Elszálló építőanyagárak, komoly kihívások. Mit tehetünk? – szakértőket kérdeztünk

Házépítés másképp: új típusú falazóelemek, típusházak, gyors kivitelezés

Otthonfelújítási támogatástól az építőanyag vásárlásig – Ezentúl mindezt egy helyen intézhetjük!

Masszív épületszerkezet költséghatékonyan, rekordidő alatt - Ytong Vasalt Pallós építési rendszer

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Hogyan kalkuláljunk családi ház építésekor?

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Az ősz legfontosabb eseménye építkezőknek, felújítóknak: Bau Budapest Expo

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása