Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.


Utcakép

El kell döntenünk, hogy a szín választásával alkalmazkodunk-e a harmonikus utcaképhez, a szomszédos épületek színeihez, vagy éppen valami extravagáns színezéssel szeretnénk kivirítani ebből? Hosszú távon talán az előbbi a kifizetődőbb és az ízlésesebb. 

Földrajzi hely

Dél felé jellemzőbbek a világos, bézs, illetve fehér falszínek, ezek jól visszaverik a napsugárzást, csökkentve a falak felmelegedését. Észak felé haladva az északi országokban jellemzőek a sötétre, akár feketére festett épületek, melyek viszont jól összegyűjtik a napsugárzást, ezzel is csökkentve a fűtési költségeket. Magyarország a tipikusan négy évszakos égövön fekszik, így változatos az épületek színezése is.

Sötét színű homlokzat

Szokások

A néphagyományokat tekintve, főleg a vidéki házaknál jellemző az egyszerű fehér meszelt külső, mely évenként is olcsón felújítható. Vannak, főként állattartó vidékek, ahol előnyben részesítik a világoskék mészfestést, mert azt a legyek, rovarok kevésbé kedvelik.

Épület stílusa

Egy barokk, vagy klasszicista épület felújításánál hagyományos szín lehet az okkersárga. De vidéki kúriáknál a sima meszelés is használatos. Modernista, neomodern épületeknél jó választás a bézs, a szürke, kombinálva más élénkebb (piros, sárga, stb.) színekkel.

Mediterrán homlokzat

Burkolatok

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a külső falburkolatok is valamilyen textúrával, színnel rendelkeznek. A nálunk is népszerű klinker burkolat a sárgától a vörösig rengeteg árnyalatot biztosít, tartós és kiválóan időjárás álló. Divatos a mediterrán jellegű travertin mészkő burkolat mely bézs, szürke, kékes és barnás árnyalatokat is eredményez.

Divat

Hazánkban a pár éve eléggé divatos mediterránnak nevezett stílus során nagyon elterjedt volt a sárga szín és annak árnyalatai. A modern stílusú épületeknél viszont inkább a homlokzatburkoló anyagok – főleg kő- és faanyagok – természetes tónusai dominálnak. Ugyancsak érdemes szót ejteni a mostanában nagyon divatos látszóbeton homlokzatokról, ahol vagy a beton nyers színvilága uralkodik, vagy sötétebbre, esetleg néhány árnyalattal világosabbra színezik anyagában a betont.

Látszóbeton homlokzat

Színes festékek

A külső falszigetelés elterjedésével elterjedtek a korszerű homlokzati vakolatrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó tartós, valamint színes festékek használata is. Napjainkban több száz színű homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltokban.

A színárnyalat kiválasztása mellett alaposan vizsgáljuk meg, hogy a festék az adott felületre használható-e? Fontos a tartóssága, a felhordhatósága és az ára is.

  • Mész alapú kültéri falfestékek

A meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai, gazdaságosak és egyszerűen felvihetők. Vízzel hígíthatók, és a környezetünket sem károsítják, kiváló fedőképességűek. A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételt.

  • Szilikát alapú kültéri falfestékek 

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, de gipszes, illetve diszperziós festékkel mázolt falra nem alkalmazható. A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású, színtartó, és időálló falfestéknek számít. Páraáteresztő képessége rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés nehezen javítható.

  • Szilikon bázisú homlokzati falfesték

Vizes alapú, folyékony, szilikongyanta-bázisú festékek, kiváló fedőképességű és időjárás állók, jó a páraáteresztő és víztaszító képességük. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedik beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik.

  • Alapozás

Mindig használjunk alapozót, mely segíti a rá kerülő festék tapadását a meglévő falhoz és biztosítja az egyenletes nedvszívó képességet. Fontos, hogy az alapfelület stabil legyen, málló vakolatot ne akarjunk színezni, a nedves, salétromos, repedezett falat először javítsuk, kezeljük.

Színes homlokzat

A színek hatásai

Fehér: A meszelt fal színe, világos és semleges, tisztaságot sugall.
Sárga: Figyelemfelkeltő, lelkesítő, intenzív árnyalata idegesítő is lehet. A legfényesebb és az egyik legvilágosabb szín, derűt sugározhat.
Narancs: Élénkséget és mozgalmasságot sugall, hatása a stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet, ezért bánjunk vele óvatosan. A narancsos árnyalatok erőteljes, markáns hatást kölcsönöznek a felületnek.
Piros, vörös: Hangsúlyos, izgató, serkentő, szenvedélyes hatású, szinte erőszakos, nyugtalanító, ezért mindenképpen érdemes semleges színnel kombinálni.
Bézs, barna: A természetesség érzetét kelti, biztonságérzetet, állandóságot sugall. Sötét árnyalatasinak túlzott használata komorságot sugároz.
Zöld: A zöld színű fal megnyugtató, élénk színeiben üdítően hat, frissességet közvetít.
Kék: világos árnyalata a vidámság, felüdülés színe, míg sötétebb tónusa lehangol, hidegséget közvetít. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb.
Lila: Nyugtalanító, idegesítő, frusztráló, tudálékos szín, de lehet figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére alkalmas. Pasztellesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk
Szürke: Szemünknek kellemes falszín. A valóban semleges szürke festék önmagában semlegesen viselkedik, de jól kiemel más élénk színeket.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?