5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Ma már szinte mindenki igyekszik figyelmet fordítani a környezet megóvására, különösen az olyan nagyobb beruházásoknál, mint az építkezés. De vajon minden szükséges aspektust végiggondoltunk? Minden döntésünk évekre vagy akár évtizedekre is hatással az életünkre és a környezetünkre, ezért érdemes időt szánni ezekre a kérdésekre.

Építkezéskor szinte a jövőben élünk: rengeteget gondolunk arra, hogy mit, hogyan csinálunk majd az új otthonunkban egy, öt, tíz és még több év múlva. Hogyan telnek a napjaink, hol isszuk majd szívesen a kávénkat vagy teánkat? Hogyan zajlik majd a reggeli sürgés-forgás, hogy mindenki időben elkészüljön? Hol tudunk esténként összejönni a szűkebb és hétvégente akár a nagyobb családdal, hogy felejthetetlen közös élményeket szerezzünk együtt?

Mindezek mellett azt sem árt végiggondolni, hogy a környezetünkre milyen hatással lesz az otthonunk az elkövetkező években, évtizedekben, és hogyan tudunk gondoskodni arról, hogy a házunkkal és a fenntartásával a lehető legkevésbé terheljük a környező világot. Ez már csak azért is fontos, mert a legtöbb esetben a zöld megoldások a pénztárcánkat is kímélik hosszú távon.

Számít a méret

A Deceuninck szakértői szerint a környezettudatos építkezés ott kezdődik, amikor összeszedjük az elképzeléseinket, és elkezdjük nagy vonalakban megálmodni az alaprajzot. Van, hogy szeretnénk sok évre előre kalkulálni, és úgy kialakítani a lakóteret, hogy ahhoz még húsz-harminc év múlva se kelljen hozzányúlni. Ebből születnek az olyan megoldások, hogy „ha már építkezünk, akkor kialakítunk külön lakrészt is, ahova a gyermekünk átköltözhet, amikor önállósodni akar”. Ám előfordul, hogy a csemetének addigra máshogyan alakulnak a tervei, a lakrész pedig kihasználatlanul áll. Célszerű ehelyett inkább belátható léptékekre és időszakokra tervezni, hiszen aranyszabály, hogy azzal feleslegesen terheljük a környezetet, ha nagyobb lakóteret építünk, mint amekkorára szükségünk van.

Fényes jövő

A tájolás szintén fontos, és nem csupán a kényelem, de az energiatakarékosság szempontjából is. Hiszen a világításon és a fűtésen vagy hűtésen, is spórolhatunk, ha az életritmusunknak és szokásainknak megfelelően alakítjuk ki a helyiségek tájolását. A keleti fekvésű szobákba délelőtt süt be a nap, a nyugati fekvésűekbe pedig délután. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, a déli fekvésű helyiségek forrósodnak fel a leghamarabb, míg az északiak maradnak a leghűvösebbek a forró nyári napokon is. Ezekkel az információkkal érdemes sakkozni annak fényében, hogyan szeretnénk élni a mindennapjainkat.

Deceuninck ablakok

Például aki szeret hajnalonként, a nap simogató sugaraira ébredni, az imádni fogja a keleti fekvésű hálószobát. Sokan a konyha és az étkező esetében is a keleti fekvést preferálják, hogy fényözönben reggelizhessenek. Akinek szenvedélye a sütés-főzés az év minden szakában, annak egy északi fekvésű konyha a leginkább praktikus, hiszen tavasztól egészen őszig bőven elég neki, ha a sütő és a gáztűzhely melegíti fel az „alkotóműhelyét”. A nappalit sok helyen nyugati tájolásúvá alakítják, hogy a délutáni és esti órákban fürödhessenek a világosságban, hiszen ilyenkor vannak együtt otthon, nyugalomban a családdal. Ha napelemekkel is tervezünk a jobb energiahatékonyságot szem előtt tartva, akkor a paneleket déli irányba érdemes állítani a legjobb működéshez a tetőn.

A tájolás kialakításánál a környező elemeket is érdemes figyelembe venni, különös tekintettel a szomszédos házakra és a fákra. Hiszen árnyékolásukkal ezek is befolyásolhatják, mennyi fény jut be az otthonunkba.

Akadályozzuk meg a hőszállingózást!

A hőveszteség legnagyobb része a falakon keresztül távozik. Ezt követik a nyílászárók és a tető, majd a padló. Ajánlott tehát mindegyik oldalt és szempontot megvizsgálni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szigetelés javítására és a hőveszteség minimalizálására. Szerencsére napjainkban már nagyon korszerű, hatékony és egyúttal ízléses megjelenésű megoldások közül válogathatnak az építkezni vágyók, legyen szó akár a burkolatról, akár a nyílászárókról. A Deceuninck ablakprofiljai például olyan konstrukcióban is kaphatók, melyek még a passzív házakkal szemben támasztott, szigorú elvárásoknak is megfelelnek.

Spóroljunk az erőforrásokkal!

A világításon és a fűtésen is tudunk tehát spórolni az átgondolt tervezéssel és szigeteléssel. A villanyszámlán saját napelem telepítésével és használatával érhetünk el kedvezőbb összegeket, és a vízfelhasználás optimalizáláshoz is találhatunk hasznos megoldásokat az építkezés során. Például végiggondolhatjuk, érdemes-e gyűjteni és hasznosítani az esővizet egy vízgyűjtő segítségével, és a fürdőszobákba és mosdókba is építhetünk víztakarékos elemeket, például vécétartályokat és csaptelepeket.

Alapanyagi kérdések

Azzal is sokat enyhíthetünk a környezeti terhelésen, hogy az alapanyagok kiválasztásánál figyelmet fordítunk a zöld megközelítésre. Itt rengeteg tényező szerepet játszik onnantól kezdve, hogy milyen módszerekkel állították elő az adott matériát, azon keresztül, hogy a szállítása mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után, egészen odáig, hogy újra lehet-e hasznosítani majd, ha egyszer az épület elbontására kerül sor. A Deceuninck azzal könnyíti meg a környezettudatos vásárlók számára a választást, hogy gyárt újrahasznosított műanyag profilmagból készült ablakprofilokat is. Így az építkezők biztosak lehetnek abban, hogy nem kell kompromisszumot kötniük, legyen szó akár az energiahatékonyságról, akár a megjelenésről.

Forrás: Deceuninck

Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Szabad mozgás a fürdőben, avagy minden, amit tudnia kell az akadálymentesített fürdőszobákról

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Nyiss a stílusodra! Körbenéztünk az Ajtógyár / Kilincsgyár beltéri ajtó és kilincs áruházban és megtaláltuk, amit kerestünk

Gyors, kalkulálható, Típusház – érdemes utánanézni! Házat, de gyorsan! 7. rész

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Beltéri ajtó trendek – üveg- és tolóajtók, minimalista megjelenés

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Napfényes penthouse lakás – Fókuszban a különleges beltéri ajtó

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

Ablaktrend: látni vagy nem látszani

„Öltöztess fel egy ajtót!” – ötletpályázat a Hörmann-tól

Vásárlási listák
További vásárlási listák