Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Utánaszámoltunk már valaha, mennyi energia kell az otthonunk kényelmessé tételéhez, és mennyit veszítünk el ebből akár feleslegesen egy nem megfelelő, idejétmúlt szigetelés, fűtési rendszer vagy nyílászárók miatt?

Az energiamérleg fogalmat több területen is használják. A táplálkozástudományban azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott étel tápértéke fedezi-e azt az energiamennyiséget, amit munkával és hőtermeléssel leadunk. Ezt szokták figyelembe venni az egészséges étrend kialakításakor. Fizikában az energiamegmaradás törvényét írja le, de a globális felmelegedéssel kapcsolatban is használják. Ha egyensúlyban lenne ez a mérleg, akkor a Föld-légkör éghajlati rendszer pontosan annyi energiát sugározna ki az űrbe, mint amennyit a Naptól kap. Ebben az esetben stabil lenne az éghajlat, ám az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedésével ez a mérleg nehezen tartható egyensúlyban.

Szerencsére az épületek esetében könnyebb gondoskodni a felhasznált energianyereség, illetve veszteség mérlegének balanszáról. Az új megoldások segítségével ráadásul egyre hatékonyabb módon tudjuk megtenni ezt. Így kevesebb energiát kell felhasználnunk ugyanolyan komfortérzet eléréséhez, ami a pénztárcánknak is kedvezőbb, és a környezetet is kíméli.

Mérlegen a veszteség és a fogyasztás

Épületek esetében általában a szellőztetéssel, továbbá a falakon, padlón, mennyezeten és nyílászárón keresztül veszítünk energiát, illetve hőt. Ezt szoktuk fűtéssel pótolni, de ide sorolható a melegvízkészítés és a háztartási gépek által felvett energia is. Alapszabály, hogy minél kevesebb energiát veszítünk, annál kevesebbet kell visszapótolni.

Természetesen lehet pótolni az elveszített energiát a hőbevitel növelésével is, vagyis azzal, ha magasabbra tekerjük a termosztátot. Sokkal gazdaságosabb azonban, ha ott csökkentjük a hőveszteséget, ahol számottevő arányban távozik a hő. Hiszen minél kevesebb a hőveszteség, annál kevesebb energiát kell elhasználnia a fűtőrendszerünknek is ahhoz, hogy visszapótolja, ami elveszett. Érdemes akár korszerűsítéssel hatékonyabbá tenni a fűtési rendszerünket is annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjunk fel a szokásos komfortérzetünk megteremtéséhez.

Szigetelt műanyag ablak

Szigetelés mindenhol

Együttvéve óriási felületet alkotnak a falak, a padló és a plafon, amelyen keresztül bárhol szökhet a hő. Érdemes tehát ellenőrizni, mennyire jó és hatékony az ingatlanunk szigetelése, ahhoz képest, amikor készült, és van-e azóta hatékonyabb utólagosan kivitelezhető, módszer elérhető áron.

„A lakóházakban a zárófödémnek a legrosszabb a hőellenállása, ezért becslések szerint egy régi födém leszigetelésével akár a fűtési fogyasztás 10-15 százalékát is meg lehet takarítani. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a családi házaknál a pince és a padlás felülete együttesen nagyobb, mint a homlokzaté, ezeknek a felületeknek a szigetelése kevesebb munkával és költséggel jár. Ezért jó ár-érték arányú befektetés lehet erről gondoskodni” – hívja fel a figyelmet Gali András épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa.

Ne dobjuk ki a meleget az ablakon

A meleg a nyílászárókon keresztül is szökhet, ezért itt is érdemes fontolóra venni a korszerűsítést, ha az energiamérleg javítására törekszünk. A szakmérnök szerint egy korszerű műanyag ablak háromszor olyan jól hőszigetel, mint egy régi fa ablak, és ötször olyan jól, mint egy régi fém keretes nyílászáró. A szigetelés mellett további fontos jellemző a légzáróság. A modern ablakok szinte tökéletesen zárnak még a legszelesebb időben is, ezzel körülbelül annyi energiát lehet megtakarítani, mint a jó hőszigeteléssel. Egy korszerű ablak mellett sokkal jobb a hőérzet is: a hatékonyabb hőszigetelés és légzárás miatt az üveg és a tokszerkezet felületi hőmérséklete magasabb. Így komfortosabb a beltér, nem érezzük azt, mintha sugározna a hideg az ablakok felől.

A dizájndíjas Elegant ablakprofilok például a legmagasabb hőszigetelési értékkel rendelkeznek a piacon, továbbá légmentesek, víz- és szélállók köszönhetően többek között a középtömítésnek, így biztosítják a kívánt kényelmet, időjárástól függetlenül. A hőszigetelést a Deceuninck egyedülálló, hamarosan elérhető ThermoFibra technológiája is javítja, amely acél helyett üvegszálmerevítést alkalmaz, ami a Forthex merevítővel kombinálva kiemelkedő hőszigetelést biztosít. Így akár még a passzív házakkal szemben támasztott igényeknek is megfelel.

Fejlett fűtés

Azon kívül, hogy megakadályozzuk, hogy elszökjön a levegő, azzal is tudunk javítani az energiamérleg kialakítása során, ha a fűtést korszerűsítjük, így kevesebb energiát kell felhasználnunk az azonos hőmérséklet eléréséhez. A magyar háztartások általában gázkazán központi hőtermelő berendezést használnak. Egy régi nyílt égésterű gázkazánhoz képest egy korszerű kondenzációs kazán hatásfoka 20-25%-kal magasabb. Úgyhogy ezt azonnal érezhetjük a csere után a bőrünkön és a havi rezsiszámlánkon is.

Forrás: Deceuninck

Népszerűek a témában

Ajtómeghajtással egy világjárvány ellen - Érintésmentes megoldással csökkenthető a fertőzések terjedése

Felújítási támogatás bejárati ajtóra és garázskapura – Ne maradjunk le róla!

Nyissuk meg a tetőteret!

Ez is érdekelhet

Hörmann fa beltéri ajtók

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

Kültéri világítás lépésről lépésre

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Masszázs minden nap

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Kényelem felsőfokon - Házépítés egyszerűen és gyorsan

Schiedel Kingfire kandallók

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

A megfelelő csaptelepek használatával akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet az energiafogyasztásunk

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Láthatatlan határ nappali és terasz között

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem