Intelligens otthon – életre programozva

Otthonnak családunk lakóhelyét tekintjük, amelyet ízlésünknek, igényeinknek és egyéniségünknek megfelelően alakítunk ki. A lakás, a bútorok és dísztárgyak, a kert, a fürdőszoba csempéje – mind-mind személyiségünket tükrözi. Ugyanígy része, sőt komoly segítőtársa otthonunknak a lakásba bekerülő egyre több elektromos készülék is. Ezeknek a családra, személyre szabott összhangját, az intelligens otthont teremti meg az intelligens épületautomatizálási rendszer.

Az épületautomatizálási rendszerek célja és feladata, hogy az ott lakók élethelyzeteihez és igényeihez igazodóan működtesse az egész családi fészket, ezzel is hozzájárulva a kellemesebb, energiatakarékosabb, biztonságosabb és akár egészségesebb intelligens otthon kialakításához. Mindezt azzal éri el, hogy a lakásban egyébként önálló életet élő, különböző funkciókat ellátó elektromos berendezések vezérlését, szabályozását és felügyeletét olyan egymással összehangolt rendszerben és automatizmusban képes működtetni, amely teljes mértékben igazodik az ott élők igényeihez. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az így kialakított rendszer, megtarthatja a hagyományosan megszokott vezérlési lehetőségeket is, mint például a fali kapcsoló, de a rendszeren belül szinte korlátlan rugalmassággal, szabadságfokkal rendelkezik, hiszen bármikor átprogramozható és bővíthető.

Intelligens otthon, Inels, ELKO EP

Az intelligens otthon fontosabb funkciók

 • világítások kapcsolása és fényerőszabályzás – világítási képek egyetlen parancsra
 • háztartási és szórakoztató elektronikai készülékek és berendezések kapcsolása
 • fűtés és hűtés optimális szabályozása – helyiségenként
 • redőnyök, reluxák, kapuk, ajtók, medencetakarók, napellenzők kétirányú mozgatása
 • biztonságtechnika és beléptetés
 • öntözés- és uszodatechnika
 • környezeti jellemzők, időjárási paraméterek figyelése: szél, fény, hőmérséklet, páratartalom stb.

Vezérlés és felügyelet az intelligens otthonban hagyományos és modern eszközökkel

 • fali kapcsolókkal (hagyományos jelleg)
 • érintőképernyős fali vezérlőkkel
 • tanítható infra távirányítással – de kiadni is képes infrakódokat
 • hangparancsokkal – szabadon választott szavakkal
 • Wi-Fi kapcsolattal
 • Interneten
 • mobiltelefonnal oda-vissza SMS-sel és/vagy csengetéssel
 • elérhető webböngészőkkel és/vagy az eszközre telepített célszoftverrel

Intelligens otthon, Inels, ELKO EP

A felsorolás természetesen nem teljes körű, mert szinte minden funkció bevonható a rendszer felügyelete alá, ami elektromos szempontból hozzáférhető – mérhető vagy működtethető. Az így kialakított rendszerben a felsorolt részfunkciók bármelyike, bármelyikkel (akár többel is), bármilyen logikai kapcsolatba programozható, ezzel megteremtve azt a mesterséges intelligenciát, amit intelligens otthonnak nevezhetünk.

Hardver és szoftver

Az intelligens otthonban az épületautomatizálási rendszer lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, de a legtöbb lehetőséget és a legkevesebb kompromisszumot jelenleg még a vezetékes rendszerek kínálják. A hardver a gyakorlatban a központi vezérlőt és a hozzá kapcsolódó be- és kimeneti modulokat jelenti, amelyeket legtöbb esetben egy kapcsolószekrényben helyeznek el, kivéve a felhasználók számára hozzáférést biztosító bemeneteket, mint például fali kapcsolók. A tulajdonos szempontjából, igazából csak az utóbbiak használhatósága érdekes, a többi hardver elem a háttérben szépen végzi a dolgát a nap 24 óráján át.
A hardver csak a „vas” a rendszerben. Az igazi intelligenciát – mint láthattuk – az a felhasználói igényekre szabott program adja, amelyet a központi vezérlőbe töltenek be. A központ pedig ennek megfelelően irányítja a rendszer elemei közötti kapcsolatokat az intelligens otthonban.

Bármi, bármivel, bárhogyan?

Kicsit talán túlzásnak és „nagyképűnek” tűnik, de valójában kis kompromisszummal tényleg igaz. Természetesen vannak értelmes határok és feltételek, amelyeken belül maradva nem szállunk el az igazmondással. Életszerű példával megvilágítva talán jobban elfogadható lesz a magyarázat.
Képzeljük el – nem lesz nehéz – késő délután hazaérkezünk a munkából intelligens otthonunkba. Hatástalanítjuk a riasztót, ennek megfelelően újraéled a lakás: A reggel lekapcsolt elektromos fogyasztók közül az előre beállítottak újra áramot kapnak az egészségvédelem jegyében: csak ott legyen elektroszmog, ahol muszáj –, automatikusan felkapcsol az előszoba és a nappali világítása, persze csak akkor, ha nincs elég fény és csak annyira, amennyi szükséges ügyelve az energiatakarékosságra. A fűtés/hűtés rendszere természetesen már hazaérkezés előtt aktiválódott, így belépéskor kellemes klíma fogad. A redőnyök szintén felveszik az éppen aktuális helyzetüket, például lemennek. A nappali tévéje a kedvenc csatornára kapcsol, ezért a nappali fényforrásai, lámpái lassan beállnak a tévézéshez megfelelő fényerőségre. Csengetnek. A tévé képernyőjén megjelenik a videokaputelefon képe – a barátunk jött a magyar pólósok olimpiai meccsén közösen szurkolni, így egy gombnyomás a távirányítón és beengedjük.

Intelligens otthon, Inels, ELKO EP

Redőnyök

Egy másik példa a redőnyök összehangolt működtetését mutatja be a rendszer többi egységével az intelligens otthonban:

 • időkapcsolás: reggel felhúzódik, este lemegy – hosszabb távollét esetén élethelyzetet szimulál a világítással együtt
 • riasztáskor felhúzódik, fények felkapcsolnak, SMS-t küld a megadott telefonra – ugyanez történik pánikhelyzetben is
 • erős szélben vagy erős napsütésben lemegy (ha működik a klíma, de csak a megfelelő oldalon)
 • tévé bekapcsolása automatikusan leereszti
 • lehetőség van például a télikert fényviszonyainak beállítására közbenső redőnypozíciókkal

A rendszer bővíthető további funkciókkal, de kiegészíthető a multimédiás alkalmazással is. Mint láthatjuk, video- és audiojeleket a rendszer nem közvetít, így a video-kaputelefon, az ipari kamerák, valamint az intelligens otthon tévés felügyelete és vezérlése csak a multimédiás kiegészítéssel oldható meg, amelyről egy későbbi írásunkban lesz szó.

Intelligens otthon, Inels, ELKO EP Intelligens otthon, Inels, ELKO EP
Kapcsolódó cikkek

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Így hasznosíthatjuk a napenergiát otthonunkban - Napelemes és napkollektoros rendszerek

A többség számára manapság már nyilvánvaló, hogy a napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokan azonban még mindig összetévesztik ezeket a fotovoltaikus rendszereket tévesztik a napkollektorokkal, pedig működésük és hasznosításuk is jelentősen eltérő. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelem elektromos-, a napkollektor pedig hőenergia hasznosítás célját szolgálja.

Otthonunk intelligens nyílászárói

Digitális világunk okos megoldásai átszövik életünk szinte minden területét. Komfortot, biztonságot, vagy éppen védelmet nyújtanak otthonunk szinte minden pontján. De mitől lehet egy terasztajtó vagy egy tetőablak intelligens és milyen kényelmi funkciókat kínálhatnak számunkra?

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.