Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Árnyékolás, szigetelés, biztonság – Redőnyök és más alternatívák

A minden szempontból komfortos otthon nélkülözhetetlen eleme a redőny, mely legfontosabb rendeltetésén, az árnyékoláson túl, manapság több szerepet is kaphat. Legyen szó új lakásról, korszerűsítésről, vagy cseréről, kis idő ráfordításával hamar feltalálhatjuk magunkat az árnyékolástechnika világában, ráadásul meglehetősen gazdag kínálatból válogathatunk.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A redőnyök népszerűségüket annak köszönhetik, hogy viszonylag könnyen, gyorsan és szinte bárhová felszerelhetők. Funkcióik közé nem csak maga a sötétítés tartozik, hanem modern változataik révén a szoba hőmérsékletét is befolyásolhatjuk, hála szigetelő tulajdonságuknak. Lehúzott állapotban, nyáron nem engedik felmelegedni a helyiséget, míg télen meggátolják a meleg elillanását, ezzel könnyítve a fűtési számláinkon. Az, hogy milyen mértékben tud érvényesülni, mint szigetelő, függ a redőny szerkezeti kialakításától és az ablak méretétől. A megfelelő redőny felszerelésével akár 20-30%-kal mérsékelhetjük lakásunk energiafogyasztását.

A lamellák közötti réseknek köszönhetően a levegő áramlása ideális, egyúttal csökken a házba bekerülő por mennyisége. Említésre méltó még hangszigetelő szerepük is: elnyelik, tompítják a külső zajokat.

Fontos tulajdonságuk, hogy biztonságosabbá teszik otthonunkat, hiszen megnehezítik az ablakon keresztüli bejutást és esztétikusabbak a rácsozásnál. Nem utolsó sorban pedig védenek a kíváncsi tekintetektől.

Elegáns alu redőny
Elegáns alu redőny

Redőny típusok szerelés szerint

Külső tokos redőny

Előnye, hogy bármilyen nyílászáró elé felszerelhető, ha az befelé nyílik, de számításba kell venni, hogy a redőnytok valamelyest leszűkíti a nyílást.

Belső tokos redőny

A belső tokos változatnál a szerviznyílás a lakásban, az ablak fölött helyezkedik el. Speciális fajtája a redőnytokba beépített, szúnyoghálós változat, amely során a redőny és a szúnyogháló külön-külön is mozgatható. Praktikus, de költségesebb megoldás.

Beépített, vakolható redőny

Létezik még beépített vakolható redőny, ami épületesztétikai szempontból a legkedvezőbb. Erre a típusra még bővebben kitérünk a cikkben.

Redőnyök anyag szerint

A korai árnyékolók fából készültek, a mai darabok azonban már műanyag, vagy alumínium alapúak. A hagyományos műanyag redőnyök közkedveltebbek, mivel olcsóbbak. Működésük gurtnival vagy zsinórral történik. A fém (alu) redőnyök tartósabbak, akár több évtizedig is jó szolgálatot tehetnek. Nem kopnak és nem rozsdásodnak. Az igényesebb darabok szerkezete több cellás műanyag lamellákat és kétrétegű alumínium profilanyagot tartalmaz.

A faredőny élettartama akár a hatvan-hetven évet is elérheti. A redőnylécek vastagsága miatt csak belső tokos kivitelezéssel valósítható meg. A redőnyléceket különböző kezelésekkel, gombaölő alapozóval, különböző lazúrok, pácok, illetve festékek alkalmazásával teszik ellenállóvá az időjárás viszontagságaival szemben. Több szempontból is praktikus a faredőny: többek között a fa eredendően nagy hőszigetelő képessége miatt. A mozgatása – akárcsak az alumínium vagy műanyag redőnyöknél – lehet mechanikus, illetve elektromos. A mechanikus mozgatás felhúzó hevederrel (gurtni) történik. Az elektromos kivileűeket fali kapcsolóval, vagy távirányítóval lehet mozgatni.

Az alumínium redőny három típusa:

 • külsőtokos,
 • külső vakolható tokos,
 • belső tokos.

Mindhárom változat alkatrészei alumíniumból készülnek, így azon kívül, hogy esztétikus és időtálló, védelmet nyújthat a betörések ellen is. Hőszigetelő tulajdonságuk – úgy télen, mint nyáron – és zajvédelmük sem elhanyagolható, hála a duplafalú redőnylécet kitöltő poliuretán habnak. Problémamentes működésüket a lécek végén elhelyezett csúszásgátlók biztosítják.

Az alumínium redőny fő részei:

 • a lefutók, amiben a redőny fel-le „csúszik”,
 • a redőnytok, ahová a redőny feltekeredik.

Ez utóbbi, a könnyű gördülés érdekében, egy csapágyazott tengellyel ellátott. Maga a redőnytest feltolás gátlóval csatlakozik a redőny tengelyéhez. A halk működést a lefutóban elhelyezett zajcsillapító kefe és az alsó lécben elhelyezett gumicsík biztosítja. Az alumínium redőny külső tokos változatának előnye, hogy utólag is felszerelhető és opcionálisan bővíthető például szúnyoghálóval.

Esztétikus redőny megoldás
Esztétikus redőny megoldás

Létezik egy másik profilú, erősebb alumínium léc, ezt kifejezetten biztonsági célokra ajánlják, külső, belső és vakolható tokkal is megrendelhető. A hagyományos belső tokos aluredőny anyagában, profiljában nem tér el, csak már kialakított helyre lesz a redőny beszerelve, új tengellyel, illetve lefutókkal.

A vakolható tokos alumínium redőnynél a beszerelés menete tér el, anyagában, profiljában ugyanaz, mint az előzőek. A vakolható tok előnye, hogy esztétikusabb, hiszen az építkezés megfelelő fázisában beépítve teljesen észrevétlenné válik.

A műanyag redőny három típusa:

 • külső tokos,
 • külső vakolható tokos,
 • belső tokos.

A külső tokos műanyag redőny a legkeresettebb redőnytípus, mivel jó hőszigetelő, jól sötétít és végül, de nem utolsósorban, a legolcsóbb redőnyfajta. Legtöbb alkatrésze műanyagból készül, kivétel a redőnytok (alumínium) és a tengely (acél). A műanyag lefutók zajcsillapító gumikkal ellátottak. A vakolható tokos változat esetén annyi eltérés van, hogy a redőny tokja kívülről nem látható.

A hagyományos belső tokos változatnál a lefutó anyagában lehet eltérés.

Redőnyök működtetése, vezérlése

A redőny vezérlésére több alternatíva lehetséges:

 • kapcsolóval vezérelt motoros,
 • távirányítóval vezérelt motoros,
 • központilag vezérelt motoros,
 • kézi redőny gurtnis.

Utóbbi a legegyszerűbb, utólag is beépíthető redőnykialakítás. Egyszerű és olcsó megoldás gyakorlatilag a gravitáció húzza le a redőnyt. Viszont a gurtni előbb-utóbb elkopik, vagy szorulhat, ami kellemetlen lehet.

A motoros kivitelezés során az ún. csőmotor segítségével oldják meg a feladatot, melyet a tengely helyére szerelnek, így az felcsévéli, valamint leereszti a redőnyt. Teljesítménye a szerkezet méretéhez és súlyához idomul. Vezérlése történhet kapcsolóval vagy távirányítóval. Bár az előbbi az egyszerűbb, viszont kialakításához vezetékezés szükséges, ami bővítés, fejlesztés esetén problémát, plusz munkát okozhat.

A motoros redőnyöket gyakran kapcsolják intelligens vezérlésre, épületfelügyelethez. A motoros mozgatású redőnyök lényegesen energiahatékonyabbak, mint a hagyományos kézi mozgatásúak.

Redőny távvezérléssel
Redőny távvezérléssel

Az intelligens vezérléssel beállítható a redőnyök optimális nyitási és zárási idejét. Télen a redőnyök akkor mennek le, amikor meg kell akadályozni, hogy az ablakon keresztül a meleg kifelé távozzon, és fel, ha süt a nap, hogy sugarai természetes fénnyel és meleggel töltsék meg házunkat, lakásunkat. Nyáron pedig fordítva, akkor engedjük le, amikor besüt a nap, hogy megakadályozzuk otthonunk túlmelegedését.

Így fokozhatjuk a ház biztonságát is, hiszen távollétünk alatt az idegen szemeknek úgy tűnhet, hogy odabentről irányítják a redőnyök mozgását.

A távirányítós kivitel több lehetőséggel szolgál és telepítése során nem kell bajlódnunk a vezetékezéssel. Több csatornás vezérlésének köszönhetően ideálisabb, ha automatikusan, egymástól függetlenül több redőnyt szeretnénk mozgatni. Utólag is kiépíthető, mert könnyen össze lehet hangolni a már meglévő rendszerrel.

Kapcsolóval / távirányítóval vezérelt motoros megoldások részletesen

Egyszerűbb, de már félautomata vezérlésről beszélünk, amikor kapcsolókkal működtetjük az árnyékolókat. Ehhez szükség van a motoros redőnyre, valamint a kábelezésre. A motorok vezetékezését csak a szerelvényig kell kialakítanunk. Ekkor a vezérlésünk úgy működik, hogy a redőnykapcsolóval közvetlen irányítjuk a redőny motorját. A redőnykapcsolókon fel-le irány található, melyet egyszerre nem tudunk megnyomni (váltó billentyűi vannak.)

Kapcsolókkal lehetetlen a túlhúzás, mert van beépített végállás figyelő, mely megóvja a szerkezetet attól, hogy túlzottan behúzzuk, vagy leengedjük a redőnyt.

A következő kialakítás nagyon praktikus: ez a kiselosztóba bekötött redőnymotor és redőnykapcsoló. Egy központ beépítésével ugyanúgy kapcsoló szerelvénnyel tudjuk majd vezérelni, viszont emellett lehetőségünk lesz automata időpontok beprogramozására is.

Nagyon ügyes villanyszerelőktől láthattunk ilyen vezérléseket relékből kialakítva és egy digitális programkapcsolóval kombinálva. Ez olcsó és biztonságos megoldás, viszont csak az ügyesebb villanyszerelők képesek ezt kivitelezni.

Intelligens redőny vezérlés
Intelligens redőny vezérlés

Egy központ beépítésével teljesen automata lesz a rendszerünk, amelyekhez illeszthetünk fali vevő szerelvényeket így távirányítóssá tehetjük a rendszert. Ezek a szerelvények ugyancsak elláthatják a redőnykapcsoló funkciót is. Ilyen esetekben nem mindig szükséges az elkábelezés a kiselosztóig. Vannak olyan eszközök, melyek redőnykapcsolóként, azaz közvetlen a motort vezérelik, nem pedig a központot és úgy a motort. Általában ott a kapcsolókiválasztásnál ütközhetünk problémákba. Amikor ugyanis a redőnyvezérlésen gondolkozunk és kiválasztjuk a távirányítós változatot, akkor gyakran előfordul, hogy a gyártó fali egysége nem illeszkedik a már kiválasztott kapcsolócsaládhoz.

Tervezés és a redőny szerelése

A szerelés szempontjából nagyon fontos az épület tájolása, de az épült hővédelméhez mindenképp szükség van árnyékolásra is.

Az ablakok kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a fa erezetű műanyag ablakokra csak alumínium redőnyöket szoktak javasolni. Ennek oka, hogy ugyanazt a mintázatot a fóliázás miatt csak alumíniumban tudják megoldani. Persze műszakilag felszerelhető a sima műanyag is, viszont, ha már egy szép ablakot választottunk, akkor a fehér műanyag redőny elcsúfítja.
Praktikus megoldás a redőnytokba épített szúnyogháló. Ez egyetlen profilban megoldja a szúnyogálót és a redőnyt, plusz helyet nem foglal és könnyen kezelhető. Éppen úgy, mint a redőny.

Teraszajtóknál fordul elő az a probléma, hogy kifelé nyíló ajtóra csakis kiemeléssel lehet redőnyt tenni a kilincs és zárszerkezet miatt. Persze kiemelhetjük a redőnyt, de ha ez egy beablakozott falon van, akkor ott csúnyán mutat. Ebben az esetben inkább gondoljuk meg a beépítés előtt a befelé nyílás lehetőségét és azt, hogy szükségünk van-e a külső kilincsre.
Javasolt az árnyékolástechnikában, már az ablakok kiválasztásánál, a nyílászárós szakemberrel történő egyeztetés, így elkerülhetők a bosszantó, a későbbi átalakítások.

Amennyiben képzeletbeli redőnyünk végre testet öltött, nincs más dolgunk hátra, mint megtalálni azt, akivel elvégeztetjük a szükséges munkálatokat. Ügyeljünk arra, hogy a lefixált díj (a szerkezet árán túl), egyaránt tartalmazza a kiszállás, felmérés, szállítás és szerelés költségeit. Ne féljünk garanciát vagy referenciát sem kérni!

Intelligens redőny vezérlés
Intelligens redőny vezérlés

Egyéb motoros árnyékolók, napellenzők

A redőnyön kívül választhatunk nyitott árnyékolót is. Ez esetben a vászon és a karok nem kapnak akkora védelmet, mint a tokozott árnyékoló esetében. Ez a napellenzők legelterjedtebb formája, ára és könnyebb felszerelhetősége miatt.

A télikertek fölé is szerelhetünk árnyékolót, de sajátos elhelyezkedéséből adódóan szinte lehetetlen a kézi működtetés. Ezért megköveteli a motor rendszerbe építését.

Éttermek, kávézók teraszain találkozhatunk az ollókaros napellenzővel (úgy csukódik és nyílik, mint egy olló). Esetükben is nehézkes a kézi működtetés és jobb fényt vet az étteremre, ha az alkalmazottai nem kurbliznak a vendégek között.

A napellenzők fontosabb tulajdonságai

Helyigény

Árnyékolóink behúzott és kitekert állapotban is helyet foglalnak. Kiválasztásnál ezt figyelembe kell vennünk. A kellemetlen, beszűrődő napsugarak ellen akkor kapunk megfelelő védelmet, ha az árnyékoló és a védendő tér mérete összhangban vannak egymással.

Vászon árnyékoló
Vászon árnyékoló

Az uv-sugárzás szűrése

Fontos, hogy az árnyékoló alatt ülő személyek, bútorok valós védelmet kapjanak az uv-sugárzás ellen. Vásárlás előtt győződjünk meg az árnyékoló uv-sugarakkal szembeni ellenállóságáról.

Viharállóság

Mivel az árnyékolók erős környezeti hatásoknak vannak kitéve, ezért érdemes viharállóságukról információkat gyűjteni: szerkezeti elemek teherbírása, ponyva erőssége.

Tartósság

Mértéke függ a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől, a mindennapi használat módjától. Ha előírás szerint bánunk árnyékolónkkal - tisztítás, vihar idején behúzás, karbantartás (csavarok olajozása, átvizsgálása) - akkor hosszú élettartamra számíthatunk.

Milyen vezérlést érdemes választanunk napellenzőknél?

Választhatunk falra szerelt kapcsolót - ez esetben ki kell alakítani a vezeték nyomvonalát a motor és a kapcsoló között. Utólagos kivitelezés során ez falvésést, falbontást igényel. Egy pontból vezérelhetjük az árnyékolót.

Kényelmesebb megoldás a távirányító bevetése. Nem helyhezkötött vezérlés, így tetszés szerinti helyről vezérelhetjük árnyékolónkat. Csak ne feledjük, hova tettük előzőleg a vezérlőt!

A smart home technológia alkalmazása még nagyobb kényelmet és biztonságot eredményez: szenzorok figyelik az időjárást, nagy vihar és szél előtt biztonságos állapotba helyezik a napellenzőt. A telefonunkból applikációval távirányítót varázsolhatunk, így az mindig kéznél lesz.

 

Első elgondolásra egyszerűnek tűnik a napellenző kiválasztása, felszerelése, automatikával történő ellátása. Aztán rájövünk, hogy mennyi részletre kell ügyelni ahhoz, hogy zavartalanul működjön a rendszerünk, ezért mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni.

Újdonság: a vakolható tokos redőny

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

“A vakolható tokos redőny különlegessége - ahogy az elnevezés is sokat elárul róla –, hogy a szerkezet egy jelentős részét a fal vakolata rejti, így a látvány mutatósabb és tartósabb, mint más esetben. Ezt a megoldást olyan épületeken ajánlott alkalmazni, melyeken az építés, a felújítás vagy a külső hőszigetelés során szakszerűen alakították ki a redőnytok helyét” - jegyzi meg Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. tulajdonosa.

Vakolható tokos redőny
Vakolható tokos redőny

Mit kell tudnunk a vakolható tokos redőnyök szerkezetéről?

A vakolható tokos redőnyök anyaga az épület jellegétől függően műanyag, vagy alumínium lehet. A tokszerkezet elülső felén egy vastagabb hungarocell réteg található, ami nem csak a redőnytokot teszi vakolhatóvá, hanem a megfelelő hőszigetelésről is gondoskodik. A lábszerkezet gumiból, illetve kefebetéttel ellátott műanyagból állhat, de alumínium lefutókkal ellátott változatok közül is választhatunk.

Vakolható tokos redőny beépítése
Vakolható tokos redőny beépítése

Az építkezés, vagy a felújítás kezdetén a vakolható tokos redőny nagyobb helyigényét feltétlenül figyelembe kell venni, akár a hagyományos külső- vagy belső tokos változatról van szó. Az épület vakolását követően csak a redőnyök lefutói és a szerviznyílás láthatók, így a homlokzat látványa egységes, harmonikus lesz.

A redőnyök motoros kivitelben is elérhetők - erre elsősorban az alumíniumból készült változatoknál van lehetőség – így mozgatásuk is egyszerűbb, kényelmesebb.

A vakolható tokos redőny legnagyobb előnye tehát az, hogy a redőnytokot az adott helyiségen kívül építik be, ezért a gurtni bevezetését leszámítva semmilyen kapcsolat nincs a lakás belső tere és az árnyékoló között. Maga a beépítés a nyílászárók behelyezése után történik, még a külső vakolat elkészítése előtt. Így biztosan illeszkedik az ablakhoz, ajtóhoz és kívülről is hibátlanul burkolható. Ezzel a hőhidak tökéletesen megszüntethetők és az összkép is esztétikus.

Jó hír, hogy a vakolható tokos redőnyök nem igényelnek különleges karbantartást. Egy dologra azonban érdemes figyelni: évszakváltáskor ajánlott a redőny megtisztítása, a rárakódó por eltávolítása, mert ennek felgyülemlése idővel akadályozhatja a redőny akadálytalan mozgatását.

Népszerűek a témában

Az árnyékolók kiválasztásánál is fontos szempont az energiatakarékosság – Szakértői Tanácsok

Árnyékolás Atenád tolózsalugáterrel – Szakértői tanácsok

A hűtési energiaigény 33%-át is megspórolhatjuk nyáron a megfelelő árnyékolással