Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fürdőszoba felújítása: tervezéstől a burkoláson át a szigetelésig berendezésig

Fürdőszoba felújítása: tervezéstől a burkoláson át a szigetelésig berendezésig. Honnan tudjuk, mire van szükségünk?

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Lehet, hogy a legkisebb helyiség otthonunkban, az is lehet, hogy hatalmas alapterületünk van rá, egy biztos: a fürdőszoba igen fontos élettér. Ideális esetben nemcsak praktikus, de esztétikailag is kielégíti minden igényünket. Ha eddig csak az egyik feltétel volt adott, vagy csak volt egy fürdőszobánk, de sem praktikus, sem szép nem volt, és eljött az idő egy renoválásra, elég sok minden vár ránk. Pánikra semmi ok, összegyűjtöttünk minden tippet és tudnivalót ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentes lehessen.

Márványos fürdőszoba

Legyünk alaposak

A fürdőszoba megtervezése és kialakítása nagyobb átgondoltságot igényel, mint a többi helyiségé. Egyrészt, mert a mosdót, kádat és a vécét nem tologathajuk el, ha rájövünk, hogy mégsem tetszik az eredeti helyén, másrészt a hibásan bekötött.

Tervezgessünk, konzultáljunk

Kezdjünk el jegyzeteket készíteni arról, hogy mit szeretnénk megváltoztatni a fürdőszobánkban. Legyünk reálisak, gondoljuk végig, hogy az elkövetkező években miként fog változni az életünk, szokásaink. Többen leszünk a háztartásban? Kell majd hely egy gyerekkádnak?

A jegyzetbe bekerülhetnek a nélkülözhetetlen változtatási szükségletek is, és a vágyak is – például a hőn áhított metró csempe vagy éppen a dupla mosdókagyló.

Ha segít, rajzolgassunk is!

Mindenképpen konzultáljunk családtagjainkkal – lehet, hogy nem helytakarékos megoldás egy fürdőkád, de ha valaki számára fontos a kikapcsolódáshoz a kádban lazítás, ne erőltessük a zuhanyt, hiszen az életminőséget befolyásoló komfortérzés alapvető szempont. Ezen kívül egy zuhanykabin jobban korlátozza a teret, hiszen nem csak 60 cm magasságig foglal helyet, hanem akadályozhat teljes embermagasságban, és optikailag is szűkebbnek érezhetjük tőle a helyiséget. Viszont mellette szóló érv, hogy a plusz alapterületen elhelyezhető más is: mosdó, vécé vagy bidé.

Vintage fürdőszoba

A konkrét lépések előtt érdemes meghatározni a színvilágot, csak ezután látogassunk el egy szakkereskedésbe. Mire lehet szükség? Fürdőkád/zuhanykabin, ezek töltő csaptelepei, mosdó csaptelep, mosdó, világítás, tárolók, tükrök, fürdőszoba bútorok, vécé, polcok, kiegészítők.

Fontos: hiába tetszik meg valami az első körutunkon, ne vásároljunk azonnal!

Fő a biztonság!

A biztonsági megfontolásokat, különösen, ha gyerekünk van vagy idősek is használják a helyiséget, ne hagyjuk a végére:

 • A víz és az áram veszélyes kombináció, az elektronika beszerelését mindenképpen szakemberrel végeztessük.
 • A villanykörték ne maradjanak csupaszon a rövidzárlat elkerülése miatt.
 • Ha üvegajtóban gondolkodunk a zuhanynál vagy a kád oldalán, az mindenképpen biztonsági üveg legyen.
 • Legyen hely gondosan elzárni a tisztítószereket és az orvosságot.
 • Érdemes csúszásgátlós padlóban gondolkodni, illetve mutassanak is bármilyen jól a határozott sarokélek, a lekerekített sarkok biztonságosabbak.
 • A kád és zuhanyzó mellé akár kapaszkodót is szerelhetünk, még biztonságosabbá téve a fürdést.

Legyünk nyitottak, nézzük át a kínálatot, hiszen napjainkban már sokféle dizájnos zuhanykabin közül választhatunk, s számos szebbnél szebb praktikus kádat is találunk. Mérlegeljük az érveket egyik, vagy másik megoldás iránt és döntsünk minden szempontot megfontolva.

Kicsi fürdőszoba épített zuhanyfülkével

Büdzsé

Egy teljes felújítás igen költséges lehet, de sokat is hozzáad a lakás értékéhez. Természetesen részlegesen is felújíthatunk, vagy maradhatunk a legszükségesebb átalakításnál is. Új csaptelepekkel, zuhanykabinnal és szekrényekkel is sokat dobhatunk fürdőszobánkon.

Hasznos módszer, ha a tervezésnél a vásárolni kívánt termékek listája mellé körülbelüli összeget írunk, majd rangsoroljuk a tételeket.

Vannak olyan tételek, amelyeken semmiképp ne spóroljunk. Mert az olcsóbb, silányabb termékek megvásárlása a későbbiekben plusz kiadáshoz fog vezetni, hiszen gyakrabban kell majd cserélni azokat. A következőkből válasszunk ezért inkább minőségi, tartós és biztonságos verziót:

 • Padlólefolyó
 • Burkolat
 • Kazán

Professzionális tervezés

A mai fejlett technológiának köszönhetően már a tervezési időszakban lehetőségünk nyílik arra, hogy megtekintsük leendő fürdőszobánk 3D élethű képét. Gondoljunk csak bele, hogy előre megtekinthetjük azt a helyiséget, ahova az elkövetkezendő 10 évben minden nap betérünk majd. Eldönthetjük, hogy tetszik vagy sem. Szabadon variálhatjuk, módosíthatunk az elrendezéseken, több lehetőséget is megtekinthetünk. Megnézhetjük kis fürdőszobánk összképét világos és sötét burkolatokkal, káddal és zuhanykabinnal. Tervezzünk úgy, akár a profik és élvezzük a gyönyörködtető, funkcionális fürdőszobát, melyet végeredményül kapunk.

Felülről bevilágított fürdőszoba modern stílusban

Teljes felújítás

Ha a teljes felújítás mellett döntünk, akkor a bontás is elkerülhetetlen, ilyenkor érdemes kivitelezőt megbízni a munkával. Mindenképpen kérjen felmérést és árajánlatot, akár több cégtől is. Terveinket alaposan beszéljük át velük, a kiválasztott szanitereket éppúgy, mint a többi kiegészítőt.

Részleges átalakítás

Ha kisebb léptékű változtatásokat szeretnénk, akkor is hívjunk szakembert! A szakembert már a tervezési fázisnál bevonhatjuk, hiszen nem mindegy, hogy megvalósíthatóek-e egyáltalán az igényeink, hogy az új berendezésünknek megfelel-e a hideg-és melegvíz ellátó ágvezeték belső mérete és anyaga, új vécé esetén a szennyvízelvezetés nyomvonala és elvezető kapacitása. Ő abban is segíthet, hogy a leginkább költséghatékony megoldást válasszuk. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a mi érdekeinket tartja szem előtt, bátran kérjünk második vagy akár harmadik szakvéleményt is.

Lehetőség szerint kérjük meg őt, hogy vegyen részt minden anyagvásárlásunkban, mert már a fajansz áru kiválasztása során is adódhatnak olyan, a funkcionalitásból eredő sajátosságok, amelyek esetleg nem kompatibilisek fürdőszobánk adottságaival. A végleges beépítés előtt kérjünk egy próbát, ha másként nem megy, akkor ideiglenes kötésekkel. Ha például csalódunk a masszázskabinra emlékeztető zuhanyzónkban vételezhető víz mennyiségében, még legyen lehetőségünk arra, hogy egy másik körről esetleg utólag rásegítsen a szakember.

Csupa ablak fürdőszoba modern stílusban

Fürdőszoba felújítás gyorsan

A régi csempe leverése, a kád és a csaptelep kibontása, a falak újravakolása, az új csempe és szaniterek beépítése akár hetekig eltarthat, hatalmas felfordulást okozva a lakásban és család életében. Ha könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb és tisztább megoldást szeretnénk választani a fürdőszoba-felújításra, akkor dönthetünk az építőelemes megoldás mellett, ebben az esetben a régi csempét sem kell feltétlenül eltávolítani. Például a Wedi gyártmányú, speciálisan fürdő helyiségekbe kérgesített keményhabból készült építőlemezek használatával a falak azonnal burkolhatók. Az építőlemezekből kialakítható kádtakaró vagy akár egy egész kád is, mosdópult, zuhanykabin, polcok vagy bármely tetszőleges szögletes vagy íves forma. Könnyen és gyorsan megmunkálható, tökéletesen vízálló, strapabíró és hosszú élettartamú.

Új fürdőszobánk, akár napok alatt elkészülhet időt, pénzt és sok bosszúságot takarítva meg nekünk.

Részletek

Akár a gyors megoldást választjuk, akár alaposan fel akarunk újítani, jöhetnek az aprólékos részletek!

Elő a mérőszalaggal!

Mérjük le a falakat, ablakot, ajtót, a plafon magasságát, hogy mennyi helyünk van a szerelvényektől stb. A burkolaton lehetőleg ne spóroljunk, strapabírónak kell lennie, legalábbis ha hosszú távra tervezünk. A lézervágott burkolatokhoz pl. kevesebb fuga kell, így a penészedés esélye is csökken.

Modern fürdőszoba

Dupla vagy szimpla mosdó

Sokan vágynak dupla mosdós megoldásra, de ehhez tudni kell, hogy nagy alapterület kell hozzá, hiába árulnak készen ilyen mosdószekrényeket akár panelfürdőszobákhoz is, ha ezek nem használhatók. A két mosdónak akkor van létjogosultsága, ha két ember egy időben elfér előtte úgy is, hogy fogat mos, borotválkozik, sminkel, és mindeközben nem zavarják egymást. Ha ez nem biztosított, akkor felesleges pénzkidobás.

Helyigénye

Már a közepes méretű – legalább 2,5 × 2,5 méteres – fürdőszobában is elfér a dupla mosdó. A duplán elhelyezett mosdó lehet 120 vagy 130 cm széles és 50 cm mély. Formája általában minimalista: szögletes külső ívekkel, amíg belül pedig szögletes vagy íves, mély vagy kevésbé mély – ki hogy szereti. A mosdó alá érdemes a mosdóbútort tenni, mert eltakarja a lefolyót és a helyet kihasználva sok mindent tarthatunk benne. A dupla mosdó alá elhelyezett dupla szekrény is két részre tagolódik, külön lehet kihúzni a fiókokat, így nem zavarjuk egymást a fürdőszobában.

Előnye

Nem csak az egyszerre készülődés az előnye a dupla mosdós fürdőszobabútoroknak, hanem hogy a nagy rakodótér miatt rengeteg dolgot tarthatunk benne, tisztálkodó szereket, kozmetikumokat, mosószert, öblítőt, hajszárítót, fogkefét, fésűt, és akár játékokat is, mert ezek is a családi fürdőszoba nélkülözhetetlen részei.

Fehér fürdőszoba

Tagolt fiókok

A mosdó alá tett dupla mosdóbútor fiókját könnyebb kihúzni és betolni, ha két részre tagolódik. A kevésbé jó minőségű vasalattal szerelt bútorokban könnyen megszorulhat a fiók nem csak két részes, hanem még az egyrészes esetében is. Európában létezik pár igazán jó minőségű pántokat, vasalatokat, teleszkópokatgyártó cég, amelyeket a hosszú élettartam érdekében érdemes a gyártóknak és a fogyasztóknak is megfizetniük.

Mivel a fürdőszoba párás, vizes környezet, ezért nem mindegy, hogy a bútorok miből készülnek, és hogyan kezelik az anyagukat. A bútorok eleje legyen lakkozott felület, mivel nagy igénybevételnek vannak kitéve, a váz pedig többnyire bútorlap legyen. Célszerű, ha a bútorlap impregnált, mert akkor a párás környezetben nem fog megdagadni, eldeformálódni az idők folyamán.

A dupla mosdóhoz hasonlóan okos megoldás, a sarokülőkés aszimmetrikus kád,esetleg behajtható kádparavánnal kiegészítve, így, zuhanyozni is lehet benne. Számos apró részlet van még a fürdőszobában, amely kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi életünket, ilyenek a vízlepergetős üvegfelület, a zuhanyülőke, a biztonságos fürdőszobai világítás vagy a termosztátos csaptelep.

Vízkőtaszító bevonat

Néhány gyár úgy próbálja magához csalogatni a vásárlókat, hogy porcelán mosdóira, wc és bidé csészéire különleges bevonatot is felajánl. Ugyanez az üveg zuhanykabinok felületkezelésére is áll, a drágább modellekre gyakran alkalmaznak olyan felületkezelést, amellyel állítólag könnyebb tisztán tartani, ami megakadályozza, hogy az átlátszó üveg foltossá, vízkövessé váljon az évek során.

Megéri?

Zuhanykabinok esetében mindenképpen, hiszen az összes vízcseppet nem törölgethetjük le minden használat után. Mosdók, vécék esetében azonban érdemes elgondolkodni egy kicsit. Olyan mosdóknál lehet fontos ez a bevonat, amelyek bizonyos részein óhatatlanul megülhet a víz: a csaptelep körül, a szappantartós mélyedésben, a peremnél. Ha a csaptelepünk mosdópultra és nem magára a mosdóra szerelt, akkor a vízkövesedés veszélye jóval kisebb. Ugyanez a helyzet a falra szerelt csapok esetében is.

Mindenképpen számít, hogy milyen gyakran használjuk a mosdót. Családi, közös fürdőszobákban, vagy sokat használt vendégvécékben érdemes strapabíróbb, tehát bevonatos típust választani, míg ott, ahol csak fogmosáskor, borotválkozáskor vesszük igénybe maximum kétszer naponta, például a szülői hálóhoz tartozó fürdőben, oda nyugodtan választhatunk hagyományos típusút is. Nézzük pontról pontra!

Friss, tavaszi, zöld fürdőszoba

A legfontosabb kérdések

1. Hányan használjuk a fürdőszobát?

Számolni kell a szükséges területtel, a rakodófelületekkel, szekrényekkel. Figyeljünk arra a fürdőszoba tervezésekor, a berendezés kiválasztásakor, hogy a fürdőszoba mindenkinek megfeleljen. Ha többen élnek a háztartásban, a legjobb megoldás két mosdó nagy rakodófelülettel és polccal.

2. Ki mit kedvel?

A gyors, frissítő zuhanyozást kedveli, vagy inkább hosszasan szeret elnyújtózni, pihenni a kellemes meleg vízben a fürdőkádban? Esetleg mindkettőt kedveli vagy a családtagoknak eltérő az igényük? Ebben az esetben a fürdőszoba tervezésekor az a legjobb megoldás, ha zuhanykabint és fürdőkádat is beépítenek a fürdőszobába.

3. Hol legyen a mosógép?

Feltétlenül a fürdőszobában legyen a mosógép, szárítógép esetleg a konyhában vagy külön mosókonyhában? Mert ebben az esetben több hely marad a zuhanysarok, a fürdőkád, a szekrény, a szennyesruha-tartó számára.

Kicsi fürdőszoba

4. Hol legyen a vécé?

Külön legyen a vécé vagy a fürdőszobában? Ha többen élnek együtt, akkor jobb a vécét különválasztani, így nem zavarják egymást, és több hely marad a fürdőszobában.

5. Mi lehet máshol?

Gondolja végig, mi az, ami nélkülözhetetlen a fürdőszobában? Mi az, amit másutt is elhelyezhet otthonában?

6. Kád vagy zuhany? Mekkora legyen?

A szaniterek méretét igazítsuk értelemszerűen a fürdőszoba adottságaihoz, ugyanakkor mérlegeljük saját igényeinket és szokásainkat is. Attól még, hogy elférne egy kétszemélyes fürdőkád, nem feltétlenül van szükségünk ilyenre, hacsak nem szokásunk minden este a családdal együtt lubickolni. Sokan esnek abba a hibába, hogy megvásárolják a kelleténél két számmal nagyobb kádat, hiszen ez is befér, majd – mivel a feltöltéséhez annyi víz kell, hogy képtelenség fizetni a vízdíjat – gyakorlatilag nem is használják.

Ha pedig csak zuhanyozni szoktunk, ugyancsak felesleges a kád, inkább kabinból építsünk helyette kétszemélyeset.

Színes fürdőszoba

Zuhanytálca

Zuhanysarkot alakítson ki a fürdőszobájában, ha folyó víz alatt szereti kipihenni magát vagy épp a zuhany alatt szeretne korán reggel felfrissülni.

A zuhanysarok felépítése – a konstrukció típusa

Ha a könnyített, modern formákat kedveli, akkor a keret nélküli konstrukciót válassza: biztonsági üvegekből, zsanérokkal vagy fali profillal és pántokkal, ebben az esetben az üveget a falhoz erősítik.

Modern külső és könnyű használat, ezt nyújtja a félkeretes, függőleges belső profil nélküli konstrukció is. A tolóajtóknak köszönhetően helytakarékos.

A leginkább kedvelt a keretes, sarokban álló zuhanykabin, ennél az üveglapokat keretbe helyezik. A keretek növelik a zuhanykabin tartósságát még durva használat mellett is.

Padlóba süllyesztett zuhanytálca

A hagyományos megoldás mellett válaszhatjuk a manapság igen divatos padlóba süllyesztett zuhanytálcát is, amely praktikus, kényelmes és higiénikus megoldás, akár kisebb méretű fürdőszobába is vagy tetőtér-beépítés során szűkös helyen kialakított fürdőszobába.

Fürdő türkizzel

A zuhanysarok helyigénye

A fürdőszoba kialakításának megfelelően választható a

 • négyzetes,
 • téglalap vagy
 • negyedköríves zuhanysarok.

A zuhanysarok szokásos mérete 75 × 75 centimétertől 90 × 120 centiméterig terjed. Viszont ha fix oldalfallal kombinálja, akkor kihasználva a zuhanyajtók előnyét, akár 100 × 200 centiméteres is lehet. A zuhanykabin kiegészítője lehet a klasszikus akril ülőkád vagy a mélyülőkés zuhanytálca. De a zuhanykabin felépíthető alacsony profilú, öntött, exkluzív műmárvány zuhanytálcával vagy egyszerűen csak zuhanylefolyóval is. A zuhanykabinban ülőkét is elhelyezhetünk.

Az ajtók nyitása

A fürdőszobában a zuhanykabin körül a kényelmes használat érdekében kellő szabad teret kell hagyni. A zuhanyajtók többféle módon is nyithatók. Ha kevés a hely, akkor toló- vagy befelé nyíló harmonikaajtót is lehet szerelni a zuhanykabinra. A zuhanysarok megfelelő műszaki megoldással alakítható ki kellően tágassá.

Fehér fürdőszoba

Kád

Ha az új fürdőszoba építése vagy a régi fürdőszoba felújítása előtt áll, akkor számos dologra érdemes figyelni, mielőtt eldönti, milyen fürdőszobát szeretne. Ha már döntött, hogy legyen fürdőkád akkor, a fürdőkád kiválasztása előtt is érdemes néhány szempontot végiggondolni.

1. Szépség

A kád meghatározó eleme a fürdőszobának, és mivel akár több évtizedig is használjuk a fürdőszobát, olyat válasszunk, amelyiket a legjobb formatervezők álmodtak meg. Fontos, hogy a fürdőkád szép legyen, időtálló, így nem fogjuk megunni.

2. Praktikusság

Sok gyártó kínál szép kádakat, sok gyártó kínál olyan fürdőkádakat, amelyeknek hozzáadott értékük is van. Mi is számunkra a legfontosabb tulajdonsága a fürdőkádnak? Általában a gyermekes családok kedvelik az egyenes és széles peremű kádakat, ezeken elférnek a játékok, samponok, tusfürdők. A széles, egyenes peremű kád előnye még, hogy zuhanyozáshoz való paravánt is rá lehet szerelni. Van, akinek a nagy rakodófelületet fontos, más a kettesben való fürdéshez is kényelmes kádat keres.

Pasztell és fehér fürdőszoba

3. Belső tér

A fürdőszoba felosztását befolyásolja a kiválasztott kád. A kétszemélyes sarokkád inkább nagyobb fürdőszobába ajánlott, a kisebb fürdőszobába pedig az aszimmetrikus kád lehet jó választás. Az aszimmetrikus kád előnye, hogy helytakarékos és mégis kényelmesen lehet benne fürdeni vagy zuhanyozni. A kisebb fürdőszobákba olyan, jól átgondolt rendszer lehet az ideális, amelyben a kádhoz igazodnak a többi kiegészítő elemek is.

4. Minőség

A kád minőségét elsősorban a felhasznált anyagok és a megmunkálás minősége határozza meg. Érdemes megfontolni az öntött akrilt, amely praktikus és szép választás.

Sarokkád vagy hagyományos?

A kád kiválasztása kardinális kérdés a fürdőszoba tervezése során.

A kád anyaga

A piacon előforduló anyagok zömmel a következők: akril, zománcozott acél, öntött műmárvány, fa, kő vagy üveg. A legelterjedtebb az akril és a zománcozott acél. Az akril térhódítása akkor kezdődött, amikor felismerték, hogy sokoldalúan felhasználható (sok forma kialakítható belőle), mechanikailag és kémiailag ellenálló, valamint nagyon jól tartja a hőt, így csak lassan hűl ki benne a fürdővíz.

A kád formája

Megkülönböztetünk

 • hagyományosan szögletes kádakat,
 • aszimmetrikus
 • és szimmetrikus sarokkádakat,
 • szabadon álló verziókat is.

A legfontosabb, hogy ne csupán a vonzó designt tartsuk szem előtt, hanem a praktikumot és a fürdőszoba adottságait is.

Fürdőszoba

Extrák

Kádparaván, beépített ülőke, ergonomikus támaszok, fejtámlák, kapaszkodók. Középen elhelyezett lefolyó, esetleg hidromasszázs rendszer. Válasszunk személyre szabottan az igényeinknek megfelelően.

A sarokkád ellen szól

 • Az átlagosnál nagyobb méretekkel rendelkezők nem férnek el benne kényelmesen.
 • Több víz kell ahhoz, hogy megteljen. Drágább, mint a hagyományos kádak.
 • Nehezebb a burkolása.
 • Szükséges hozzá külön tartóláb, mely körülményesebb beszereléssel járhat.
 • Takarításnál - ha nem éri el a sarokrészt - a kádba lépve kell megtisztítania azt.

A sarokkád mellett szól

 • Dekoratív, így önmagában stílust teremt a fürdőszobában.
 • Kényelmes be-és kiszállni belőle, könnyen elhelyezkedhetünk benne.
 • Ha nem akarjuk burkolni, szépen ki lehet csempézni. Így egyedi, ráadásul jóval olcsóbb a végeredmény.
 • A gyerekek nagyon szeretik, hiszen jobban tudnak pancsolni benne. Az integrált ülőke mosdatáskor igen praktikus lehet.
 • A középen található lefolyóval rendelkező modellek miatt ketten is kényelmesen elférnek benne.
Fürdőszoba

Fontos!

 • A legtöbb gyártó a garanciális feltételek közé sorolja a kádhoz tartozó lábak felhasználását is, így semmiképpen se hagyjuk, hogy ezeket kihagyják beszereléskor.
 • A kád mögött a fal legyen beburkolva, és ne hagyjuk, hogy burkoló a kádra ültesse a csempét. Elvégre az akril egy műanyag, amely hő hatására tágul,. Ha a burkolat a kád felületének fut neki, a folytonos tágulás következtében megsérülhet.
 • Ha hidromasszázas kádunk van, a motort pormentes környezetbe kell helyezni, tehát a padlót is burkolni kell.
 • Ha a kádat előlap nélkül vásároljuk meg, felfalazáskor építtessünk egy megfelelő magasságú kávát, ez plusz megerősítést jelent a lábak mellett. Ha szélesebb a perem, kiváló pakolófelület lesz belőle, amelyen a tisztálkodószereket is tarthatjuk.
 • Ha előlappal állítjuk be kádunkat, az mindenképpen megfelelően legyen rögzítve, a kádat akasszuk ki a falhoz.

Szigetelés

Fontos a megfelelő szigetelés a zuhanytálca és a fürdőkád háta mögött és alatt, mert a falat, a födémet és az aljzatot így védhetjük meg az átnedvesedéstől. Jó esetben az aljzatot alapozás követi, majd két szigetelőréteg és tapadóhíd.

A fürdőszoba burkolata

Ha nagyon kis alapterületű a fürdőszobánk, a mennyezetig csempézés tágítja a teret, de ha normál méretű, nem kell a mennyezetig csempézni, a mai trend szerint elegendő azokat a felületeket, amelyeket közvetlen víz ér. A kivitelezésben oda kell figyelni, hogy a fugáknak pontosan találkozniuk kell függőlegesen és vízszintesen is. A csaptelepek, egyéb kiállások és a lapok viszonya nem lehet esetleges. Nem szép, ha nem lapközépre vagy a fuga közepére esik egy-egy szerelvény. Erre sajnos nem minden burkoló figyel, ezért akinek nincs tervezője, az se sajnálja a plusz költséget, és legalább a lapkiosztást terveztesse meg a céggel, akitől vásárol.

A színválasztásnál is figyeljünk arra, hogy kis alapterületnél ne válasszunk nagyon erős színeket, és túl sötét árnyalatú csempéket. A világos, pasztell színű falak és a hasonló színű járólap tágítja a teret, és nagyobbá varázsolj a fürdőszobánkat. A burkolatot érdemes a kád alá is befuttatni kenhető szigeteléssel, így ha a kádszifon esetleg tönkre is menne, megvédhetjük fürdőszobánkat az azonnali kártól. Ha beépített kádunk van, jó, ha hagyunk egy kiemelhető csempét a szifonnál, hogy gyorsan hozzá lehessen férni meghibásodás esetén.

Minimál fürdő

Parketta a fürdőszobába?

Nincs akadálya annak, hogy a konyhát, a fürdőszobát parkettával burkoljuk, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a magas páratartalomnak megfelelő fafajtából válasszunk. Ilyen parketta teakfából, merbauból, jatobából készülhet. Vizes helyiségekbe alkalmatlanok a rétegelt parketta fajták, a trópusi fafajták azonban tömörek, magas az olajtartalmuk és az anyagsűrűségük, minimális vizet szívnak magukba, így akár a zuhanyfülkébe is bekerülhetnek. Modern vagy minimalista stílusú enteriőrhöz natúr fafajtát válasszunk, válogatott felülettel, akár két-három lamellás osztással. A klasszikus stílushoz passzol az olajozott, rusztikus kapart felületű parketta, egy osztással. A színt mindig az enteriőrnek megfelelően válasszuk ki: a parketta az ajtókkal, a falakkal és bútorozással is harmonizáljon. A felületnek ugyancsak az enteriőr egészével kell összhangban lennie.

Igényes burkolatok, luxus érzés

Lakberendezési magazinokat lapozgatva vagy az internetet bújva kedvünket szegheti, hogy a hőn áhított berendezések és burkolatok valószínűleg a luxus kategóriába esnek. Szerencsére vannak olyan megoldások a fürdőszoba-felújítására, amelyekkel olcsón, könnyen, kis odafigyeléssel megvalósíthatjuk álmainkat. Lehet például formatervezett mosdónk, kádunk, csapunk, különleges csempénk és hozzájuk kapcsolódó kiegészítőnk finom eleganciával és ízléssel megkomponált egységben vagy egzotikus világokat idéző hangulattal. Sok esetben nem ezek költsége, hanem a nem megfelelő kivitelezés, a felhasznált anyagok minősége vagy a részletek otrombasága oszlatja el esztétikus fürdőszobánk álomképét.

Fontos a megfelelő szigetelés!

Az első és legfontosabb pont a csempe és a szaniterek kiválasztása. Már itt válaszutak sokasága jelenik meg, így például, kádat vagy zuhanyfülkét válasszunk. Ha a zuhanyfülke mellett döntünk egyszerű, esztétikus, hely- és pénztakarékos megoldás lehet az épített zuhanyfülke. Itt a leggyakoribb gond a megfelelő vízszigetelés kialakítása. A jó, minőségi anyagok alkalmazása olyan befektetés, amely sokszorosan megtérül, mivel megelőzzük a vizesedést és ezzel együtt az újból jelentkező, jóval magasabb költségeket, ezeket a később felmerülő javítás rója ránk. Ha mindezeket időben átgondoljuk, és kivitelezőnket is sarkalljuk erre, nemcsak mi, de a szomszédaink is boldogok lesznek.

Modern lámpa a mosdónál

Csempe

A csempe kiválasztása fürdőszoba esetében kardinális kérdés, hiszen ez adja meg a helyiség karakterét. A választható csempék száma akár a csillagos ég, s ehhez igazodnak az árak is. Azonban az egyszerű és olcsó csempét is fel lehet dobni, karakteres, a burkolathoz illeszkedő esetleg attól elütő fugázó anyaggal vagy éppenséggel a fugához keverhető epoxi fugacsillámporral. Ez izgalmas látványt nyújt, és csillogó hatást biztosít az egyszerű csempének is.

Üvegmozaik

Az üvegmozaikok nagyon látványosak, és kiválóan alkalmasak arra, hogy megadják a helyiség alaphangulatát. Ezek beépítésekor azonban körültekintően kell eljárni, hiszen a nem megfelelő ragasztók használata befolyásolja a mozaik színhatását, illetve módosíthatja az összképet is. Ezért ezeknél az üvegmozaikoknál minden esetben a normál, szürke ragasztó helyett fehér színű csemperagasztó használata javasolt, amelynek színe nem üt át az üvegen, s nem változtatja meg annak színhatását. Hasonló ragasztót kell alkalmazni a beltéri természetes világos színű kőburkolatokhoz is.

Ha nem akar a csempébe fúrni...

Ha már megvan a csempénk, a szaniterek és ezeket sikerült megfelelő módon beépíteni jöhetnek a kiegészítők, polcok, tükrök, törölközőtartók és társaik. Ezeket általában csavarral rögzítik a falon, ehhez, bármennyire is fáj a szívünk, bele kell fúrni a csempébe, ami egyrészt nem nyújt szép látványt, másrészt, könnyen megrepesztheti a csempét. Bosszúságot okoz, ha nem vettünk tartalékot vagy már nem lehet kicserélni a törött csempét. Ezek elkerülésére olyan megoldásban is gondolkozhatunk, amely megkíméli csempénket vagy festett falunkat az éktelenkedő lyukaktól. Azokat a berendezéseket, mint a fali tükör, amelyeknél nem fontos a teherbírás, megelőzve a fúrást, könnyedén felragaszthatjuk a falra. Ilyen esetekre az X-Bond MS-K 88 univerzális ragasztó tökéletes megoldást nyújt, s bárki otthon házilag elkészítheti.

Hidegburkolatos fürdők

Világítás

Minden helyiségbe belépve biztosítani kell egy általános, az alapvető tájékozódást, és a legszükségesebb tevékenységeket biztosító fényességet. Legelőször a fürdőszoba általános világítását kell megteremtenünk, ami egy néhány négyzetméteres kis helyiség esetén akár egy szál központi lámpatest is lehet, ha megfelelő a fényereje. Ha nem a mennyezetre, hanem mindjárt a tükör fölé, mellé szereljük a falra, akkor a szépségápolás céljainak is nagyjából megfelelhet. Nagyobb fürdőhelyiség esetén, több ilyen lámpatest is lehetséges, ésszerűen szétszórt elhelyezéssel. Korszerű, esztétikus, a burkolat stílusával harmonizáló lámpák formailag is díszei lehetnek a fürdő helyiségünknek.

A külön WC helyiség esetében egy jól elhelyezett, megfelelő fényerejű világítótest tökéletesen megfelelő.

Tükör megvilágítás

Speciális helyzet a fürdőszobákban a tükör megvilágítása, melyre mindenképpen szükség van, főleg, ha az általános fény a mennyezetre került. A tükör megvilágítására számtalan változatos lámpatest kapható a kereskedelemben, melyeket kombinálni is lehet. A már említett tükör feletti változatos lámpatestek (neoncső, vonalizzó, spotok, halogének, LED stb.) még kiegészülhetnek egyéb oldalsó segédfényekkel, dekorációs fényekkel. Egyes tükörajtós pipereszekrények, tükrös polcok már gyárilag tartalmazzák a megfelelő világítást. Vannak önálló exkluzív tükrök, melyeknek rejtett armatúrája csak a bekapcsoláskor, a tükör üvegén átvilágítva válik láthatóvá, és veti a fényt az arcunkra.

Dekorációs fények

Egyre szélesebb körben hódít a kád peremébe, illetve a padlóba építhető, alacsony feszültségű, kis átmérőjű fényforrások használata. Lekapcsolt fővilágítás mellet különlegesen varázslatos hangulatot adnak a lábazati, vagy egyes háttérfénnyel szerelt üvegcsempék, téglák is. Ezek elsősorban dekorációs, hangulatteremtő funkciót töltenek be. A fokozottabb biztonság érdekében LED típusú fényforrást ajánlatos használni, melyek kevésbé melegednek fel, mint a fényforrások többi típusa.

A fürdőszobánk izgalmas stílusának és gazdag elképzeléseinknek megfelelően alakítható ki a sokrétű világítás is. Az általános fényektől függetlenül, a tükrök világítása is külön-külön működtethető legyen az adott funkciónak megfelelően.

Extra világítás

Egyes esetekben lehetőség van az áttetsző mosdó, vagy a mosdópult hátulról való megvilágítására, amely különösen látványos. A fürdőszobában kialakított, természetesen vízhatlan gipszkartonból épített álmennyezet is alkalmas süllyesztett fények, spotok telepítésére.

Amire ügyeljünk!

 • Mivel vizes helyiségről van szó, ügyelni kell az érintésvédelemre. A világítótest kapcsolóit lehetőleg a fürdőszoba külső falára szereltessük, így nem éri nedvesség, pára. Ha ez nem megoldható, figyeljünk nagyon a biztonságos telepítésre.
 • A fürdőszobába szerelt dugaljak IP44-védettségűek és fedeles kivitelűek legyenek. Szerelési magasságuk 1,4 méter.
 • Legalább IP43-védettségű lámpatesteket válasszunk a 230 V hálózati feszültségről való működtetéshez.
 • Minden fürdőben használt elektromos berendezés védőföldeléssel ellátott vagy kettős szigetelésű legyen!
 • Fürdőszobába csak burás vagy előtétüveggel ellátott lámpatestet szabad szerelni. A szabadon sugárzó világítótestek használata veszélyes, mert a fröccsenő víztől a működés során felmelegedett fényforrás szétrobbanhat.
 • A behatoló pára károsítja a világítótest feszültség alatti részeit. A lámpatestek kiválasztásánál figyeljünk, hogy a fém alkatrészek rézből, vagy rozsdamentes anyagból legyenek, hisz a vízpára elrozsdásítja egy idő után a vas részeket. Amennyiben víz is kerül a lámpatestbe, az életveszélyessé válhat!
 • Feltétlenül bízzunk meg szakembert, aki ismeri a szabványokat, ne álljunk neki magunk villanyt szerelni, ha nem értünk hozzá.
Hidegburkolatos fürdők

Berendezés

Érdemes okosan kihasználni a helyet, és nem csak akkor, ha kisméretű a fürdőszoba. A mosdó csöve köré épített szekrénnyel nemcsak mutatós lesz fürdőszobánk, de tárolóhelyet is nyerünk. A kád, a zuhanyzó és a vécé körül érdemes lehet a falrész süllyesztését kérni, így megintcsak tárolófelületet nyerhetünk, amelyre tusfürdőket, sampont, vécépapírt helyezhetünk. A tükrök nemcsak a teret tágítják, de a fényt is szétszórják, a letisztult, világos burkolatok és bútorok szintén tágasabb érzetet nyújtanak. Persze nem kell teljesen minimálra venni az irányt, néhány dekorcsempével és színes kiegészítővel bármilyen fürdőszobát feldobhatunk.

Hol legyen a mosógép?

Ha nincs külön mosókonyhánk, akkor a mosógép helyigényéről se feledkezzünk meg, ami leginkább attól függ, hogy elöl vagy felültöltős modellt választunk-e. Ha elöltöltőset, az általában 60x60 cm, és még helyet kell hagyni hátul a bekötésnek, kétoldalt pedig legalább 5-5 cm-t a rezgése miatt.

Gondoljunk arra is, hogy az ajtajának kényelmesen ki kell nyílnia, ráadásul mi is elférjünk előtte guggolva, hajolva, hogy ki és be tudjuk pakolni. Az elöltöltős mosógép előnye, hogy a fölötte lévő helyet kihasználhatjuk. Kerülhet ide törölközőszárító radiátor, kazán vagy szekrény. Még szebb, ha az egészet egyedi méretre tervezett szekrénybe rejtjük. Az elöltöltős mosógép akár a mosdó mellé, pult alá is kerülhet, így a teteje lerakó pultként használható. Ha nincs sok hely, létezik kevésbé mély, 45 cm-es mélységű, helytakarékos változat is. A felültöltősek jóval kisebbek, ám nem építhetjük be őket, mivel a tetejüket le-föl kell tudnunk nyitogatni.

Virtuális segítség

Töltse le "33 lépés a sikeres fürdőszoba felújításig" online kalauzunkat, amelyben nem csak tippeket, hasznos telefonszámokat, de ellenőrzési listát is talál. Ezzel a “kiadvánnyal” lépésről lépésre ön mellett leszünk a munkafázisok során, hogy fürdőszobája valóban olyan legyen, amilyet szeretne, és sokáig tökéletes állapotban szolgálja önt és családját.

Ez is érdekelhet

Pergola vásárlás - amit sokan nem mondanak el

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

A mai görgős zuhanykabinok csak hírből ismerik a '90-es évekbeli elődeiket

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Rendezzük be fürdőszobánkat a netről, a Kolpa San segítségével!

Ikonikus design innovatív anyaghasználattal: egy kultikus fürdőszoba berendezés újjászületése

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Fürdőszoba másképp: ahonnan “a világ kint marad”

Moduláris bútorok, jól kihasználható tárolók, higiénia és okos megoldások – fürdőszobák a 21. században

Megmutatjuk, mit hozhatsz ki fürdőszobádból – Segítőnk a Kolpa San szakértője

Tippek és tanácsok a panelek energetikai korszerűsítéséhez

Régi családi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Térformálás design elemekkel

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

Épül a tető? Csak rendszerben!

Új otthonfelújítási program – most lesz érdemes házbejárati ajtót és garázskaput cserélni

Problémás terület az otthonfelújítás során: a padló utólagos hőszigetelése - Megoldás: Austrotherm UNIPLATTE építőlemez, most extra 33% kedvezménnyel

LAVI, a skandináv stílus és a funkcionalitás összhangja