Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Így takarítsd a fürdőszobát, ha nem csak tökéletes tisztaságot, hanem sokáig hibátlan berendezést szeretnél

Otthonunk összes helyisége közül a fürdőszoba takarítása igényli a legnagyobb odafigyelést, itt a legfontosabb a higiénia. Nem csak azért, mert fontos a kórokozóktól megszabadulnunk és fertőtleníteni kell, hanem azért is, mert a penész itt ül meg leghamarabb, a pára és a pangó nedvesség a fürdőszoba minden részén nyomot hagy.

Fontos a sorrend

A takarítás során mindig a wc, a fürdő tisztítása a munkálat zárófejezete. Első lépés a rendrakás. A fürdőszobában ideális esetben minden eszköznek, tubusnak, tégelynek van helye. Pakoljunk el! A takarítást fent kezdjük a plafon és a sarkok portalanításával, a pókhálók eltávolításával. Ne feledkezzünk meg a ventillátorok tisztításáról sem, ezek ugyanis remek búvóhelyként szolgálnak a pornak. 

Ph kisokos

A takarításban a legfőbb szövetségesünk a víz. A tisztítószert csupán segéderőként használjuk, ha nem elég a víz és a súrolás a szennyeződések fellazításához. Érdemes a használatuknál néhány szabályt betartani. Például elolvasni a felhasznált flakonok útmutatóit, megnézni a csomagoláson feltüntetett Ph-értéket. A Ph az adott anyagban előforduló hidrogénkoncentrációra utal.

Tiszta fürdőszoba
  • Kevéssé látható, kisebb felületen próbáljuk ki először a tisztítószert, hogy kiderüljön károsítja-e a burkolatot.
  • A savas kémhatású szereket - Ph 0-5 tartományba esnek - ne alkalmazzuk márvány, zománc, mészkő felületeken. A savas tisztítószereket a vízkőoldásban, a lúgmaradványok eltüntetésében vetjük be.
  • A lúgos szerek - Ph 8-14 érték közé tartoznak - használata kerülendő alumínium, horganyzott és festett részeken. Az ebbe a kategóriába sorolt szerek makacs szennyeződések - zsíroldás - duguláselhárítás esetében alkalmazhatók.
  • A Ph semleges 6-8 tartományba sorolt vegyületek esetében nincs a használatra vonatkozó korlátozás. Általában kéztisztítás, kézfertőtlenítés, padozat, ablak általános tisztítása során alkalmazzuk.
  • Soha ne keverjük össze a tisztítószereket!
  • Adagoljunk okosan! Ehhez a termékeken megtaláljuk a higítási útmutatókat. Mivel azonban a víz keménysége területenként eltér, más-más víz-tisztítószer aránnyal érhetjük el a kívánt hatást.
  • Ha túl kevés tisztítószert használunk, akkor nem, vagy nehezen tudjuk megszüntetni a szennyeződéseket. Ha túl sokat, akkor pedig a felület nem csillog, nem cseppmentes, nehezen szárad és előrajzolódnak a szer maradványai.

Koncentráljunk a koncentrátumokra!
Az adatokat a koncentrátumoknál ml-ben (például: 499 ml), a víznél pedig literben kell megadni három tizedesnyi pontossággal (például: 0,499 liter). A számítás lényege, hogy az előállítandó tisztítószer oldat mennyiség adott %-át kell meghatározni milliliterben (például: 500 ml 10%-a = 50 ml, 1%-a = 5 ml, 0,1%-a =0,5 ml, 20%-a = 100 ml, 2%-a = 10 ml, 0,2%-a = 1 ml). Ez az eredmény a szükséges koncentrátum mennyisége. Ha az oldatból kivonjuk a koncentrátum mennyiségét, megkapjuk a hígításhoz szükséges vízmennyiséget milliliterben (például: 500 – 1 = 499), ha ezt elosztjuk 1000-rel, megkapjuk a szükséges vízmennyiséget literben (például 499: 1000 = 0,499).

Eresszük ki a gőzt!

Egyre többen használnak otthonaikban ökotudatos tisztítási módszereket. Elérhető áron vásárolhatunk gőztisztító berendezéseket, melyekkel vegyszerek nélkül, a tisztítófejek variárálásval tarthatjuk tisztán a burkolatainkat, fugákat, szerelvényeinket, a fürdőkádat, zuhanykabint, mosdótálat is. Megkönnyíthetjük az életünket, ha a napi használat során szárazra töröljük a csempét és a fugát, ezzel megakadályozhatjuk a vízkő és a szennyeződések lerakódását.

Szertelenül

Egyre több háztartásban születik döntés arról, hogy elkerülik a vegyszerek használatát. Az ecet, citromlé és/vagy citromsav, illetve szódabikarbóna bevetése mellett további módszereket gyűjtöttünk össze.

Tiszta fürdőszoba
  • Krómfelületek: almaecet, tömény alkohol 
  • Vízkő oldása: ecet, citromsav
  • Lefolyó tisztítása: ecettel kevert szódabikarbóna
  • Mosógép karbantartása: 2 liter 20 százalékos ecettel elindítjuk a legmelegebb hőfokot biztosító programot. Az első öblítés után leállítjuk a gépet és hagyjuk benne a vizet két órára, majd melegítsük fel a vizet és futassuk végig a programot. Ha a fehér ruháknál citromlevet, a színeseknél ecetet alkalmazunk az öblítésnél, a mosás során is tisztítjuk a berendezésünket.
  • Fertőtlenítő takarítás: forróvíz, konyhasó és ecet keveréke
  • Penész kiírtása: a gyakori szellőztetés és a napfény a legfőbb szövetséges. Emellett borecetet is alkalmazhatunk. Permetezzük a felületre, hagyjuk négy órán át hatni, majd nedves szivaccsal dörzsöljük át a falat.
  • Szaniterek tisztítása: ecet és forró víz 1:1 arányú keverékével szivaccsal dörzsöljük át a mosdót, kádat, zuhanykabint. Ha nem kedveljük az ecet illatát az egy liternyi forró vízhez adagoljunk 3 evőkanál szódabikarbónát.
  • Csillogó felületek: egy deciliter víz és ugyanennyi citromlé keverékét ronggyal vigyük fel a felületre.
  • WC tisztítása: érdemes lefekvés előtt egy liter ecetet a lefolyóba és a csésze belsejébe fél liter forró vízzel együtt beleönteni. 
  • Tükrök tisztítása: egy rész ecet, négy rész víz keverékével az üveges felületeket varázsolhatjuk tisztává.

A rettegett fuga

A fürdőszoba takarításának egyik legutálatosabb fázisa a csempefugák kitisztítása. Általában órákon át egy fogkefe segítségével csak sikáljuk, sikáljuk… Miért szennyeződik be? A fuga nedvszívó anyag, vizes helyiségről lévén szó a tisztálkodás során óhatatlanul is víz cseppen a padlóra, ami a vízkővel együtt megül a résekben és ezen a baktériumok mellett otthonra lelnek a szennyeződések is. A felmosás során az elszennyeződő vízzel szintén koszt viszünk a fugára, ami elszínezi azt. Hogyan tartsuk távol a vizet?

A megtisztított felületen használjunk úgynevezett fugaimpregnálót. Ennek a feladata, hogy megakadályozza, hogy a fuga nedves legyen. Mielőtt alkalmaznánk, érdemes egy kevéssé látható felületen próbát elvégezni. A fugaimpregnáló sajnos nem alkalmazható minden esetben. A fugaanyagok gipsztartalma megakadályozza ezt.

Tiszta fürdőszoba

A tiszta WC hatékony házi praktikái

A vécécsészét tisztíthatjuk a boltban beszerezhető vegyszeres termékekkel, ezek vannak annyira ismertek, hogy különösebb magyarázatot nem kívánnak. Annál inkább érdemes számolni – fentiekben már említett - alternatív megoldásokkal, melyek olcsóbbak, de hatékonyságban állják a versenyt vegyszeres „társaikkal”. Ilyen például a szódabikarbóna, illetve az ecet. Előbbivel nincsen más dolgunk, mint egy jó pohárnyit beleszórni a vécécsészébe, hagyni pár percet, hogy dolgozzon, majd a jól megszokott mozdulatokkal alaposan átsúrolni a felületet, végül leöblíteni. Az ecet – lehet 10, vagy 20 %-os koncentrációjú is - ugyancsak kiválóan alkalmas a tisztításra, ráadásul a wc tartályból is kíméletlenül eltüntetni a vízkövet.

Tiszta fürdőszoba

A wc-tisztítószerek reklámjai általában a perem alatti szennyeződések elleni harcra helyezik a hangsúlyt, létezik azonban olyan áthidaló megoldás, amelyik ezt a takarítási fázist kiváltja – ilyen a perem nélküli wc csésze.

Citromsav: kicsit savanyúbb, de a miénk – és hatásos!

A wc-hez hasonló a helyzet a fürdőkád és a zuhanyzó esetében is, vagyis a fürdőszoba központi eleminek tisztításánál, tisztántartásánál is alkalmazhatunk vegyszeres megoldásokat vízkő oldására, penész irtására, de hatékony praktikáknak bizonyulnak a természetes anyagok is. Ilyen a már fentiekben említett ecet is. Aki azonban a szaga miatt mellőzné az ecetet, használhat nyugodtan citromsavat is. Az anyagból egy csapott evőkanálnyit oldjunk fel fél liter langyos vízben, és szórófejes flakonból juttassunk belőle a tisztítandó felületre – akár napi rendszerességgel alkalmazható így.

Tiszta fürdőszoba

Az almaecet és az alkohol mellett a zuhanykabin fém alkatrészeinek rozsdátlanítására a citromsav is kiválóan alkalmas: szórjuk rá a kezelendő felületre, hagyjuk pár percet dolgozni, majd mossuk le nedves ronggyal. A fürdőkád, illetve a zuhanykabin vízkőmentesítésre fél liter langyos vízhez két evőkanálnyi citromsavat keverjünk, és az oldatot dolgozzuk el a vízköves felületen, ha a felület „keménykedik”, nem enged, használhatunk töményebb oldatot – a biztonság kedvéért gumikesztyűt is.

Tisztább, otthonosabb érzés

A fürdőszoba ma már nemcsak a tisztálkodás színtere, hanem egyre inkább az otthoni pihenésé, relaxációé is. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy fárasztó nap után milyen helyiségbe lépünk be kicsit ellazulni: vízkővel, penészfoltokkal, rozsdával csúfított fürdőbe, vagy egy olyanba, melynek minden elemére jó ránézni, ahol jó lenni.

Népszerűek a témában

Színes csaptelepek – Esztétikus és energiatakarékos megoldás minden fürdőszobába

2022-es újdonság a zuhanyzópiacon: tartós fotónyomtatás a zuhanyzóüvegre (Radaway Print)

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Ez is érdekelhet

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Az Ön számára mi fontos egy fürdőszobában?

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Mit jelent az okosotthon?

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

Fürdőszoba tükrök új megvilágításban: tippek a megfelelő kiválasztásához

Karakteres, izgalmas és modern: fókuszban a fürdőszobai design radiátorok

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

6+1 tipp a csaptelepek tökéletes tisztításához

„A jövő fürdőszobáinak biztosan a praktikum lesz az alapja, de emellett könnyed érzetet keltő, szoborszerű, önmagukban is szép szaniterek alkotják majd” – bemutatkozik Lajos Noémi, az Év fürdőszobája 2024 pályázat győztes tervezője

Elérkezett a családi házak ideje - Akár 7 millió forint az energetikai felújításokra!