Hirdetés

A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket? A konyha és a fürdőhelyiség tisztántartása a két legnagyobb kihívás az otthonunkban. A napi, heti és havi takarítások nemcsak a baktériumok okozta megbetegedések megakadályozására szolgál, hanem a fürdőszoba újszerű állapotának megőrzésére is.

Fontos a sorrend

A takarítás során mindig a wc, a fürdő tisztítása a munkálat zárófejezete. Első lépés a rendrakás. A fürdőszobában ideális esetben minden eszköznek, tubusnak, tégelynek van helye. Pakoljunk el! A takarítást fent kezdjük a plafon és a sarkok portalanításával, a pókhálók eltávolításával. Ne feledkezzünk meg a ventillátorok tisztításáról sem, ezek ugyanis remek búvóhelyként szolgálnak a pornak. 

Ph kisokos

A takarításban a legfőbb szövetségesünk a víz. A tisztítószert csupán segéderőként használjuk, ha nem elég a víz és a súrolás a szennyeződések fellazításához. Érdemes a használatuknál néhány szabályt betartani. Például elolvasni a felhasznált flakonok útmutatóit, megnézni a csomagoláson feltüntetett Ph-értéket. A Ph az adott anyagban előforduló hidrogénkoncentrációra utal.

Tiszta fürdőszoba
 • Kevéssé látható, kisebb felületen próbáljuk ki először a tisztítószert, hogy kiderüljön károsítja-e a burkolatot.
 • A savas kémhatású szereket - Ph 0-5 tartományba esnek - ne alkalmazzuk márvány, zománc, mészkő felületeken. A savas tisztítószereket a vízkőoldásban, a lúgmaradványok eltüntetésében vetjük be.
 • A lúgos szerek - Ph 8-14 érték közé tartoznak - használata kerülendő alumínium, horganyzott és festett részeken. Az ebbe a kategóriába sorolt szerek makacs szennyeződések - zsíroldás - duguláselhárítás esetében alkalmazhatók.
 • A Ph semleges 6-8 tartományba sorolt vegyületek esetében nincs a használatra vonatkozó korlátozás. Általában kéztisztítás, kézfertőtlenítés, padozat, ablak általános tisztítása során alkalmazzuk.
 • Soha ne keverjük össze a tisztítószereket!
 • Adagoljunk okosan! Ehhez a termékeken megtaláljuk a higítási útmutatókat. Mivel azonban a víz keménysége területenként eltér, más-más víz-tisztítószer aránnyal érhetjük el a kívánt hatást.
 • Ha túl kevés tisztítószert használunk, akkor nem, vagy nehezen tudjuk megszüntetni a szennyeződéseket. Ha túl sokat, akkor pedig a felület nem csillog, nem cseppmentes, nehezen szárad és előrajzolódnak a szer maradványai.

Koncentráljunk a koncentrátumokra!
Az adatokat a koncentrátumoknál ml-ben (például: 499 ml), a víznél pedig literben kell megadni három tizedesnyi pontossággal (például: 0,499 liter). A számítás lényege, hogy az előállítandó tisztítószer oldat mennyiség adott %-át kell meghatározni milliliterben (például: 500 ml 10%-a = 50 ml, 1%-a = 5 ml, 0,1%-a =0,5 ml, 20%-a = 100 ml, 2%-a = 10 ml, 0,2%-a = 1 ml). Ez az eredmény a szükséges koncentrátum mennyisége. Ha az oldatból kivonjuk a koncentrátum mennyiségét, megkapjuk a hígításhoz szükséges vízmennyiséget milliliterben (például: 500 – 1 = 499), ha ezt elosztjuk 1000-rel, megkapjuk a szükséges vízmennyiséget literben (például 499: 1000 = 0,499).

Eresszük ki a gőzt!

Egyre többen használnak otthonaikban ökotudatos tisztítási módszereket. Elérhető áron vásárolhatunk gőztisztító berendezéseket, melyekkel vegyszerek nélkül, a tisztítófejek variárálásval tarthatjuk tisztán a burkolatainkat, fugákat, szerelvényeinket, a fürdőkádat, zuhanykabint, mosdótálat is. Megkönnyíthetjük az életünket, ha a napi használat során szárazra töröljük a csempét és a fugát, ezzel megakadályozhatjuk a vízkő és a szennyeződések lerakódását.

Szertelenül

Egyre több háztartásban születik döntés arról, hogy elkerülik a vegyszerek használatát. Az ecet, citromlé és/vagy citromsav, illetve szódabikarbóna bevetése mellett további módszereket gyűjtöttünk össze.

Tiszta fürdőszoba
 • Krómfelületek: almaecet, tömény alkohol 
 • Vízkő oldása: ecet, citromsav
 • Lefolyó tisztítása: ecettel kevert szódabikarbóna
 • Mosógép karbantartása: 2 liter 20 százalékos ecettel elindítjuk a legmelegebb hőfokot biztosító programot. Az első öblítés után leállítjuk a gépet és hagyjuk benne a vizet két órára, majd melegítsük fel a vizet és futassuk végig a programot. Ha a fehér ruháknál citromlevet, a színeseknél ecetet alkalmazunk az öblítésnél, a mosás során is tisztítjuk a berendezésünket.
 • Fertőtlenítő takarítás: forróvíz, konyhasó és ecet keveréke
 • Penész kiírtása: a gyakori szellőztetés és a napfény a legfőbb szövetséges. Emellett borecetet is alkalmazhatunk. Permetezzük a felületre, hagyjuk négy órán át hatni, majd nedves szivaccsal dörzsöljük át a falat.
 • Szaniterek tisztítása: ecet és forró víz 1:1 arányú keverékével szivaccsal dörzsöljük át a mosdót, kádat, zuhanykabint. Ha nem kedveljük az ecet illatát az egy liternyi forró vízhez adagoljunk 3 evőkanál szódabikarbónát.
 • Csillogó felületek: egy deciliter víz és ugyanennyi citromlé keverékét ronggyal vigyük fel a felületre.
 • WC tisztítása: érdemes lefekvés előtt egy liter ecetet a lefolyóba és a csésze belsejébe fél liter forró vízzel együtt beleönteni. 
 • Tükrök tisztítása: egy rész ecet, négy rész víz keverékével az üveges felületeket varázsolhatjuk tisztává.

A rettegett fuga

A fürdőszoba takarításának egyik legutálatosabb fázisa a csempefugák kitisztítása. Általában órákon át egy fogkefe segítségével csak sikáljuk, sikáljuk… Miért szennyeződik be? A fuga nedvszívó anyag, vizes helyiségről lévén szó a tisztálkodás során óhatatlanul is víz cseppen a padlóra, ami a vízkővel együtt megül a résekben és ezen a baktériumok mellett otthonra lelnek a szennyeződések is. A felmosás során az elszennyeződő vízzel szintén koszt viszünk a fugára, ami elszínezi azt. Hogyan tartsuk távol a vizet?

A megtisztított felületen használjunk úgynevezett fugaimpregnálót. Ennek a feladata, hogy megakadályozza, hogy a fuga nedves legyen. Mielőtt alkalmaznánk, érdemes egy kevéssé látható felületen próbát elvégezni. A fugaimpregnáló sajnos nem alkalmazható minden esetben. A fugaanyagok gipsztartalma megakadályozza ezt.

Tiszta fürdőszoba

A tiszta WC hatékony házi praktikái

A vécécsészét tisztíthatjuk a boltban beszerezhető vegyszeres termékekkel, ezek vannak annyira ismertek, hogy különösebb magyarázatot nem kívánnak. Annál inkább érdemes számolni – fentiekben már említett - alternatív megoldásokkal, melyek olcsóbbak, de hatékonyságban állják a versenyt vegyszeres „társaikkal”. Ilyen például a szódabikarbóna, illetve az ecet. Előbbivel nincsen más dolgunk, mint egy jó pohárnyit beleszórni a vécécsészébe, hagyni pár percet, hogy dolgozzon, majd a jól megszokott mozdulatokkal alaposan átsúrolni a felületet, végül leöblíteni. Az ecet – lehet 10, vagy 20 %-os koncentrációjú is - ugyancsak kiválóan alkalmas a tisztításra, ráadásul a wc tartályból is kíméletlenül eltüntetni a vízkövet.

Tiszta fürdőszoba

A wc-tisztítószerek reklámjai általában a perem alatti szennyeződések elleni harcra helyezik a hangsúlyt, létezik azonban olyan áthidaló megoldás, amelyik ezt a takarítási fázist kiváltja – ilyen a perem nélküli wc csésze.

Citromsav: kicsit savanyúbb, de a miénk – és hatásos!

A wc-hez hasonló a helyzet a fürdőkád és a zuhanyzó esetében is, vagyis a fürdőszoba központi eleminek tisztításánál, tisztántartásánál is alkalmazhatunk vegyszeres megoldásokat vízkő oldására, penész irtására, de hatékony praktikáknak bizonyulnak a természetes anyagok is. Ilyen a már fentiekben említett ecet is. Aki azonban a szaga miatt mellőzné az ecetet, használhat nyugodtan citromsavat is. Az anyagból egy csapott evőkanálnyit oldjunk fel fél liter langyos vízben, és szórófejes flakonból juttassunk belőle a tisztítandó felületre – akár napi rendszerességgel alkalmazható így.

Tiszta fürdőszoba

Az almaecet és az alkohol mellett a zuhanykabin fém alkatrészeinek rozsdátlanítására a citromsav is kiválóan alkalmas: szórjuk rá a kezelendő felületre, hagyjuk pár percet dolgozni, majd mossuk le nedves ronggyal. A fürdőkád, illetve a zuhanykabin vízkőmentesítésre fél liter langyos vízhez két evőkanálnyi citromsavat keverjünk, és az oldatot dolgozzuk el a vízköves felületen, ha a felület „keménykedik”, nem enged, használhatunk töményebb oldatot – a biztonság kedvéért gumikesztyűt is.

Tisztább, otthonosabb érzés

A fürdőszoba ma már nemcsak a tisztálkodás színtere, hanem egyre inkább az otthoni pihenésé, relaxációé is. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy fárasztó nap után milyen helyiségbe lépünk be kicsit ellazulni: vízkővel, penészfoltokkal, rozsdával csúfított fürdőbe, vagy egy olyanba, melynek minden elemére jó ránézni, ahol jó lenni.

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Fürdőszoba és design, azaz mitől lesz igazán különleges a fürdőszoba?

A fürdőszoba, méretétől függetlenül, tipikusan az a helyiség, ahol a funkcionalitás szempontjai fokozottan előtérbe kerülnek. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, érdemes figyelmet fordítani a minőségi berendezési elemek és szaniterek kiválasztására.

“A maximumot kihozni a tervezésből, csak az ügyféllel együtt lehet” – beszélgetés Zámbó Tímea építészmérnök, belsőépítésszel, az Év fürdőszobája pályázat díjazottjával

Természetközeliség, a külső és belső terek határainak feszegetése, a hagyományos funkciók továbbgondolása, mindez kreatív formavilággal, igényes és harmonikus megjelenéssel. Ha röviden akarnánk összefoglalni, ez jellemezné legjobban Zámbó Tímea munkáit, aki formabontó megoldásokat is szívesen alkalmaz terveiben.

Funkcionalitás és design a fürdőszobában

Használat szempontjából otthonunk egyik legnyilvánvalóbb helyisége a fürdőszoba. Rendeltetése egyértelmű, tehát az is világos mindenki számára, hogy melyek a legszükségesebb és kevésbé elvárt berendezési elemei. Ezen a ponton azonban érdemes meghaladni a száraz tárgyszerűséget, hiszen azt is joggal szeretnénk, hogy ez a helyiség esztétikus, – mi több – kellemes és korszerű legyen, tükrözze ízlésünket. A design tehát megkerülhetetlen, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni a legkisebb helyiségből.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!