A fürdőszoba takarítása plafontól a lefolyóig - vegyszerrel és nélküle

Beszürkült fuga? Penész? Fénytelen csaptelepek? Hogyan tartsuk újszerű állapotban a fürdőnket? A konyha és a fürdőhelyiség tisztántartása a két legnagyobb kihívás az otthonunkban. A napi, heti és havi takarítások nemcsak a baktériumok okozta megbetegedések megakadályozására szolgál, hanem a fürdőszoba újszerű állapotának megőrzésére is.

Fontos a sorrend

A takarítás során mindig a wc, a fürdő tisztítása a munkálat zárófejezete. Első lépés a rendrakás. A fürdőszobában ideális esetben minden eszköznek, tubusnak, tégelynek van helye. Pakoljunk el! A takarítást fent kezdjük a plafon és a sarkok portalanításával, a pókhálók eltávolításával. Ne feledkezzünk meg a ventillátorok tisztításáról sem, ezek ugyanis remek búvóhelyként szolgálnak a pornak. 

Ph kisokos

A takarításban a legfőbb szövetségesünk a víz. A tisztítószert csupán segéderőként használjuk, ha nem elég a víz és a súrolás a szennyeződések fellazításához. Érdemes a használatuknál néhány szabályt betartani. Például elolvasni a felhasznált flakonok útmutatóit, megnézni a csomagoláson feltüntetett Ph-értéket. A Ph az adott anyagban előforduló hidrogénkoncentrációra utal.

Tiszta fürdőszoba
 • Kevéssé látható, kisebb felületen próbáljuk ki először a tisztítószert, hogy kiderüljön károsítja-e a burkolatot.
 • A savas kémhatású szereket - Ph 0-5 tartományba esnek - ne alkalmazzuk márvány, zománc, mészkő felületeken. A savas tisztítószereket a vízkőoldásban, a lúgmaradványok eltüntetésében vetjük be.
 • A lúgos szerek - Ph 8-14 érték közé tartoznak - használata kerülendő alumínium, horganyzott és festett részeken. Az ebbe a kategóriába sorolt szerek makacs szennyeződések - zsíroldás - duguláselhárítás esetében alkalmazhatók.
 • A Ph semleges 6-8 tartományba sorolt vegyületek esetében nincs a használatra vonatkozó korlátozás. Általában kéztisztítás, kézfertőtlenítés, padozat, ablak általános tisztítása során alkalmazzuk.
 • Soha ne keverjük össze a tisztítószereket!
 • Adagoljunk okosan! Ehhez a termékeken megtaláljuk a higítási útmutatókat. Mivel azonban a víz keménysége területenként eltér, más-más víz-tisztítószer aránnyal érhetjük el a kívánt hatást.
 • Ha túl kevés tisztítószert használunk, akkor nem, vagy nehezen tudjuk megszüntetni a szennyeződéseket. Ha túl sokat, akkor pedig a felület nem csillog, nem cseppmentes, nehezen szárad és előrajzolódnak a szer maradványai.

Koncentráljunk a koncentrátumokra!
Az adatokat a koncentrátumoknál ml-ben (például: 499 ml), a víznél pedig literben kell megadni három tizedesnyi pontossággal (például: 0,499 liter). A számítás lényege, hogy az előállítandó tisztítószer oldat mennyiség adott %-át kell meghatározni milliliterben (például: 500 ml 10%-a = 50 ml, 1%-a = 5 ml, 0,1%-a =0,5 ml, 20%-a = 100 ml, 2%-a = 10 ml, 0,2%-a = 1 ml). Ez az eredmény a szükséges koncentrátum mennyisége. Ha az oldatból kivonjuk a koncentrátum mennyiségét, megkapjuk a hígításhoz szükséges vízmennyiséget milliliterben (például: 500 – 1 = 499), ha ezt elosztjuk 1000-rel, megkapjuk a szükséges vízmennyiséget literben (például 499: 1000 = 0,499).

Eresszük ki a gőzt!

Egyre többen használnak otthonaikban ökotudatos tisztítási módszereket. Elérhető áron vásárolhatunk gőztisztító berendezéseket, melyekkel vegyszerek nélkül, a tisztítófejek variárálásval tarthatjuk tisztán a burkolatainkat, fugákat, szerelvényeinket, a fürdőkádat, zuhanykabint, mosdótálat is. Megkönnyíthetjük az életünket, ha a napi használat során szárazra töröljük a csempét és a fugát, ezzel megakadályozhatjuk a vízkő és a szennyeződések lerakódását.

Szertelenül

Egyre több háztartásban születik döntés arról, hogy elkerülik a vegyszerek használatát. Az ecet, citromlé és/vagy citromsav, illetve szódabikarbóna bevetése mellett további módszereket gyűjtöttünk össze.

Tiszta fürdőszoba
 • Krómfelületek: almaecet, tömény alkohol 
 • Vízkő oldása: ecet, citromsav
 • Lefolyó tisztítása: ecettel kevert szódabikarbóna
 • Mosógép karbantartása: 2 liter 20 százalékos ecettel elindítjuk a legmelegebb hőfokot biztosító programot. Az első öblítés után leállítjuk a gépet és hagyjuk benne a vizet két órára, majd melegítsük fel a vizet és futassuk végig a programot. Ha a fehér ruháknál citromlevet, a színeseknél ecetet alkalmazunk az öblítésnél, a mosás során is tisztítjuk a berendezésünket.
 • Fertőtlenítő takarítás: forróvíz, konyhasó és ecet keveréke
 • Penész kiírtása: a gyakori szellőztetés és a napfény a legfőbb szövetséges. Emellett borecetet is alkalmazhatunk. Permetezzük a felületre, hagyjuk négy órán át hatni, majd nedves szivaccsal dörzsöljük át a falat.
 • Szaniterek tisztítása: ecet és forró víz 1:1 arányú keverékével szivaccsal dörzsöljük át a mosdót, kádat, zuhanykabint. Ha nem kedveljük az ecet illatát az egy liternyi forró vízhez adagoljunk 3 evőkanál szódabikarbónát.
 • Csillogó felületek: egy deciliter víz és ugyanennyi citromlé keverékét ronggyal vigyük fel a felületre.
 • WC tisztítása: érdemes lefekvés előtt egy liter ecetet a lefolyóba és a csésze belsejébe fél liter forró vízzel együtt beleönteni. 
 • Tükrök tisztítása: egy rész ecet, négy rész víz keverékével az üveges felületeket varázsolhatjuk tisztává.

A rettegett fuga

A fürdőszoba takarításának egyik legutálatosabb fázisa a csempefugák kitisztítása. Általában órákon át egy fogkefe segítségével csak sikáljuk, sikáljuk… Miért szennyeződik be? A fuga nedvszívó anyag, vizes helyiségről lévén szó a tisztálkodás során óhatatlanul is víz cseppen a padlóra, ami a vízkővel együtt megül a résekben és ezen a baktériumok mellett otthonra lelnek a szennyeződések is. A felmosás során az elszennyeződő vízzel szintén koszt viszünk a fugára, ami elszínezi azt. Hogyan tartsuk távol a vizet?

A megtisztított felületen használjunk úgynevezett fugaimpregnálót. Ennek a feladata, hogy megakadályozza, hogy a fuga nedves legyen. Mielőtt alkalmaznánk, érdemes egy kevéssé látható felületen próbát elvégezni. A fugaimpregnáló sajnos nem alkalmazható minden esetben. A fugaanyagok gipsztartalma megakadályozza ezt.

Tiszta fürdőszoba

A tiszta WC hatékony házi praktikái

A vécécsészét tisztíthatjuk a boltban beszerezhető vegyszeres termékekkel, ezek vannak annyira ismertek, hogy különösebb magyarázatot nem kívánnak. Annál inkább érdemes számolni – fentiekben már említett - alternatív megoldásokkal, melyek olcsóbbak, de hatékonyságban állják a versenyt vegyszeres „társaikkal”. Ilyen például a szódabikarbóna, illetve az ecet. Előbbivel nincsen más dolgunk, mint egy jó pohárnyit beleszórni a vécécsészébe, hagyni pár percet, hogy dolgozzon, majd a jól megszokott mozdulatokkal alaposan átsúrolni a felületet, végül leöblíteni. Az ecet – lehet 10, vagy 20 %-os koncentrációjú is - ugyancsak kiválóan alkalmas a tisztításra, ráadásul a wc tartályból is kíméletlenül eltüntetni a vízkövet.

Tiszta fürdőszoba

A wc-tisztítószerek reklámjai általában a perem alatti szennyeződések elleni harcra helyezik a hangsúlyt, létezik azonban olyan áthidaló megoldás, amelyik ezt a takarítási fázist kiváltja – ilyen a perem nélküli wc csésze.

Citromsav: kicsit savanyúbb, de a miénk – és hatásos!

A wc-hez hasonló a helyzet a fürdőkád és a zuhanyzó esetében is, vagyis a fürdőszoba központi eleminek tisztításánál, tisztántartásánál is alkalmazhatunk vegyszeres megoldásokat vízkő oldására, penész irtására, de hatékony praktikáknak bizonyulnak a természetes anyagok is. Ilyen a már fentiekben említett ecet is. Aki azonban a szaga miatt mellőzné az ecetet, használhat nyugodtan citromsavat is. Az anyagból egy csapott evőkanálnyit oldjunk fel fél liter langyos vízben, és szórófejes flakonból juttassunk belőle a tisztítandó felületre – akár napi rendszerességgel alkalmazható így.

Tiszta fürdőszoba

Az almaecet és az alkohol mellett a zuhanykabin fém alkatrészeinek rozsdátlanítására a citromsav is kiválóan alkalmas: szórjuk rá a kezelendő felületre, hagyjuk pár percet dolgozni, majd mossuk le nedves ronggyal. A fürdőkád, illetve a zuhanykabin vízkőmentesítésre fél liter langyos vízhez két evőkanálnyi citromsavat keverjünk, és az oldatot dolgozzuk el a vízköves felületen, ha a felület „keménykedik”, nem enged, használhatunk töményebb oldatot – a biztonság kedvéért gumikesztyűt is.

Tisztább, otthonosabb érzés

A fürdőszoba ma már nemcsak a tisztálkodás színtere, hanem egyre inkább az otthoni pihenésé, relaxációé is. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy fárasztó nap után milyen helyiségbe lépünk be kicsit ellazulni: vízkővel, penészfoltokkal, rozsdával csúfított fürdőbe, vagy egy olyanba, melynek minden elemére jó ránézni, ahol jó lenni.

Újságcikk, könyv, Facebook-poszt, PR-tartalom - legyen szó bármilyen szöveg elkészítéséről, íróként, újságíróként ugyanazt a célt tartom szem előtt: a közérthetőséget. Ezért a homeinfo.hu munkatársaként is arra törekszem, hogy a lakberendezésben, gépészetben, építkezésben, felújításban járatos szakemberek által elmondottakat könnyen fogyasztható formában adjam át olvasóink számára.
Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Grohe innovációk

Mit hoz a jövő csaptelep fronton? Kovács Kevin, a Grohe projektmenedzsere mutatja be a cég innovációit.

Irányt mutatni a bőség zavarában: álomfürdőszoba győztes kivitelben - Interjú Az év fürdőszobája 2020 pályázat első helyezett tervezőpárosával

52 látványterv közül választotta ki a szakmai zsűri Az év fürdőszobája 2020 pályázat legjobbjait. A Homeinfo és a Lakberendezők Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen Pongó Kriszta és Magyar Tibor végzett az első helyen.

Ötletes berendezés kicsi fürdőszobákba

A panel- vagy garzon lakások kínzóan kis méretű fürdőszobái alaposan feladják a leckét, mikor a berendezésükre kerül a sor. Hogyan tömörítsünk mindent egyetlen talpalattnyi helyre úgy, hogy közben ne áldozzunk fel túl sokat a kényelemből és az esztétikumból? Mutatunk néhány okos megoldást!

Virtuális túra az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Az első alkalommal megrendezett Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás számos újdonsággal szolgált mind a szakma, mind pedig a látogatók részére. A rendezvényt egy látványos, 3D-s virtuális térben is bejárhatjuk.

Gazdag programkínálat, elégedett közönség és kiállítók, bemutattuk az év fürdőszobáját – így zárult az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Közel 8000 látogató, 40 kiállító, több mint 100 fürdőszoba márka, szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, reggeltől estig tartó színpadi programok, bemutatók, workshopok, nyereményjátékok. Ezzel a pozitív mérleggel zárta kapuit január 19-én az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Színesítse meg hétköznapjait prémium fugázókkal! A Henkel Magyarország Kft. a Ceresit termékkör esetében is folyamatosan törekszik arra, hogy a prémium minőség mellett olyan újításokat fejlesszen ki, amelyek igazodnak a mai kor követelményeihez és szükségleteihez. Ezért kerültek a színek a továbbfejlesztett Ceresit CE 40 termékünk középpontjába a legújabb Color Perfect formulával. Tökéletesen lehet vele dolgozni, és tökéletes velük együtt élni!

Nincs gáz, van gőz! – Kärcher megoldások a tisztaságért

A Kärcher gőztisztító készülékei a háztartásban található összes baktérium 99,99 %-át elpusztítják. Teszik mindezt vegyszerek nélkül, a pénztárcánkra is figyelemmel – takarékosan, gyorsan és hatékonyan.

Közös fürdőzés? Tegye kényelmesebbé középlefolyós káddal!

A láb felőli oldalon elhelyezett kádlefolyóval addig nincs gond, amíg nem akarunk megfordulni, vagy kettesben fürödni. A mai tágas kádak azonban hosszas relaxálásra és közös lubickolásra csábítanak. Ha középlefolyós M-Acryl kádat választ, a lefolyó biztosan nem zavarja majd a kikapcsolódást.