Hirdetés

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletes házak fontos elemei az emeleteket összekötő lépcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba - tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk.

Tervezzünk beltéri lépcsőt!

Az épület szerkezetének megtervezésekor kell a lépcsőt a megfelelő helyre betervezni, mivel a lépcsőhöz nyílások is társulnak, amelyeket utólagosan nehézkes, pénz- és munkaigényes áttervezni, átépíttetni. A tervezésnél ügyelni kell az ergonómikus kialakításra és tervezési előírások, szabványok betartására. A lépcsők az épületek legösszetettebb elemei közé tartoznak. A tervezést megelőző (saccperkábé) számításainkhoz felhasználhatjuk a szabványokban foglalt adatokat:

Fellépő magasság: max. 20 cm.
Belépő szélesség: min. 23 cm.
Viszonyszám (2magasság+szélesség=63): 60-64 cm. (Din. 59-65 cm.)
Fejmagasság: min. 200 cm.
Lépcső és korlátelemek közötti nyílás: max. 12 cm.
Karfa magasság min 90 cm. 3m fölött 100 cm.
Teherbírás 300 kg/m2, 3 kN
Karszélesség min. 80 cm.

Vezessen lépcső a galériához!

Előfordulhat, hogy nagy belmagasságú otthonunkba szeretnénk galériát építtetni, lépcsővel. Ekkor utólagosan kell a lépcsőt megterveztetnünk. Figyelembe véve az előző részben felsorolt méreteket: galériát a minimum 3-3,5 méteres belmagasságú lakásokban ajánlott kialakítani azért, hogy kényelmes teret hozhassunk létre. A galériák esetében a lépcső kérdése azért is nehéz, mert be kell tartanunk az ergonómiai előírásokat a biztonság érdekében és ügyelnünk kell arra, hogy ne vegyen el túl nagy területet korábbi lakóterünkből, ha már egyszer bővíteni szeretnénk azt.

Milyen típusok közül választhatunk?

Beltéri lépcsőnk típusát a lépcsővel ellátott helyiség méretétől, sajátosságaitól (pl. ablakok) függően kell megválasztanunk, a belsőépítészettel és lakberendezéssel harmóniában. Lépcsőnk lehet például kétgerinces, egygerinces fémszerkezetű, előre gyártott modul lépcső, készülhet gipszkartonból, vagy fából, de megfelelő hellyel rendelkezők kérhetnek betonlépcsőt is a helyiségnek és ízlésüknek megfelelő színben. Alakja szerint lehet csigalépcső, vagy lebegő lépcső.

Válasszuk a megfelelő konstrukciót!

  • Nyergelt lépcső: alapja egy derékszögű háromszög, a fokokat támasztjuk meg.
  • Bevésett pofafás lépcső: klasszikus építési móddal készül, konzervatív megjelenést eredményez. Oldalról zárt, amelyből adódóan dobozhangot hallhatunk miközben közlekedünk rajta. A fokokat és függőleges lapokat egymásba rögzítik véséssel és ragasztással.
  • Csigalépcső: íves terekbe ajánlott, melyekben nagyobb magasságot szeretnénk áthidalni.
  • Függesztett falépcső: a falhoz fémcsapokkal kapcsolódik, légies megjelenésű, a teherhordó szerkezet szerepét a belső ív karfája látja el. Teherhordó szerkezetéből adódóan ügyelnünk kell a lépcső karszélességére.
  • Samba lépcső: váltott lépcsős kiképzésének köszönhetően helytakarékos megoldásként a kis hellyel rendelkező helyiségekben kiváló, létra helyettesítő megoldás lehet.

Nyitott vagy zárt legyen a lépcső?

Nyitott lépcsőről beszélhetünk akkor, ha természetes fény világítja be, rajta végighaladva az épület összes szintjét láthatjuk.

Zárt lépcső esetében a nyitottság illúzióját kell megadnunk az ott közlekedőknek. Ezt világos színek, megfelelő világítás alkalmazásával érhetjük el. Ha készek vagyunk drasztikusabb beavatkozás végrehajtására is, akár a lépcső melletti fal egy részét helyettesíthetjük üveggel.

Korlát vagy nem korlát?

Dönthetünk úgy, hogy beltéri lépcsőnket ellátjuk korláttal, ám korlát nélküli lépcső mellett is letehetjük voksunkat. Mitől függ, hogy van-e szükség korlátra vagy sem? Az egyik nagyon fontos kérdés: van-e kisgyermek a családban? Amennyiben igen, a biztonság kedvéért ajánlatos korlátot is terveztetni és építtetni a lépcsőnkhöz. Az sem kizárt, hogy a lakberendezés is megkívánja a modern kialakítású lépcsőkorlátot, amely még jobb hangulatot idéz a helyiségben. Korlátunk alapanyagának és megjelenésének szinte már csak a képzeletünk szabhat határt. Természetesen alkalmazhatjuk a jól bevált hagyományos formákat is.

Miből készüljön a lépcső?

A lépcső anyagának megválasztását is a belsőépítészeti és lakberendezési elképzeléseinkkel összhangban kell megtennünk. Legelterjedtebb megoldások közé a fa, beton, üveg tartozik. Betonlépcső esetében a belső térrel harmonizáló burkolatot kell választanunk, amely például lehet padlószőnyeg vagy laminált padló.

A biztonságos lépcsőkről

Tudjuk jól, a lépcsők komoly veszélyforrást jelenthetnek minden korosztály számára. A keletkező árnyékok, kellemetlen fényhatások, helytelenül megtervezett világítástechnika, vagy csak egy fel nem kapcsolt fényforrás mind-mind veszélyt jelenthetnek. Kiegészítő fényforrásokkal (LED szalag, beépített spotlámpák) ezeket megszüntethetjük. Sok esetben a lépcsőfokok felülete túl sima, ezért azok csúszásmentesítéséről gondoskodni kell csúszásgátló szalagokkal, üvegszálas csúszásgátló lapokkal, gumi lépcső éllel, vagy gumi lépcső borítással. A korlát kérdésénél döntő indokként említettük a kisgyermekeket. Az ő védelmükre felszereltethetünk zárható kis ajtót is a lépcsőre, hogy ne tudjanak közlekedni, ne történhessen baleset. De ezzel a megoldással a lakásban tartott kutyák életterét is beszabályozhatjuk.

A hosszú élet titka: a karbantartás

A karbantartás, állagmegóvás olyan feladat, amellyel a lépcsők élettartamát meghosszabíthatjuk. Például időnként érdemes a felfogatási rendszer csavarjainak tartását leellenőrizni, mivel azok a használat során kilazulhatnak. Érdemes odafigyelni a nagy igénybevételű helyeken lévő lépcsők szőnyeg vagy más hasonló burkolatára. A gyengébb minőségű szőnyegek a nagy igénybevétel hatására kikophatnak.

Mert haszontalan terület nem létezik!

Elérkeztünk a lépcső kialakítás legizgalmasabb részéhez. Ha a szakember szaktudása megfelelő módon kooperál a kreativitásunkkal, elképzeléseinkkel, akkor akár új helyiségeket (például egy eldugott kis irodarészt), plusz tárolókat is kialakíthatunk a beltéri lépcső alatt. Ezzel ténylegesen kihasználjuk otthonunk minden talpalatnyi területét. Abban az esetben, ha a lépcső mérete engedi, a lépcsőfordulóba még egy kisebb méretű íróasztalt is tehetünk (pl.: falra szerelhető, lehajtható asztalka).

Mire ügyeljünk?

Zárásként foglaljuk össze néhány gondolatban, hogy mire kell ügyelnünk a lépcsőkkel kapcsolatosan!

  • Az építkezés megkezdése előtt kérjük ki szakember tanácsát a lépcső helyigényéről.
  • Figyeljünk az esetlegesen kapcsolódó, a lépcső közelében lévő nyílászárók, fűtőtestek elhelyezésére! (lépcsőtől való távolság, nyitási irány)
  • Győződjünk meg a megfelelő fejmagasságról!
  • Gyermekbiztos korlátot válasszunk, amelyen a gyermekek nem tudnák fel-, le-, kimászni.
  • A biztonság érdekében helyezzünk el a lépcső aljára és tetejére lámpakapcsolót.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

„Ha tavasz, akkor irány a kert!” - Ahogy közeledik a jó idő minden kertes házban élő fejében megfordul ez a gondolat. Legyen szó egy teljesen új kert beépítéséről, esetleg néhány kisebb udvari felújítás megvalósításáról, vagy csak a téli hideg okozta károk javításáról, a kertépítés mindenképp a tavaszi időszak egyik fő feladata. Elsőre egyszerű beruházásnak tűnik? Ha ellátogat a Leier Kaiserstein bemutatóterembe, akár tényleg az is lehet!

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Fürdőszobatrendek, melyeket érdemes követni 2021-ben

Összeállításunkban öt stíusirányzat mentén igyekszünk ötleteket adni, melyekkel nem pusztán esztétikus, de egyszerre modern és otthonos is lehet fürdőhelyiségünk.

5 ok, miért a Természetes Kő a legjobb választás otthonunk díszítéséhez

Manapság egyre gyakrabban beszélünk egészséges, praktikus és könnyen fenntartható otthonokról. Ugyanakkor a piac számtalan lehetőséget kínál, így nehéz eldönteni mit is válasszunk. A természetes kő mindig tökéletes választás, mivel eleganciája és bája miatt, nehéz neki ellenállni.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Hamarosan élhetünk a kedvezményekkel és jelentős összeget, akár 50 százalékot is megtakaríthatunk az építkezéshez, felújításhoz szükséges termékek árából. Most egy fürdőszoba felújítását véve alapul bemutatjuk, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.