Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletes házak fontos elemei az emeleteket összekötő lépcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba - tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk.

Tervezzünk beltéri lépcsőt!

Az épület szerkezetének megtervezésekor kell a lépcsőt a megfelelő helyre betervezni, mivel a lépcsőhöz nyílások is társulnak, amelyeket utólagosan nehézkes, pénz- és munkaigényes áttervezni, átépíttetni. A tervezésnél ügyelni kell az ergonómikus kialakításra és tervezési előírások, szabványok betartására. A lépcsők az épületek legösszetettebb elemei közé tartoznak. A tervezést megelőző (saccperkábé) számításainkhoz felhasználhatjuk a szabványokban foglalt adatokat:

Fellépő magasság: max. 20 cm.
Belépő szélesség: min. 23 cm.
Viszonyszám (2magasság+szélesség=63): 60-64 cm. (Din. 59-65 cm.)
Fejmagasság: min. 200 cm.
Lépcső és korlátelemek közötti nyílás: max. 12 cm.
Karfa magasság min 90 cm. 3m fölött 100 cm.
Teherbírás 300 kg/m2, 3 kN
Karszélesség min. 80 cm.

Vezessen lépcső a galériához!

Előfordulhat, hogy nagy belmagasságú otthonunkba szeretnénk galériát építtetni, lépcsővel. Ekkor utólagosan kell a lépcsőt megterveztetnünk. Figyelembe véve az előző részben felsorolt méreteket: galériát a minimum 3-3,5 méteres belmagasságú lakásokban ajánlott kialakítani azért, hogy kényelmes teret hozhassunk létre. A galériák esetében a lépcső kérdése azért is nehéz, mert be kell tartanunk az ergonómiai előírásokat a biztonság érdekében és ügyelnünk kell arra, hogy ne vegyen el túl nagy területet korábbi lakóterünkből, ha már egyszer bővíteni szeretnénk azt.

Milyen típusok közül választhatunk?

Beltéri lépcsőnk típusát a lépcsővel ellátott helyiség méretétől, sajátosságaitól (pl. ablakok) függően kell megválasztanunk, a belsőépítészettel és lakberendezéssel harmóniában. Lépcsőnk lehet például kétgerinces, egygerinces fémszerkezetű, előre gyártott modul lépcső, készülhet gipszkartonból, vagy fából, de megfelelő hellyel rendelkezők kérhetnek betonlépcsőt is a helyiségnek és ízlésüknek megfelelő színben. Alakja szerint lehet csigalépcső, vagy lebegő lépcső.

Válasszuk a megfelelő konstrukciót!

  • Nyergelt lépcső: alapja egy derékszögű háromszög, a fokokat támasztjuk meg.
  • Bevésett pofafás lépcső: klasszikus építési móddal készül, konzervatív megjelenést eredményez. Oldalról zárt, amelyből adódóan dobozhangot hallhatunk miközben közlekedünk rajta. A fokokat és függőleges lapokat egymásba rögzítik véséssel és ragasztással.
  • Csigalépcső: íves terekbe ajánlott, melyekben nagyobb magasságot szeretnénk áthidalni.
  • Függesztett falépcső: a falhoz fémcsapokkal kapcsolódik, légies megjelenésű, a teherhordó szerkezet szerepét a belső ív karfája látja el. Teherhordó szerkezetéből adódóan ügyelnünk kell a lépcső karszélességére.
  • Samba lépcső: váltott lépcsős kiképzésének köszönhetően helytakarékos megoldásként a kis hellyel rendelkező helyiségekben kiváló, létra helyettesítő megoldás lehet.

Nyitott vagy zárt legyen a lépcső?

Nyitott lépcsőről beszélhetünk akkor, ha természetes fény világítja be, rajta végighaladva az épület összes szintjét láthatjuk.

Zárt lépcső esetében a nyitottság illúzióját kell megadnunk az ott közlekedőknek. Ezt világos színek, megfelelő világítás alkalmazásával érhetjük el. Ha készek vagyunk drasztikusabb beavatkozás végrehajtására is, akár a lépcső melletti fal egy részét helyettesíthetjük üveggel.

Korlát vagy nem korlát?

Dönthetünk úgy, hogy beltéri lépcsőnket ellátjuk korláttal, ám korlát nélküli lépcső mellett is letehetjük voksunkat. Mitől függ, hogy van-e szükség korlátra vagy sem? Az egyik nagyon fontos kérdés: van-e kisgyermek a családban? Amennyiben igen, a biztonság kedvéért ajánlatos korlátot is terveztetni és építtetni a lépcsőnkhöz. Az sem kizárt, hogy a lakberendezés is megkívánja a modern kialakítású lépcsőkorlátot, amely még jobb hangulatot idéz a helyiségben. Korlátunk alapanyagának és megjelenésének szinte már csak a képzeletünk szabhat határt. Természetesen alkalmazhatjuk a jól bevált hagyományos formákat is.

Miből készüljön a lépcső?

A lépcső anyagának megválasztását is a belsőépítészeti és lakberendezési elképzeléseinkkel összhangban kell megtennünk. Legelterjedtebb megoldások közé a fa, beton, üveg tartozik. Betonlépcső esetében a belső térrel harmonizáló burkolatot kell választanunk, amely például lehet padlószőnyeg vagy laminált padló.

A biztonságos lépcsőkről

Tudjuk jól, a lépcsők komoly veszélyforrást jelenthetnek minden korosztály számára. A keletkező árnyékok, kellemetlen fényhatások, helytelenül megtervezett világítástechnika, vagy csak egy fel nem kapcsolt fényforrás mind-mind veszélyt jelenthetnek. Kiegészítő fényforrásokkal (LED szalag, beépített spotlámpák) ezeket megszüntethetjük. Sok esetben a lépcsőfokok felülete túl sima, ezért azok csúszásmentesítéséről gondoskodni kell csúszásgátló szalagokkal, üvegszálas csúszásgátló lapokkal, gumi lépcső éllel, vagy gumi lépcső borítással. A korlát kérdésénél döntő indokként említettük a kisgyermekeket. Az ő védelmükre felszereltethetünk zárható kis ajtót is a lépcsőre, hogy ne tudjanak közlekedni, ne történhessen baleset. De ezzel a megoldással a lakásban tartott kutyák életterét is beszabályozhatjuk.

A hosszú élet titka: a karbantartás

A karbantartás, állagmegóvás olyan feladat, amellyel a lépcsők élettartamát meghosszabíthatjuk. Például időnként érdemes a felfogatási rendszer csavarjainak tartását leellenőrizni, mivel azok a használat során kilazulhatnak. Érdemes odafigyelni a nagy igénybevételű helyeken lévő lépcsők szőnyeg vagy más hasonló burkolatára. A gyengébb minőségű szőnyegek a nagy igénybevétel hatására kikophatnak.

Mert haszontalan terület nem létezik!

Elérkeztünk a lépcső kialakítás legizgalmasabb részéhez. Ha a szakember szaktudása megfelelő módon kooperál a kreativitásunkkal, elképzeléseinkkel, akkor akár új helyiségeket (például egy eldugott kis irodarészt), plusz tárolókat is kialakíthatunk a beltéri lépcső alatt. Ezzel ténylegesen kihasználjuk otthonunk minden talpalatnyi területét. Abban az esetben, ha a lépcső mérete engedi, a lépcsőfordulóba még egy kisebb méretű íróasztalt is tehetünk (pl.: falra szerelhető, lehajtható asztalka).

Mire ügyeljünk?

Zárásként foglaljuk össze néhány gondolatban, hogy mire kell ügyelnünk a lépcsőkkel kapcsolatosan!

  • Az építkezés megkezdése előtt kérjük ki szakember tanácsát a lépcső helyigényéről.
  • Figyeljünk az esetlegesen kapcsolódó, a lépcső közelében lévő nyílászárók, fűtőtestek elhelyezésére! (lépcsőtől való távolság, nyitási irány)
  • Győződjünk meg a megfelelő fejmagasságról!
  • Gyermekbiztos korlátot válasszunk, amelyen a gyermekek nem tudnák fel-, le-, kimászni.
  • A biztonság érdekében helyezzünk el a lépcső aljára és tetejére lámpakapcsolót.
Kapcsolódó cikkek

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Akadálymentes fürdőszobák – fontos szempontok, tippek, szabványok

Meglepő, de az akadálymentes terek kialakítása nemcsak a tartós fogyatékossággal élők és az időszakosan megváltozott képességű személyek vagy az idősek számára fontos kérdés.

Terasz burkolás a Sikával

Akár felújításról beszélünk, akár egy új erkélyben, teraszban gondolkodunk, komplett vízszigetelési, ragasztási rendszert kell kialakítanunk. Sika terasz készítése 6 lépésben.

A stílusos és időtálló készparketta

Ha melegburkolatról van szó, a parketta az elegancia és az otthonosság szinonimája. A környezetbarát technológiával készülő modern készparketták számos előnyös tulajdonságuk mellett a fa természetes látványát hozzák a belső terekbe.

Önnek ajánljuk