Milyen legyen a beltéri lépcső?

Az emeletes házak fontos elemei az emeleteket összekötő lépcsők. Első gondolatra nem tűnik nehéz kérdésnek, hogy milyen lépcsőt válasszunk otthonunkba - tévesen! Higgyék el, érdemes jobban elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindegyikünk célja, hogy biztonságos, időtálló és a környezetbe teljes mértékben beleillő lépcsőn közlekedhessünk.

Tervezzünk beltéri lépcsőt!

Az épület szerkezetének megtervezésekor kell a lépcsőt a megfelelő helyre betervezni, mivel a lépcsőhöz nyílások is társulnak, amelyeket utólagosan nehézkes, pénz- és munkaigényes áttervezni, átépíttetni. A tervezésnél ügyelni kell az ergonómikus kialakításra és tervezési előírások, szabványok betartására. A lépcsők az épületek legösszetettebb elemei közé tartoznak. A tervezést megelőző (saccperkábé) számításainkhoz felhasználhatjuk a szabványokban foglalt adatokat:

Fellépő magasság: max. 20 cm.
Belépő szélesség: min. 23 cm.
Viszonyszám (2magasság+szélesség=63): 60-64 cm. (Din. 59-65 cm.)
Fejmagasság: min. 200 cm.
Lépcső és korlátelemek közötti nyílás: max. 12 cm.
Karfa magasság min 90 cm. 3m fölött 100 cm.
Teherbírás 300 kg/m2, 3 kN
Karszélesség min. 80 cm.

Vezessen lépcső a galériához!

Előfordulhat, hogy nagy belmagasságú otthonunkba szeretnénk galériát építtetni, lépcsővel. Ekkor utólagosan kell a lépcsőt megterveztetnünk. Figyelembe véve az előző részben felsorolt méreteket: galériát a minimum 3-3,5 méteres belmagasságú lakásokban ajánlott kialakítani azért, hogy kényelmes teret hozhassunk létre. A galériák esetében a lépcső kérdése azért is nehéz, mert be kell tartanunk az ergonómiai előírásokat a biztonság érdekében és ügyelnünk kell arra, hogy ne vegyen el túl nagy területet korábbi lakóterünkből, ha már egyszer bővíteni szeretnénk azt.

Milyen típusok közül választhatunk?

Beltéri lépcsőnk típusát a lépcsővel ellátott helyiség méretétől, sajátosságaitól (pl. ablakok) függően kell megválasztanunk, a belsőépítészettel és lakberendezéssel harmóniában. Lépcsőnk lehet például kétgerinces, egygerinces fémszerkezetű, előre gyártott modul lépcső, készülhet gipszkartonból, vagy fából, de megfelelő hellyel rendelkezők kérhetnek betonlépcsőt is a helyiségnek és ízlésüknek megfelelő színben. Alakja szerint lehet csigalépcső, vagy lebegő lépcső.

Válasszuk a megfelelő konstrukciót!

  • Nyergelt lépcső: alapja egy derékszögű háromszög, a fokokat támasztjuk meg.
  • Bevésett pofafás lépcső: klasszikus építési móddal készül, konzervatív megjelenést eredményez. Oldalról zárt, amelyből adódóan dobozhangot hallhatunk miközben közlekedünk rajta. A fokokat és függőleges lapokat egymásba rögzítik véséssel és ragasztással.
  • Csigalépcső: íves terekbe ajánlott, melyekben nagyobb magasságot szeretnénk áthidalni.
  • Függesztett falépcső: a falhoz fémcsapokkal kapcsolódik, légies megjelenésű, a teherhordó szerkezet szerepét a belső ív karfája látja el. Teherhordó szerkezetéből adódóan ügyelnünk kell a lépcső karszélességére.
  • Samba lépcső: váltott lépcsős kiképzésének köszönhetően helytakarékos megoldásként a kis hellyel rendelkező helyiségekben kiváló, létra helyettesítő megoldás lehet.

Nyitott vagy zárt legyen a lépcső?

Nyitott lépcsőről beszélhetünk akkor, ha természetes fény világítja be, rajta végighaladva az épület összes szintjét láthatjuk.

Zárt lépcső esetében a nyitottság illúzióját kell megadnunk az ott közlekedőknek. Ezt világos színek, megfelelő világítás alkalmazásával érhetjük el. Ha készek vagyunk drasztikusabb beavatkozás végrehajtására is, akár a lépcső melletti fal egy részét helyettesíthetjük üveggel.

Korlát vagy nem korlát?

Dönthetünk úgy, hogy beltéri lépcsőnket ellátjuk korláttal, ám korlát nélküli lépcső mellett is letehetjük voksunkat. Mitől függ, hogy van-e szükség korlátra vagy sem? Az egyik nagyon fontos kérdés: van-e kisgyermek a családban? Amennyiben igen, a biztonság kedvéért ajánlatos korlátot is terveztetni és építtetni a lépcsőnkhöz. Az sem kizárt, hogy a lakberendezés is megkívánja a modern kialakítású lépcsőkorlátot, amely még jobb hangulatot idéz a helyiségben. Korlátunk alapanyagának és megjelenésének szinte már csak a képzeletünk szabhat határt. Természetesen alkalmazhatjuk a jól bevált hagyományos formákat is.

Miből készüljön a lépcső?

A lépcső anyagának megválasztását is a belsőépítészeti és lakberendezési elképzeléseinkkel összhangban kell megtennünk. Legelterjedtebb megoldások közé a fa, beton, üveg tartozik. Betonlépcső esetében a belső térrel harmonizáló burkolatot kell választanunk, amely például lehet padlószőnyeg vagy laminált padló.

A biztonságos lépcsőkről

Tudjuk jól, a lépcsők komoly veszélyforrást jelenthetnek minden korosztály számára. A keletkező árnyékok, kellemetlen fényhatások, helytelenül megtervezett világítástechnika, vagy csak egy fel nem kapcsolt fényforrás mind-mind veszélyt jelenthetnek. Kiegészítő fényforrásokkal (LED szalag, beépített spotlámpák) ezeket megszüntethetjük. Sok esetben a lépcsőfokok felülete túl sima, ezért azok csúszásmentesítéséről gondoskodni kell csúszásgátló szalagokkal, üvegszálas csúszásgátló lapokkal, gumi lépcső éllel, vagy gumi lépcső borítással. A korlát kérdésénél döntő indokként említettük a kisgyermekeket. Az ő védelmükre felszereltethetünk zárható kis ajtót is a lépcsőre, hogy ne tudjanak közlekedni, ne történhessen baleset. De ezzel a megoldással a lakásban tartott kutyák életterét is beszabályozhatjuk.

A hosszú élet titka: a karbantartás

A karbantartás, állagmegóvás olyan feladat, amellyel a lépcsők élettartamát meghosszabíthatjuk. Például időnként érdemes a felfogatási rendszer csavarjainak tartását leellenőrizni, mivel azok a használat során kilazulhatnak. Érdemes odafigyelni a nagy igénybevételű helyeken lévő lépcsők szőnyeg vagy más hasonló burkolatára. A gyengébb minőségű szőnyegek a nagy igénybevétel hatására kikophatnak.

Mert haszontalan terület nem létezik!

Elérkeztünk a lépcső kialakítás legizgalmasabb részéhez. Ha a szakember szaktudása megfelelő módon kooperál a kreativitásunkkal, elképzeléseinkkel, akkor akár új helyiségeket (például egy eldugott kis irodarészt), plusz tárolókat is kialakíthatunk a beltéri lépcső alatt. Ezzel ténylegesen kihasználjuk otthonunk minden talpalatnyi területét. Abban az esetben, ha a lépcső mérete engedi, a lépcsőfordulóba még egy kisebb méretű íróasztalt is tehetünk (pl.: falra szerelhető, lehajtható asztalka).

Mire ügyeljünk?

Zárásként foglaljuk össze néhány gondolatban, hogy mire kell ügyelnünk a lépcsőkkel kapcsolatosan!

  • Az építkezés megkezdése előtt kérjük ki szakember tanácsát a lépcső helyigényéről.
  • Figyeljünk az esetlegesen kapcsolódó, a lépcső közelében lévő nyílászárók, fűtőtestek elhelyezésére! (lépcsőtől való távolság, nyitási irány)
  • Győződjünk meg a megfelelő fejmagasságról!
  • Gyermekbiztos korlátot válasszunk, amelyen a gyermekek nem tudnák fel-, le-, kimászni.
  • A biztonság érdekében helyezzünk el a lépcső aljára és tetejére lámpakapcsolót.
Kapcsolódó cikkek

Mire jó a régi tégla?

A régi, címeres vagy bontott téglák újrahasznosítása úgy tűnik, hogy több múló divatnál. Sokan rajongással tekintenek a patinás építőanyagra és számtalan ötlet adódik a látványos újrafelhasználásra. Csupán azt kell tudnunk, hova és hogyan lehet ezeket alkalmazni.

Nézzünk a lábunk alá! - Terrazzo burkolatok

A klasszikus terrazzo padló márvány, mészkő vagy dolomit alapanyagokból készült. Bár manapság egyre inkább kiszorítják a széles körben elterjedt műgyantapadlók, napjainkban mégis reneszánszát éli ez a rendkívül időtálló és látványos burkolat.

Linóleum, a környezetbarát, természetes és tartós padlóburkolat

A linóleum padlóval kapcsolatban sokakban tévhit él és egy merev, csúnya, ócska hatású padló jelenik meg emlékeikben. Pedig a valóság ennek épp az ellenkezője. Egy esztétikus, jó minőségű és kellemes tapintású, időtálló anyag a linóluem.  

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.

Biztonságos és esztétikus kültéri lépcsők – Típusok, anyagok, kialakítás

Ha a telkünk már néhány 10 cm-nél több szintkülönbségeket tartalmaz, akkor szükséges a személyi közlekedés kiszolgálására a lépcsők kialakítása. Hideg évszakban a lépcsőn való járás biztonságosabb, mint a lejtő, főként, ha a lejtés 15% felett van.

Térnyerés galériával

A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja. A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is. A galériát legtöbben hálóhelynek szokták használni.

Virtuális túra az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Az első alkalommal megrendezett Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás számos újdonsággal szolgált mind a szakma, mind pedig a látogatók részére. A rendezvényt egy látványos, 3D-s virtuális térben is bejárhatjuk.

Gazdag programkínálat, elégedett közönség és kiállítók, bemutattuk az év fürdőszobáját – így zárult az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás

Közel 8000 látogató, 40 kiállító, több mint 100 fürdőszoba márka, szakmai konferenciák és kerekasztal beszélgetések, reggeltől estig tartó színpadi programok, bemutatók, workshopok, nyereményjátékok. Ezzel a pozitív mérleggel zárta kapuit január 19-én az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás.

Díszítő elemek használata a burkolatoknál

A burkolt felület látványát, esztétikus megjelenését nem csupán a hibátlan kivitelezés befolyásolja, hanem a különböző kiegészítők, díszítőelemek alkalmazása is. Hogyan válasszuk ki a díszítőelemeket? Melyik burkolathoz, mi illik legjobban? Erre keressük a válaszokat.