Mosdóvariációk egy témára

Ahány ház, annyi mosdó, hiszen manapság elképzelhetetlen sokféle, különböző típusú, méretű, komfortú, alapanyagú mosdóból válogathatunk. Döntésünknek azonban súlya van, mert nem néhány évre, hanem akár évtizedekre szól.

Önálló, vagy szekrénybe épített?

A választék bővülésével és a fürdőszoba-kultúra virágzásával az egyszerű, önálló, falra szerelhető mosdók mellett – amelyeket szifontakaróval vagy akár komplett lábbal is választhatunk - számtalan beépíthető mosdót kínálnak az üzletek. A beépített modellek hátránya, hogy a hozzá tartozó szekrénnyel együtt nagyobb teret foglalnak el a fürdőszobából, „zsúfoltabbnak” látszik a helyiség. Ám az a tér, amelyet egy mosdószekrény elvesz, valójában használat szempontjából értéktelen, hiszen a mosdó alatt van. Előnye azonban, hogy tároló helyet nyerünk. A holmikat, amelyeket itt rejthetünk el, valahol amúgy is tartani kell, így a mosdószekrénnyel nem veszítünk, hanem éppen ellenkezőleg, megspórolhatunk egy pipereszekrény méretű helyet.

Mosdóvariációk

Milyen típusú mosdót válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy szekrényes mosdónk lesz, még mindig van min gondolkodnunk. Választanunk kell a pultba süllyeszthető, a szárnyas, a félig beépíthető és a ráültetős típusok közül, ráadásul ezeken belül is több változat lehetséges. A pultba építhető modellek esetében a mosdó a szekrényre ültetett pultba vágott, megfelelő méretű és alakú lyukba süllyed, vagy úgy, hogy a pereme kint kapaszkodik, vagy semmi sem látszik belőle. Ez utóbbi előnye, hogy nem tud megülni a piszok, a vízkő a pult és a mosdóperem találkozásánál. Magát a pultot ilyenkor érdemes valamilyen könnyen takarítható nemes kőből kérni: márványból, gránitból vagy mészkőből, esetleg Corianból, melyeknek nem árt a víz. A peremes süllyesztett mosdók például a csempével burkolt, ytongból épített mosdópultok esetében ideálisak, ahol nem lehet olyan szépen kivágni a pultot. Így nem árt, ha a mosdó pereme elfedi az illesztést.

Milyen típusú mosdót válasszunk?

A félig beépített típusuaknak általában csak a hátsó felét keretezi a pult, elöl öblösen kiugranak. Ez keskenyebb pultot, illetve szekrényt feltételez, ám kecsesebb, könnyedebb látványt nyújt, ugyanakkor kényelmesebben a mosdó alá állhatunk, mégis marad némi pakolóhelyünk.

Félig beépített mosdó

Kedveltek az úgynevezett szárnyas mosdók – ezekből létezik egyes és dupla is, és a szekrény méretének megfelelően a „szárnyak” szélessége is változó. Ezek lényege, hogy a mosdó gyakorlatilag maga a pult is, azaz a szárnyak két oldalt lefedik az alá épített szekrény teljes szélességét. Így nem kell külön pultot készíttetnünk, a tisztántartásuk is egyszerűbb és nem kell egy harmadik anyagot, a követ kevernünk a kerámia és a fa mellé.

Mosdó

A legdivatosabb beépíthető mosdótípus manapság a pultra ültethető, ahol a mosdót, mint egy lavórt, egyszerűen ráteszik a pultra, a csöveknek csupán egy kis lyukat vágva. A mosdó lehet kerek, ovális, szögletes, és ebből is létezik kétszemélyes fazon. A pult ezúttal általában fa (hajóolajjal kezelve) vagy fahatású laminált. Tény, hogy bár elegánsak, jobban kell vigyázni rájuk. E a mosdóknál is van választási lehetőségünk, a csaptelep ugyanis kerülhet a mosdó peremére saját gyári lyukkal, vagy a mosdópultra. Ez utóbbi esetben nincsen lyuk a szaniteren, de mivel alacsonyabbról indul a csap, magasabb, speciálisan erre tervezett típust kell választanunk. Jó lehet hozzájuk a fali csap is.

Mosdókagyló

Milyen alapanyagú mosdót válasszunk?

Természetesen elsősorban a kerámia, a porcelán jön szóba, de újabban egyre népszerűbbek másfajta alapanyagok is. Például a tetszetős, és mégis pénztárcakímélő, műgyantával kevert kőporból öntött darabok. Ezek hátránya, hogy sérülékenyebbek kerámia társaiknál.

Mosdókagyló

Rusztikus vagy extravagáns enteriőrökben nagyon hatásosak a kő mosdótálak, amelyek bármilyen természetes kőből készülhetnek, márványból, mészkőből, gránitból, bazaltból. Lehetnek simára csiszoltak, de léteznek olyanok is, amelyek belül simák, kívülről azonban durván faragottak, rücskösek.

Mosdókagyló

Gyártanak mosdót üvegből is, ami látványos lehet, ha kicsi a rendelkezésre álló terünk és nem akarjuk összezsúfolni, hiszen az üveg átlátszó, szinte nincs is. Nagy hátránya azonban a nehézkes tisztítás: ha nem töröljük száraz ronggyal tisztára minden kézmosás után, akkor a vízcseppek foltossá teszik. Ugyancsak minden vízcsepp meglátszik a manapság piacra dobott fekete porcelánmosdókon is! Felbukkant még egy mosdóalapanyag, mégpedig a fém. A rozsdamentes acélból készült mosdók leginkább a repülőkön szolgáló utazómosdókra emlékeztetnek.

Mosdó tál

Kész mosdószekrény vagy egyedi tervezésű?

Hogy kész mosdószekrényt vegyünk, vagy inkább egyedileg készíttessünk, ez általában pénztárcafüggő. Meglepő módon a saját tervezésűek olcsóbbak, ráadásul olyan mosdót vehetünk hozzá, amilyen nekünk tetszik. Ha kifogunk egy akciót, lehet a komplett szekrény is kedvező árú, hiszen nem csak a bútort, de a mosdót, a tükröt, sőt gyakran a lámpát is megkapjuk vele. Természetesen ekkor mindegyik elemét úgy kell elfogadnunk, ahogy van. Mosdószekrényekből az egyszerű, minimál stílusú pultos megoldástól, a fiókos, polcos nagy szekrényekig óriási a választék. Alapanyag tekintetében a legolcsóbbak a laminált bútorlapból készült szekrények, ám ezek a legkevésbé tartósak. Vízállóság tekintetében az mdf alapú bútorok a leginkább strapabírók.

Mosdó tál

Milyen magas legyen a mosdó?

Az ergonómiai szabványok értelmében az átlagos mosdó magassága 80 cm körül van. Természetesen, ha magasabbak vagyunk, tehetjük néhány centiméterrel magasabbra is. A mosdó magassága a dekorok kiosztásánál is fontos lehet, érdemes úgy elhelyezni őket, hogy a mosdó és a tükör közötti területre essenek, így szépen érvényesülnek majd. A mosdókiállás magasabbra kerülhet, ha pultra ültethető mosdót vásárolunk. A pontos kiállás akkor fontos, ha nem tervezünk zárt szekrényt a mosdó alá. Különben flexibilis csővel nyugodtan mozoghatunk, a bútor úgyis eltakarja. Ha dupla mosdót tervezünk – zárt szekrénnyel alatta – akkor is elég lehet akár egy kiállás is két személynek.

Mosdó

Megfelelő tükör és világítás

A tükör mérete ugyancsak a rendelkezésre álló tér függvénye. Ha kicsi a helyiség és optikailag tágítani szeretnénk rajta, válasszunk minél nagyobb tükröt a mosdó fölé. Praktikus lehet, ha a tükör két oldalára kis piperepolcokat tervezünk, ez legegyszerűbben a bútorlapra ragasztott, párkányos, piperepolcos tükörmegoldásnál kivitelezhető. Ha ilyet választunk, akkor spórolhatunk a lámpatesteken is, hiszen a tükör felső párkányába is rejthetünk szpotokat. Az elektromos kiállás ilyenkor a tükör mögé kerüljön. Nagyon szép lehet, ha a tükröt – mintegy burkolatként – a csempével együtt a falra ragasztjuk, ilyenkor az adott csempe bordűrjével, dekorjával keretezzük a tükörfelületet. Hogy ne zavarjuk meg a fúgákat, a keret kerüljön az egész lapok kijelölte négyzeten belül. A tükröt körben 2-3 mm-rel kisebbre vágassuk, majd ragasztás és száradás után fúgával simítsuk a burkolathoz.

Kapcsolódó cikkek

Szabadon álló kád – amikor a kád látványelem

Ismét reneszánszát éli a szabadon álló kádak használata, egyre jelennek meg az újabb és szebb, különlegesebb típusok. A régi lábas kádak nosztalgiája is újjáéledt.

Év háza pályázat 2019

Június 14-ig nyújthatják be munkáikat családi házak, kis társasházak, illetve középületek tervezői a 2019-es Év háza pályázatra. A legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton a két kategória egyenként 500 000 Ft fődíja mellett, idén több különdíj is gazdára vár.

Egy rendetlen fürdőszoba az egész napot tönkreteheti – Tippek fürdőszoba rendezéshez

Egy praktikusan berendezett és felszerelt fürdőszoba segít a kiegyensúlyozott nap indításában, amihez Meisel Zsófia, az IKEA lakberendezője ad tippeket.

A hidegburkolatok összehangolása a megfelelő szaniterekkel és kiegészítőkkel – Hogyan válasszunk jól?

Nem elég rátalálni a nekünk tetsző csempére vagy padlólapra, hiszen a munka java csak ezután következik. A burkolathoz a hozzáillő szanitereket, kiegészítőket is ki kell választani és külön öröm, ha a jó minőségi segédanyagokat is be tudjuk szerezni egy helyen.

Lakberendezés és otthon dekoráció mesterfokon

A lakás berendezésének legizgalmasabb fázisa, amikor a hangulatát, személyes jellegét meghatározó elemek, a tapéták, lakástextilek, kisbútorok és a dekoráció átgondolására kerül sor. Hiszen ezektől kapja meg valódi arculatát, így lesz otthonos. Hol és hogyan találhatunk rá ezekre a fontos kellékekre?

Megbízható gyártótól válasszunk nyílászárót!

Számos, keserves tapasztalat mutatja, hogy a címadó mondat nem minden esetben evidencia. Pedig éppen a nyílászárók és az ezekhez kapcsolódó kiegészítők tipikusan azon termékek körébe tartoznak, melyeket nem áll szándékunkban sűrűn cserélgetni. A minőségért pedig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Vízszigetelési problémák megelőzése teraszokon, erkélyeken, vizes helyiségekben - egy komponensű, rugalmas vízszigetelő habarccsal

A vízszigetelés hiánya, vagy a helytelen kivitelezés következményeként számos kellemetlen problémával kell szembenéznünk. A helyzet azonban nem reménytelen! Megfelelő anyagok felhasználásával ezek a gondok orvosolhatók.

Fa padlóburkolat a konyhában és a fürdőszobában – A megfelelő fafajták és alkalmazásuk

Valódi fa parkettát szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába? Abszolút lehetséges és elérhető melegburkolati megoldás mindkét helyiségben. Azonban alkalmazásuk során kellő körültekintéssel kell kiválasztani a bekerülő fafajtát és annak kezelési módját, előkészítését.

Önnek ajánljuk