Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mosdóvariációk egy témára

Ahány ház, annyi mosdó, hiszen manapság elképzelhetetlen sokféle, különböző típusú, méretű, komfortú, alapanyagú mosdóból válogathatunk. Döntésünknek azonban súlya van, mert nem néhány évre, hanem akár évtizedekre szól.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Önálló, vagy szekrénybe épített?

A választék bővülésével és a fürdőszoba-kultúra virágzásával az egyszerű, önálló, falra szerelhető mosdók mellett – amelyeket szifontakaróval vagy akár komplett lábbal is választhatunk - számtalan beépíthető mosdót kínálnak az üzletek. A beépített modellek hátránya, hogy a hozzá tartozó szekrénnyel együtt nagyobb teret foglalnak el a fürdőszobából, „zsúfoltabbnak” látszik a helyiség. Ám az a tér, amelyet egy mosdószekrény elvesz, valójában használat szempontjából értéktelen, hiszen a mosdó alatt van. Előnye azonban, hogy tároló helyet nyerünk. A holmikat, amelyeket itt rejthetünk el, valahol amúgy is tartani kell, így a mosdószekrénnyel nem veszítünk, hanem éppen ellenkezőleg, megspórolhatunk egy pipereszekrény méretű helyet.

Mosdóvariációk

Milyen típusú mosdót válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy szekrényes mosdónk lesz, még mindig van min gondolkodnunk. Választanunk kell a pultba süllyeszthető, a szárnyas, a félig beépíthető és a ráültetős típusok közül, ráadásul ezeken belül is több változat lehetséges. A pultba építhető modellek esetében a mosdó a szekrényre ültetett pultba vágott, megfelelő méretű és alakú lyukba süllyed, vagy úgy, hogy a pereme kint kapaszkodik, vagy semmi sem látszik belőle. Ez utóbbi előnye, hogy nem tud megülni a piszok, a vízkő a pult és a mosdóperem találkozásánál. Magát a pultot ilyenkor érdemes valamilyen könnyen takarítható nemes kőből kérni: márványból, gránitból vagy mészkőből, esetleg Corianból, melyeknek nem árt a víz. A peremes süllyesztett mosdók például a csempével burkolt, ytongból épített mosdópultok esetében ideálisak, ahol nem lehet olyan szépen kivágni a pultot. Így nem árt, ha a mosdó pereme elfedi az illesztést.

Milyen típusú mosdót válasszunk?

A félig beépített típusuaknak általában csak a hátsó felét keretezi a pult, elöl öblösen kiugranak. Ez keskenyebb pultot, illetve szekrényt feltételez, ám kecsesebb, könnyedebb látványt nyújt, ugyanakkor kényelmesebben a mosdó alá állhatunk, mégis marad némi pakolóhelyünk.

Félig beépített mosdó

Kedveltek az úgynevezett szárnyas mosdók – ezekből létezik egyes és dupla is, és a szekrény méretének megfelelően a „szárnyak” szélessége is változó. Ezek lényege, hogy a mosdó gyakorlatilag maga a pult is, azaz a szárnyak két oldalt lefedik az alá épített szekrény teljes szélességét. Így nem kell külön pultot készíttetnünk, a tisztántartásuk is egyszerűbb és nem kell egy harmadik anyagot, a követ kevernünk a kerámia és a fa mellé.

Mosdó

A legdivatosabb beépíthető mosdótípus manapság a pultra ültethető, ahol a mosdót, mint egy lavórt, egyszerűen ráteszik a pultra, a csöveknek csupán egy kis lyukat vágva. A mosdó lehet kerek, ovális, szögletes, és ebből is létezik kétszemélyes fazon. A pult ezúttal általában fa (hajóolajjal kezelve) vagy fahatású laminált. Tény, hogy bár elegánsak, jobban kell vigyázni rájuk. E a mosdóknál is van választási lehetőségünk, a csaptelep ugyanis kerülhet a mosdó peremére saját gyári lyukkal, vagy a mosdópultra. Ez utóbbi esetben nincsen lyuk a szaniteren, de mivel alacsonyabbról indul a csap, magasabb, speciálisan erre tervezett típust kell választanunk. Jó lehet hozzájuk a fali csap is.

Mosdókagyló

Milyen alapanyagú mosdót válasszunk?

Természetesen elsősorban a kerámia, a porcelán jön szóba, de újabban egyre népszerűbbek másfajta alapanyagok is. Például a tetszetős, és mégis pénztárcakímélő, műgyantával kevert kőporból öntött darabok. Ezek hátránya, hogy sérülékenyebbek kerámia társaiknál.

Mosdókagyló

Rusztikus vagy extravagáns enteriőrökben nagyon hatásosak a kő mosdótálak, amelyek bármilyen természetes kőből készülhetnek, márványból, mészkőből, gránitból, bazaltból. Lehetnek simára csiszoltak, de léteznek olyanok is, amelyek belül simák, kívülről azonban durván faragottak, rücskösek.

Mosdókagyló

Gyártanak mosdót üvegből is, ami látványos lehet, ha kicsi a rendelkezésre álló terünk és nem akarjuk összezsúfolni, hiszen az üveg átlátszó, szinte nincs is. Nagy hátránya azonban a nehézkes tisztítás: ha nem töröljük száraz ronggyal tisztára minden kézmosás után, akkor a vízcseppek foltossá teszik. Ugyancsak minden vízcsepp meglátszik a manapság piacra dobott fekete porcelánmosdókon is! Felbukkant még egy mosdóalapanyag, mégpedig a fém. A rozsdamentes acélból készült mosdók leginkább a repülőkön szolgáló utazómosdókra emlékeztetnek.

Mosdó tál

Kész mosdószekrény vagy egyedi tervezésű?

Hogy kész mosdószekrényt vegyünk, vagy inkább egyedileg készíttessünk, ez általában pénztárcafüggő. Meglepő módon a saját tervezésűek olcsóbbak, ráadásul olyan mosdót vehetünk hozzá, amilyen nekünk tetszik. Ha kifogunk egy akciót, lehet a komplett szekrény is kedvező árú, hiszen nem csak a bútort, de a mosdót, a tükröt, sőt gyakran a lámpát is megkapjuk vele. Természetesen ekkor mindegyik elemét úgy kell elfogadnunk, ahogy van. Mosdószekrényekből az egyszerű, minimál stílusú pultos megoldástól, a fiókos, polcos nagy szekrényekig óriási a választék. Alapanyag tekintetében a legolcsóbbak a laminált bútorlapból készült szekrények, ám ezek a legkevésbé tartósak. Vízállóság tekintetében az mdf alapú bútorok a leginkább strapabírók.

Mosdó tál

Milyen magas legyen a mosdó?

Az ergonómiai szabványok értelmében az átlagos mosdó magassága 80 cm körül van. Természetesen, ha magasabbak vagyunk, tehetjük néhány centiméterrel magasabbra is. A mosdó magassága a dekorok kiosztásánál is fontos lehet, érdemes úgy elhelyezni őket, hogy a mosdó és a tükör közötti területre essenek, így szépen érvényesülnek majd. A mosdókiállás magasabbra kerülhet, ha pultra ültethető mosdót vásárolunk. A pontos kiállás akkor fontos, ha nem tervezünk zárt szekrényt a mosdó alá. Különben flexibilis csővel nyugodtan mozoghatunk, a bútor úgyis eltakarja. Ha dupla mosdót tervezünk – zárt szekrénnyel alatta – akkor is elég lehet akár egy kiállás is két személynek.

Mosdó

Megfelelő tükör és világítás

A tükör mérete ugyancsak a rendelkezésre álló tér függvénye. Ha kicsi a helyiség és optikailag tágítani szeretnénk rajta, válasszunk minél nagyobb tükröt a mosdó fölé. Praktikus lehet, ha a tükör két oldalára kis piperepolcokat tervezünk, ez legegyszerűbben a bútorlapra ragasztott, párkányos, piperepolcos tükörmegoldásnál kivitelezhető. Ha ilyet választunk, akkor spórolhatunk a lámpatesteken is, hiszen a tükör felső párkányába is rejthetünk szpotokat. Az elektromos kiállás ilyenkor a tükör mögé kerüljön. Nagyon szép lehet, ha a tükröt – mintegy burkolatként – a csempével együtt a falra ragasztjuk, ilyenkor az adott csempe bordűrjével, dekorjával keretezzük a tükörfelületet. Hogy ne zavarjuk meg a fúgákat, a keret kerüljön az egész lapok kijelölte négyzeten belül. A tükröt körben 2-3 mm-rel kisebbre vágassuk, majd ragasztás és száradás után fúgával simítsuk a burkolathoz.

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Mit tud a megújult Torrenta zuhanykabin család?

Hatékonyabb árnyékolás: tartós, időjárásálló és könnyen működtethető megoldások

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Legyen fürdőszobája éke ez a modern kiegészítő

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Hogyan és miben lakunk a közeli jövőben? - Új anyagok és technológiák az építészetben

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata