Hirdetés

Mosdóvariációk egy témára

Ahány ház, annyi mosdó, hiszen manapság elképzelhetetlen sokféle, különböző típusú, méretű, komfortú, alapanyagú mosdóból válogathatunk. Döntésünknek azonban súlya van, mert nem néhány évre, hanem akár évtizedekre szól.

Önálló, vagy szekrénybe épített?

A választék bővülésével és a fürdőszoba-kultúra virágzásával az egyszerű, önálló, falra szerelhető mosdók mellett – amelyeket szifontakaróval vagy akár komplett lábbal is választhatunk - számtalan beépíthető mosdót kínálnak az üzletek. A beépített modellek hátránya, hogy a hozzá tartozó szekrénnyel együtt nagyobb teret foglalnak el a fürdőszobából, „zsúfoltabbnak” látszik a helyiség. Ám az a tér, amelyet egy mosdószekrény elvesz, valójában használat szempontjából értéktelen, hiszen a mosdó alatt van. Előnye azonban, hogy tároló helyet nyerünk. A holmikat, amelyeket itt rejthetünk el, valahol amúgy is tartani kell, így a mosdószekrénnyel nem veszítünk, hanem éppen ellenkezőleg, megspórolhatunk egy pipereszekrény méretű helyet.

Mosdóvariációk

Milyen típusú mosdót válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy szekrényes mosdónk lesz, még mindig van min gondolkodnunk. Választanunk kell a pultba süllyeszthető, a szárnyas, a félig beépíthető és a ráültetős típusok közül, ráadásul ezeken belül is több változat lehetséges. A pultba építhető modellek esetében a mosdó a szekrényre ültetett pultba vágott, megfelelő méretű és alakú lyukba süllyed, vagy úgy, hogy a pereme kint kapaszkodik, vagy semmi sem látszik belőle. Ez utóbbi előnye, hogy nem tud megülni a piszok, a vízkő a pult és a mosdóperem találkozásánál. Magát a pultot ilyenkor érdemes valamilyen könnyen takarítható nemes kőből kérni: márványból, gránitból vagy mészkőből, esetleg Corianból, melyeknek nem árt a víz. A peremes süllyesztett mosdók például a csempével burkolt, ytongból épített mosdópultok esetében ideálisak, ahol nem lehet olyan szépen kivágni a pultot. Így nem árt, ha a mosdó pereme elfedi az illesztést.

Milyen típusú mosdót válasszunk?

A félig beépített típusuaknak általában csak a hátsó felét keretezi a pult, elöl öblösen kiugranak. Ez keskenyebb pultot, illetve szekrényt feltételez, ám kecsesebb, könnyedebb látványt nyújt, ugyanakkor kényelmesebben a mosdó alá állhatunk, mégis marad némi pakolóhelyünk.

Félig beépített mosdó

Kedveltek az úgynevezett szárnyas mosdók – ezekből létezik egyes és dupla is, és a szekrény méretének megfelelően a „szárnyak” szélessége is változó. Ezek lényege, hogy a mosdó gyakorlatilag maga a pult is, azaz a szárnyak két oldalt lefedik az alá épített szekrény teljes szélességét. Így nem kell külön pultot készíttetnünk, a tisztántartásuk is egyszerűbb és nem kell egy harmadik anyagot, a követ kevernünk a kerámia és a fa mellé.

Mosdó

A legdivatosabb beépíthető mosdótípus manapság a pultra ültethető, ahol a mosdót, mint egy lavórt, egyszerűen ráteszik a pultra, a csöveknek csupán egy kis lyukat vágva. A mosdó lehet kerek, ovális, szögletes, és ebből is létezik kétszemélyes fazon. A pult ezúttal általában fa (hajóolajjal kezelve) vagy fahatású laminált. Tény, hogy bár elegánsak, jobban kell vigyázni rájuk. E a mosdóknál is van választási lehetőségünk, a csaptelep ugyanis kerülhet a mosdó peremére saját gyári lyukkal, vagy a mosdópultra. Ez utóbbi esetben nincsen lyuk a szaniteren, de mivel alacsonyabbról indul a csap, magasabb, speciálisan erre tervezett típust kell választanunk. Jó lehet hozzájuk a fali csap is.

Mosdókagyló

Milyen alapanyagú mosdót válasszunk?

Természetesen elsősorban a kerámia, a porcelán jön szóba, de újabban egyre népszerűbbek másfajta alapanyagok is. Például a tetszetős, és mégis pénztárcakímélő, műgyantával kevert kőporból öntött darabok. Ezek hátránya, hogy sérülékenyebbek kerámia társaiknál.

Mosdókagyló

Rusztikus vagy extravagáns enteriőrökben nagyon hatásosak a kő mosdótálak, amelyek bármilyen természetes kőből készülhetnek, márványból, mészkőből, gránitból, bazaltból. Lehetnek simára csiszoltak, de léteznek olyanok is, amelyek belül simák, kívülről azonban durván faragottak, rücskösek.

Mosdókagyló

Gyártanak mosdót üvegből is, ami látványos lehet, ha kicsi a rendelkezésre álló terünk és nem akarjuk összezsúfolni, hiszen az üveg átlátszó, szinte nincs is. Nagy hátránya azonban a nehézkes tisztítás: ha nem töröljük száraz ronggyal tisztára minden kézmosás után, akkor a vízcseppek foltossá teszik. Ugyancsak minden vízcsepp meglátszik a manapság piacra dobott fekete porcelánmosdókon is! Felbukkant még egy mosdóalapanyag, mégpedig a fém. A rozsdamentes acélból készült mosdók leginkább a repülőkön szolgáló utazómosdókra emlékeztetnek.

Mosdó tál

Kész mosdószekrény vagy egyedi tervezésű?

Hogy kész mosdószekrényt vegyünk, vagy inkább egyedileg készíttessünk, ez általában pénztárcafüggő. Meglepő módon a saját tervezésűek olcsóbbak, ráadásul olyan mosdót vehetünk hozzá, amilyen nekünk tetszik. Ha kifogunk egy akciót, lehet a komplett szekrény is kedvező árú, hiszen nem csak a bútort, de a mosdót, a tükröt, sőt gyakran a lámpát is megkapjuk vele. Természetesen ekkor mindegyik elemét úgy kell elfogadnunk, ahogy van. Mosdószekrényekből az egyszerű, minimál stílusú pultos megoldástól, a fiókos, polcos nagy szekrényekig óriási a választék. Alapanyag tekintetében a legolcsóbbak a laminált bútorlapból készült szekrények, ám ezek a legkevésbé tartósak. Vízállóság tekintetében az mdf alapú bútorok a leginkább strapabírók.

Mosdó tál

Milyen magas legyen a mosdó?

Az ergonómiai szabványok értelmében az átlagos mosdó magassága 80 cm körül van. Természetesen, ha magasabbak vagyunk, tehetjük néhány centiméterrel magasabbra is. A mosdó magassága a dekorok kiosztásánál is fontos lehet, érdemes úgy elhelyezni őket, hogy a mosdó és a tükör közötti területre essenek, így szépen érvényesülnek majd. A mosdókiállás magasabbra kerülhet, ha pultra ültethető mosdót vásárolunk. A pontos kiállás akkor fontos, ha nem tervezünk zárt szekrényt a mosdó alá. Különben flexibilis csővel nyugodtan mozoghatunk, a bútor úgyis eltakarja. Ha dupla mosdót tervezünk – zárt szekrénnyel alatta – akkor is elég lehet akár egy kiállás is két személynek.

Mosdó

Megfelelő tükör és világítás

A tükör mérete ugyancsak a rendelkezésre álló tér függvénye. Ha kicsi a helyiség és optikailag tágítani szeretnénk rajta, válasszunk minél nagyobb tükröt a mosdó fölé. Praktikus lehet, ha a tükör két oldalára kis piperepolcokat tervezünk, ez legegyszerűbben a bútorlapra ragasztott, párkányos, piperepolcos tükörmegoldásnál kivitelezhető. Ha ilyet választunk, akkor spórolhatunk a lámpatesteken is, hiszen a tükör felső párkányába is rejthetünk szpotokat. Az elektromos kiállás ilyenkor a tükör mögé kerüljön. Nagyon szép lehet, ha a tükröt – mintegy burkolatként – a csempével együtt a falra ragasztjuk, ilyenkor az adott csempe bordűrjével, dekorjával keretezzük a tükörfelületet. Hogy ne zavarjuk meg a fúgákat, a keret kerüljön az egész lapok kijelölte négyzeten belül. A tükröt körben 2-3 mm-rel kisebbre vágassuk, majd ragasztás és száradás után fúgával simítsuk a burkolathoz.

Kapcsolódó cikkek

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

A rendezett fürdőszoba titka – hasznos tippek a tároláshoz

Aki már valaha építkezett vagy felújított (jó sokan vannak, vagyunk), az tudhatja, hogy konnektorból, illetve fürdőszobai tárolókapacitásból soha nem lehet elég. Erre sokszor már csak utólag jövünk rá, ilyenkor kerülnek használatba a hosszabbítók, elosztók, valamint az esztétikailag nem feltétlenül legjobban odaillő plusz fürdőszobai polcok, tárolók.

Újgenerációs csaptelepek – innovációk, design, energiatakarékosság

A csaptelep a fürdőszoba és a konyha egyik legösszetettebb, kiválasztás szempontjából a legtöbb figyelmet igénylő eleme. A modern, 21. századi csaptelepek már olyan technikai újításokkal gazdagodtak, melyeknek köszönhetően méltán kerülnek az érdeklődés fókuszába.

Év háza 2020: a Budai Vigadó és egy hűvösvölgyi családi ház lett az idei két legjobb

Szeptember 17-én, gálaesten adták át az idei Év háza pályázat díjait, mely az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. Az eredményhirdetést a megjelenteken kívül az érdeklődők a helyszínről sugárzott online közvetítésen élőben követhették.

Takarékosság, minőség, dizájn – innovatív, pénztárcakímélő megoldások a fürdőszobában

Ha egy termék adott funkciót hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, ráadásul jobb minőségben lát el, akkor nem sok érv szól amellett, hogy ne azt válasszuk. A Novaservis Metalia ECO+ termékcsaládja éppen ilyen. A cseh gyártó legújabb csaptelepei és zuhanyszettjei takarékos, egyben élményt is nyújtó fürdőszobai megoldásokat kínálnak, köszönhetően a beépített, szabályozható levegőztető perlátornak és a részletekben rejlő innovatív újításoknak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Zuhanytálca extrákkal: esztétikus, strapabíró, biztonságos és…

A Geberit legújabb zuhanytálca családja, a Geberit Sestra, tökéletesen illeszkedik a svájci gyártó prémium minőséget képviselő fürdőszobakínálatába. A Geberit Sestra ásványi anyagból készült zuhanytálca nemcsak elegáns megjelenésű, strapabíró és kiemelkedően csúszásmentes, de speciálisan kialakított szifonjának köszönhetően tökéletes megoldás alacsony padlószerkezetű fürdőszoba felújításánál is.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Fürdőszoba és design, azaz mitől lesz igazán különleges a fürdőszoba?

A fürdőszoba, méretétől függetlenül, tipikusan az a helyiség, ahol a funkcionalitás szempontjai fokozottan előtérbe kerülnek. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, érdemes figyelmet fordítani a minőségi berendezési elemek és szaniterek kiválasztására.