Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Sínes világítási rendszerek: egyszerűen szerelhető, jól variálható, könnyen tervezhető világítás

A jól megtervezett és szakszerűen kivitelezett világítás, a megfelelő fényviszonyok kialakítása, valamint a helyesen kiválasztott lámpatestek, nem utolsó sorban a rendszer szintű szemlélet egyetlen lakás vagy közösségi tér kivitelezési, berendezési terveiről sem hiányozhat. A tervezési, kivitelezési folyamatot, sőt, a használat során mindennapjainkat is jelentősen megkönnyítik az innovatív, sínes világítási rendszerek.

Könnyen variálható sínes rendszer

A sínes rendszer általános és helyi világításra egyaránt alkalmas, a lámpafejek száma egyszerűen bővíthető vagy kicserélhető más típusra. A sínrendszeres megoldások kínálata nagyon gazdag.

A sínrendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy az igényekhez és a fényviszonyokhoz igazítva egy-egy lámpafej be- vagy áthelyezésével egyszerűen alakíthatók. A legjobb, hogy nem kell igazodnunk a meglévő kiállásokhoz, az áram a sínrendszer felett elvezethető.

Egy sínrendszer működéséhez csak a sínelemre, a sínrendszeres lámpafejekre, végzáróra és betápra van szükség, majd ez kiegészíthető összekötő és függesztő elemekkel. Arra kell csak ügyelnünk, hogy a süllyesztett és mennyezeti sínrendszereknek eltérő az alkatrész igénye.

Horányi Lámpacenter sínes világítási rendszer

Irodák, közösségi terek, például kiállító terek esetén gyakrabban át kell rendezni a helyiséget, de nem szokatlan ez egy lakásban sem. Előnyös ilyenkor, ha egy lámpatest helye nem fix, hanem egy mozdulattal áthelyezhető. A sínes világításnál ez nem jelent kényelmetlenséget, mert a lámpatestek elhelyezkedése tetszés szerint változtatható a sínen: forgathatjuk, billenthetjük, de akár bővíthetjük, vagy csökkenthetjük a világítótestek számát. A sínre függesztve lámpatesteket is elhelyezhetünk, így az asztalok, pultok irányított fényei is megoldhatók.

Horányi Lámpacenter sínes világítási rendszer

Könnyű szerelhetőség: egypontos csatlakozás

Ha egy felújítás során a világításhoz is hozzányúlnánk, meglehet, hogy nem ússzuk meg a teljes elektromos rendszer átalakítása nélkül. Mennyezet és falvésés, újraszerelés, egyszóval rémálom. A sínes világítás egyetlen bekötési ponttal működtethető. A meglévő elektromos kiállással megoldható az akár teljesen új világítási kiosztás, melyben a sínrendszer lesz a legnagyobb segítség.

Horányi Lámpacenter sínes világítási rendszer

Hol alkalmazható a sínes világítási rendszer?

Üzletekben, bemutatótermekben, irodákban, galériákban, múzeumokban, valamint a lakások kiemelő és általános világításáig szinte bárhol.

A sínes rendszerek típusai. Hogyan válasszunk?

A sokféle sínes megoldást közül választhatunk

  • a beépíthetőségük
  • a feszültség, illetve
  • a fázisok száma szerint.

A sínes rendszerek felületre szerelt, mennyezetbe süllyesztett, függesztett vagy sodronyos változatban is beépíthetők, többségük - megfelelő rögzítéstechnikával - bármilyen síkfelületre felrakható. Gipszkarton álmennyezetekhez választhatunk besüllyesztett sínt is. Ekkor csak egy vékony hornyot látunk, ami a variálhatóságot nem csökkenti.

Fontos tudni, hogy később, a sín eltávolítása, bővítése csak a mennyezet bontásával lehetséges!

Egyes sínes rendszerek merev függesztő pálcával, vagy sodronyos függesztékkel is rögzíthetők.

Feszültség szempontjából erősáramú (230V-os feszültségű) és törpefeszültségű (transzformátorral a hálózati feszültséget 12V vagy 24V-os feszültséggé alakító) síneket különböztetünk meg.

A fázisok száma a kapcsolható áramkörök számát határozza meg: elérhetők 1, illetve 3 fázisú sínek.

Előnyös, hogy az egy áramkörös síneken elhelyezett összes lámpa egyszerre kapcsolható, 230V-tal működtethető, nincs szükség átalakítóra (trafóra), bármilyen felületre felhelyezhető. Aki egyszerűen összeállítható, hálózatról üzemeltethető rendszert keres, érdemes ezt választania. A Horányi Lámpacenter kínálatában ezek a Lumsi, Astley, illetve a Marvi sínrendszerek.

Érdeklődöm a Lumsi sínrendszerek iránt Érdeklődöm az Astley sínrendszerek iránt Érdeklődöm a Marvi sínrendszerek iránt

Egyedi világítástervezésre ad lehetőséget a DUOline 2 fázisú 230V-os sínrendszer. A különböző spotok és a függőlámpák szabadon elhelyezhetők a sínen, így minden helyiségben használhatók. Két világítási csoportot, egyetlen tápcsatlakozással egymástól elkülönítve is kapcsolhatunk vagy szabályozhatunk. A 2 fázisú rendszer használatához négy vezetékes tápvezeték szükséges.

Érdeklődöm a DUOline két fázisú sínrendszer iránt

A 3 fázisú sínes rendszernél ugyanazon a sínes rendszeren elhelyezett lámpatestekből több világítási kör alakítható ki és körönként külön-külön is kapcsolhatók, szabályozhatók. A sínelemek vághatók, a rendszer bármilyen irányba vezethető, bárhol betáplálható, ezáltal folytonossá alakítható. Ez a lehetőség akkor praktikus, ha egy rendszerrel eltérő területeket külön-külön szeretnénk megvilágítani.

Bővebb információ a Viokef Track Rail három fázisú sínrendszerről (pdf)

Magnetic mágneses sínrendszer

A modern lakások futurisztikus világítási rendszere a Viokef Magnetic mágneses sínrendszer. Megjelenése kecses, kifinomult és eredeti, 48V-tal működtethető. A Magnetic sín standard hossza 2 méter, de igény esetén méretre vágatható, akár a falon is folytatható.

Horányi Lámpacenter sínes világítási rendszer

A LED-es sínlámpa egy mozdulattal leválasztható a mágneses sínről, vagy odébb csúsztatható, így a megváltozott belső berendezéshez is könnyen hozzáigazíthatjuk a világítást.

Érdeklődöm a Magnetic mágneses sínrendszer iránt

Népszerűek a témában

Látható minimum: a szinte észrevétlen kapcsolók és dugaljak világa

Gőzzel takarítani? A gőztisztítók megmutatják, hogyan lehet

Professzionális LED világítási rendszer, nem csak profiknak

Ez is érdekelhet

Egyedi érzés a talp alatt - SOLIDSoft zuhanytálca

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tetőfelújítási kisokos: ezeket érdemes tudni, mielőtt belevágnánk!

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Nyomtasson a zuhanyzóüvegre gyönyörű és tartós képeket

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Luxus-e a lakberendezés?

Minden, amit tudni akarsz a gipszkartonról

Így válassz lámpát!

Így lesz modern stílusú az otthonod – Trükkök a berendezéshez

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk