Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Kanapé vadászat: találjuk meg a tökéletest!

A kanapé minden lakásban alapdarab, de az, hogy valóban a tökéletest sikerült-e megtalálnunk, csak használat közben derül ki. Most bemutatjuk, mire kell figyelni a választásnál, milyen részleteket vegyünk szemügyre és hogyan tervezzünk előre. Méretek, formák, stílusok, anyagok és néhány trükk, hogy még véletlenül se tévedjünk.

Mivel a kanapé a nappaliban a leghangsúlyosabb elem a bútorok között, nem mindegy a mérete, a formája, a színe, de még a helyzete sem. Nem meglepő tehát, hogy a hajtóvadászat nem egyszerű feladat, de nem is kell tőle megijedni. Íme, néhány praktikus tanács ahhoz, hogy mire figyeljünk, mivel kezdjük a procedúrát és mit kerüljünk.

kanapé

kanapé

Gyűjtsünk ötleteket, inspirálódjunk

Készítsünk ún. hangulattáblát (moodboard), ötlettárat, melyben az igazán tetsző képeket, színeket, formákat, textileket gyűjthetjük össze. Ha kedvenc kávézónkban, vagy egy hotel lobbiban, bútoráruházban látunk hívogató példányt, nyugodtan tapogassuk végig, próbáljuk ki és ne felejtsük el alaposan dokumentálni. Mobillal több szögből is megörökíthetjük ezeket.

kanapé

Hova kerül a kanapé?

Döntsük el, hogy hova is szeretnénk a kanapét elhelyezni. Ehhez persze saját magadat kell elemezned először. Mi a hobbink? Mit csinálunk szívesen a nap végén: kipihenjük a fáradalmainkat, olvasgatunk vagy inkább valami aktívabb lazulást választunk, mondjuk egy játékot az Xbox-on? Szoktunk-e az ablakon kibámulni a semmibe egy jó borral a kezünkben? Sűrűn hívunk vendégeket? Hányan fogjuk használni?
Ha a nappalink elég tágas, érdemes elgondolkodni azon is, hogy nem valamelyik falnak támasztjuk a bútort, hanem mondjuk, a szoba közepére tesszük, így a felszabadult térnek máris valamilyen új funkciót adhatunk.

Kis nappaliban jó ötlet íves kanapét választani, mert formájának köszönhetően nagyobb társaság számára is megkönnyíti a beszélgetést.

kanapé

Válasszunk stílust

A legjobb, ha az ösztöneinkre hallgatunk. Itt is nagy segítség lehet az ötlettár, hiszen ide már jó pár olyan képet összeszedtünk, melyek első ránézésre tetszettek. Választhatunk modernebb, egyszerű vonalvezetésű darabokat, amennyiben ezt a stílust kedveljük. Manapság divatos keverni a stílusokat és egy újrakárpitozott régimódi kanapéval nem lőhetünk mellé. A hagyományosabb stílusú és textúrájú kanapé, inkább visszafogottabb környezetbe illik, míg egy nagyon színes és nagyon modern stílusú jól mutat egy eklektikus enteriőrben.

kanapé

Válasszuk ki a formát és a méretet

L alakú, 3 személyes, íves vagy karfás legyen? Ez mind attól függ, hogy a szoba melyik részére állítjuk. Jó ötlet lehet hatalmas kartonpapírokat a földre rakni különböző formában és hosszúságban, így egyszerűbb lesz a méretet is meghatározni később.
Aranyszabály: nagy szoba, nagy kanapé, kis szoba, kis kanapé.  
A tervezésnél ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kanapénak a lakásban, sőt a lakáshoz vezető úton is el kell férnie. Magyarul: van-e elegendő hely ahhoz, hogy egyáltalán bevigyük, vitessük a lakásba?
Gyakran jó kezdet lehet a forma megválasztásához, ha a számunkra legextrémebb és legvadabb példányokat kizárjuk.

kanapé

Válasszuk ki a textúrát és a színt

Bőr vagy kárpit? Van még egy kakukktojás is: a műbőr, de ez kevésbé esztétikus, ellenben olcsóbb, mint a valódi bőr.
Itt érdemes azt végig gondolni, hogy mi is a célunk a kanapéval? Ha szeretnénk, hogy hosszú-hosszú évekig kiszolgáljon, érdemes egy tartósabb felületet választani (bőr), de ennek az ára borsosabb, és a karbantartása sem egyszerű. Az apróbb karcolások, kopások és sérülések javítása költséges dolog lehet, és ezek a bútorok rendszeres ápolást igényelnek, ami pedig plusz macera. Viszont hatalmas előnyük, hogy kicsivel könnyebben takaríthatók, mint a kárpit.
A kárpitos kanapék rendkívül széles színválasztékkal, mintákkal és textúrákkal állnak a rendelkezésünkre, de itt szükséges a járulékos problémákról beszélni. Hajlamosabbak a koszolódásra, foltokra, kopásra, mint a bőr, viszont nagy előnyük, hogy jóval olcsóbbak.
Ne felejtsük el a színt sem. Élénk, mintás vagy egyszerű? Nézzük végig még egyszer az ötlettárunkat és kiderül, hogy milyen színt kedvelünk leginkább.

kanapé

Végül, de nem utolsó sorban: a kényelem

Minimum 15 percet töltsünk el a kinézett kanapén, mielőtt döntenénk. Ennyi idő elegendő, hogy kiderüljön hol nyom, melyik része túl puha, vagy esetleg honnan áll ki egy rugó.

kanapé

5 tipp kanapéválasztáshoz

Gyűjtsük az ötleteket a választékról, a nekünk tetsző darabokról. Így könnyebb eldönteni, hogy mely típushoz húz a szívünk és melyik mutatna jól az otthonunkban.

Pontosan határozzuk meg, hogy mi lesz a kanapé funkciója. Szolgál-e majd vendégágyként? Hányan használják majd? Heverészni és szeretnénk rajta vagy inkább csak ücsörgünk?

Határozzuk meg, hogy mely stílust preferálnánk leginkább. Legyen egyszerű, modern, vagy lehet kicsit klasszikusabb? Milyen legyen a lábazat?

Milyen formát látnánk szívesen a lakásban? Jöhet egy minimál, szögletes vagy szeretjük az ívesebb vonalakat? Milyen legyen a karfa? Legyen-e karfa? Mekkora legyen a kanapé? Mi fér el a lakásban? Lehet-e sarokkanapé?

Milyen kényelmi funkciókat látnánk a kanapén? Milyen legyen a háttámla? Mennyire legyen puha az ülőfelület? Legyen-e emelhető nyaktámasz, kihúzható lábtartó?

Népszerűek a témában

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

Térformálás design elemekkel

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Ez is érdekelhet

5 lámpa típus, ami nem hiányozhat az otthonodból

Fürdőkád stílusválasztó – 3 stílus, 3 kád, 3 fürdőszoba

Korszerű árnyékolás a kertben is

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Kérjen gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

Stílusos 2 személyes minimalista fürdőkád

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

„Az egyedi környezet kialakításához mindig magam tervezem a bútorokat is” – beszélgetés Zsákai Gábor belsőépítész, lakberendezővel

Lemondás nélkül a kis fürdőszobában

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

8 örökzöld lakberendezési trend, melyeket érdemes követnünk

L’azour Home, ha a szépség nem elég

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Legyen több hely! Tárolási tippek kicsi és nagy fürdőszobákba a Geberittől

Legyen matt! Különleges felületek a konyhában

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

LAVI, a skandináv stílus és a funkcionalitás összhangja

Tárolóhely a fürdőszobában? Moduláris és variálható bútorok kínálják a megoldást