Hirdetés

Hajtóvadászat a tökéletes kanapé után

Lakástulajdonosok hőn áhított vágya az a kanapé, ahol jól esik egy baráti kibeszélő parti, ahol a délutáni szunyókálás kényeztető, ahol az esti film még élvezhetőbb és, ahol az egész család elfér. Egy szóval a „tökéletes” kanapé. No, de van ilyen?

Mivel a kanapé a nappaliban a leghangsúlyosabb elem a bútorok között, nem mindegy a mérete, a formája, a színe, de még a helyzete sem. Nem meglepő tehát, hogy a hajtóvadászat nem egyszerű feladat, de nem is kell tőle megijedni. Íme, néhány praktikus tanács ahhoz, hogy mire figyeljünk, mivel kezdjük a procedúrát és mit kerüljünk.

kanapé

kanapé

Gyűjtsünk ötleteket, inspirálódjunk

Készítsünk ún. hangulattáblát (moodboard), ötlettárat, melyben az igazán tetsző képeket, színeket, formákat, textileket gyűjthetjük össze. Ha kedvenc kávézónkban, vagy egy hotel lobbiban, bútoráruházban látunk hívogató példányt, nyugodtan tapogassuk végig, próbáljuk ki és ne felejtsük el alaposan dokumentálni. Mobillal több szögből is megörökíthetjük ezeket.

kanapé

Hova kerül a kanapé?

Döntsük el, hogy hova is szeretnénk a kanapét elhelyezni. Ehhez persze saját magadat kell elemezned először. Mi a hobbink? Mit csinálunk szívesen a nap végén: kipihenjük a fáradalmainkat, olvasgatunk vagy inkább valami aktívabb lazulást választunk, mondjuk egy játékot az Xbox-on? Szoktunk-e az ablakon kibámulni a semmibe egy jó borral a kezünkben? Sűrűn hívunk vendégeket? Hányan fogjuk használni?
Ha a nappalink elég tágas, érdemes elgondolkodni azon is, hogy nem valamelyik falnak támasztjuk a bútort, hanem mondjuk, a szoba közepére tesszük, így a felszabadult térnek máris valamilyen új funkciót adhatunk.

Kis nappaliban jó ötlet íves kanapét választani, mert formájának köszönhetően nagyobb társaság számára is megkönnyíti a beszélgetést.

kanapé

Válasszunk stílust

A legjobb, ha az ösztöneinkre hallgatunk. Itt is nagy segítség lehet az ötlettár, hiszen ide már jó pár olyan képet összeszedtünk, melyek első ránézésre tetszettek. Választhatunk modernebb, egyszerű vonalvezetésű darabokat, amennyiben ezt a stílust kedveljük. Manapság divatos keverni a stílusokat és egy újrakárpitozott régimódi kanapéval nem lőhetünk mellé. A hagyományosabb stílusú és textúrájú kanapé, inkább visszafogottabb környezetbe illik, míg egy nagyon színes és nagyon modern stílusú jól mutat egy eklektikus enteriőrben.

kanapé

Válasszuk ki a formát és a méretet

L alakú, 3 személyes, íves vagy karfás legyen? Ez mind attól függ, hogy a szoba melyik részére állítjuk. Jó ötlet lehet hatalmas kartonpapírokat a földre rakni különböző formában és hosszúságban, így egyszerűbb lesz a méretet is meghatározni később.
Aranyszabály: nagy szoba, nagy kanapé, kis szoba, kis kanapé.  
A tervezésnél ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kanapénak a lakásban, sőt a lakáshoz vezető úton is el kell férnie. Magyarul: van-e elegendő hely ahhoz, hogy egyáltalán bevigyük, vitessük a lakásba?
Gyakran jó kezdet lehet a forma megválasztásához, ha a számunkra legextrémebb és legvadabb példányokat kizárjuk.

kanapé

Válasszuk ki a textúrát és a színt

Bőr vagy kárpit? Van még egy kakukktojás is: a műbőr, de ez kevésbé esztétikus, ellenben olcsóbb, mint a valódi bőr.
Itt érdemes azt végig gondolni, hogy mi is a célunk a kanapéval? Ha szeretnénk, hogy hosszú-hosszú évekig kiszolgáljon, érdemes egy tartósabb felületet választani (bőr), de ennek az ára borsosabb, és a karbantartása sem egyszerű. Az apróbb karcolások, kopások és sérülések javítása költséges dolog lehet, és ezek a bútorok rendszeres ápolást igényelnek, ami pedig plusz macera. Viszont hatalmas előnyük, hogy kicsivel könnyebben takaríthatók, mint a kárpit.
A kárpitos kanapék rendkívül széles színválasztékkal, mintákkal és textúrákkal állnak a rendelkezésünkre, de itt szükséges a járulékos problémákról beszélni. Hajlamosabbak a koszolódásra, foltokra, kopásra, mint a bőr, viszont nagy előnyük, hogy jóval olcsóbbak.
Ne felejtsük el a színt sem. Élénk, mintás vagy egyszerű? Nézzük végig még egyszer az ötlettárunkat és kiderül, hogy milyen színt kedvelünk leginkább.

kanapé

Végül, de nem utolsó sorban: a kényelem

Minimum 15 percet töltsünk el a kinézett kanapén, mielőtt döntenénk. Ennyi idő elegendő, hogy kiderüljön hol nyom, melyik része túl puha, vagy esetleg honnan áll ki egy rugó.

kanapé

5 tipp kanapéválasztáshoz

Gyűjtsük az ötleteket a választékról, a nekünk tetsző darabokról. Így könnyebb eldönteni, hogy mely típushoz húz a szívünk és melyik mutatna jól az otthonunkban.

Pontosan határozzuk meg, hogy mi lesz a kanapé funkciója. Szolgál-e majd vendégágyként? Hányan használják majd? Heverészni és szeretnénk rajta vagy inkább csak ücsörgünk?

Határozzuk meg, hogy mely stílust preferálnánk leginkább. Legyen egyszerű, modern, vagy lehet kicsit klasszikusabb? Milyen legyen a lábazat?

Milyen formát látnánk szívesen a lakásban? Jöhet egy minimál, szögletes vagy szeretjük az ívesebb vonalakat? Milyen legyen a karfa? Legyen-e karfa? Mekkora legyen a kanapé? Mi fér el a lakásban? Lehet-e sarokkanapé?

Milyen kényelmi funkciókat látnánk a kanapén? Milyen legyen a háttámla? Mennyire legyen puha az ülőfelület? Legyen-e emelhető nyaktámasz, kihúzható lábtartó?

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

A lehető legjobb térkihasználás volt a cél a Budapest belvárosában található lakás átalakítása során. Íme, egy látványos újjászületés tanulságos története.

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Egy érdekes kísérlet során részleteiben vizsgáltunk meg néhány bútort és így mutatjuk meg, melyek a jó minőség leginkább árulkodó jelei. Ez után garantáltan másképp nézünk a kiszemelt bútorokra.

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

Itt az ideje túllépnünk a tiszta stílusokon, hozzászoknunk a szokatlan, ám nagyon is kellemesnek nevezhető megoldásokhoz és üdvözölni néhány rég elfeledett motívumot. Mi az év Pantone színe és melyek a legnépszerűbb tónusok mellette? Mutatjuk, hogy mi vár ránk 2020-ban a lakberendezésben.

Pfiffer Bútor – Örök érték

A tömör fa bútorok manapság ugyanazt az értéket képviselik mint évtizedekkel ezelőtt. Minőségben azonban magasan többet nyújtanak, mint más, nem tömör fából készülő társaik.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Tömörfa bútorok – Amikor a magas szintű kiszolgálás, a minőségi alapanyag és a professzionális gyártás az érték

A tömörfa bútorok minden szempontból az értékállóságot, időtlenséget, esztétikumot képviselik a bútorok között. Pfiffer János, a Pfiffer Bútor Mór Kft. tulajdonos ügyvezetője több évtizedes tapasztalatait megosztva avat be a gyártás és a kiválasztás rejtelmeibe és olyan információkkal gazdagít bennünket, melyekre laikusként nem is gondolnánk.