Hirdetés

Hajtóvadászat a tökéletes kanapé után

Lakástulajdonosok hőn áhított vágya az a kanapé, ahol jól esik egy baráti kibeszélő parti, ahol a délutáni szunyókálás kényeztető, ahol az esti film még élvezhetőbb és, ahol az egész család elfér. Egy szóval a „tökéletes” kanapé. No, de van ilyen?

Mivel a kanapé a nappaliban a leghangsúlyosabb elem a bútorok között, nem mindegy a mérete, a formája, a színe, de még a helyzete sem. Nem meglepő tehát, hogy a hajtóvadászat nem egyszerű feladat, de nem is kell tőle megijedni. Íme, néhány praktikus tanács ahhoz, hogy mire figyeljünk, mivel kezdjük a procedúrát és mit kerüljünk.

kanapé

kanapé

Gyűjtsünk ötleteket, inspirálódjunk

Készítsünk ún. hangulattáblát (moodboard), ötlettárat, melyben az igazán tetsző képeket, színeket, formákat, textileket gyűjthetjük össze. Ha kedvenc kávézónkban, vagy egy hotel lobbiban, bútoráruházban látunk hívogató példányt, nyugodtan tapogassuk végig, próbáljuk ki és ne felejtsük el alaposan dokumentálni. Mobillal több szögből is megörökíthetjük ezeket.

kanapé

Hova kerül a kanapé?

Döntsük el, hogy hova is szeretnénk a kanapét elhelyezni. Ehhez persze saját magadat kell elemezned először. Mi a hobbink? Mit csinálunk szívesen a nap végén: kipihenjük a fáradalmainkat, olvasgatunk vagy inkább valami aktívabb lazulást választunk, mondjuk egy játékot az Xbox-on? Szoktunk-e az ablakon kibámulni a semmibe egy jó borral a kezünkben? Sűrűn hívunk vendégeket? Hányan fogjuk használni?
Ha a nappalink elég tágas, érdemes elgondolkodni azon is, hogy nem valamelyik falnak támasztjuk a bútort, hanem mondjuk, a szoba közepére tesszük, így a felszabadult térnek máris valamilyen új funkciót adhatunk.

Kis nappaliban jó ötlet íves kanapét választani, mert formájának köszönhetően nagyobb társaság számára is megkönnyíti a beszélgetést.

kanapé

Válasszunk stílust

A legjobb, ha az ösztöneinkre hallgatunk. Itt is nagy segítség lehet az ötlettár, hiszen ide már jó pár olyan képet összeszedtünk, melyek első ránézésre tetszettek. Választhatunk modernebb, egyszerű vonalvezetésű darabokat, amennyiben ezt a stílust kedveljük. Manapság divatos keverni a stílusokat és egy újrakárpitozott régimódi kanapéval nem lőhetünk mellé. A hagyományosabb stílusú és textúrájú kanapé, inkább visszafogottabb környezetbe illik, míg egy nagyon színes és nagyon modern stílusú jól mutat egy eklektikus enteriőrben.

kanapé

Válasszuk ki a formát és a méretet

L alakú, 3 személyes, íves vagy karfás legyen? Ez mind attól függ, hogy a szoba melyik részére állítjuk. Jó ötlet lehet hatalmas kartonpapírokat a földre rakni különböző formában és hosszúságban, így egyszerűbb lesz a méretet is meghatározni később.
Aranyszabály: nagy szoba, nagy kanapé, kis szoba, kis kanapé.  
A tervezésnél ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kanapénak a lakásban, sőt a lakáshoz vezető úton is el kell férnie. Magyarul: van-e elegendő hely ahhoz, hogy egyáltalán bevigyük, vitessük a lakásba?
Gyakran jó kezdet lehet a forma megválasztásához, ha a számunkra legextrémebb és legvadabb példányokat kizárjuk.

kanapé

Válasszuk ki a textúrát és a színt

Bőr vagy kárpit? Van még egy kakukktojás is: a műbőr, de ez kevésbé esztétikus, ellenben olcsóbb, mint a valódi bőr.
Itt érdemes azt végig gondolni, hogy mi is a célunk a kanapéval? Ha szeretnénk, hogy hosszú-hosszú évekig kiszolgáljon, érdemes egy tartósabb felületet választani (bőr), de ennek az ára borsosabb, és a karbantartása sem egyszerű. Az apróbb karcolások, kopások és sérülések javítása költséges dolog lehet, és ezek a bútorok rendszeres ápolást igényelnek, ami pedig plusz macera. Viszont hatalmas előnyük, hogy kicsivel könnyebben takaríthatók, mint a kárpit.
A kárpitos kanapék rendkívül széles színválasztékkal, mintákkal és textúrákkal állnak a rendelkezésünkre, de itt szükséges a járulékos problémákról beszélni. Hajlamosabbak a koszolódásra, foltokra, kopásra, mint a bőr, viszont nagy előnyük, hogy jóval olcsóbbak.
Ne felejtsük el a színt sem. Élénk, mintás vagy egyszerű? Nézzük végig még egyszer az ötlettárunkat és kiderül, hogy milyen színt kedvelünk leginkább.

kanapé

Végül, de nem utolsó sorban: a kényelem

Minimum 15 percet töltsünk el a kinézett kanapén, mielőtt döntenénk. Ennyi idő elegendő, hogy kiderüljön hol nyom, melyik része túl puha, vagy esetleg honnan áll ki egy rugó.

kanapé

5 tipp kanapéválasztáshoz

Gyűjtsük az ötleteket a választékról, a nekünk tetsző darabokról. Így könnyebb eldönteni, hogy mely típushoz húz a szívünk és melyik mutatna jól az otthonunkban.

Pontosan határozzuk meg, hogy mi lesz a kanapé funkciója. Szolgál-e majd vendégágyként? Hányan használják majd? Heverészni és szeretnénk rajta vagy inkább csak ücsörgünk?

Határozzuk meg, hogy mely stílust preferálnánk leginkább. Legyen egyszerű, modern, vagy lehet kicsit klasszikusabb? Milyen legyen a lábazat?

Milyen formát látnánk szívesen a lakásban? Jöhet egy minimál, szögletes vagy szeretjük az ívesebb vonalakat? Milyen legyen a karfa? Legyen-e karfa? Mekkora legyen a kanapé? Mi fér el a lakásban? Lehet-e sarokkanapé?

Milyen kényelmi funkciókat látnánk a kanapén? Milyen legyen a háttámla? Mennyire legyen puha az ülőfelület? Legyen-e emelhető nyaktámasz, kihúzható lábtartó?

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Kölcsönhatásban: amikor a fekete és a bronz festés dominál

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Izgalmas részletek egy étterem belső átalakításakor – Mihálydeák Krisztina lakberendező munkája

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Okosotthon 46 négyzetméteren

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Mitől lesz egy bútor valóban minőségi? Teszteltük a Lamello termékeit

Az eklektikus, a bohém, a japandi és a többiek – Lakberendezési trend prognózis 2020-ra

REHAU FLIPDOOR, a tárolás művészete

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Még több hely a fürdőszobában – tárolás okosan. Helytakarékos megoldások a Geberittől

Vásárlási listák
További vásárlási listák