Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Hajtóvadászat a tökéletes kanapé után

Lakástulajdonosok hőn áhított vágya az a kanapé, ahol jól esik egy baráti kibeszélő parti, ahol a délutáni szunyókálás kényeztető, ahol az esti film még élvezhetőbb és, ahol az egész család elfér. Egy szóval a „tökéletes” kanapé. No, de van ilyen?

Mivel a kanapé a nappaliban a leghangsúlyosabb elem a bútorok között, nem mindegy a mérete, a formája, a színe, de még a helyzete sem. Nem meglepő tehát, hogy a hajtóvadászat nem egyszerű feladat, de nem is kell tőle megijedni. Íme, néhány praktikus tanács ahhoz, hogy mire figyeljünk, mivel kezdjük a procedúrát és mit kerüljünk.

kanapé

kanapé

Gyűjtsünk ötleteket, inspirálódjunk

Készítsünk ún. hangulattáblát (moodboard), ötlettárat, melyben az igazán tetsző képeket, színeket, formákat, textileket gyűjthetjük össze. Ha kedvenc kávézónkban, vagy egy hotel lobbiban, bútoráruházban látunk hívogató példányt, nyugodtan tapogassuk végig, próbáljuk ki és ne felejtsük el alaposan dokumentálni. Mobillal több szögből is megörökíthetjük ezeket.

kanapé

Hova kerül a kanapé?

Döntsük el, hogy hova is szeretnénk a kanapét elhelyezni. Ehhez persze saját magadat kell elemezned először. Mi a hobbink? Mit csinálunk szívesen a nap végén: kipihenjük a fáradalmainkat, olvasgatunk vagy inkább valami aktívabb lazulást választunk, mondjuk egy játékot az Xbox-on? Szoktunk-e az ablakon kibámulni a semmibe egy jó borral a kezünkben? Sűrűn hívunk vendégeket? Hányan fogjuk használni?
Ha a nappalink elég tágas, érdemes elgondolkodni azon is, hogy nem valamelyik falnak támasztjuk a bútort, hanem mondjuk, a szoba közepére tesszük, így a felszabadult térnek máris valamilyen új funkciót adhatunk.

Kis nappaliban jó ötlet íves kanapét választani, mert formájának köszönhetően nagyobb társaság számára is megkönnyíti a beszélgetést.

kanapé

Válasszunk stílust

A legjobb, ha az ösztöneinkre hallgatunk. Itt is nagy segítség lehet az ötlettár, hiszen ide már jó pár olyan képet összeszedtünk, melyek első ránézésre tetszettek. Választhatunk modernebb, egyszerű vonalvezetésű darabokat, amennyiben ezt a stílust kedveljük. Manapság divatos keverni a stílusokat és egy újrakárpitozott régimódi kanapéval nem lőhetünk mellé. A hagyományosabb stílusú és textúrájú kanapé, inkább visszafogottabb környezetbe illik, míg egy nagyon színes és nagyon modern stílusú jól mutat egy eklektikus enteriőrben.

kanapé

Válasszuk ki a formát és a méretet

L alakú, 3 személyes, íves vagy karfás legyen? Ez mind attól függ, hogy a szoba melyik részére állítjuk. Jó ötlet lehet hatalmas kartonpapírokat a földre rakni különböző formában és hosszúságban, így egyszerűbb lesz a méretet is meghatározni később.
Aranyszabály: nagy szoba, nagy kanapé, kis szoba, kis kanapé.  
A tervezésnél ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kanapénak a lakásban, sőt a lakáshoz vezető úton is el kell férnie. Magyarul: van-e elegendő hely ahhoz, hogy egyáltalán bevigyük, vitessük a lakásba?
Gyakran jó kezdet lehet a forma megválasztásához, ha a számunkra legextrémebb és legvadabb példányokat kizárjuk.

kanapé

Válasszuk ki a textúrát és a színt

Bőr vagy kárpit? Van még egy kakukktojás is: a műbőr, de ez kevésbé esztétikus, ellenben olcsóbb, mint a valódi bőr.
Itt érdemes azt végig gondolni, hogy mi is a célunk a kanapéval? Ha szeretnénk, hogy hosszú-hosszú évekig kiszolgáljon, érdemes egy tartósabb felületet választani (bőr), de ennek az ára borsosabb, és a karbantartása sem egyszerű. Az apróbb karcolások, kopások és sérülések javítása költséges dolog lehet, és ezek a bútorok rendszeres ápolást igényelnek, ami pedig plusz macera. Viszont hatalmas előnyük, hogy kicsivel könnyebben takaríthatók, mint a kárpit.
A kárpitos kanapék rendkívül széles színválasztékkal, mintákkal és textúrákkal állnak a rendelkezésünkre, de itt szükséges a járulékos problémákról beszélni. Hajlamosabbak a koszolódásra, foltokra, kopásra, mint a bőr, viszont nagy előnyük, hogy jóval olcsóbbak.
Ne felejtsük el a színt sem. Élénk, mintás vagy egyszerű? Nézzük végig még egyszer az ötlettárunkat és kiderül, hogy milyen színt kedvelünk leginkább.

kanapé

Végül, de nem utolsó sorban: a kényelem

Minimum 15 percet töltsünk el a kinézett kanapén, mielőtt döntenénk. Ennyi idő elegendő, hogy kiderüljön hol nyom, melyik része túl puha, vagy esetleg honnan áll ki egy rugó.

kanapé

5 tipp kanapéválasztáshoz

Gyűjtsük az ötleteket a választékról, a nekünk tetsző darabokról. Így könnyebb eldönteni, hogy mely típushoz húz a szívünk és melyik mutatna jól az otthonunkban.

Pontosan határozzuk meg, hogy mi lesz a kanapé funkciója. Szolgál-e majd vendégágyként? Hányan használják majd? Heverészni és szeretnénk rajta vagy inkább csak ücsörgünk?

Határozzuk meg, hogy mely stílust preferálnánk leginkább. Legyen egyszerű, modern, vagy lehet kicsit klasszikusabb? Milyen legyen a lábazat?

Milyen formát látnánk szívesen a lakásban? Jöhet egy minimál, szögletes vagy szeretjük az ívesebb vonalakat? Milyen legyen a karfa? Legyen-e karfa? Mekkora legyen a kanapé? Mi fér el a lakásban? Lehet-e sarokkanapé?

Milyen kényelmi funkciókat látnánk a kanapén? Milyen legyen a háttámla? Mennyire legyen puha az ülőfelület? Legyen-e emelhető nyaktámasz, kihúzható lábtartó?

Nagy Brigitta vagyok, a Junior Art Center lakberendező hallgatója. Sokáig teljesen más pályán tevékenykedtem, így én semmiképp nem tartozok azok közé, akik már kiskoruk óta tudták, hogy lakberendezők lesznek. Angoltanárként végeztem és egy ideig ez elég is volt. Persze mindig is gyűjtögettem a lakberendezős és dizájn magazinokat, bújtam a blogokat és faltam a lakás-átalakítós műsorokat a tévében, aztán amikor befejeztem egy inspiráló cikk olvasását vagy egy látványos műsor nézését, mindig jött egy nagy sóhaj, hogy „de jó nekik… bárcsak én is csinálhatnám.”

És akkor egyszer hirtelen jött egy gondolat, hogy miért is ne. Nos, így kerültem én ide. A Blogtár és az Inspirációtár tartalmának frissítésében is részt veszek, sőt alkalmanként a Tudástárban még cikkeket is találhattok tőlem.
Kapcsolódó cikkek

5 tanács a tökéletes falszín kiválasztásához

Minden átalakításnál a tervezés a legfontosabb feladat, hiszen egy lakás, vagy akár csak egy szoba újrafestése nem kis feladat. Amennyiben követjük az alábbi lépéseket, könnyebben hozzuk meg a legnehezebb döntéseket is.

Jutazsákok új élete

A jutazsák sok gyárban, üzemben nélkülözhetetlen a termékek tárolásához. No, de mégis mi keresnivalója van az otthonunkban? Íme néhány remek ötlet azoknak, akik szeretik az egyedi kiegészítőket, a rusztikus részleteket.

Egyszerűen monokróm

A monokróm enteriőrök általában megosztóak: van, akinek tetszik a leegyszerűsített színvilág, sokan azonban hiányolják az erőteljes sokszínűséget. De egy biztos, hogy a látvány nem marad hatástalan.

Kollégiumban is otthonosan

Becsöngettek több száz gimisnek és egyetemistának és bizony sokan közülük kollégiumban laknak a tanév során. Az elsőre ridegnek és nem túl otthonosnak nevezhető koliszobák könnyedén barátságossá tehetők egy kis kreativitással.

Így válasszunk étkezőasztalt

Az étkezőasztal kiválasztása két tényezőn múlik: a formán és a funkcionalitáson. Lássuk a listát, mely alapján könnyűszerrel birtokunkba kerülhet a tökéletes asztal, mely mind megjelenését, mind pedig felhasználását tekintve passzol életterünkbe.

Lazítson stílusos környezetben! A MobilaDalin modern kanapéi minden teret elegánssá varázsolnak!

Lehet egy kanapé egyszerre stílusos és kényelmes? A MobilaDalin modern kanapéi a lazítás magasabb dimenzióit jelentik.

Chesterfield modern csavarral - ezek a MobilaDalin kanapék elegánsabbá varázsolják otthonát!

Gondolkozott már azon, hogy szeretne egy Chesterfield-stílusú ülőgarnitúrát, de nem talált olyan egyedi megoldást, amely kielégítette volna minden igényét? Akkor ismerkedjen meg a Galla kanapékkal és ülőbútorokkal – szerintünk éppen ezt kereste!

Egyszerre játékos és klasszikus - ezek a MobilaDalin kanapék minden lakásban jól mutatnak!

Megbízhatóan játékos? Nonkonformista klasszikus? Egymásnak ellentmondó, értelmetlen szókapcsolatoknak tűnhetnek, egészen addig amíg nem látta ezeket a kanapékat!

Bútor vásárlás átgondoltan – Tömör fa vagy laminált bútort válasszunk?

Bútoraink manapság változatos anyagokból készülnek, de aki ragaszkodik a minőségi, időtálló darabokhoz, továbbra is a tömör fa bútorok mellett dönt.

Önnek ajánljuk