Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Ahová a király is gyalog jár

Elmúltak szerencsére azok az idők, amikor a vécéhelyiség a lakáson kívül volt. A 20. század közepétől az új építésű városi lakásoknál nem fordulhat elő, hogy odabent nincs mellékhelyiség. Azóta a technika és a formatervezés erőteljes nyomot hagy ezen a fontos eszközön.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

A vécé kiválasztása

A reggeli ébredéskor a hálószobát elhagyva a vécéhelyiség az, amivel leghamarabb találkozunk. Nem mindegy tehát a kialakítása, berendezése. A vécé-kagyló kiválasztását alapvetően a helyiség adottságai, a vízelvezetési lehetőség határozzák meg. A mai kereskedelmi forgalmi kínálat gyakorlatilag minden igényt kielégítő formai és esztétikai választékot nyújt az otthonteremtőknek. A sokféle csatlakozási és felszerelhetőségi változaton túl, stílusban is kielégítően követik az igényeket. A standard célszerű formákon túl találunk régiesebb vonalvezetésűt, retro utánérzésűt, abszolút szögletes fazonút a minimál imádóinak, és egészen gömbölyded, óriás kavicshoz hasonlatosat a design kedvelőinek.
Az idők során legjobban bevált és elterjedt szaniter anyag a magas hőfokon égetett kemény porcelán. Strapabíró, fizikai szilárdsága statikus nyomás esetén óriási, mindemellett vízálló, sav és egyéb vegyszerálló. Különösen fontos ez a vécé csészéknél, melyeket a használat során gyakran kell fertőtleníteni, róla makacs szennyeződéseket eltávolítani.

Fali vécé

Álló vagy fali?

Házépítőkben és lakásfelújítókban gyakran merül fel a kérdés, hogy a csésze hagyományosan a földön álljon, vagy a falra kerüljön? Az állót könnyebb telepíteni és üzembe helyezni, a falra szerelt változat vitathatatlan előnye pedig a lebegő légies megjelenés, és az alatta való könnyű takarítás. Ehhez rejtett öblítőtartály illik, ráadásul annak a speciálisan kialakított, tartós fém szerelő keretéhez rögzíthető a csésze biztonságosan. Lakásfelújításnál, átalakításnál befolyásolhatja a választást a már eleve kiépített lefolyó csőrendszer elhelyezkedése, a csatlakozás optimális megoldása is.
Egy tervezett belsőépítészeti vagy lakberendezési design koncepció is eldöntheti a vécé csésze típusát.

Lapos- vagy mélyöblítésű?

A vécé csészék alapvető felépítésüket tekintve kétfélék, függetlenül a külső formai, színbeli megjelenéstől.

  • A lapos öblítésű csészében van egy plató, amelyet aztán a víz öblít le. Előnye, hogy használat közben nem csobban, a víz nem csap vissza, viszont a szagok könnyebben terjednek, célszerű rögtön öblíteni. Manapság is eléggé elterjedt változat. Mivel a lapos öblítésű modellek egyre inkább visszaszorulóban vannak, sok szanitercsaládban vagy egyáltalán nincsenek már ilyen vécék, vagy 10-30 százalékkal drágábbak mélyöblítésű társaiknál.
  • Az alsó, vagy mélyöblítésű (pottyantós) csészénél nincs plató, a vécék belseje egy lefelé összeszűkülő tölcsérre hasonlít. A lefolyónyílás jobbára hátul helyezkedik el, így a víz kellemetlenül visszacsaphat. Előnye, hogy a szagok alig terjednek. Tőlünk nyugatabbra jórészt ez a mélyöblítésű változat az általánosan használatos.

Akármilyen díjnyertes formájú egy vécé csésze, vízöblítés nélkül fabatkát sem ér, ehhez pedig nagy átlagban feltétlenül egy öblítőtartály szükséges.
Ha nem szeretnénk falba épített tartályt, választhatunk monoblokkos vécét is fali kivitelben, amelyet az igényesebb termékeket forgalmazó kereskedőknél megtalálhatunk.

Monoblokkos vécé

A legújabb szerelési mód, amikor megszüntetjük a falon kívül elhelyezett öblítőtartályokat. Az egész szerkezet aztán nem látszik, ugyanúgy burkolható, csempézhető, mint a helyiség többi része. Az öblítőtartály hőszigetelt, a vízfeltöltés szinte hangtalan. A beépített fémkeret a csavarszárakra rögzített vécécsészét is megtartja. Esztétikailag is szép és elegáns megoldás, amely érthetően egyre közkedveltebb. A fali vécék legnagyobb előnye a könnyű tisztíthatóság, hiszen egyszerű felmosni alattuk a padlót. Hátrányuk, hogy az álló vécékhez képest drágábbak. Az árkülönbözetet nagyobb részét egyébként nem a porcelánszaniter, hanem a tartószerkezet felára okozza.

Az öblítőtartályok ritkán hibásodnak meg. Egy idő múlva azonban a töltő szelep felakadása, zárási elégtelensége folyamatos szivárgást okozhat, ami jelentősen megnövelheti a víz- és csatornaszámla összegét. A hibát többnyire a vízkőlerakódások okozzák. Az ilyen hibák viszonylag könnyen orvosolhatók, ha megtisztítjuk a belső alkatrészeket. Hatékony megoldás, az öblítőtartályba süllyesztethető kis oldószeres tartályocskák.

Fali vécé VS Fürdőszoba

A vécécsészéknek fontos tartozéka még a felhajtható ülőke és az azt eltakaró, ugyancsak lehajtható tető. Az olcsó és közepes árkategóriákban a választék színben és formában fantáziadús, kialakításban szinte végtelen.
A drágább, különleges formatervezésű vécécsésze példányok kizárólag saját, ugyancsak design tetőikkel mutatnak jól, itt különösebb választási lehetőség nincsen.

Monoblokkos vécé

A piszoár

Kifejezetten a férfiak részére falra szerelt többnyire porcelán csésze, mely alul a csatornarendszerhez kapcsolódik, felülről csatlakozik az öblítővíz egy okos szeleppel. A piszoár leginkább a nyilvános vécék fogalmával kapcsolódott össze, de már magánlakásokban is egyre népszerűbb. Kifejezetten magánlakások céljaira kezdett el néhány szanitergyártó a vécé és mosdó szériák stílusába illeszkedő, esztétikus darabokat gyártani, sok típus kapható rácsukható fedővel.
A modern piszoárok már automatikus, elektronikus öblítőrendszerrel is szerelhetők, a falon kívül vagy a falsík alatt. Minden mechanikát és elektronikát a piszoár testébe rejtenek. Ezek természetesen nem tartoznak az olcsó termékek közé.

Népszerűek a témában

Gőzzel takarítani? A gőztisztítók megmutatják, hogyan lehet

5 stílusirányzat fürdőszobákba, nem csak trendkövetőknek

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Mindent a kád típusokról: egyenes, sarok, aszimmetrikus…

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Forma, funkció és érzékiség – újdonságok a fürdőszoba berendezésben

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Monolith szaniter szerelőmodulok a Geberittől: funkcionalitás és design kompromisszumok nélkül

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Még szebbek, még jobbak: megújult zuhanykabinok a Radawaytől – Eos & Torrenta 2021

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Okos tárolással tágasabb lesz a fürdőszoba – Mit kínál ehhez a Geberit?

Kád vagy zuhany – a fürdőszoba legnagyobb kérdése. Vagy nem is?

Trópusi eső és masszázs a zuhany alatt

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Elegáns megjelenés, maximális funkcionalitás: SLIM fürdőkádak az M-Acryltól

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát