Hirdetés

Ahová a király is gyalog jár

Elmúltak szerencsére azok az idők, amikor a vécéhelyiség a lakáson kívül volt. A 20. század közepétől az új építésű városi lakásoknál nem fordulhat elő, hogy odabent nincs mellékhelyiség. Azóta a technika és a formatervezés erőteljes nyomot hagy ezen a fontos eszközön.

A vécé kiválasztása

A reggeli ébredéskor a hálószobát elhagyva a vécéhelyiség az, amivel leghamarabb találkozunk. Nem mindegy tehát a kialakítása, berendezése. A vécé-kagyló kiválasztását alapvetően a helyiség adottságai, a vízelvezetési lehetőség határozzák meg. A mai kereskedelmi forgalmi kínálat gyakorlatilag minden igényt kielégítő formai és esztétikai választékot nyújt az otthonteremtőknek. A sokféle csatlakozási és felszerelhetőségi változaton túl, stílusban is kielégítően követik az igényeket. A standard célszerű formákon túl találunk régiesebb vonalvezetésűt, retro utánérzésűt, abszolút szögletes fazonút a minimál imádóinak, és egészen gömbölyded, óriás kavicshoz hasonlatosat a design kedvelőinek.
Az idők során legjobban bevált és elterjedt szaniter anyag a magas hőfokon égetett kemény porcelán. Strapabíró, fizikai szilárdsága statikus nyomás esetén óriási, mindemellett vízálló, sav és egyéb vegyszerálló. Különösen fontos ez a vécé csészéknél, melyeket a használat során gyakran kell fertőtleníteni, róla makacs szennyeződéseket eltávolítani.

Fali vécé

Álló vagy fali?

Házépítőkben és lakásfelújítókban gyakran merül fel a kérdés, hogy a csésze hagyományosan a földön álljon, vagy a falra kerüljön? Az állót könnyebb telepíteni és üzembe helyezni, a falra szerelt változat vitathatatlan előnye pedig a lebegő légies megjelenés, és az alatta való könnyű takarítás. Ehhez rejtett öblítőtartály illik, ráadásul annak a speciálisan kialakított, tartós fém szerelő keretéhez rögzíthető a csésze biztonságosan. Lakásfelújításnál, átalakításnál befolyásolhatja a választást a már eleve kiépített lefolyó csőrendszer elhelyezkedése, a csatlakozás optimális megoldása is.
Egy tervezett belsőépítészeti vagy lakberendezési design koncepció is eldöntheti a vécé csésze típusát.

Lapos- vagy mélyöblítésű?

A vécé csészék alapvető felépítésüket tekintve kétfélék, függetlenül a külső formai, színbeli megjelenéstől.

  • A lapos öblítésű csészében van egy plató, amelyet aztán a víz öblít le. Előnye, hogy használat közben nem csobban, a víz nem csap vissza, viszont a szagok könnyebben terjednek, célszerű rögtön öblíteni. Manapság is eléggé elterjedt változat. Mivel a lapos öblítésű modellek egyre inkább visszaszorulóban vannak, sok szanitercsaládban vagy egyáltalán nincsenek már ilyen vécék, vagy 10-30 százalékkal drágábbak mélyöblítésű társaiknál.
  • Az alsó, vagy mélyöblítésű (pottyantós) csészénél nincs plató, a vécék belseje egy lefelé összeszűkülő tölcsérre hasonlít. A lefolyónyílás jobbára hátul helyezkedik el, így a víz kellemetlenül visszacsaphat. Előnye, hogy a szagok alig terjednek. Tőlünk nyugatabbra jórészt ez a mélyöblítésű változat az általánosan használatos.

Akármilyen díjnyertes formájú egy vécé csésze, vízöblítés nélkül fabatkát sem ér, ehhez pedig nagy átlagban feltétlenül egy öblítőtartály szükséges.
Ha nem szeretnénk falba épített tartályt, választhatunk monoblokkos vécét is fali kivitelben, amelyet az igényesebb termékeket forgalmazó kereskedőknél megtalálhatunk.

Monoblokkos vécé

A legújabb szerelési mód, amikor megszüntetjük a falon kívül elhelyezett öblítőtartályokat. Az egész szerkezet aztán nem látszik, ugyanúgy burkolható, csempézhető, mint a helyiség többi része. Az öblítőtartály hőszigetelt, a vízfeltöltés szinte hangtalan. A beépített fémkeret a csavarszárakra rögzített vécécsészét is megtartja. Esztétikailag is szép és elegáns megoldás, amely érthetően egyre közkedveltebb. A fali vécék legnagyobb előnye a könnyű tisztíthatóság, hiszen egyszerű felmosni alattuk a padlót. Hátrányuk, hogy az álló vécékhez képest drágábbak. Az árkülönbözetet nagyobb részét egyébként nem a porcelánszaniter, hanem a tartószerkezet felára okozza.

Az öblítőtartályok ritkán hibásodnak meg. Egy idő múlva azonban a töltő szelep felakadása, zárási elégtelensége folyamatos szivárgást okozhat, ami jelentősen megnövelheti a víz- és csatornaszámla összegét. A hibát többnyire a vízkőlerakódások okozzák. Az ilyen hibák viszonylag könnyen orvosolhatók, ha megtisztítjuk a belső alkatrészeket. Hatékony megoldás, az öblítőtartályba süllyesztethető kis oldószeres tartályocskák.

Fali vécé VS Fürdőszoba

A vécécsészéknek fontos tartozéka még a felhajtható ülőke és az azt eltakaró, ugyancsak lehajtható tető. Az olcsó és közepes árkategóriákban a választék színben és formában fantáziadús, kialakításban szinte végtelen.
A drágább, különleges formatervezésű vécécsésze példányok kizárólag saját, ugyancsak design tetőikkel mutatnak jól, itt különösebb választási lehetőség nincsen.

Monoblokkos vécé

A piszoár

Kifejezetten a férfiak részére falra szerelt többnyire porcelán csésze, mely alul a csatornarendszerhez kapcsolódik, felülről csatlakozik az öblítővíz egy okos szeleppel. A piszoár leginkább a nyilvános vécék fogalmával kapcsolódott össze, de már magánlakásokban is egyre népszerűbb. Kifejezetten magánlakások céljaira kezdett el néhány szanitergyártó a vécé és mosdó szériák stílusába illeszkedő, esztétikus darabokat gyártani, sok típus kapható rácsukható fedővel.
A modern piszoárok már automatikus, elektronikus öblítőrendszerrel is szerelhetők, a falon kívül vagy a falsík alatt. Minden mechanikát és elektronikát a piszoár testébe rejtenek. Ezek természetesen nem tartoznak az olcsó termékek közé.

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Megéri az árát? Mit kell tudnunk a minőségi lakberendezési termékekről?

“Mi kerül ezen ennyibe?” Ez a szállóigévé vált mondat lehet az első gondolatunk, amikor felvont szemöldökkel méregetjük a – szerintünk - rendesen túlárazott terméket. Vajon valóban túlárazott-e a termék, jelen esetben a bútor, a szaniter vagy a burkolat? Tudjuk-e, hogy a minőségnek miért annyi az ára? És laikusként miről ismerjük fel, hogy egy bútor valóban minőségi-e? Az eligazodásban segít a Momento design marketing vezetője, Bányász András.

Elsőre furcsa, de létezik: fény az éjszakában, a pihentető alvásért. Az éjszakai irányfény értékes segítséget nyújthat

Hogy napközben, a munkával, tanulással, bármilyen fizikai és/vagy szellemi tevékenységgel töltött időt milyen minőségben éljük meg, nagyban függ attól, hogy előtte milyen volt az éjszakánk.

A beton hatástól a levél mintáig – Mivel burkolunk 2021-ben?

Ami a hidegburkolatokat illeti, izgalmas trendeknek nézünk elébe. Sok minden továbbra is népszerű és találunk számos újdonságot, melyek felkelthetik a figyelmünket.

Kis fürdőszobák nagy kedvence: wc és bidé egyben

Egy modern és kényelmes fürdőszobából manapság már nem hiányozhat a bidé. Csakhogy a fürdőszobák alapterülete még mindig ritkán teszi lehetővé, hogy ennek a higiéniai szempontból is egyre inkább nélkülözhetetlen szaniternek helyet találjunk. Jó hír, hogy erre is van megoldás!

Checklist - Mire gondoljunk a fürdőszoba tervezéskor, felújításkor?

Vajon tudjuk-e mi mindent kell szem előtt tartanunk, mivel kell feltétlenül számolnunk, mielőtt a fürdőszoba felújításába belevágunk? Ezzel a check-listtel nem fogunk tévedni.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

A rendezett fürdőszoba titka – hasznos tippek a tároláshoz

Aki már valaha építkezett vagy felújított (jó sokan vannak, vagyunk), az tudhatja, hogy konnektorból, illetve fürdőszobai tárolókapacitásból soha nem lehet elég. Erre sokszor már csak utólag jövünk rá, ilyenkor kerülnek használatba a hosszabbítók, elosztók, valamint az esztétikailag nem feltétlenül legjobban odaillő plusz fürdőszobai polcok, tárolók.