Fürdőszoba Show 2020. január 17-18-19. Kíváncsi a legújabb fürdőszoba trendekre? Érdekel →

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?


Minden az alapoknál dől el - jegyezhetjük meg teljes joggal. A megfelelő szakember és az építőanyag kiválasztása döntő befolyással bír az építkezés eredményét illetően. A jó építész sok mindenben a segítségünkre lehet, például:

  • fontos szempontokat ismertethet meg velünk telek választás előtt
  • ismeri a betartandó jogszabályokat
  • felhívhatja figyelmünket az esetleges költségcsökkentő megoldásokra
  • további megbízható szakembereket ajánlhat
  • segíthet a megfelelő építőanyag kiválasztásában.

Építészeti tervezés

Mi alapján válasszuk ki a számunkra ideális építészt, építészirodát?

Szerezzünk az adott személyről, vagy irodáról annyi információt, amennyit csak tudunk. Keressünk rá az interneten, nézzük meg milyen vélemények születtek a kiszemeltünkről. Ezen felül kérdezzük meg ismerőseinket, ne hagyjuk ki a szakmai köröket sem, nézzünk és kérjünk referenciákat.

Törekedjünk olyan szakember megbízására, aki a mi leendő településünkön, vagy közel ahhoz él és végzi munkáját. Próbáljunk meg a megye határain belül maradni. Elképzelhető, hogy igényeinket csak egy távolabbi tervező tudja kielégíteni. Például passzív házat szeretnénk és olyan tervezőre van szükségünk, aki referenciái között már rendelkezik minősített passzívházzal.

Figyeljük meg, hogy az első tárgyalásaink során, mennyire tartja fontosnak az adott tervező, amit magunkról, családunkról, hobbbinkról, életstílusunkról mesélünk. Ha azt érezzük, hogy gépiesen ül és bólogat, üveges tekintettel, láthatóan nem érdekli az, amit mesélünk, akkor nyugodtan keressünk más tervezőt. Mert egy ilyen tervező nem nekünk fog házat tervezni, hanem saját magának. Már a megbeszélések kezdetén fontos, hogy a szakember és ügyfele között bizalmi kapcsolat alakuljon ki. Mégis csak olyan épületet terveztetünk vele, amelyben életünk meghatározó éveit szeretnénk tölteni.

Milyen információk legyenek birtokunkban már a kezdeti tárgyalások előtt?

Ajánlott már az első konzultációra összegyűjteni, hogy mit szeretnénk megvalósítani. A tervező lelkesedése is nagyobb, ha látja, hogy van elképzelésünk és nem ott, akkor kell kitalálni mindent. Már az első megbeszélések idején avassuk be a tervezőt a rendelkezésünkre álló pénzügyi keretről. Az ő feladata tudtunkra adni, hogy az elképzelésünk összeegyeztethető-e forrásainkkal vagy sem. Ha még nem vásároltuk meg házunk telkét, kérjük ki a tervező véleményét a leendő területről. A következőket kell figyelembe venni (a teljesség igénye nélkül):

  • a telek formája ne szabjon határokat az épület alakját illetően
  • a túlságosan nagy dőlésszögű telek megdrágítja az építkezést
  • lehetőség szerint ne válasszunk nagy talajvízszintű telket, mert az is plusz költségeket jelent.

Építészeti tervezés

Mire kérdezzünk rá?

Mint mindenben, így az építkezésben is nagy szerepet kap a dokumentáció. Kérjünk felvilágosítást a szükséges és elégséges tervdokumentációról. Derítsük ki, hogy a szakember teljes mértékben tisztában van-e a helyileg érvényben lévő építési előírásokkal! (Ezért érdemes a leendő otthonunk közelében alkotó tervezőt megbízni). Amennyiben a tervező több épületet is tervezett a környéken, kérdezzük meg, milyen szomszédokra, éjszakai-nappali életre kell számítanunk. Előforduló probléma, hogy a megtervezett ház képe, nem illik bele az utca látképébe, stílusába. Ilyenkor megtagadhatják az építési engedélyt! Erről se feledkezzünk meg, szerezzünk róla információt!  

+1 jótanács

Annak érdekében, hogy a megbízott tervezővel megmaradjon a felhőtlen kapcsolatunk, tartsuk be a következőt, hisz a tervező is ember és nem holmi gép. Biztosan lesznek álmatlan éjszakáink, amikor az építkezéssel kapcsolatos módosításokon jár az agyunk. Ilyenkor ne forduljunk egyből a tervezőhöz, hanem gondoljuk át, mit is szeretnénk módosítani, gyűjtsünk össze mindent és csak ezután írjuk meg az emailt vagy emeljük fel a telefont!

Kapcsolódó cikkek

Műszaki ellenőr

Miért van szükség műszaki ellenőrre? Kinek a megbízásából dolgozik? Miért is felelős? Hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert? Építkezés, felújítás, tetőtér-beépítés előtt időben érdemes tisztázni néhány fogalmat.

3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) várhatóan egyre többen tervezik új lakás vásárlását. Ám mielőtt sor kerülne az adásvételre, alaposan utána kell járni, milyen lehetőségeink vannak, és mi mindenre kell odafigyelnünk egy ilyen fontos döntés előtt.

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos információ hiányában az építkezés folyamata nem mindig zökkenőmentes. Célunk, hogy mindenkinek, aki építkezni szeretne segítséget nyújtsunk az indulásban. Íme az útmutató, mely rávilágít a fontosabb momentumokra.

Így készül a jó alaprajz 1. – Falak, nyílászárók, tájolás

Rögtön a kérdésre válaszolva a két legfontosabb ok: időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben elkerülhetők a hibák és hatékonyabb lesz a kivitelezés.

Így készül a jó alaprajz 2. – A kiállások tervezésétől a bútorozásig

A tervezési folyamat egyik kritikus pontja az elektromos-, víz- és gázcsatlakozások betervezése. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényelmetlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen szerelés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák.

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Belvárosi kis lakás luxus kivitelben

A kisebb alapterületű lakások tervezésénél az alaprajzi elrendezésre és a tárolásra kerül a legnagyobb hangsúly. Az itt bemutatott látványtervek koncepcióját Csikós Mihály – a Csikós Terv tulajdonosa és főépítésze – készítette, amelyhez az anyag és színvilágot Vermes Dóra enteriőrtervező álmodta meg.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Önnek ajánljuk