Hirdetés

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?


Minden az alapoknál dől el - jegyezhetjük meg teljes joggal. A megfelelő szakember és az építőanyag kiválasztása döntő befolyással bír az építkezés eredményét illetően. A jó építész sok mindenben a segítségünkre lehet, például:

  • fontos szempontokat ismertethet meg velünk telek választás előtt
  • ismeri a betartandó jogszabályokat
  • felhívhatja figyelmünket az esetleges költségcsökkentő megoldásokra
  • további megbízható szakembereket ajánlhat
  • segíthet a megfelelő építőanyag kiválasztásában.

Építészeti tervezés

Mi alapján válasszuk ki a számunkra ideális építészt, építészirodát?

Szerezzünk az adott személyről, vagy irodáról annyi információt, amennyit csak tudunk. Keressünk rá az interneten, nézzük meg milyen vélemények születtek a kiszemeltünkről. Ezen felül kérdezzük meg ismerőseinket, ne hagyjuk ki a szakmai köröket sem, nézzünk és kérjünk referenciákat.

Törekedjünk olyan szakember megbízására, aki a mi leendő településünkön, vagy közel ahhoz él és végzi munkáját. Próbáljunk meg a megye határain belül maradni. Elképzelhető, hogy igényeinket csak egy távolabbi tervező tudja kielégíteni. Például passzív házat szeretnénk és olyan tervezőre van szükségünk, aki referenciái között már rendelkezik minősített passzívházzal.

Figyeljük meg, hogy az első tárgyalásaink során, mennyire tartja fontosnak az adott tervező, amit magunkról, családunkról, hobbbinkról, életstílusunkról mesélünk. Ha azt érezzük, hogy gépiesen ül és bólogat, üveges tekintettel, láthatóan nem érdekli az, amit mesélünk, akkor nyugodtan keressünk más tervezőt. Mert egy ilyen tervező nem nekünk fog házat tervezni, hanem saját magának. Már a megbeszélések kezdetén fontos, hogy a szakember és ügyfele között bizalmi kapcsolat alakuljon ki. Mégis csak olyan épületet terveztetünk vele, amelyben életünk meghatározó éveit szeretnénk tölteni.

Milyen információk legyenek birtokunkban már a kezdeti tárgyalások előtt?

Ajánlott már az első konzultációra összegyűjteni, hogy mit szeretnénk megvalósítani. A tervező lelkesedése is nagyobb, ha látja, hogy van elképzelésünk és nem ott, akkor kell kitalálni mindent. Már az első megbeszélések idején avassuk be a tervezőt a rendelkezésünkre álló pénzügyi keretről. Az ő feladata tudtunkra adni, hogy az elképzelésünk összeegyeztethető-e forrásainkkal vagy sem. Ha még nem vásároltuk meg házunk telkét, kérjük ki a tervező véleményét a leendő területről. A következőket kell figyelembe venni (a teljesség igénye nélkül):

  • a telek formája ne szabjon határokat az épület alakját illetően
  • a túlságosan nagy dőlésszögű telek megdrágítja az építkezést
  • lehetőség szerint ne válasszunk nagy talajvízszintű telket, mert az is plusz költségeket jelent.

Építészeti tervezés

Mire kérdezzünk rá?

Mint mindenben, így az építkezésben is nagy szerepet kap a dokumentáció. Kérjünk felvilágosítást a szükséges és elégséges tervdokumentációról. Derítsük ki, hogy a szakember teljes mértékben tisztában van-e a helyileg érvényben lévő építési előírásokkal! (Ezért érdemes a leendő otthonunk közelében alkotó tervezőt megbízni). Amennyiben a tervező több épületet is tervezett a környéken, kérdezzük meg, milyen szomszédokra, éjszakai-nappali életre kell számítanunk. Előforduló probléma, hogy a megtervezett ház képe, nem illik bele az utca látképébe, stílusába. Ilyenkor megtagadhatják az építési engedélyt! Erről se feledkezzünk meg, szerezzünk róla információt!  

+1 jótanács

Annak érdekében, hogy a megbízott tervezővel megmaradjon a felhőtlen kapcsolatunk, tartsuk be a következőt, hisz a tervező is ember és nem holmi gép. Biztosan lesznek álmatlan éjszakáink, amikor az építkezéssel kapcsolatos módosításokon jár az agyunk. Ilyenkor ne forduljunk egyből a tervezőhöz, hanem gondoljuk át, mit is szeretnénk módosítani, gyűjtsünk össze mindent és csak ezután írjuk meg az emailt vagy emeljük fel a telefont!

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Mit mesél rólad a házad? - Személyiségünkről is árulkodik otthonunk homlokzata

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon ugyan kevésbé jellemző a széleskörű színhasználat, pedig a megfelelő a homlokzati anyag színének kiválasztásával nemcsak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikusabbá válik.

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Trendek, tervek – variációk fürdőszobára

Akár egy új fürdőszobán, akár a meglévő felújításán töri a fejét, mindenképpen sok döntést kell meghoznia egy olyan, költséges beruházáshoz, amelynek eredményével sok évig, akár évtizedig fog együtt élni. Gyakran centiken, egyetlen elhibázott döntésen múlhat, hogy szeretni vagy utálni fogja a fürdőjét. Mi kell ahhoz, hogy álomfürdőszobája legyen? Mutatjuk!

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Minőségi építőanyagok környezettudatos szemlélettel

Az építőanyagokkal szemben támasztott egyik legfontosabb elvárás a magas minőség, mely mellett egyre inkább megkerülhetetlenné válik a környezettudatosság és az energiatakarékosság iránti igény. Azonban kérdés, hogy találunk-e a piacon ilyen termékeket? Ezzel kapcsolatban jó híreink vannak!

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?