Hirdetés

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Családi házak felújítása során az ablakcsere mellett a hőszigetelés ugyan népszerű terület, elmaradásának egyik oka mégis az a tévhit, hogy hőszigetelni csak akkor érdemes, ha az gyorsan megtérül. De vajon egy tisztasági festés mikorra térül meg?

A feltett kérdésre a rövid válasz, hogy a hőszigetelés mint befektetés, már az első hónapban termelni kezd, mégpedig a hűtési vagy fűtési költségek csökkenésével. Családi házak felújításakor gyakran mégis a funkcionális, esztétikai, esetleg más korszerűsítési munkálatok még ma is népszerűbbek a hőszigetelésnél. Ennek oka, hogy a hőszigeteléshez kapcsolódóan a „mibe kerül és mit nyerünk rajta” elemzés kerül szinte azonnal a fókuszba. Tény, hogy egy-egy hőszigetelési projekt megtérülését években mérhetjük, de mást is érdemes megvizsgálni. Ott van például a pénzben nem kifejezhető kellemesebb lakóklíma, a melegebb vagy éppen nem vizesedő, penészedő falak lehetősége is.

Az évek óta várt felújítási támogatásokkal egyre többek számára válik elérhetővé a falak, födém, lábazat, pince vagy tető korszerűsítése, azok hőszigetelése – és egyre többen tervezik is megvalósításukat. Ha a családok a gazdasági számítások szerint megfelelő vastagságú és műszaki paraméterekkel rendelkező polisztirol alapú hőszigetelést választják, akkor a következőkkel számolhatunk. Lássuk a részleteket!

MEPS hőszigetelés

Megéri vastagon?

Ha a megtérülést nézzük, az a beruházás tűnik a leghatékonyabbnak, ahol azonos teljesítmény mellett a legkisebb beruházási költséggel kell számolnunk. Az épületenergetika és annak kérdésköre az elmúlt években népszerű fogalommá vált, nemcsak a szakemberek körében, de a részletekről való döntésben sem nélkülözhetjük hozzáértő segítségüket. Egy családi ház felújítása, energiafelhasználásának csökkentése ugyanis komplex kérdés: át kell tekintenünk a nyílászárók, a homlokzat, a tető, a lábazat állapotát, hogy hol lehet és főleg hol érdemes javítanunk mindezen, sőt a gépészetet sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A jelenleg átlagosan 14-16 cm-es hőszigetelés helyett érdemes inkább a 20-22 cm vastagságban gondolkodni – természetesen anyagminőségtől függően. Ugyanakkor ez nem örökre érvényes méret.

Az energiahordozók és a hőszigetelés árának változásával, a fosszilis energiakészletek kimerülése miatt is érdemes korlátoznunk felhasználásukat, mégis a legfontosabb, hogy az épület teljes egészét nézzük. A cél, hogy az épület kevés energiával, homogén módon működjön. A vastagabb hőszigeteléstől sokan annak feltételezett magas ára miatt rettennek meg – tévesen, mert ennek mértékét rendszeresen túlbecsülik! A fix költségek (állványozás, ragasztó, dűbel, vakolat, munkadíj) magas részaránya miatt a kétszer olyan vastag hőszigetelés közel sem kerül kétszer annyiba. Egy azonos épület 10 vagy 20 cm polisztirol hőszigeteléssel történő korszerűsítés között költségkülönbség általában és átlagosan 15-25%, ellenben duplán olyan hatékony – egy sor egyéb előny mellett.

MEPS hőszigetelés

Hogyan forintosítsuk a jobb közérzetet?

Egy átlagos 120 m2 alapterületű, nyeregtetős épület homlokzati hőszigetelése esetében, 16 cm vastag EPS-szigetelőlapokkal tervezve, nagyságrendileg 1,5-2,5 millió forintos költséggel lehet számolni – munkadíjjal együtt. Ezzel azonban nemcsak a fűtési költségeken faraghatunk már az első szezonban – legkevesebb 40% –, hanem a ház belső klímája is egészséges lesz, komfortérzetünk, életminőségünk javul. Ezt ritkán szoktuk forintra átszámolni, az ingatlan értéknövekedését azonban igen, amit akár azonnali nyereségként is elkönyvelhetünk – mivel az energiahatékony lakások magasabb áron és gyorsabban értékesíthetők, mint amelyek még nem estek át a felújításon. Érdemes tehát ingatlaneladás tervezésekor is javítani a lakás hőszigetelését, hiszen egy jobb energetikai besorolású lakóegység – a földrajzi elhelyezkedésétől függően – akár 15%-kal is többet érhet az ingatlanpiacon.

MEPS hőszigetelés

Az építkezéshez, felújításhoz hasznos kiindulópont lehet a Hőszigetelj a holnapért! oldal, melyen keresztül a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) ad tájékoztatást a költség- és energiahatékony EPS-hőszigetelésről.

www.hoszigeteljaholnapert.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Lakásfelújításnál még a leggondosabban tervezőket is érhetik kellemetlen és - szerencsére - kellemes meglepetések, hogy mire elég az a pénz, amit az anyagokra és a munkákra szántak. Sorra vettük, hogy mit tudunk kihozni 200 ezer, 1,5 millió és 5 millió forintból.

Most éri meg igazán szigetelni - Az állami lakásfelújítási programmal akár egy nap alatt 25 százalékkal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése – az egyre népszerűbb fújható üveggyapot szigetelésnek köszönhetően – a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka. A támogatott lakásfelújítási hitel, szinte minden felújítási munkára igénybe vehető, többek között a lakóingatlanok szigetelésére is.

Közel nulla

2022. január 1-től már minden épületre a közel nulla szabályozás vonatkozik. A tavalyi év végén elrendelt türelmi idővel azonban 2022. július 1-ig elhalasztották az új követelmények számonkérését. Változott a rendelkezés azon pontja is, mely a megújuló energia minimális részarányát írta elő. Bővebben a videóban.

Építkezés, felújítás, lakberendezés – elrajtolt a kuponletöltés! Hamarosan indul a HOMEINFO Kedvezmény Hetek

Kevesebb, mint egy hónap múlva többet fog érni a pénze annak, aki az építkezéshez, felújításhoz, lakberendezéshez szükséges termékeket a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival vásárolja meg. Az akció iránt már most nagy az érdeklődés, a Homeinfo meg is kérdezte olvasóit, hogy leginkább mire használnák fel a több, mint 200 kedvezményre jogosító kupont.

Grafitot a padlóba!

A fűtött épületek a határolószerkezeteiken keresztül vesztik el az energiájukat a náluk hidegebb környezet felé. Minél kevesebb ez az energiaveszteség, annál kevesebbet kell visszapótolnunk, vagyis kevesebbet kell fűtenünk, ami sem környezetvédelmi, sem pénzügyi szempontból nem érdektelen.

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

A városi levegő hőmérséklet – a városi hőszigethatás – csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető.

Otthontámogatási kisokos – ezekkel fontos tisztában lenni, ha felújít, építkezik

Számos kérdés vetődhet fel a 2021. január 1-ével igényelhető felújítási támogatásokkal összefüggésben, melyekkel érdemes tisztában lenni, hogy a rendelkezésre álló összegeket minél hatékonyabban tudjuk felhasználni.