Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Családi házak felújítása során az ablakcsere mellett a hőszigetelés ugyan népszerű terület, elmaradásának egyik oka mégis az a tévhit, hogy hőszigetelni csak akkor érdemes, ha az gyorsan megtérül. De vajon egy tisztasági festés mikorra térül meg?

A feltett kérdésre a rövid válasz, hogy a hőszigetelés mint befektetés, már az első hónapban termelni kezd, mégpedig a hűtési vagy fűtési költségek csökkenésével. Családi házak felújításakor gyakran mégis a funkcionális, esztétikai, esetleg más korszerűsítési munkálatok még ma is népszerűbbek a hőszigetelésnél. Ennek oka, hogy a hőszigeteléshez kapcsolódóan a „mibe kerül és mit nyerünk rajta” elemzés kerül szinte azonnal a fókuszba. Tény, hogy egy-egy hőszigetelési projekt megtérülését években mérhetjük, de mást is érdemes megvizsgálni. Ott van például a pénzben nem kifejezhető kellemesebb lakóklíma, a melegebb vagy éppen nem vizesedő, penészedő falak lehetősége is.

Az évek óta várt felújítási támogatásokkal egyre többek számára válik elérhetővé a falak, födém, lábazat, pince vagy tető korszerűsítése, azok hőszigetelése – és egyre többen tervezik is megvalósításukat. Ha a családok a gazdasági számítások szerint megfelelő vastagságú és műszaki paraméterekkel rendelkező polisztirol alapú hőszigetelést választják, akkor a következőkkel számolhatunk. Lássuk a részleteket!

MEPS hőszigetelés

Megéri vastagon?

Ha a megtérülést nézzük, az a beruházás tűnik a leghatékonyabbnak, ahol azonos teljesítmény mellett a legkisebb beruházási költséggel kell számolnunk. Az épületenergetika és annak kérdésköre az elmúlt években népszerű fogalommá vált, nemcsak a szakemberek körében, de a részletekről való döntésben sem nélkülözhetjük hozzáértő segítségüket. Egy családi ház felújítása, energiafelhasználásának csökkentése ugyanis komplex kérdés: át kell tekintenünk a nyílászárók, a homlokzat, a tető, a lábazat állapotát, hogy hol lehet és főleg hol érdemes javítanunk mindezen, sőt a gépészetet sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A jelenleg átlagosan 14-16 cm-es hőszigetelés helyett érdemes inkább a 20-22 cm vastagságban gondolkodni – természetesen anyagminőségtől függően. Ugyanakkor ez nem örökre érvényes méret.

Az energiahordozók és a hőszigetelés árának változásával, a fosszilis energiakészletek kimerülése miatt is érdemes korlátoznunk felhasználásukat, mégis a legfontosabb, hogy az épület teljes egészét nézzük. A cél, hogy az épület kevés energiával, homogén módon működjön. A vastagabb hőszigeteléstől sokan annak feltételezett magas ára miatt rettennek meg – tévesen, mert ennek mértékét rendszeresen túlbecsülik! A fix költségek (állványozás, ragasztó, dűbel, vakolat, munkadíj) magas részaránya miatt a kétszer olyan vastag hőszigetelés közel sem kerül kétszer annyiba. Egy azonos épület 10 vagy 20 cm polisztirol hőszigeteléssel történő korszerűsítés között költségkülönbség általában és átlagosan 15-25%, ellenben duplán olyan hatékony – egy sor egyéb előny mellett.

MEPS hőszigetelés

Hogyan forintosítsuk a jobb közérzetet?

Egy átlagos 120 m2 alapterületű, nyeregtetős épület homlokzati hőszigetelése esetében, 16 cm vastag EPS-szigetelőlapokkal tervezve, nagyságrendileg 1,5-2,5 millió forintos költséggel lehet számolni – munkadíjjal együtt. Ezzel azonban nemcsak a fűtési költségeken faraghatunk már az első szezonban – legkevesebb 40% –, hanem a ház belső klímája is egészséges lesz, komfortérzetünk, életminőségünk javul. Ezt ritkán szoktuk forintra átszámolni, az ingatlan értéknövekedését azonban igen, amit akár azonnali nyereségként is elkönyvelhetünk – mivel az energiahatékony lakások magasabb áron és gyorsabban értékesíthetők, mint amelyek még nem estek át a felújításon. Érdemes tehát ingatlaneladás tervezésekor is javítani a lakás hőszigetelését, hiszen egy jobb energetikai besorolású lakóegység – a földrajzi elhelyezkedésétől függően – akár 15%-kal is többet érhet az ingatlanpiacon.

MEPS hőszigetelés

Az építkezéshez, felújításhoz hasznos kiindulópont lehet a Hőszigetelj a holnapért! oldal, melyen keresztül a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) ad tájékoztatást a költség- és energiahatékony EPS-hőszigetelésről.

www.hoszigeteljaholnapert.hu

Népszerűek a témában

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Ez is érdekelhet

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kényelem felsőfokon: házépítés egyszerűen és gyorsan

A hőszigetelő rendszerek új generációja: PIR hőszigetelés

Optimális lakóklíma környezetbarát hőszigeteléssel – akár belső oldali hőszigetelésként is

Miértek és hogyanok a hőszigetelésben – Gondolkodjunk rendszerben!

Kell-e szigetelni és hogyan a talajjal érintkező épületszerkezeteket? Kezdjük az alapoknál!

Hozza ki a legtöbbet az ingyenpénzből! Mutatjuk, hogyan

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket

Ha szigetelőanyag, akkor ISOTEX

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Építkezés? Belevág? Felújítás? Bevállalja? Vagy már túl is van rajta? - Felmérés az építkezők és tervezgetők körében, vacsorameghívással

Hazai építőanyag gyártók 2022 őszén: extrém gyártási költségszintek és energiahatékonyság felé forduló kereslet a fékeződő piacon