Új, energiahatékony téglafajták a Wienerbergertől

Egyre nőnek az épületek energiahatékonysága iránti igények, ezért a Wienerberger 2012-ben új, energiahatékony téglafajtákkal jelenik meg a piacon.

Önmagában a hőszigetelés nem minden energetikai problémáját oldja meg házunknak. Az igazán energiahatékony építés egyszerre összpontosít az épület valamennyi határoló szerkezetének – a falazatnak, födémnek, nyílászáróknak – összhangban történő kiválasztására. Emellett figyel az épületgépészeti eszközök, a megújuló energiaforrások alkalmazására, az épület tájolására, árnyékolástechnikai elemek felhasználására.

A kiegészítő szigetelésnek megvan a saját szerepe az építkezésben, például a padló vagy a födém szigetelésénél, illetve a már meglévő épület falazatának felújításakor. Alacsony energia felhasználású új épület falazatának kialakításához a Wienerberger új fejlesztésű termékei jelentenek optimális – hőszigetelő és egyben lélegző – megoldást. Az új téglacsalád elemei kiegészítő hőszigetelés nélkül, 44–62 százalékkal túlteljesítik a jelenleg hazánkban érvényes épületenergetikai előírásokat, és már most teljesítik – a várhatóan 2019-ben életbe lépő – legszigorúbb EU-s előírásokat is.

Miért fontos a falazatválasztás?

A falazat a ház olyan szerkezeti eleme, amelyet beépítés után már nem lehet kicserélni. Érdemes tehát alaposan végig gondolni mielőtt döntünk, és olyan megoldást választani, amely hosszú távra ad statikailag biztos, energetikailag pedig hatékony megoldást.
Amikor a fal kiválasztásáról döntünk, alapvetően két féle falazattípus közül választhatunk:

 • egyrétegű (monolit falazat) vagy
 • kétrétegű falazat.

Az egyrétegű falazat esetében a tégla a felelős a tartófunkcióért és a falazat hatékony hőszigetelő képességéért is. A monolit falmegoldás élettartama 100 év, tehát egy életre szól.
A kétrétegű falszerkezet esetében a tartószerkezeti és a hőszigetelési funkció kettéválik. A tégla falazatra utólagos táblás hőszigetelést helyeznek, amely javítja a szerkezet hőszigetelő képességét. Az ilyen konstrukcióban megépített falszerkezet esetén azzal kell számolnunk, hogy az utólagos hőszigetelés tervezett élettartama általában 25 év. (Táblás homlokzati hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos részletes leírás: Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség, Műszaki irányelv: Bevonatréteggel ellátott, többrétegű, ragasztott táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek kialakítása, 8. oldal 5. bekezdés.)

A Wienerberger legújabb termékei a POROTHERM T, valamint a POROTHERM K termékcsalád téglái önmagukban olyan hőszigetelő képességűek, mint a hagyományos POROTHERM 38 N+F tégla plusz 8–16 cm homlokzati hőszigetelés.

Okos tégla – új, innovatív termékcsalád a Wienerbergertől

A legújabb fejlesztésű, külső falazathoz ajánlott termékeik a tartószerkezeti feladaton túl a hőszigetelés tekintetében is teljes megoldást nyújtanak egy rétegben, így nem szükséges homlokzati hőszigetelést alkalmazni, amely rontja a fal lélegző képességét. A Wienerberger által kifejlesztett új téglafajták a POROTHERM Klíma Profi és POROTHERM Klíma, valamint a POROTHERM Thermo Profi téglák önmagukban olyan hőszigetelő képességűek, mint a hagyományos POROTHERM 38 N+F tégla plusz 8–16 cm homlokzati hőszigetelés. A monolit téglafal kivitelezési szempontból egyszerűbben építhető, kevesebb a kivitelezési hibalehetőség, gyorsabb a munkafolyamat. A téglafal nem sérülékeny, ellenáll az időjárás viszontagságainak, például jégesőnek, vagy a homlokzatot érő egyéb károsító hatásoknak. A téglafal értékálló, élettartama akár 100 év.
A Profi technológia alkalmazásával pedig kevesebb építési nedvesség kerül a szerkezetbe, DRYFIX extra kötőanyag használatával az építési szezon kitolódik, a falazás akár télen, –5 Celsius-fokig is végezhető.

Az új termékfajták

Új, energiahatékony tégla fajták a WienerbergertőlPOROTHERM 44 T Profi
Piaci bevezetés: 2012. május 2.

 • UFAL = 0,17 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 16 cm EPS szigeteléssel
 • 62 százalékkal túlteljesíti az energetikai előírásokat
 • nem igényel további hőszigetelést
 • élettartam 100 év

 

Új, energiahatékony tégla fajták a WienerbergertőlPOROTHERM 44 K Profi
Piaci bevezetés: 2012. április 2.

 • UFAL = 0,22 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 10 cm EPS szigeteléssel
 • 51 százalékkal túlteljesíti az energetikai előírásokat
 • nem igényel további hőszigetelést
 • élettartam 100 év

 

Új, energiahatékony tégla fajták a WienerbergertőlPOROTHERM 44 K
Piaci bevezetés: 2012. március 1.

 • UFAL = 0,22 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 10 cm EPS szigeteléssel
 • 51 százalékkal túlteljesíti az energetikai előírásokat
 • nem igényel további hőszigetelést
 • élettartam 100 év

Új, energiahatékony tégla fajták a WienerbergertőlPOROTHERM 38 K Profi
Piaci bevezetés: 2012. április 2.

 • UFAL = 0,25 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 8 cm EPS szigeteléssel
 • 44 százalékkal túlteljesíti
 • kerámia felülete egészséges lakóklímát biztosít az energetikai előírásokat
 • nem igényel további hőszigetelést
 • élettartam 100 év

POROTHERM 38 K
Piaci bevezetés: 2012. március 1.

 • UFAL = 0,25 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 8 cm EPS szigeteléssel
 • 44 százalékkal túlteljesíti az energetikai előírásokat
 • nem igényel további hőszigetelést
 • élettartam 100 év

Új, energiahatékony tégla fajták a WienerbergertőlPOROTHERM Thermo – áthidaló
Piaci bevezetés: 2012. április 2.

 • beépített hőszigetelést tartalmaz
 • csökkenti a nyílásáthidalók szerkezeti hőhidasságát

Letölthető árlista és szórólap

Kapcsolódó cikkek

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Tetőtér beépítés könnyebben – Változó szabályok a tetőterek beépítésénél

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban.

Talajhoz simulva: hőszigetelés a lábazaton és a pinceszinten

A megfelelő hőszigetelésen nemcsak az épület stabilitása és költséghatékonysága múlik, hanem a lehetőségek kiaknázása is – például azzal, hogy a pince több legyen, mint tároló.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A modern technológiai háttérnek köszönhetően, előregyártott betonelemekkel végezhető el a falazat, a lépcsők gyors és minőségi építése.