Hirdetés

7 kérdés a nyílászárók kiválasztásáról – válaszok a szakértőtől

Legyen szó köz- vagy lakóépületekről, megjelenésüket és üzemeltetési költségeiket jelentősen befolyásolják a homlokzatokon alkalmazott nyílászárók. Ezek kiválasztása, az igényeknek megfelelő ablakok, bejárati- és teraszajtók felkutatása az építkezők, felújítók számára nem egyszerű feladatok. Szakértőnk tanácsaival igyekszünk megkönnyíteni az eligazodást.

A külső nyílászárók kiválasztása az építkezés, felújítás egyik sarokpontja. A döntés évtizedekre szól, a jó döntéssel pedig jelentős költséget takaríthatunk meg, de az egyszerű használat, a biztonság és az esztétikai felvetések legalább ekkora súllyal szerepelnek ebben a folyamatban. Kérdéseinkre az Ablakszerker kiskereskedelmi értékesítési vezetője, Gál Attila ad válaszokat.

Kérdés 1: Mit tudnak a legmodernebb technológiával gyártott ablakok?

Elsősorban a környezettudatosság mentén történtek komoly előrelépések, kezdve az alapanyaggyártástól a késztermék beépítéséig. Ebből leginkább azt érzékelhetjük, hogy a modern, multifunkciós üvegszerkezeteknek hála kisebb fűtési és hűtési energiát igényel otthonunk, de nem csak az üvegek, hanem a profilok és a szigeteléshez felhasznált anyagok is fejlődtek. A feldolgozás, a kész termék gyártása ugyancsak felgyorsult és leegyszerűsödött a modern műanyagprofilok megjelenését követően.

Modern lakóház modern nyílászárókkal
Modern lakóház modern nyílászárókkal

Kapcsolatfelvétel, ajánlatkérés

A modern, többrétegű üvegszerkezetek azonban számos új kérdést vetnek fel. Így például egy nyílászáró statikai tervezésénél figyelembe kell venni, hogy ma már egy átlagos erkélyajtó üvege is elérheti vagy meghaladhatja a 80 kg-ot, így nem lehet a jó szerencsére bízni, hogy milyen merevítéseket, vasalatokat és pántokat alkalmaznak a gyártók a példában szereplő erkélyajtó gyártásához. A rendszergazdai gyártási kézikönyvek precíz követése a vevők számára a balesetveszélyt is minimalizálja.

Kérdés 2: Mi különbözteti meg a prémium, vagy legalább jó minőségű ablakot a kevésbé minőségitől?

A szemlélet, a gondolkodásmód, ami a mi rendszerünkben három pilléren áll.

1. alapanyag: a piacon elérhető legjobb alapanyagok a legkisebbtől a legnagyobbig, azaz az üvegtől a pántokon át az utolsó csavarig. Mindent megbízható forrásból szerzünk be, ahonnan a szükséges terméktámogatást bármikor igénybe tudjuk venni. Ebbe beletartozik, hogy gyakran mi helyezzük nyomás alá partnereinket egy-egy bonyolultabb szerkezet vagy szituáció műszaki megvalósításában. Az alapanyagban nincs kompromisszum, hiszen egy ablakra hosszútávú befektetésként tekint mindenki.

2. feldolgozás: magasan képzett alkalmazottak az elérhető legújabb technológiákkal a gyártási kézikönyv előírásai alapján készítik a termékeket. Folyamatosan fejlesztünk az üzemtől, a kéziszerszámainktól kezdve a 3D megmunkáló központig minden az elérhető legjobb a maga területén. Viszont ez mit sem ér kvalifikált munkaerő nélkül, hiszen - valljuk be, a sok eszközön túl – a nyílászáró gyártás a mai napig kézimunka.

3. szolgáltatás: kollégáink végig kísérik az ügyfelet a folyamat minden lépésén, maximálisan támogatva őt, hogy megalapozott döntéseket hozzon. Tanácsadás, műszaki egyeztetés, ajánlatkészítés, felmérés - e szavak mögött rengeteg tudás van. Kollégáink folyamatosan képzik magukat, hogy szakmailag hitelesen, megalapozottan tudjanak a vásárlók, tervezők és kivitelezők segítségére lenni.

Minőségi alapanyag, feldolgozás és szolgáltatás nélkül nem beszélhetünk prémium minőségű ablakokról sem
Minőségi alapanyag, feldolgozás és szolgáltatás nélkül nem beszélhetünk prémium minőségű ablakokról sem

Kérdés 3: Az árban hogyan jelennek meg a minőségi különbségek és mikor kezdjünk gyanakodni egy olcsó termék láttán?

Legyünk azzal tisztában, hogy a konyhapulton 5 perc alatt összedobott ablak árajánlatra sem szabad senkinek igent mondani! Azt javasoljuk, hogy olyan helyre menjenek mindig, ahol az árajánlat részletessége, kidolgozottsága, műszaki összeszedettsége okot adhat a bizakodásra. Gondoljunk bele, hogy a ma divatos színes műanyag szerkezeteknél milyen deformitást, adott esetben működésképtelenséget jelenthet egy statikailag nem jól megtervezett belső merevítés. Sokan találkozhattunk már ezzel a problémával a magunk, vagy rokonaink, ismerőseink nyílászáróinál, ahol ez eddig is sok bosszúságot okozott. Ha csak egy átlagos panellakás komplett nyílászáró cseréjét vesszük példaként, már az önmagában lehet egy használt családi autó ára, miközben az autókereskedőnek és az autónak is alaposan utánanézünk, próbaútra megyünk, mielőtt beültetnénk abba családunkat. Kezeljük a nyílászárókat is az értéküknek és élettartamuknak megfelelően, és akkor bízhatunk benne, hogy nem érnek minket meglepetések hosszútávon.

Minél magasabb a hozzáadott érték, annál drágább lesz a termék, ez törvényszerű, de mi erre is máshogy tekintünk. Nem adunk többet a vásárlónak, mint amit mi is kapni szeretnénk, mint vásárlók.

Árajánlatot kérek a GABO ablakokat forgalmazó cégtől

Kérdés 4: Milyen különleges igények, elvárások lehetnek a minőségi ablakokkal szemben?

Évek óta a hatalmas üvegfelületek adta szabadság igényével keresnek minket vásárlóink. Szerencsére ez az igény különleges, de nem egyedi, így ma már nagy tapasztalatunk van óriási teraszajtók és ablakok tervezésében, gyártásában és beépítésében. Napi szinten készülnek üzemünkben 5-6 méteres szerkezetek. Máskor a méretskála másik végéről választ az ügyfél, legyen az egy aprócska ujjlenyomat olvasó, amivel kényelmesebbé teszi bejárati ajtaja mindennapi használatát. Ahány épület, annyi különleges, megvalósításra váró álom. Izgalmasnak tartjuk, ha vásárlóink igénye kihívás elé állít minket.

Kíváncsi vagyok a GABO ablakok márka termékeire

Napjaink trendje a nagyméretű üvegfelülettel rendelkező ablakok
Napjaink trendje a nagyméretű üvegfelülettel rendelkező ablakok

Kérdés 5: Milyen problémák jelentkezhetnek az elöregedett ablakoknál, amikor már nem halogatható tovább a csere?

Egy jól megtervezett, legyártott és beépített ablaknál hosszú évekig, évtizedig nem jelentkezhetnek problémák a megfelelő időszakos karbantartás mellett, de egy deformált, lógó, működésképtelen ablakkal nehéz csodákat tenni. Sajnos a magyar építőipar elmúlt évtizedei sem a stabilitásról és a kiszámíthatóságról szóltak, így sok kisebb-nagyobb ablakos cég tűnt el az összes gyártási dokumentációjával együtt, ezért nehéz a dolga a vásárlónak, ha régi ablakait szeretné karbantarttatani, felújíttatani. Viszont mindig lesznek, akik ennek ígéretével fognak házalni. Erre mindig érdemes odafigyelni!

Közben a technológiák is változtak, új alapanyagok, konstrukciók, megoldások jelentek meg. Egy „problémás” ablaknál sokat tudunk a cserével nyerni, hiszen a jobb hő- és hangszigetelési mutatókon túl az életminőségünk is javulni fog, és ha körültekintőn választunk céget, akkor ablakunknak nem csak jelene, hanem jövője is lesz.

Megnézem a GABO ablakok referenciáit

Kérdés 6: Az ablakok tervezése során melyek a legfontosabb szempontok?

Vegyünk alapul egy 10 emeletes panelházat, ahonnan két vásárló érkezik hozzánk felújítási szándékkal. Teljesen mások a szempontok a magasföldszinti lakásnál, ahol a hőszigetelés mellett figyelni kell a biztonságra és a hangszigetelésre is, míg a 9-ik emeleti lakásnál a naphő védelem mellett szempont a szélterhelés is. Két ugyanakkora ablakról beszélünk, még sem lehet felcserélni őket!

Ez a kis példa is mutatja, hogy a hőszigetelésen túl vannak még szempontok, mint a hangszigetelés, naphővédelem, biztonság, de fontos még a méret, a funkció, valamint a működtetés is. Többnyire az ezekre adott válasz meghatározza magát a nyílászárót is. Ezeket a kérdéseket egyébként vásárlóként is érdemes sorra vennünk, mielőtt belevágunk egy költséges nyílászáró cserébe.

Szerencsés korban élünk, ma már az esztétikum nem kiváltság, bárkinek meg van a lehetősége, hogy elérje azt a nyílászárót, amit megálmodott.

Az ablak tervezés során az épület sajátosságait és a felhasználó egyedi igényeit is figyelembe kell venni
Az ablak tervezés során az épület sajátosságait és a felhasználó egyedi igényeit is figyelembe kell venni

Kérdés 7: Hogyan lehet a nyílászárókat az épület stílusához hangolni?

A szerkezetek és kiegészítők színével és alakjával el lehet érni a megfelelő hatást. Minimalista, letisztult épületekhez a szürke valamelyik árnyalata ajánlott, jelenleg túlnyomórészt az antracit a favorit. Míg a vidékies, mediterrán stílushoz inkább a fa felület árnyalatait keresik. A klasszikus fehér színen túl megjelent a fekete is, amivel nagyon izgalmas homlokzatokat lehet kialakítani. A hagyományos redőny megoldásoktól eltérő homlokzati stílust lehet elérni, ha zsaluziát vagy textíl árnyékolót választ a vásárló.

A nyílászárók legalább annyira befolyásolják az épület megjelenését, mint bármelyik más építészeti elem
A nyílászárók legalább annyira befolyásolják az épület megjelenését, mint bármelyik más építészeti elem
Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Így őrizzük meg a tisztánlátásunkat karantén alatt is - Ablaktisztítási és karbantartási tippek egy profitól

A szakértő szerint, ha évente legalább kétszer megpucoljuk a nyílászáróinkat, megerősíthetjük hasznos tulajdonságaikat és élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.

Érintésmentes ajtóval a fertőzések terjedése ellen

A makacs kórokozók könnyen rátelepedhetnek az általunk leggyakrabban használt felületekre, például az ajtókilincsekre. A betegségek terjedésének elkerülése érdekében javasolt érintésmentes ajtók felszerelése.

Igényes munkakörnyezet az egészségmegőrzésért

Ipari környezetben nem csak a biztonság és a kényelmesen kialakított gépi berendezés játszik központi szerepet, az igényes munkakörnyezet megteremtése is legalább annyira fontos a munkavállalók számára.

Miért válasszunk tolóajtót?

Röviden összefoglalva azért, mert ez az egyik leginkább helytakarékos és könnyen kezelhető, emellett pedig esztétikus nyílászáró. De tekintsük át ezt a témát kicsit bővebben!

Stíluskalauz beltéri ajtókhoz

A beltéri ajtó a helyiségek egyik meghatározó belsőépítészeti eleme, ezért kiválasztása kiemelt figyelmet érdemel.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.