Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Gáz van a szénmonoxid-riasztók körül

Joggal elvárható, hogy a mai mikroelektronikai fejlettség mellett megbízható szenzorok, illetve riasztók álljanak rendelkezésre a gázkészülékeink közelében az emberi élet védelmére. Nem is csalódunk, ha körülnézünk a CO-vészjelző piacon, ránézésre elég kellemes választék tűnik fel. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű és kicsit sem megnyugtató.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Gyilkos körülmények

Harminc-ötven áldozat leli halálát szén-monoxid-mérgezés miatt hazánkban évente, ötszáz-ezer fő mérgezéses tünetek miatt kórházi ellátásra szorul. Százezres nagyságrendűek a múló rosszullétek, a veszélyes gáz kis koncentrációban is fejfájást vagy asztmát okozhat. Lehet, hogy éppen a barátságos, összkomfortos lakásunk fenyegeti alattomosan életünket? A gázfűtés használata bizonyos nem átgondolt technikai körülmények között, a gyilkos CO-gáz létrejöttét, és a lakótérbe visszajutását eredményezi. A mérgezés alapvetően a nyílt‑égésterű készülékeknél (gáz‑cirkó, gáz‑bojler) fordul elő, ahol az égéshez szükséges oxigént a lakótérből veszik. Ha ez a légáramlás akadályoztatva van, az égés tökéletlen lesz és CO keletkezik, ami a lakásba visszaáramolva és belélegezve halálozást, jobb esetben súlyos rosszullétet okoz.

szénmonoxid-riasztó felszerelve

Hamis biztonság

A hitelesített körülmények között elvégzett tesztek igazolják, hogy a legjobb (10 ezer forintnál drágább) készülékek időben jelzik a szén-monoxidot, de így is némi bizonytalansággal dolgoznak, a gyengébb pár‑ezer forintos riasztók viszont gyakorlatilag megbízhatatlanok. Sajnos a CO-érzékelő dobozára bármilyen hitelesnek tűnő szöveg odaírható. Nincsenek stabil gyártók, típusok, évente jelennek meg ugyanazok a termékek más‑más márkanévvel, áttervezett burkolattal. Sokszorosa fogy az olcsó készülékeknek, a megbízható drágább típusokhoz képest.

  • Szakemberek tanácsolják, hogy lehetőleg épületgépészeti szaküzletből vásároljunk ilyen riasztót, gondosan olvassuk el a használati utasítást, és a beszerelést bízzuk szakemberre.
  • Ha kedves a magunk és a családunk élete, akkor ne elégedjünk meg a legolcsóbb típusokkal.
  • A készülékek valódi minőségébe nem látunk bele, hamis biztonságérzetet keltenek, viszont ezek a készülékek is többet érnek a semminél. A nyílt égésterű készülékekkel ellátott, veszélyeztetett háztartások 85 százalékában azonban semmilyen vészjelző sincs!
  • További rizikótényező, ha az elemes készülék lemerül. Ha a kazán az áramhálózatról működik, akkor olyan CO-mérőt érdemes választani, amely még a veszélyes CO-koncentráció kialakulása előtt lekapcsolja a kazánt, és a veszély megszűntével azt vissza is kapcsolja.

 szénmonoxid-riasztó felszerelése

Hatósági vizsgálatok

  • A kazánokkal, fűtőberendezésekkel ellentétben Magyarországon semmilyen akkreditált laboratórium és hatóság nem vizsgálja be a szén-monoxid-mérő készülékeket. A Víz, gáz, fűtéstechnika (VGF) című szaklap tesztjén tizenegy típust vizsgáltak be, amelyek az újság információi szerint a legtöbben vásárolnak.
  • A tesztnek az a tömör tanulsága, hogy üzemképes riasztó mellett is érhet valakit halálos szén-monoxid-mérgezés.
  • A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika közérdekű bejelentését követően és a szaklap által szolgáltatott információkra is támaszkodva a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség lefolytatta saját vizsgálatát a CO-vészjelzők körében.
  • Magyarországon egyetlen készülék típus látja el megbízhatóan feladatát, és akkor riaszt amikor kell!
  • A CO-vészjelző gyártói zömében nem tartják be a harmonizáló szabványt, csak rányomják a CE jelzést a dobozra. Se ellenőrzés, se szankció, ezeknek életet védeni hivatott készülékeknek az esetében.
  • A vizsgálatok eredményére a szakma is döbbenten reagált, és néhányan a tesztekben rosszul teljesítő CO-vészjelzők forgalmazói meg is kérdőjelezték annak tisztaságát.

10-ből 1 maradt

Információink szerint a Fogyasztóvédelem is ugyanazokat a készülékeket vizsgálta be amelyeket a VGF szaklap is, és a végeredmény se különbözött. A rosszul teljesítő készülékekre a fogyasztásból való azonnali kivonás vár, illetve a már viszonteladóknál, forgalmazóknál lévő berendezéseket is vissza kell hívni, mindezeken túl pedig az eddigi vásárlókat is kártalanítani kell. Az egyetlen megbízhatónak nyilvánított készülék maradt a Szimat, illetve még az azt megközelítően a Honeywell is.

veszélyes gáz

Bizonytalan jövő

Idővel talán várható a CO-vészjelzők forgalmazásában valamilyen szelekció, tisztulás. A pár ezer forintos imitációk helyett elképzelhetően megjelennek a minőségi készülékek, melyek most nagyjából 12 ezer forint körül kezdődnek. Ez lenne az optimális helyzet, de a rideg valóság az, hogy az alsó árfekvésű termékeknek hirtelen 20 ezerre emelték az árát. Ezek után arcátlanul beakciózták a ketyeréket 12 ezerre, és máris vidáman bekerültek az elit kategóriába.  A Fogyasztóvédelem ugyan átadta az eredményeket a Gazdasági Versenyhivatalnak, amely megindította a piacfelügyeleti eljárást, de milyen eredménnyel? A termék vagy cég majd más néven újra visszalopakodik a piacra egy-két év múlva. Talán a kellően gyakori, és széles körű Fogyasztóvédelmi vizsgálat korlátozhatja a kínálat veszélyes felhígulását.

További cikkeink fűtésre:

A népszerű levegő-víz hőszivattyú

Csökkentett energiafelhasználású hőszivattyúk

Miért érdemes levegő–víz hőszivattyúval fűteni házunkat?

Fűtés hőszivattyúval felszíni vizekkel