Hirdetés

Flexibilis vagy alakváltozásra képes ragasztó?

Biztosan Ön is járt már úgy, hogy flexibilis vagy kültéri csemperagasztót keresett az üzletben. Ilyen anyagot könnyű szerrel tud választani, hiszen ezek az anyagok számtalan változatban megtalálhatóak az üzletek polcain, raktárakban, áruházakban.

A zsákfeliratok alapján különleges tulajdonságú anyagokat vélünk beazonosítani! Néhány példa a számtalan változat közül, amelyekkel találkozhatunk:

 • Fagyálló Superflex csemperagasztó
 • Kültéri fagyálló flexibilis csemperagasztó
 • Kültérre flexibilizált csemperagasztó
 • stb...

A lehetőségek tárháza végtelen ebből a szempontból, de valóban biztonságot, megnyugtató műszaki tartalmat jelentenek a vásárláskor ezek a kifejezések? Sajnos nem! A flexibilis (hajlékony) lehet egy flexi cső, egy flexibilis szifon és egyéb olyan dolgok, amelyek ránézésre egyértelműen flexibilisek!

Ezek a kifejezések nem utalnak műszaki tartalomra, műszaki tartalmi értékük nincs, a gyártó cégeknek ezen kifejezések használatával semmilyen további műszaki tartalmi kötelezettségük nincs! Ezeket a kifejezéseket bármikor bármilyen termékre ráírhatnák, nincs mögöttük műszaki, tartalmi kötelezettség, nincsenek mögöttük szabványok, nincs mögöttük semmi olyan háttér, amely egy esetleges probléma esetén, irányt, jogorvoslatot, segítséget nyújt a probléma megoldásában!

A fentiek első olvasásra furcsának tűnhetnek, de rögtön érthető lesz, miről is van szó! Íme egy kis útmutató, hogy miként válasszon csemperagasztót!

kivitelezes_burkolat

A ragasztók az alábbiak alapján vannak osztályba sorolva:

 • Kötőanyag
 • Teljesítmény
 • Kiegészítő tulajdonságok
 • Alakváltozási tulajdonság

A ragasztó ajánlásakor csak ezeket a jelöléseket keressük a zsákokon, mert ezek az irányadóak, ezek műszaki tartalmilag köteleznek!

Példának okáért:

 • Falburkoláshoz mindig lecsúszásmentes ragasztót,
 • egy fűtött aljzatra, kent vízszigetelésre, teraszokra mindenképpen fokozottan terhelhető besorolású anyagot válasszon. Továbbá ne a flex, illetve kültéri szócskákat keresse, hanem az alakváltozásra illetve nagy alakváltozásra képes S1 vagy S2 jelölést!

Miként néz ez ki a zsákokon? Például: C2TE S1 (cementkötésű, fokozottan terhelhető, lecsúszásmentes, hosszú nyitott idejű, alakváltozásra képes)

A Mapei szeretne abban segíteni, hogy a burkolói szakma egyre inkább tudjon a prémium anyagok irányába nyitni!

kivitelezes__burkolat

Ezért 2011–től csökkentette a prémium csemperagasztók listaárait, mert bíznak abban, hogy a kedvezőbben elérhető magas műszaki tartalommal bíró csemperagasztók segítik a felhasználókat, a megrendelőket abban, hogy a beépítésekhez a valóban oda való, magas műszaki tartalommal bíró anyagokat ajánlják, vásárolják, használják!

Sokszor bebizonyosodott már, hogy csak a magas minőségű anyagokkal elkészített burkolási munkák lehetnek hosszú távon problémamentesek!

Az ilyen problémamentes burkolatok elkészítéséhez most a Keraflex család ideális megoldás:

 • Keraflex
 • Keraflex Easy
 • Keraflex Maxi S1
 • Keraflex S1

Ezekről a termékekről bővebb információt (leírást, műszaki információt) a www.mapei.hu oldalon talál. A burkoló elismertségéhez és a megrendelő elégedettségéhez minden esetben a hosszú távon problémamentes burkolat elkészítése szükséges!

Ha megrendelőként olyan padlóburkolatot szeretne, melynek a csodájára járnak, és nem szeretne értelmetlenül pénzt kidobni az ablakon, vagy nem szeretne pár hónap múlva ingerülten telefonálni a kivitelezőjének, mert felváltak, feltöredeztek a lapok, akkor ismerje meg, hogy mi lehet az egyik legjobb választás!

Íme egy értékes ajándék: "A tartós burkolat titka" című lakossági kiadvány, amelyből megtudhatja, hogy mi az, amitől elsődlegesen függ burkolatának tartóssága, élettartama.

Letölthető: www.fugazoanyag.hu/tartosburkolattitka

Kapcsolódó cikkek

5+1 fontos tudnivaló az építkezést megelőző földmunkákról: gépek, árak, időtartam

A családi ház építésének első fázisát a földmunkákkal kezdjük. Íme, a legfontosabb információk a gépekről, árakról, időtartamról, hogy könnyebben tervezhessünk.

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.