Szakértők
Kedves Attila!
Ön szerint társasházak közös tulajdonú épületrészeinek (lépcsőház, kert, teremgarázs) védelmére milyen eszközök, módszerek lehetnek a legalkalmasabbak és leghatékonyabbak?
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2014. március 06. - 12:49 - #permalink
  Kedves Marianna!

  A kérdésére nehéz egyértelmű választ adni, mert pontosan nem ismerem sem a konkrét helyet sem pedig a helyi szokásokat. Így távolról nehéz megmondani mi volna a legjobb megoldás. Ugyanakkor ötleteket azért tudok adni Önök számára.
  Először is, ha nincs kaputelefon (bár ez nem kifejezetten vagyonvédelmi eszköz) akkor érdemes beszerelni, hogy illetéktelenek ne kószálhassanak a lépcsőházban. Ez az egyik legfontosabb és legalapvetőbb lépés. Létezik olyan kaputelefon, amelynél a lakók a saját kódjukkal és/vagy beléptető kártyáikkal nyitni tudják az ajtót. Riasztórendszert telepíteni egy lépcsőházba, ahol a lakók sűrűn járkálhatnak, nem tűnik megfelelő megoldásnak. Sőt lépcsőházban a közlekedést akadályozó rácsokat sem lehet elhelyezni tűzrendészeti előírások miatt (mivel a menekülő útvonalakat szabadon kell hagyni). Amennyiben a lépcsőháznak, folyosónak vannak olyan részei (pl.: tárolók, pincék), amik viszont nem tartoznak a menekülő útvonalak közé, akkor azok elzárhatóak, sőt akár riasztórendszerrel is védhetőek. Ugyanakkor a lakók meg kulccsal, vagy éppen akár a kaputelefonhoz használt beléptető kártyáikkal könnyedén nyitni tudják azokat.
  A kert védelmével kapcsolatban is felmerül pár gondolatom. Először is, ha a kert nincs körbekerítve, akkor egyáltalán nem lehet oda semmilyen riasztóberendezést, azaz érzékelőt elhelyezni. Elsősorban érdemes a kertet fizikálisan körbekeríteni (persze, ha az nem ütközik jogszabályi előírásokba) valamilyen megfelelő, lehetőleg nem könnyen átléphető kerítéssel, de utána, ha a lakók sem járkálnak állandóan ott, akkor úgynevezett infrasorompókkal (láthatatlan kerítés) lehet körbekeríteni, melyek fizikai akadályt nem jelentenek ugyan, de rajtuk történő áthaladás riasztás jelzést tud kiváltani.
  A teremgarázs védelme is kicsit speciális, főleg azért, mert tudni kéne, hogyan használják azt, melyek a garázs megközelítési pontjai (garázsajtó, bejárati ajtó, lépcsőházi ajtó, ajtók, lift, stb…). Általánosságban azonban elmondható, hogy a bejutást szabad, sőt érdemes is szabályozni, korlátozni, viszont az onnan történő kijutás általában szintén tűzrendészeti előírások miatt nem korlátozható. Tehát a teremgarázsba behajtást szintén érdemes valami beléptető kártyás rendszerrel korlátozni, mely akár az autóbehajtásnál, akár a lépcsőházból történő személyi belépésnél alkalmazható rendszer lehet. Létezik megoldás, egyébként még az ott tárolt autók védelmére is, ha azokat valamilyen érzékelővel, főleg infrasorompóval, vagy a padlózatba vágott fémérzékelő úgynevezett hurokdetektorral egyedileg (autónként) védhetők meg.
  Végezetül azonban a legtöbb társasházban a közös tulajdonú és használatú épületrészekben egy kialakított riasztórendszer a tartózkodást, vagy azokon keresztüli áthaladást, vagy azon helyiségek használatát nehézkessé tenné, és kellemetlenséget okozna (kódok, kulcsok, beléptető kártyák használata, akár több helyen is). Így a legtöbb esetben érdemes videokamerás megfigyelő rendszert kialakítani ezeken a helyeken, beleértve a lépcsőházat, folyosót, teremgarázst egyaránt, de akár még a kertet is. Amennyiben viszont valamilyen riasztórendszer, vagy a fent általam leírt védelmi elképzelések valamelyike használható megoldás, akkor érdemes azokat megvalósítani, és továbbá javasolt a védelmet, kamerás rendszerrel kiegészíteni.
  Javaslom, keressenek fel egy szakembert és kérjék segítségét, helyszíni felméréssel. Általában a helyszíni felmérést a szakemberek ingyenesen szokták vállalni. De ha a pontosabb és fontos részleteket is megismerhetem, akkor Én is tudok segíteni egy megfelelő rendszer, és módszer kidolgozásában, és megfelelő szakember ajánlásában. Kérem, kérje el elérhetőségemet a szerkesztőktől.

  Üdvözlettel:
  Szentandrási-Szabó Attila
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk