Hirdetés

Szakértők

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő lenne:Régi építésű családi házam födémszigetelése előtt állok. A ház falazata 50 cm-es vályog vertfal.A födémszerkezet fa gerenda, nád,sarazás. A lakórész felől a fa gerendázat fa lambériával borított(álmennyezet).A kérdésem a kardinális párazáró fóliára vonatkozik. A padlástérnek nem kell járhatónak lennie. Ha a sárfödémre leterítem a párazáró fóliát, és arra 2x10 cm üveggyapot paplant kötésben, akkor ugye megvédem a szigetelésemet a párától. De mit okoz ez a pára a födémem szerkezetében? Még akkor is, ha kicsapódni nem tud ez a pára, mert a szigetelés melegen tartja azt a részt? Következő kérdésem:ha nem teszek párazáró fóliát a födémre, mert ugye az üveggyapot páraáteresztő, akkor kicsapódik a pára a szigetelésemben? Vagy annak a tetején? Mert a teteje az ugye hideg.Eddig nagyon ellentétes tanácsadást kaptam ezzel kapcsolatban.A szigetelés tetejére teszek páraáteresztő geotextilt. Harmadik egyben utolsó kérdésem:az alsó sor üveggyapot paplan nem rogyik össze a felette lévő sùlyától? Akkor sem ha mondjuk 3x10 cm teszek le? Elnézést a regény hosszúságú kérdéssorozatért. Várom szíves válaszát. Üdvözlettel:Sz.Zsolt
Válaszok (1)
 • Elfogadott válasz

  2018. március 13. - 06:49 - #permalink
  Tisztelt Szekerczés Zsolt!

  Jól írja a második kérdésében: ha nem tesz fóliát, úgy a hideg szigetelés felső rétegében ki fog csapódni a pára, ami eláztatja a hőszigetelést, így az elveszti hőszigetelő tulajdonságát. Párafékező fóliát - miképpen a tetőtér beépítéseknél - itt is el kell helyeznünk. A fólia alsó síkján pedig a pára meg nem fog kicsapódni - megint csak ahogy írja -, mivel az meleg lesz. A födém alsó síkjában pontosan olyan légállapotok lesznek, mint a lakásban. Ha ott nincs extrém magas páratartalom, a mennyezet alatt sem lesz. Az üveggyapotból pedig nem a legkisebb testsűrűségűt kell választani, a nagyobb térfogatsúlyúak jobban bírják a terhelést.

  üdvözlettel:

  Kruchina Sándor
  • Vendég
   több, mint 1 hónapja
   Tisztelt Szakértő!

   Födémszigetelés témában keresgélve akadtam a fenti kérdés-válaszra, mely bár több mint 2 évvel ezelőtt született, de ha lehetséges ennek kapcsán szeretném én is tanácsát, segítségét kérni;
   Egy régi tufakő falazatú ház felújításában vagyunk benne, mely kapcsán a komplett tető és födém szerkezetet is cserélnünk kellett. A ház újonnan kialakított födémszerkezete az eredetihez hasonló látszó gerendás fafödém, a gerendákon kb 2cm vastag hajópadlóval. A padlástér beépítését nem tervezzük, azt maximum tárolásra használnánk. Az új tetőszerkezetre tett betoncserepek alá nem került semmilyen fólia.
   Most a födém szigetelésével szeretnénk továbblépni, a födém tetejére terítenénk megfelelő vastagságú szigetelést, ami legalább részben járható kellene legyen, ha esetleg a padláson szükséges közlekednünk.
   A kérdésem nekem is az előző kérdezőhöz kapcsolódva a párazáró fólia szükségessége, vagy nem szükségessége lenne! Nálunk ugye nincs sártakarás sem, csak az újonnan lerakott hajópadlók. A ház jellegéből adódóan én eddig úgy gondolkoztam, hogy a páradiffúziót lehetővé tevő födémkialakítás lenne az optimális.Azaz a jó lég- és páraáteresztőnek mondott kőzetgyapot szigetelést tenném a födémre minden fólia nélkül, hogy a házban esetlegesen jelenlevő pára a viszonylag nagy födém felületen könnyen tudjon távozni. Ugye régi, tufa falazatú házról van szó, mely csak vékony kőalappal rendelkezik, előfordulhat a falak kisebb-nagyobb mértékű nedvesedése. Többek között ezek folyamatos és könnyebb száradása miatt is gondoltam ere a megoldásra (ugye az eredeti építés szerint is egy jó páradiffúziós tulajdonságú sárborítású fafödém volt a házon...). Illetve így a házban jelen levő pára sem annyira a már esetlegesen amúgy is nedves falakat terhelné, hanem (legalább részben) fölfelé a födém felé távozna.
   Azonban a különféle cikkeket olvasva összekavarodtam, hogy valóban mi is a jó megoldás, mit bír, vagy mit nem bír a kőzetgyapot... Van cikk ahol azt olvasom, hogy a kőzetgyapot amellett, hogy kiváló páraáteresztő tulajdonságú, amellett teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált). Ezekből olyasmire következtetnék, hogy ez a szigetelés arra való, hogy a párát átengedje, levegőzzön stb. Ugye pl régi vályogházak külső szigetelésénél is a kőzetgyapotot javasolják a szakértők, hogy a falban esetleg jelenlévő nedvesség tudjon párologni a fal tudjon száradni. (ugye ezekben az esetekben szóba sem jöhet semmilyen párazáró fólia alkalmazása).
   Azonban megint más írásokban azt az infót találom, hogy meg kell akadályozni a pára szigetelésbe való jutását, mert a hideg oldalán kicsapódó pára problémát jelent... Ez azonban számomra teljesen ellentétes információ a fentiekben leírtakkal! Ez alapján akkor pl egy régi, esetleg nedvesedő vályogház falazatára sem szabadna alkalmazni ezt ebben a formában... Vagy minden egyéb esetben értelmét veszti ahol a páraáteresztés miatt (is) használják ezeket a szigeteléseket. Akkor minek hangsúlyozzák minden kőzetgyapot szigetelés esetén a jó páraáteresztő képességet, ha egyébként meg nem is szabad engedni a pára keresztül áramlását rajta...?! Ugye hideg oldala minden esetben lehet egy ilyen szigetelésnek, hiszen pont azért teszünk fel szigetelést, mert az egyik oldalon hideg van a másikon pedig meleget szeretnénk, Azaz a nedvesség kicsapódás esete gyakorlatilag minden esetben fennállhat!
   Kérdésem az lenne, hogy ez esetben mi lenne a legcélszerűbb megoldás egy ilyen födém szigetelésére? Fenn tudom tartani valahogy egy megfelelő szigetelés mellett a páradiffúziót, vagy mindenképp annak kizárása javasolt és szükséges a födém és szigetelő anyag közé a párazáró fólia még kőzetgyapot esetében is?
   Ugye említik az írásban, hogy a meleg oldal felől (tehát a fafödém oldaláról) nem kell tartani a fólia alá nedvesedével, ezáltal a fafödém nedvesség miatti károsodásával.
   Azonban mi a helyzet abban az esetben, ha a lakótér felől sem mindig érkezik meleg? Esetünkben például ez egy nem állandóan lakott hétvégi ház/vendégház célból fenntartott épület lenne, időszakos ott tartózkodással és fűtéssel. Valószínűleg épp a leghidegebb téli hónapokban lenne legkevésbé használva és lakva az épület! Ez estben nem fordulhat elő a párazáró fólia bepárásodása a födém felől?
   Előre is köszönöm ha tud segíteni eligazodni ebben a témában!

   Üdvözlettel
   Balog Zoltán
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Önnek ajánljuk