Szakértők

CCTV

Üdvözlöm! Érdekelne, kiválthatom-e a riasztórendszert kamerarendszerrel a családi házamban?

Elfogadott válasz

2012. május 18. - 08:55 - #permalink
Igen, ha ezt a funkciót a kamera, vagy a digitális képrögzítő (DVR) támogatja. Analóg kamerák esetén csak a digitális képrögzítőhöz tudunk csatlakozni (már ha ezt támogatja), míg megfelelő IP kamerák esetén akár a kamerákhoz közvetlenül is, egyesével. Azonban nem szükséges rögtön IP kameráért kiáltani, mivel az analóg kamerákhoz alkalmazott digitális képrögzítőhöz nem csak a kamerák osztott képe, hanem egyesével a kamerák teljes képe is megtekinthető. A manapság vásárolható képrögzítők szinte kivétel nélkül támogatják az Interneten keresztüli távoli elérést, melyhez a legtöbb esetben, egy-két kivételtől eltekintve csak a Microsoft Internet Explorer böngésző, vagy a gyártó által írt saját, általában ingyenesen elérhető és a számítógépünkre telepített kliens szoftver használható. Sajnos ennél azért jóval ritkább azon DVR-ek száma, melyek távolról, okostelefonról, akár mobil Internet segítségével is elérhető. A képrögzítőkhöz, vagy IP kamerákhoz, melyek támogatják a legismertebb okos telefonokról, az IPhone telefonokról, és Android operációs rendszerű készülékekről történő távoli csatlakozást, azokhoz ingyenesen letölthetőek a csatlakozáshoz szükséges kliens szoftverek. A digitális képrögzítő, esetleg az IP kamera vásárlása előtt erről az értékesítő, vagy telepítő szakember véleményét ki kell kérni, mivel ez az Internet böngészőről, vagy okos telefonról kezdeményezett távoli elérés funkció később már nem építhető be egy megvásárolt készülékbe, ha az alap kiépítésben ezt nem tudta.
 • Vendég
  több, mint 1 hónapja
  Azt gondolom a kamera rendszer nem váltja ki a riasztórendszerek funkcióit, csupán kiegészítik egymást. A kamerák vizualitást biztosítanak a riasztási vagy valós idejű események mellé. Logikai összefüggéseket csak intelligensebb rendszerek tudnak azonban.
A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Válaszok (8)
 • Elfogadott válasz

  2012. május 02. - 19:14 - #permalink
  A rövid válaszom, hogy nem, mivel sem nem nehezíti meg a betörést, sem nem jelez igazából, maximum az esemény utólagos rekonstruálására tökéletes lesz, illetve azért a nyomozást is elősegíti. Természetesen, ha jól látható a kialakított kamerás rendszer, akkor annak elrettentő hatására azért számíthatunk. Az elektronikai jelzőrendszer, más néven a behatolás-jelző rendszer (vagy a köznyelvben elterjedt riasztórendszer) valójában csak kiegészíthető, sőt a legtöbb esetben javasolt is kiegészíteni videokamerás megfigyelőrendszerrel, már családi házas környezetben is, de azt kiváltani nem lehet. Képzeljük el azt, amikor a megtörténik egy nem kívánatos esemény (esetleg még valami értesítést is kapunk a képrögzítőtől) majd utána, vagy akár azonnal „élőben” távolról (Interneten keresztül a képrögzítőhöz csatlakozva) végignézhetjük, amint betörnek otthonunkba, és elviszik értékeinket. Végezetül el kell mondanom, hogy az esetek túlnyomó többségében, családi házas környezetbe szinte kivétel nélkül inkább riasztórendszer szükséges és az igényeknek megfelelően az egészíthető ki kamerás rendszerrel. Igen csekély azon esetek száma, amikor egy videokamerás megfigyelőrendszer riasztó nélkül is elég lehet, mert ez leginkább 24 órás üzemben működő helyeken, vagy folyamatos éjjel-nappali járőrszolgálattal is ellátott helyen elképzelhető, lakások és családi házak esetében nem.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 07. - 09:09 - #permalink
  Nem sikerült rájönnöm, hogy hogyan lehet a TV-re kötni a képrögzítőmet! Tudna ezzel kapcsolatban tanácsot adni?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 08. - 06:03 - #permalink
  A videokamerás megfigyelőrendszerek képrögzítői (az úgynevezett DVR-ek, a digitális képrögzítők) a legtöbb esetben az otthonokban található TV készülékekre viszonylag egyszerű módon csatlakoztathatóak. Ennek több módja is van, de kezdeném a legegyszerűbbel. Szinte mindegyik DVR rendelkezik videojel kimenettel, mely csak a
  csatlakozók különbsége miatt nem tűnik azonosnak a TV készülékek különböző AV bemeneteinek csatlakozóival, mert a képrögzítőn rendszerint BNC csatlakozó van, míg a TV készülékeken erre a sárga színű RCA (a piros és a fehér színű a hang csatlakoztatására való), vagy SCART csatlakozó szolgál. Esetleg előfordulhat az is, hogy ha mindkét eszköz rendelkezik a számítástechnika világában megismert VGA video csatlakozóval, akkor azzal is össze lehet kábelezni azokat. Ezekben az esetekben az említett csatlakozó átalakítók az elektronikai boltokban, valamint elektronikai nagyáruházakban beszerezhetőek. A fenti esetektől eltérően, előfordulhat, hogy nem csak a csatlakozók átalakítására van szükség, hanem a DVR-ből kijövő videojel átalakítására is, de ez a költségesebb módja a képrögzítő TV készülékre csatlakoztatásának, ráadásul ilyen eszköz főleg antennákkal foglalkozó,
  esetleg biztonságtechnikai szaküzletekben vásárolható. Ilyenkor a képrögzítő videojelét egy konverter eszköz segítségével általában valamilyen UHF sávra tudjuk rákeverni, és a TV- nken úgy jelenik meg majd, mint egy földi sugárzású TV csatorna adása. Mostanában csak ritkább esetekben használják ezt a megoldást, nem csak annak nagyobb költsége miatt, hanem mert a műsorszolgáltatók egyre inkább áttérnek a digitális műsorszórásra. Így a TV készülékek hagyományos antenna bemenetekre digitális és digitális HD adások kerülnek, összeütközve ezzel a hagyományos nagyfrekvenciás antennajellel. Fontos azért megjegyezzem, ha folyamatos használatra alkalmazzuk, magyarul a nap nagy részében a kameraképeket a TV készülékünkön kívánjuk nézni, az a TV készülékünk jóval korábbi tönkremeneteléhez vezet, magyarul annak jelentősen lecsökken az élettartama (kb. harmadára), mert azokat nem folyamatos használatra tervezték.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 09. - 12:33 - #permalink
  Van értelme kamerás rendszert szereltetni családi házba?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 10. - 15:15 - #permalink
  Minden biztonságot szolgáló intézkedésnek, eszköznek és rendszernek van értelme, kiváltképp, ha még a biztonságérzetet is növeli, ráadásul napjainkra már nem is megfizethetetlen. Lakások, családi házak védelmére önállóan nem igazán alkalmas, de a riasztórendszernek kiváló kiegészítője lehet egy videokamerás megfigyelő rendszer, mely azon kívül, hogy tökéletesen rekonstruálhatóvá teszi a bekövetkezett eseményeket, valamint megfelelő bizonyítékkal is szolgál a nyomozóhatóság részére, segítve a bűncselekmény felderítését. Ezeken kívül még a bűncselekménytől elrettentő hatásával is számolhatunk, hiszen az elkövetők szeretnek rejtve maradni és csökkenteni saját lebukásuk kockázatát. Ne feledkezzünk meg azért a megfelelő mechanikai védelemről, mely lassítja és késlelteti a bűncselekmény elkövetését, mert a nem megfelelő, betörésnek már láthatóan sem ellenálló, esetleg nyitva hagyott kapuk, ajtók, ablakok, esetleg egy kerítés hiánya is vonzza a betörőket. Szintén nem elhanyagolható a kivonuló járőrszolgálattal rendelkező távfelügyelet biztonságot növelő hasznossága kiváltképp, ha a riasztórendszerünket ki lehet úgy alakítani, hogy már a kertbe behatoláskor értesüljön erről a felügyelet, és a járőrszolgálat még a házba bejutás előtt elkaphassa az elkövetőt.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 12. - 12:33 - #permalink
  Mekkora merevlemez kell a digitális képrögzítőmbe, ha legalább 2 hetet rögzíteni szeretnék?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 16. - 16:27 - #permalink
  A modern képrögzítők az úgynevezett H.264 video tömörítést használják, mely lehetővé teszi, hogy viszonylag kis tárterületre hatalmas mennyiségű képanyag tárolható. A szükséges tárterület egyáltalán nem függ a csatlakoztatott kamerák számától (nem azért kell nagyobb merevlemez, mert sok kamera van), csak a rögzítési képfrissítéstől (összesen mennyi képet rögzítünk), és az ezzel összefüggésben lévő képrögzítési módtól (folyamatos, vagy csak valamilyen eseményre indított). Általánosságban elmondható, hogy mozgásérzékelt felvétel (csak akkor készít felvételt a képrögzítő, ha „mozgást látnak” a kamerák) esetén kb. 3-szor annyi felvétel készíthető ugyanakkora tárkapacitású merevlemezre, mint folyamatos képrögzítés esetén. Egy szokásos (lakásokhoz, családi házakhoz ajánlott) képrögzítőnél jellemzően 1-2 hónapnyi felvétel is készíthető egy 500GB tárkapacitású merevlemezre. Szükséges megemlítenem, hogy a DVR-be csak megfelelő márkájú, minőségű és tulajdonságú merevlemez szerelhető, melyről ugyan a képrögzítő kezelési útmutatója tájékoztat, de valójában a DVR-ekbe csak olyan merevlemez helyezhető, ami a folyamatos üzemet is tökéletesen bírja. Tehát ha a merevlemez szerepel a DVR-ek kompatibilitási listájában, akkor még meg kell győződni arról is, hogy a képrögzítő által ajánlott merevlemezt annak gyártója ajánlja-e ilyen alkalmazásokhoz, mert ha nem, akkor nem szabad azt választani. A DVR-ek ajánlott merevlemez listájában otthoni, és irodai számítógépekbe ajánlott merevlemezek is találhatóak, és számítástechnikai kiskereskedésekben is leginkább ezek vásárolhatók meg, de ezek alkalmazását kerülni kell, mivel azok a folyamatos működést nem bírják mechanikai okok miatt, esetleg az üzemi hőmérsékletük túl magas, és a képrögzítőkben lévő minimális hűtés sem elégséges a számukra. A legtöbb biztonságtechnikai szaküzletben azonban, ahol a képrögzítők is vásárolhatóak kaphatóak kifejezetten DVR-be ajánlott merevlemezek, ezért érdemes az értékesítő szakembereket erről megkérdezni. A legcélravezetőbb ugyanakkor mégis az, ha az egész videokamerás megfigyelő rendszer telepítését szakember végzi, aki mind a megfelelő merevlemez típust, mind pedig az igényelt tárkapacitást ki tudja választani.
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
 • Elfogadott válasz

  2012. május 17. - 23:32 - #permalink
  Bele tudok-e tekinteni a kameráim képeibe távolról okostelefonnal?
  A válasz jelenleg minimális Megjelenítés
Az Ön válasza

Jelszó megadásával csak azok férnek hozzá a kérdéshez, akik annak birtokában vannak.

A témához további URL-ek hozzáadására is van lehetőség.

Hivatkozás hozzáadása
Önnek ajánljuk