Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

Izgalmas pályaívet tudhat magáénak Árvai-Komódi Klaudia, aki a virágkötészetben megszerzett tudását és az alkotás iránti elkötelezettségét ma már a lakberendezésben kamatoztatja sikerrel. Járatlan utakon kihívásokat keresve és szüntelen tanulási vággyal felvértezve hódol hivatásának nap, mint nap.

Mit jelent számodra a lakberendezés és a design?

Ha egy szóval kellene megfogalmazni, azt mondanám: varázslat. De, ami ennél is fontosabb, hogy lehetőség. A jelen és a jövő öröme. Eredeti szakmám virágkötő, és nem véltelenül – mindig vonzott a szép, az alkotás, a semmiből létrehozni valamit, a meglévőt megváltoztatni, új ruhába öltöztetni, egyénre szabni. Szeretek emberekkel beszélgetni, megismerni őket. A tervezés, a számukra ismeretlen utak megmutatása, új lehetőség felvillantása boldoggá tesz.

Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Árvai-Komódi Klaudia a harmadik helyezettnek járó díjjal
Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjátadó ünnepsége a Fürdőszoba és Otthoni Wellness kiállításon – Árvai-Komódi Klaudia a harmadik helyezettnek járó díjjal

A munkáidban van olyan visszatérő stíluselem, ami akár a védjegyednek is tekinthető?

Azt gondolom, minden tervező rajta hagyja a kézjegyét a munkáján. Akinek nincs – mondjuk így védjegye – az nem „szűri át” magán az adott designt és így nem válhat személyes alkotássá az, amit tervez. Saját stílus nélkül egy mosdó, egy fürdőszoba a legmodernebb berendezéssel is „csak” egy helyiség lesz a lakásban. De ha az alkotás folyamatába hagyjuk beleszőni a személyes, belső munkánkat is, akkor élni kezdenek a tárgyak.

Milyen lépésekben történik nálad a fürdőszoba megtervezése? Van olyan speciális tulajdonsága ennek a térnek, amire különös tekintettel kell lennie egy lakberendezőnek?

Először is alaposan átgondolom mi is a konkrét feladat, akár saját munkáról, akár pályázatról van szó. Képzeletben elhelyezem a megtervezendő fürdőszobát egy lakásban, szállodában, elképzelem azokat, akik használni fogják, belehelyezem magam az ő életükbe. Ekkor megszületik bennem egy szinte kész vízió, ami persze a tervezés különféle szakaszaiban módosulhat. Felülírhatja egy hirtelen bevillanó ötlet, egy szín vagy egy forma is megváltoztathatja. A lehetőségek határtalanok. A legkisebb, a legfurcsább alakú terek vonzanak, a csempék játéka, a tükrök ragyogása, a formák változatossága mindig új lendületet ad az alkotásnak. A folyamat kihagyhatatlan elemei a tervezőelődök, akik végtelen lehetőséget adnak a fantáziának és az ember, aki használni fogja az általam megtervezett fürdőszobát. Bizonyos értelemben ezekben a terekben marad az életem egy darabkája.

Erotikus fürdőszoba, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia
Erotikus fürdőszoba, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia

Az Év fürdőszobai moodboardja pályázatra készített egzotikus fürdőszobatervedet kifejezetten sötét alaptónusokkal képzelted el, melyeket a távol-keleti vidékeken előszeretettel használnak. Nálunk is hasonló a tapasztalatod vagy itthon inkább idegenkednek a sötét árnyalatokra hangolt színskálától?

Az biztos, hogy itthon szokatlan a sötét szín vagy pontosabban a „nem szín” választás. A tervezés során egy olyan tér lebegett a szemem előtt, ahol a színeket a használók egyénisége, apró tárgyai, személyes kiegészítői adhatják. Ahová belépve a letisztult szépség, a sötétséggel játszó fény kettőssége teremti meg a kontrasztot. A letisztult formák nem igényelnek színeket, a design adja a hangulatot, az otthonosságot és a használhatóság megtapasztalását.

A pályázat egyik feladataként öt darab konszignációs listát kellett létrehozni a Homeinfo új szerkesztőjével, a Peempeevel. Hogy látod, mi a szerkesztő leghasznosabb funkciója egy tervező számára?

A leghasznosabb funkció az interaktív konszignáció. Nagyon jól összefoglalja a termékek árát és beszerzési lehetőségeit, illetve remek dolognak tartom, hogy a megrendelők összesített árat és a termékek összhangját is látják maguk előtt.

Elegáns fürdőszoba, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia
Elegáns fürdőszoba, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia

A pályázatra kreált álom fürdőszobádat a visszafogott színek és anyaghasználat jellemzi. Mit tanácsolnál azoknak, akik fejben már elképzelték álmaik fürdőszobáját, de nem tudják, hogyan ültessék át a gyakorlatba? Milyen szempontok szerint érdemes racionalizálni az ötleteket?

Mint virágkötő megtanultam, hogy a kevesebb több. Míg a letisztultság hozzáad, a túldíszítettség elvesz és megtöri a harmóniát. A fürdőszobáról is sokaknak a színek tobzódása, a csempék díszes világa, a formák keveredése jut eszébe. Legyen benne minden, ami egy katalógusban jól mutat. De pont itt a buktató, ha nem szabjuk magunkra, ha nem vesszük figyelembe saját használati szokásainkat, akkor lehet, hogy álomszerűt terveztetünk, tervezünk, de mihelyt használni kezdjük, megtöltjük önmagunkkal és tárgyainkkal, kiderül nincs meg a vágyott harmónia. Pedig egy olyan helyiségről van szó, ahová megpihenni, ellazulni megyünk. A letisztultságra érdemes törekedni, amihez már „csak” a saját egyéniségünket kell hozzátenni.

Álom fürdőszobám, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia
Álom fürdőszobám, tervezés: Árvai-Komódi Klaudia

Milyen szakmai célokat, terveket szeretnél megvalósítani a jövőben?

Egyszerűen: határ a csillagos ég. Tervezés közben szabadnak érzem magam, elrugaszkodhatom a valóságtól és a kötöttségektől. Természetesen ehhez hozzátartozik a legújabb trendek ismerete, a legnevesebb tervezők munkáinak tanulmányozása, a szakmai közösség életében való részvétel. Hatalmas lehetőségnek érzem, hogy folyamatosan kapcsolatban lehetek a legjobbakkal, hogy pályázati lehetőségek nyílnak, részt vehetek kiállításokon, szakmai megmérettetéseken. Ezek lehetőséget adnak nekem, hogy olyan utakra léphessek, amikről nem is álmodtam. Úgy szeretnék tervezni, hogy minden esetben benne legyen az egyéniségem az alkotásban, mert számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő és a különálló tárgyakból harmonikus egység jön létre.

Népszerűek a témában

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Hogyan készülnek a prémium kerámia szaniterek?

Víz- és energiatakarékosság, letisztult, természetes dizájn: ezek a legfontosabb fürdőszobatrendek

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Masszázs minden nap

A kültéri árnyékolás legújabb formája: tolópaneles zsalugáter

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

A Wellis legújabb kiválósága, a Tornado Ultracsendes WC

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Hipnotikus! Bemutatkozik a Radaway színes zuhanykollekciója

Zuhanyzás sosem volt még ennyire stílusos: nézze meg a Radaway 2023-as újdonságait

Mira: egy kád, számtalan lehetőség (8 méret és két változat)

Bemutatkoznak a Sabina egyenes kádak - Így választhat magabiztosan jó és jó között

Stílusos otthon - Esztétikus és funkcionális bútorok egyedi tervezésben

Fürdőszoba gyerekeknek – mire figyeljünk, hogy biztonságos és vidám legyen?

Japandi stílus: a kelet-nyugati belső terek szintézise

„Megtalálni az egyensúlyt a dizájn és a funkció között” – vallja Dr. Herczeg Andrea, a LOSZ Év lakberendezője 2022 pályázat díjazottja

Meglátja és megszereti: szálcsiszolt matt zuhanyszínekkel bővült a Radaway kínálata

„A jövő otthonait az élhetőség, a fenntarthatóság, az alkalmazkodás és a természetközeliség kell, hogy jellemezze” – Bemutatkozik Pásztor Gergő, az Év szobája 2024 pályázat közönségdíjasa