Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Nem túlzás, valóság: víztakarékos WC megoldások a jövőnk szolgálatában

Mi köze lehet a mi wc tartályunknak az emberiség jövőjéhez? Hogyan függ össze a wc működtetésére elhasznált víz mennyisége százmilliók életével? Egyáltalán nem utolsósorban: miért költsek éves szinten sokkal többet valamire, ha ugyanazért fizethetnék nagyságrendekkel kevesebbet is?

Gazdálkodj okosan! – a vízzel is

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan változó, élő időben közvetített adatai szerint ebben a pillanatban, amikor ezeket a sorokat írom, 782 656 723-nál is több olyan ember él a Földön, aki nem jut olyan minőségű vízhez, aminek fogyasztása az egészségre nézve biztonságos; a rossz minőségű vízzel összefüggésben regisztrált halálesetek száma pedig a 272 ezret is meghaladta 2022-ben. Felmerülhet a kérdés az olvasóban, hogy ez miért hasznos, miért érdekes információ számára egy olyan oldalon, amely építkezéssel, felújítással, lakberendezéssel foglalkozik.

Geberit víztakarékos wc tartály

Azért, mert a Föld édesvízkészletével való ésszerű gazdálkodás világszerte egyre növekvő kihívás, ezért mindannyiunk felelőssége, hogy pazarlás helyett a lehető leggondosabban bánjunk vele. Ehhez pedig nemcsak szimbolikusan, hanem nagyon is gyakorlatiasan, ráadásul a pénztárcánkat is kímélve járulhatunk hozzá azzal, ha olyan, a korábbiaknál sokkal kevesebb vízzel is hatékonyan működő wc tartályokat választunk, mint amilyeneket a Geberit kínál.

VÍZMEGTAKARÍTÁS AZONNAL

Ezt mutatják a számok

De mit jelent rezsiköltségben a különbség egy elavult, de még sok helyen használatban lévő 9 literes tartály, illetve a Geberit kétmennyiséges öblítésű rendszerű (2-4 liter) 7,5 literes tartálya között? Átlagos használati gyakoriság (napi 1 „nagydolog” és 4 „kisdolog”) mellett egy ember 9 literes tartállyal naponta 45 liter, évente pedig 16.425 litert folyat le a csatornába, amikor lehúzza a vécét. Ugyanez a szám a Geberit legtakarékosabb megoldásával mindössze 12 liter/nap, és 4380 liter/év!

AZ ÖBÍLÍTÉSTECHNIKA CSÚCSA

250 Ft/m3 vízdíj és 424 Ft/m3 csatornadíj mellett egy 4 tagú családdal számolva az anyagi oldala úgy néz ki ennek az összehasonlításnak, hogy míg a 9 literessel 44.348 forintot fizetünk ki, addig a Geberit kétmennyiséges öblítésű rendszerű 7,5 literes tartályát használva ez az összeg 73%-kal, vagyis 32.525 forinttal kevesebb: mindössze 11.826 forint.

A minél hatékonyabb szemléltetés érdekében a wc tartályok fejlődéstörténetének két, egymástól meglehetősen távol eső megoldását választottuk ki, de jelentős, nagyságrendi különbségeket találunk kevesebb vízzel „dolgozó” hagyományos, illetve a legtakarékosabbhoz képest több vízzel működő Geberit tartályok között is, mint ahogyan az az alábbi táblázatból is világosan kiolvasható.

Geberit víztakarékos wc tartály

Jó döntés a jelenben, a jövőért

A fenntartható fejlődés, az emberi élet feltételeinek biztosítása ma már közel sem csak környezetvédők, a vízhiányos területeken működő szervezetek vesszőparipája, hanem egy olyan, szó szerint életbevágóan fontos szemlélet, amelynek elsajátítása alapjaiban határozza meg az emberiség létminőségét, gyermekeink jövőjét a következő évtizedekben. Érdemes megjegyezni, hogy az ivóvízhiány nemcsak a harmadik világ szegényebb országait érinti, hiszen Európában is, például Spanyolországban volt példa rá, hogy elzárták a szökőkutakat, nem öntözték a parkokat, és keményen, akár 3000 euróra is megbüntethették azt, aki feltölti a kerti medencéjét, vagy éppen lemossa az autóját.

Geberit víztakarékos wc tartály

Büntetést senki nem szeret fizetni, sem pedig elszenvedni. Márpedig, ha egyénenként (ez esetben háztartásonként) nem teszünk lépéseket annak érdekében, hogy lehetőségeinkhez mérten, de közben az otthoni komfortérzetünket fenntartva csökkentsük az ivóvízfelhasználásunkat, akkor ezzel az egész emberiséget, benne önmagunkat is büntetjük.

Népszerűek a témában

Mitől lesz különleges a fürdőszoba? Designer termékek egyedi igényekre

Csaptelepek indusztriális stílusban – loft fürdőszobák szabad szellemben

Fürdőkádak neked: extra széles kínálat a választás szabadságáért

Ez is érdekelhet

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

„Nem tudtam, hogy fontos ez a szempont” – az alábbiakat egy jó zuhanyzó-tanácsadótól hallania kell

Különleges csaptelepek, melyek feldobják a fürdőt, konyhát

Klasszikus fürdőszoba – Waldorf stílus

Régi fürdőkád, jó fürdőkád? Érdemes-e a felújításra időt, pénzt fáradtságot áldozni vagy inkább cseréljük újra?

Burkolt zuhanytér vs. kőhatású zuhanytálca: melyik a jobb?

Mosdó és szekrény kombinációk, melyektől kényelmesebb lesz a fürdőszoba

ZUMBA csaptelepek: mesterségük a design és a megbízhatóság

Forma, funkció és érzékiség – újdonságok a fürdőszoba berendezésben

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Monolith szaniter szerelőmodulok a Geberittől: funkcionalitás és design kompromisszumok nélkül

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Még szebbek, még jobbak: megújult zuhanykabinok a Radawaytől – Eos & Torrenta 2021

A GROHE meghirdeti a GROHE X Summit 2023 "Gondoskodás a vízről" rendezvényét

Így fogunk 2023-ban zuhanyozni (válogatás a legizgalmasabb trendekből)

Masszázskádak: kényelmes, egészséges kiegészítő a modern fürdőszobába

Így fürödhet egészségesen: minden a hőmérséklettől a hidratációig (extra tanácsokkal az ellazuláshoz)

Modern mosdók különleges felülettel